Πιστεύατε στον Άγιο Βασίλη μικροί;

BETTY BOOP

Official *GOD* of RetRo
Joined
25 Απρ 2010
Μηνύματα
9.267
Αντιδράσεις
6.047
Όπως όλα τα παιδάκια, πίστευα στην ύπαρξη του αγαπημένου άγιου των παιδιών, που κάθε χρόνο τις γιορτές έκανε χρυσές δουλειές. Ιδιαίτερα θυμάμαι ότι του έγραφα γράμμα (σε ποια διεύθυνση το έστελνα δεν θυμάμαι) όπου ζητούσα το δώρο μου. Φανταζόμουν να μπαίνει στο σπίτι με μαγικό τρόπο, αργά το βράδυ, από το μπαλκόνι, αφού τζάκι δεν είχαμε, αθόρυβα να αφήνει τα δώρα και να δοκιμάζει μελομακάρονα και κουραμπιέδες . Τελικά, όπως ήταν φυσικό, τα δώρα τα έβαζαν οι δικοί μου κάτω από το δέντρο, μερικά χρονάκια αργότερα (στην Ε' τάξη) τους έπιασα επί τω έργω!Παρίστανα την ανήξερη, δεν έδειξα την έκπληξή μου. Για να πω την αλήθεια, τότε έφυγε η μαγεία που ένιωθα...

Εσείς πιστεύατε στον Άγιο Βασίλη; Γράφατε γράμματα; Πώς ανακαλύψατε ότι δεν υπάρχει και πώς νιώσατε τότε;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Οχι ποτε δεν πιστευα, δεν ηταν κατι που ενδιεφερε τους γονεις μου :)
 
Αν πιστεύαμε λέει! :)

Καθόμουν μαζί με τη μαμά μου να γράψουμε μαζί γράμμα! Το ότι ο πατέρας μου εργαζόταν στα ΕΛ.ΤΑ. έκανε απλά πιο πιστευτή την ιστορία ότι υπάρχει η διεύθυνση:

ΠΡΟΣ:

Άγιο Βασίλη

Βόρειος Πόλος

Πηγαίναμε μαζί και το ρίχναμε στα κίτρινα κουτιά των ΕΛ.ΤΑ. και φυσικά χωρίς γραμματόσημο, γιατί ... ήταν για τον Άγιο Βασίλη! Free of Charge! :D

Το πιο αστείο είναι ότι όταν ήμουν παιδί, είχαμε σόμπα. Ε, έσπαγα το κεφάλι μου να καταλάβω, πώς στην ευχή χωρούσε ο Άγιος Βασίλης μέσα από το μπουρί της σόμπας και πώς κατέβαινε αφού η σόμπα ζεματούσε!

Το "όνειρο" τελείωσε άδοξα στην Α' δημοτικού όταν ένας συμμαθητής μου με είπε ότι δεν υπάρχει... Μάταια προσπαθούσαν οι καημένοι οι γονείς μου να με ηρεμήσουν από το κλάμα και να με πείσουν για το αντίθετο!....

Ωστόσο, καμιά φορά... αισθάνομαι λες και είμαι ακόμα παιδί! Κι αν ήμουν καλό παιδί, ο Άι-Βασίλης μου φέρνει μια ζέστη στην καρδιά (γιατί τα δωράκια τα παίρνω πλέον μόνη μου ή από τους δικούς μου ανθρώπους!) - προπαντός, γιατί ξέρω ότι έχω τους καλύτερους φίλους στον κόσμο και δε νιώθω ποτέ μόνη! :)

Ναι, νομίζω ότι ο Άι-Βασίλης υπάρχει ακόμα! :flower:

Παρακαλώ το δούλεμα μετά τις 2 του μηνός! Φχαριστώ! :biglaugh:
 
"Yes, Virginia, there is a Santa Claus". ;)

Φυσικά δεν με λένε Virginia, αλλά βεβαίως και πίστευα στον Αη Βασίλη (και ακόμα πιστεύω !! :p )
 
Όχι, όσο και αν ακούγεται περίεργο. Το θέμα ήταν να έχω παιχνίδια τα Χριστούγεννα και ας ήταν όποιος ήθελε ο αποστολέας. :D Θυμάμαι ένα γειτονόπουλο να επιμένει πως δεν χρειάζεται να ανησυχώ, για ένα ακριβό καράβι των playmobil, αφού τον Αη-Βασίλη δεν τον ενδιαφέρουν οι τιμές....
 
Πιστευα στον Αγιο βασιλη, και ειχα χαρει με ενα κουκλακι που βρηκα στο κρεβατι μου. Το μονο δωρο που υποτιθεται οτι ηταν απο αγνωστο παραληπτη, γιατι τα υπολοιπα τα εδινε στους γονεις μου, να μου τα δωσουν.

Μεχρι που στην 1η δημοτικου στο σπιτι μιας φιλης η μαμα της μαζι με την φιλη μου, με ρωτησαν ειρωνικα σχεδον αν πιστευω, γιατι : Αης Βασιλης δεν υπαρχει!!!

Επαθα σοκ.. μου κοπηκαν τα ποδια, παγωσε το βλεμμα μου, και προσπαθησα να το παιξω ψυχραιμη. Αλλα ο κοσμος μου ειχε γκρεμιστει.

Σε ελαχιστα δευτερολεπτα εμαθα οτι τα δωρα τα επαιρναν οι γονεις μου, και μου λεγαν ψεματα τοσο καιρο. Η φιλη μου με κοιταζε με υφος μεγαλου κοριτσιου που δεν πιστεψε ποτε σε τετοια "παιδικα" ψεματα.

Πραγματικα τωρα που το σκεφτομαι ηταν απαραδεκτος ο τροπος που μου το ειπαν (μιλω για την μαμα της φιλης μου) αλλα.. τοτε αυτα ηταν ψιλα γραμματα..
 
Μάλλον από μικρός πατούσα και με τα 4 πόδια στο έδαφος γιατί ποτέ δεν πίστεψα ότι ο Αη Βασίλης υπάρχει (τουλάχιστον με την μορφή του χοντρούλη κοκκινοσκουφίτσου). Είχε η γιαγιά μου μια εικόνα του original Αη Βασίλη λιγνό, μελαχρινό και βλοσυρό (όπως συνήθως είναι οι άγιοι) και δεν μου γέμιζε το μάτι. Επιπλέον πότε οι γονείς μου δεν πήγαν να με πείσουν ότι τα δώρα είναι από τον Αη Βασίλη
 
Είναι μπερδεμένο το θέμα: Η μητέρα μου είχε παιχνιδάδικο... Αλλά τα δώρα μου της τα έδινε ο άγιος βασίλης για να μου τα δώσει! Ναι, τόσο χαζό ήμουνα!!!
 
ολοι χρειαζεται να πιστευουν εκει τις γιορτινες μερες ετσι και εγω μου αρεσει η μαγεια ολου αυτου καποιοι ισως με πειτε ανωριμο η παραξενο μπορει να ναι και ετσι αυτο δεν θα με κανει να αλλαξω ομως ακομα διαβαζω βιβλια για τον αγιο βασιλη και τα χριστουγεννα και ακομα βλεπω ταινιες οπως αυτη http://www.youtube.com/watch?v=6hbX_fRgzqk
 
Θυμάμαι ο πατέρας μου προσπαθούσε να με πείσει κάθε χρόνο οτι υπάρχει Άγιος Βασίλης κ όταν τον ρωτούσα πως θα ξέρει τι να μου φέρει εκείνος είπε οτι θα του στείλει γράμμα ή θα τον πάρει τηλεφωνο. :xm: Μάλιστα κάθε βράδυ της Πρωτοχρονιάς έτρεχε γρήγορα γρήγορα σε κάποιο δωμάτιο ανοιγε την μπαλκονόπορτα κ άφηνε τα δώρα κάπου εκεί δίπλα. Το είχε κάτι σαν ιεροτελεστεία όλο αυτό.Αργότερα όταν έμαθα την αλήθεια έκανα τάχα πως δεν ήξερα διότι δεν ήθελα να του το χαλάσω με τίποτα.Του έδινε μεγάλη χαρά όλο αυτό το πράμα κ φυσικά συμμετείχα κ γω :p
 
Ασφαλώς και υπάρχει Αη Βασίλης :) ... το πίστευα και το πιστεύω. :cool:


Και δώρα μας φέρνει και ό,τι άλλο ζητήσουμε.
:d@redevil


Εννοείται πως δε ντύνεται στα ασπροκόκκινα, δεν κατεβαίνει από τις καμινάδες και ούτε βγάζει την ψυχή του άμοιρου του Ρούντολφ για να τους προλάβει όλους σε μιά νύχτα...



Άγιος είναι, μπορεί να πάρει όποια μορφή θέλει και -ίσως λόγω λόγω γήρατος- να κάνει λάθος στις ημερομηνίες και να μας φέρνει τα δώρα κάποια χρόνια αργότερα...



Δεν πειράζει... αρκεί που δε μας ξεχνά...
ΠΟΤΕ! ;)
 
τι???? δεν υπάρχει Αι - Βασίλης???ουαααααααααα. :cry: :cry: :cry:
 
Δεν θυμάμαι να πίστευα στον Αη Βασίλη.. και ούτε η μάνα μου το θυμάται άρα μάλλον δεν πίστευα.
 
Δεν πιστευα ποτε σαυτον τον τυπο που για εμπορικους λογους η κοκα κολα τον εκανε ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟ.Ασε που ειχα μπανισει πιτσιρικας τον μπαμπα μου να βαζει δωρο κατω απο το δεντρο οποτε απο πολυ νωρις καταλαβα οτι μουφα η δουλεια.Και εκτος απο αυτα δεν υπαρχει περιπτωση εγω που η πρωτη πετσετα που με εκαναν μπανιο μωρο να ειχε πανω τον δικεφαλο να πιστευα σε κατι που ειναι ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟ.Ουτε μια στο τρισσεκατομυριο.

Και μια που το θυμηθηκα παρτε και το All time classic ηχητικο με συνοπαδο μου που περνει τηλεφωνο στον ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟ αγιο βασιλη.

 
Το θέμα δεν είναι ότι δεν πίστεψα ποτέ στον Άγιο Βασίλη (άλλωστε από ό,τι βλέπω από το thread δεν ήμουν κι ο μόνος). Αλλά ότι στο Νηπιαγωγείο το είχα αποκαλύψει σε όλους τους συμμαθητές μου με αποτέλεσμα να έχουμε κλάματα και έντονα παράπονα από τους γονείς τους στη Νηπιαγωγό, η οποία αναγκάστηκε να απευθυνθεί στη μητέρα μου για να με νουθετήσει!!!

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν το έκανα από κακία. Νόμιζα ότι... επιτελούσα κοινωνικό έργο και ότι τους άνοιγα τα μάτια και τους βοηθούσα να ξεφύγουν από αυτή την πλάνη των "μεγάλων"!!! Αφού μάλιστα προσπαθούσα να ανατρέψω τη θεωρία του Άγιου Βασίλη με... λογικά κι επιστημονικά επιχειρήματα: Από πιο απλά και κατανοητά όπως ότι δεν θα μπορούσε να είναι σε δυο μέρη ταυτόχρονα (αφού π.χ. ο μικρός Γιωργάκης κι ο μικρός Νικολάκης πήραν το δώρο τους την ίδια στιγμή παρόλο που βρίσκονταν σε σπίτια που ήταν αρκετά μακριά) ή να προλαβαίνει να μοιράσει όλα τα δώρα σε όλα τα παιδιά του κόσμου, ότι δεν θα είχε λόγο από όοολο τον κόσμο να προτιμήσει τα δικά μας σπίτια, δεν θα μπορούσε να χωρέσει τόσα δώρα σε ένα σάκο, κανείς δεν μπορεί να ζει τόσα χρόνια, δεν υπάρχει έλκηθρο και τάρανδοι που πετάνε (και αν ακόμα ίσχυε η θεωρία, όλο και κάπου θα το είχε δει κάποιος από εμάς), μέχρι πιο επιστημονικά όπως το ότι αν όντως ταξίδευε τόσο γρήγορα, θα είχε εξαϋλωθεί!!! (ναι, δεν ήμουν συνηθισμένο 5χρονο...)
 
Εγω παντως μεχρι τις πρωτες ταξεις του δημοτικου πιστευα. Δεν θυμαμαι πως σταματησα να τον πιστευω. :D
 
Η δική μου περίπτωση πρέπει να είναι ξεχωριστή. Ο πατέρας μου, συνήθιζε να βάζει ξημερώματα χριστουγέννων, ένα χαρτονόμισμα κάτω από τα μαξιλάρια εμένα και του αδερφού μου, καθώς κοιμόμασταν. Δε μας μιλούσε ποτέ για Αγ. Βάσίλη (όπως και η μαμά) παρά για...Καλικαντζάρους (η προσκόληση στα έθιμα του χωριού του βλέπετε)!

Με τον καιρό, ξεπεράσαμε τους καλικαντζάρους, στους οποίους, έτσι κι αλλιώς δεν είχαμε συμπαθεια. Όχι όμως και τα δώρα τους :tongue:
 
Παιδικο τραυμα για μενα, η ιστορια που ακολουθει....

Πιστευα στον Αγιο Βασιλη απο πολυ μικρη. Οι γονεις μου, οι συγγενεις, οι φιλοι, ολοι μου μιλαγαν γι' αυτον απο τοτε που ημουν σχεδον μωρο.

Καθε χρονο στις γιορτες ζητουσα να μου φερει ενα δωρο κι εκεινος μου εκανε παντα το χατιρι.

Πεντε χρονων στη χριστουγεννιατικη γιορτη που καναμε στο Νηπιαγωγειο ημουν τρομερα χαρουμενη γιατι η δασκαλα μας ειχε πει οτι ο Αγιος Βασιλης θα ερχοταν στην αιθουσα για να μας μοιρασει δωρα. Πραγματι, υστερα απο λιγο τον ειδα μπροστα μου. Μας αγκαλιασε, μας φιλησε και μας εδωσε δωρακια. Εγω ημουν τρελη απο χαρα που επιτελους, εβλεπα τον αγαπημενο μου Αη - Βασιλη απο κοντα! Και φοβερα συγκινημενη, επισης!

Το μονο πραγμα που με παραξενεψε και δε μου αρεσε ηταν οτι το προσωπο του εμοιαζε γυναικειο. Στην επιστροφη για το σπιτι κι ενω κραταγα το χερι της μαμας μου της ειπα: "Πολυ καλος ο Αη - Βασιλης, αλλα ηταν σαν γυναικα!" Ποτε δε θα ξεχασω το γελιο που προσπαθησε να πνιξει η μαμα!

Οταν ηρθε η ωρα να μαθω πως Αγιος Βασιλης δεν υπαρχει, εμαθα οτι στη γιορτη εκεινη το ρολο του Αγιου ειχε υποδυθει η αδελφη της νηπιαγωγου μας, εξ' ου και το γυναικειο προσωπο που με παραξενεψε.....

Ενα χρονο αργοτερα, στην Πρωτη Δημοτικου κι ενω το σχολειο μας επροκειτο να κλεισει για τις γιορτες, ειχαμε μια κουβεντα στην ταξη για τα Χριστουγεννα και για το τι δωρα περιμεναμε.

Ξαφνικα, η δασκαλα μας η κυρια Ευδοξια, μας ειπε πανω - κατω τα εξης: "Μεγαλα παιδια ειστε, θα ξερετε φυσικα οτι Αγιος Βασιλης δεν υπαρχει και οτι τα δωρα τα αγοραζουν οι γονεις σας λεγοντας σας οτι σας τα φερνει αυτος".

Εγω εκεινη τι στιγμη ενιωσα να χανω τη γη κατω απο τα ποδια μου. Δεν μπορουσα να πιστεψω στ' αυτια μου και θυμωσα πολυ με τη δασκαλα που μας αποκαλυψε την αληθεια. Ταυτοχρονα, μια φοβερη λυπη αρχισε να με κυριευει παραλυοντας το παιδικο μου κορμακι.

Οταν πηγα σπιτι, με βουρκωμενα ματια ειπα στη μητερα μου ολα οσα ειχα μαθει εκεινη τη μερα ξεροντας οτι ηταν αληθινα, κι εκεινη τα επιβεβαιωσε. Μου ειπε οτι συνηθιζοταν αυτο το ψεμα στα παιδια για να χαιρονται.

Μεχρι τοτε καθε χρονο, επαιρνα ενα δωρο απο τους γονεις μου κι ενα απο τον Αη - Βασιλη. Εκεινη τη χρονια πηρα μονο το δωρο των γονιων μου και το δωρο του Αη - Βασιλη κοπηκε δια παντος. Τοτε καταλαβα τη βλακεια που εκανα να αποκαλυψω στη μητερα μου αυτα που ειχα μαθει. Αλλα ηταν αργα πια.....

Τωρα που γραφω αυτες τις γραμμες ειμαι εκνευρισμενη και κυριως πικραμενη.

Πικραμενη γιατι η κυρια Ευδοξια ετσι, εντελως αυθαιρετα, ανευθυνα και προωρα (ημουν μονο 6 χρονων) γκρεμισε σε μια στιγμη το πιο ομορφο ονειρο της παιδικης καρδιας μου.

Της δικης μου και ολων των συμμαθητων μου.

Τα πρωτα χρονια της ζωης μας, αυτα τα χρονια που η καρδια μας ειναι αγνη και ακεραιη, ετοιμη να δεχτει καθετι ομορφο και παραμυθενιο, ειναι χρονια μοναδικα. Ποτε ξανα στη μετεπειτα ζωη μας δεν εχουμε τοση αθωοτητα. Ποτε....

Κι εγω εχασα το ωραιοτερο κομματι αυτης της αθωοτητας μεσα σε μια στιγμη.

Να υποθεσω οτι στην Παιδαγωγικη Ακαδημια η κυρια Ευδοξια δεν ειχε ακουσει ποτε για αυτο που ονομαζουν παιδικη ψυχολογια; Ισως οχι γιατι ηταν ηδη πολυ μεγαλη γυναικα τοτε. Σε ηλικια συνταξης.

Ομως αυτο που εχασα εγω, φροντισα να μην το χασει και η κορη μου. Σημερα ειναι 15 χρονων και ποτε μα ποτε δεν της μιλησα για την ανυπαρξια του Αη - Βασιλη. Ηξερα πως θα το μαθαινε, αλλα οχι απο μενα.

Τωρα τις γιορτες, της ειπα ξεροντας πως ξερει, οτι θα ερθει ο Αη - Βασιλης στο σπιτι να της αφησει το δωρο της κι εκεινη γελασε και μου ειπε: "Λες και υπαρχει τετοιος Αγιος".

Γυρισα αποτομα το προσωπο μου προς το μερος της και τη ρωτησα εκπληκτη: "Δεν υπαρχει; Εισαι σιγουρη πως δεν υπαρχει;"
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
bambinella 100 είπε:
Ξαφνικα, η δασκαλα μας η κυρια Ευδοξια, μας ειπε πανω - κατω τα εξης: "Μεγαλα παιδια ειστε, θα ξερετε φυσικα οτι Αγιος Βασιλης δεν υπαρχει και οτι τα δωρα τα αγοραζουν οι γονεις σας λεγοντας σας οτι σας τα φερνει αυτος".
bambinella 100 αυτό είναι κάτι το οποίο συνηθίζεται μέχρι κ σήμερα κ μάλιστα το είχα ζήσει πριν από 3 χρόνια με τον ανηψιό μου όπου ο δάσκαλός του είχε την φαεινή ιδεα ν' αποκαλύψει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο την αλήθεια στα παιδάκια της τάξης. Μπορείς να φανταστείς νομίζω τι έγινε σπίτι όταν γύρισε από το σχολείο.
 
And1, ειναι πολυ ασχημο να προσπαθουμε να μπασουμε τα παιδια στον κοσμο των μεγαλων. Ασχημο και αδικο.

Το μονο που καταφερνουμε ειναι να τους στερησουμε την αθωοτητα που μονο εκεινα εχουν.

Ποτε δεν καταλαβα γιατι εχουμε τοση βιασυνη να τους τα μαθουμε ολα απο τοσο νωρις. Ποτε!....
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα