Ποιο ήταν το αγαπημένο σας γλυκό ζαχαροπλαστείου;

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας katerinak
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Δεν είχα αδυναμία σε κάποιο συγκεκριμένο ώσπου στα 21 μου δοκίμασα για πρώτη φορά στη ζωή μου ΤΑΡΤΑ από τον Κωστή, στον Νέο Κόσμο...

B50b.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κατερινακι ανοιξες το πιο "γλυκο" θεμα...:dribble:

Συγχαρητηρια! :flower: :happyjump:

Το βιντεακι τα λεει ολα... :D

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
να εισαι καλα Σταυρο :)

οπως φαινεται ειμαστε πολλοι αυτοι που αγαπαμε τα γλυκα ζαχαροπλαστειου :)
 
Γαλακτομπούρεκο-καταίφι απο το ᾽Κοσμικόν᾽όπως αναφέρθηκε και παραπάνω και ολα τα γλυκά του κουταλιού ακομα και μελιτζανάκι και τοματάκι! Επισης λευκές πάστες αμυγδάλου με το αμυγδαλο καβουρντισμένο. Πια δεν τις πολυπροτιμούν όλοι θέλουν με σοκολάτα.
 
Πως μου έχει ξεφύγει αυτό το θέμα...? :o

Λοιπόν, ως πολύ μεγάλος φίλος των γλυκών αλλά και ως απόγονος οικογένειας ζαχαροπλαστών (μητέρα μου και παππούς) δικαιούμαι να πω και εγώ την άποψή μου.

Τα πιο πολλά φυσικά ειπώθηκαν από τους προλαλήσαντες, αυτό όμως που έχω να προσθέσω είναι ότι οποιοδήποτε γλυκό για να είναι καλό χρειάζεται εκτός το μεράκι του δημιουργού του και πολύ καλές/ποιοτικές πρώτες ύλες.

Αυτό είναι κάτι στο οποίο στέκομαι όταν δοκιμάζω κάποιο γλυκό και έχω την ικανότητα να αντιληφθώ εάν τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι καλά. Εάν δεν είναι, απλά το παρατάω.

Λατρεύω τα σοκολατοειδή, τα σιροπιαστά, απεχθάνομαι όσα γλυκά έχουν κομμάτια φρούτων και γενικώς δεν μου αρέσουν τα γλυκά κουταλιού και οι καριόκες. Οσες έχω φάει συνήθως έχουν φτιαχτεί με "δεύτερα" υλικά ή υπολείματα.

Είναι αλήθεια ότι οι ποιοτικές λευκές πάστες σπανίζουν, πρέπει να ψάξεις για να βρεις καλή λευκή πάστα αλλά εάν βρεις... δεν θα ξεκολλάς. Αναφέρθηκε πριν κάποιες σελίδες σημείο καλής λευκής πάστας.

Τα πιο πολλά καταστήματα-στέκια τα έχω δοκιμάσει, συμφωνώ σε γενικές γραμμές με κάποιες παρατηρήσεις:

Το κοσμικό πλέον δεν φτιάχνει κατά την άποιψή μου το καλύτερο γαλακτομπούρεκο. Το έφτιαχνε 20+βγάλε χρόνια πριν. Από κάποια περιστατικά πλέον είμαι δύσπιστος ως προς τα υλικά του... Εφάμιλλο εάν όχι καλύτερο πλέον φτιάχνεται σε κατάστημα στην Βάρης-Κορωπίου.

Ο Ανδριάς δεν είναι ο μόνος που φτιάχνει καλό προφιτερόλ. Ιδιο και καλύτερο φτιάχνεται σε κατάστημα περιοχής Σεπολίων από το οποίο και ξεκίνησε να φτιάχνεται το προφιτερόλ και από το οποίο ο Ανδριάς λέγεται ότι πήρε την συνταγή καθότι υπήρξε και συνέταιρος. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια η ιστορία αλλά το προφιτερόλ του δεν παίζεται...

Τα καλύτερα σιροπιαστά τα έχω φάει στη βόρεια Ελλάδα και πιο πολύ στην Ξάνθη. Θεικές γεύσεις που ΔΕΝ σε μπουκώνουν/λιγώνουν. Ο ορισμός της ποιότητας.

Οσον αφορά τον Τερκενλή, τον θεωρώ υπερεκτιμημένο. Στην Θεσ/νίκη επίσης έχω φάει ε-κ-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ά γλυκά!

Μην ξεχάσουμε και τα αγαπημένα μου αμυγδαλωτά από συγκεκριμένο κατάστημα στην Μονεμβάσια!

Σίγουρα κάτι ξεχνάω, πάω τώρα να χτυπήσω κανά γλυκάκι γιατί μου ήρθε όρεξη..

πως μου είχε ξεφύγει το θέμα..?
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ntsmrtz είπε:
Πως μου έχει ξεφύγει αυτό το θέμα...? :o
Λοιπόν, ως πολύ μεγάλος φίλος των γλυκών αλλά και ως απόγονος οικογένειας ζαχαροπλαστών (μητέρα μου και παππούς) δικαιούμαι να πω και εγώ την άποψή μου.

Τα πιο πολλά φυσικά ειπώθηκαν από τους προλαλήσαντες, αυτό όμως που έχω να προσθέσω είναι ότι οποιοδήποτε γλυκό για να είναι καλό χρειάζεται εκτός το μεράκι του δημιουργού του και πολύ καλές/ποιοτικές πρώτες ύλες.

Αυτό είναι κάτι στο οποίο στέκομαι όταν δοκιμάζω κάποιο γλυκό και έχω την ικανότητα να αντιληφθώ εάν τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι καλά. Εάν δεν είναι, απλά το παρατάω.

Λατρεύω τα σοκολατοειδή, τα σιροπιαστά, απεχθάνομαι όσα γλυκά έχουν κομμάτια φρούτων και γενικώς δεν μου αρέσουν τα γλυκά κουταλιού και οι καριόκες. Οσες έχω φάει συνήθως έχουν φτιαχτεί με "δεύτερα" υλικά ή υπολείματα.

Είναι αλήθεια ότι οι ποιοτικές λευκές πάστες σπανίζουν, πρέπει να ψάξεις για να βρεις καλή λευκή πάστα αλλά εάν βρεις... δεν θα ξεκολλάς. Αναφέρθηκε πριν κάποιες σελίδες σημείο καλής λευκής πάστας.

Τα πιο πολλά καταστήματα-στέκια τα έχω δοκιμάσει, συμφωνώ σε γενικές γραμμές με κάποιες παρατηρήσεις:

Το κοσμικό πλέον δεν φτιάχνει κατά την άποιψή μου το καλύτερο γαλακτομπούρεκο. Το έφτιαχνε 20+βγάλε χρόνια πριν. Από κάποια περιστατικά πλέον είμαι δύσπιστος ως προς τα υλικά του... Εφάμιλλο εάν όχι καλύτερο πλέον φτιάχνεται σε κατάστημα στην Βάρης-Κορωπίου.

Ο Ανδριάς δεν είναι ο μόνος που φτιάχνει καλό προφιτερόλ. Ιδιο και καλύτερο φτιάχνεται σε κατάστημα περιοχής Σεπολίων από το οποίο και ξεκίνησε να φτιάχνεται το προφιτερόλ και από το οποίο ο Ανδριάς λέγεται ότι πήρε την συνταγή καθότι υπήρξε και συνέταιρος. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια η ιστορία αλλά το προφιτερόλ του δεν παίζεται...

Τα καλύτερα σιροπιαστά τα έχω φάει στη βόρεια Ελλάδα και πιο πολύ στην Ξάνθη. Θεικές γεύσεις που ΔΕΝ σε μπουκώνουν/λιγώνουν. Ο ορισμός της ποιότητας.

Οσον αφορά τον Τερκενλή, τον θεωρώ υπερεκτιμημένο. Στην Θεσ/νίκη επίσης έχω φάει ε-κ-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ά γλυκά!

Μην ξεχάσουμε και τα αγαπημένα μου αμυγδαλωτά από συγκεκριμένο κατάστημα στην Μονεμβάσια!

Σίγουρα κάτι ξεχνάω, πάω τώρα να χτυπήσω κανά γλυκάκι γιατί μου ήρθε όρεξη..

πως μου είχε ξεφύγει το θέμα..?
Γεια σου ρε αλανι απογονε ζαχαροπλαστων :thumb: απο εναν επισης απογονο ζαχαροπλαστη που συνεχιζει την οικογενειακη παραδοση :D
Ωσο για τον τερκενλη να αγιασει το στομα σου γιατι και γω χρονια τα λεω.ΥΠΕΡΕΚΤΙΜΗΜΕΝΟς μεχρι εκει που δεν παει.
 
Εκμέκ παγωτό από τη "Χαρά", τέρμα Πατησίων. Έως σήμερα. Τέρμα !

Βέβαια, απ' όσο έχω ακούσει από παλιούς (γονείς, νονούς κλπ.) της δεκαετίας του 60 τα ζαχαροπλαστεία της εποχής εκείνης δεν έχουν ξαναυπάρξει..."Πέτρογκραντ", "Ηνωμένα Βουστάσια", "Αριστοκρατικόν" και τέτοια θρυληκά ονόματα έμειναν στην ιστορία για τα γλυκά τους, μια εποχή που οι πρώτες ύλες ήταν "η μέρα με τη νύχτα" με τις σημερινές..

P.S. : Καλό εκμέκ έφτιαχνε και ο Μπάκας, όσο ήταν σ' ένα υπόγειο φεύγοντας από Χαλάνδρι προς τα πάνω, πριν πάει και κάνει το μεγάλο ζαχαροπλαστείο στη στροφή Ν. πεντέλης.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εμενα τα αγαπημενα μου γλυκα ηταν και θα ειναι τα εκλερακια τρελενομαι!! :animeek: και ως δευτερη επιλογη σε παραδοσιακο γλυκο το γαλακτομπουρεκο!!
 
Οι καριόκες είναι συχνά μέτριες διοτι πρέπει να φτιάχνονται με υπολείματα - με μπαγιάτικο τσουρέκι, κέικ, μπισκότα ή κουλουράκια. Η αυθεντική συνταγή φτιάχτηκε ακριβώς για να μην πετάς τίποτα τώρα βἐβαια υπάρχει και ένα όριο στο ποσο μπαγιάτικα! Φτιάχνω συχνά στο σπίτι. Τα γλυκά με φρουτα παλι θέλουν φρεσκα φρουτα ή απο καλα γλυκά κουταλιου, συνηθως δεν ειναι καλα διοτι βαζουν ειτε απο κονσερβες ειτε αυτα τα γλασαρισμενα κομματακια που εχουν χασει εδω και καιρο την αληθινη τους γευση. Αν βρεις ομως καλα γλυκα με φρουτα ειναι αλλη εμπειρια απειρως ανωτερη της σοκολατενιας!

Αυτο που δεν μου αρεσε ποτε ειναι η υπερβολή στην ζάχαρη ή στην σοκολάτα ειναι ενας τροπος να κρυψεις την κακη ποιοτητα των αλλων υλικών. Και οι ετοιμες κρεμες επισης χαλάνε την γευση. Θελει χρονο να φτιαξεις κανονικες κρεμες αλλα αξιζει!

Η Χαρά ειναι οντως υπεροχη οπως και ο διπλανος ανταγωνιστής της. Τα καλύτερα παραδοσικά ειναι στην Στάνη στην Ομονοια-εκπληκτικα ρυζογαλα και κρέμες και κλασσικές παστες ποντικάκι και λευκες. Δεν έχω δοκιμασει τις τελευταιες αλλα φαινονται καλες. Και πολύ φτηνο μαγαζι επισης!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Οι καριοκες ειναι απο της πιο σαβουρες γλυκα που υπαρχουν και το 90% τον ζαχαροπλαστων κοροιδευουν τον κοσμο [edit].Η καριοκα ειναι απιστευτο γλυκο και ειμαι πολυ περηφανος για την συνταγη που εχω απο τον πατερα μου και την συγκεκριμενη καριοκα την βγαζουμε συνολικα 50 και χρονια.Η καριοκες ειναι απο της σπεσιαλιτε μου μεχρι και απο σουηδια και αμερικη εχω κοσμο που οταν ερχεται στο χωριο περνουν δεκαδες καριοκες για να εχουν να τρωνε.Η σωστη καριοκα ετσι οπως την κανω εγω ειναι χρονοβορα διαδικασια και κανει 3 μερες για να ετοιμαστη.Ειμαι πολεμιος ολων αυτων που πουλανε σαβουρα και μεχρι στης μπουνιες πλακωσα εναν συναδελφο καποτε γιαυτον τον λογο και με απαγορεψαν για καποιο διαστημα τα λαμογια να πηγαινω σε κατι συνελευσεις :D
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Προφιτερόλ και κοκάκια από το Δημόπουλο στην Καλλιθέα. Κυρίως τα προφιτερόλ που σου γεμίζει το μπωλ εκείνη τη ώρα!!
 
Clemence είπε:
Κάποιος από Θεσσ/κη να μας εξηγήσει τι ήταν τα: Ροδίνι, Ευφροσύνη, Αρμενοβίλ, του Αγαπητού;
http://illaboratoriodimmskg.blogspot.gr/2013/09/armenovil-un-semifreddo-da-salonicco.html
ωραια θα ηταν να μαθαιναμε τι ιστορια εχει το Αρμενοβιλ,μονο γι αυτο εχω ακουσει να "μιλανε" μεσω διαφορων συνταγων
 
Δεν λέω ποτέ όχι σε ένα σιροπιαστό γαλακτομπούρεκο το οποίο τρελαίνομαι από μικρός. Κατά προτίμηση όχι Γιαννιώτικο ρολό αλλά το τετράγωνο γαλακτομπούρεκο με την παχιά κρέμα.
 
metalcandyman είπε:
Ωσο για τον τερκενλη να αγιασει το στομα σου γιατι και γω χρονια τα λεω.ΥΠΕΡΕΚΤΙΜΗΜΕΝΟς μεχρι εκει που δεν παει.
Μπιλαρα, δεν ξερω αν ειναι υπερεκτιμημενος Η' οχι,αλλα μερικα υπερεκτιμημενα τσουρεκια και τριγωνα τα χτυπουσα ανετα!!!!
smiley-eatdrink026.gif
"]
smiley-eatdrink026.gif
[/url]
smiley-eatdrink011.gif
"]
smiley-eatdrink011.gif
[/url]

metalcandyman είπε:
Ειμαι πολεμιος ολων αυτων που πουλανε σαβουρα και μεχρι στης μπουνιες πλακωσα εναν συναδελφο καποτε γιαυτον τον λογο και με απαγορεψαν για καποιο διαστημα τα λαμογια να πηγαινω σε κατι συνελευσεις :D
Ε ρε πως ξεχωριζει ο σωστος επαγγελματιας.... :takethat: :biglaugh::biglaugh::biglaugh:
 
stayros είπε:
Μπιλαρα, δεν ξερω αν ειναι υπερεκτιμημενος Η' οχι,αλλα μερικα υπερεκτιμημενα τσουρεκια και τριγωνα τα χτυπουσα ανετα!!!!
smiley-eatdrink026.gif
"]
smiley-eatdrink026.gif
[/url]
Εδώ φίλε Σταύρο είσαι λάθος! Ποτέ τρίγωνα από το παραπάνω ζαχαροπλαστείο! Υπάρχουν άλλα πολύ γνωστά ονόματα για τα τρίγωνα!!
 
johnny19818 είπε:
Εδώ φίλε Σταύρο είσαι λάθος! Ποτέ τρίγωνα από το παραπάνω ζαχαροπλαστείο! Υπάρχουν άλλα πολύ γνωστά ονόματα για τα τρίγωνα!!

stayros είπε:
Ε ρε πως ξεχωριζει ο σωστος επαγγελματιας.... :takethat: :biglaugh::biglaugh::biglaugh:
Με συνοπτικές διαδικασίες...
 
johnny19818 είπε:
Εδώ φίλε Σταύρο είσαι λάθος! Ποτέ τρίγωνα από το παραπάνω ζαχαροπλαστείο! Υπάρχουν άλλα πολύ γνωστά ονόματα για τα τρίγωνα!!
Ισως να εχεις και δικιο, παω πασο Γιαννη.

Αλλα για καποιον που ερχεται για λιγες μερες (οπως εγω) Θεσ/νικη και δεν

ξερει τα κατατοπια,τις τρυπες και τα μυστικα της πολης,μια χαρα φαινονται

τα τριγωνα απο το εν λογο ζαχαροπλαστειο. :)
 
Τα καραμελωμένα σουδάκια με γέμιση κρέμα....πάντα όταν τα βλέπω μου αφήνουν μια γλυκιά ρετρό αίσθηση.

Επίσης οι λουκουμάδες από τον ΚΡΙΝΟ στην Αιόλου, ο οποίος ευτυχώς υπάρχει ακόμα και είναι -ακόμα - εξαιρετικός. Τον έχω μάλιστα συνδυάσει με χριστουγεννιάτικες παιδικές βόλτες στην ΑΘήνα (μετά τα ψώνια στο ΜΙΝΙΟΝ, λουκουμάδες στον ΚΡΙΝΟ)
 
Πίσω
Μπλουζα