Πώς λέγεται το χωριό σας;

@Sofologiotate, τσακώνικα μίλαγε ο παππούς μου και οι θείοι μου (η μαμά μου που και που, πετάει κάτι τρελλά... ) Δυστυχώς, οι νεώτεροι δεν ξέρω κατά πόσο νοιάζονται μη χαθεί η ντοπολαλιά τους.
 
Μάλλον ήμουν... αγνώστου χωριού (ή μέρους γενικότερα), μέχρι που τα πράγματα άλλαξαν πριν λίγο καιρό!

Γεννήθηκα στην Αθήνα, το επώνυμό μου είναι συχνότατο στη Νάξο, αλλά...

Ο πατέρας μου, που είχε θετό πατέρα (γι' αυτό δεν ήξερα από που καταγόμουν), μου ανέφερε πρόσφατα (πάσχει από καρκίνο, πιστεύει πως θα πεθάνει σύντομα και τον έχει πιάσει κρίση εξομολογήσεων) οτι ο πραγματικός του πατέρας ήταν κάποιος πλούσιος Λάκωνας που εγκατέλειψε την μητέρα του όταν έμεινε έγκυος. Αυτό το ήξερε από τα παιδικά του χρόνια, αλλά δεν το είχε μαρτυρήσει σε κανεναν.

Τώρα πλέον γνωρίζω από που προέρχεται το DNA μου, και έτσι δικαιολογώ την... "τρέλλα" που κουβαλούσα από παιδί!
 
Εγώ γεννήθηκα Αθήνα, αλλά τα καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων (1986-1995) τα περνούσα στο χωριό μου στην Κρήτη, το Καλό Χωριό, με πολύ κρηφτοκυνηγητό και παγωτά ΑΓΝΟ
 
Αυτό το θέμα δεν το είχα προσέξει ομολογουμένως. Ας πω κι εγώ λοιπόν τις καταγωγές μου.

Η μητέρα μου κατάγεται από την πανέμορφη Ζάκυνθο (και οι ρίζες φτάνουν μέχρι Σικελία) και ο πατέρας γεννήθηκε στην Καβάλα, αλλά ο πατέρας του έχει έρθει από Σμύρνη-Αϊβαλί. Άρα οι ρίζες μου φτάνουν σε διάφορα μέρη της Μεσογείου... χαχα
 
Ο πατέρας μου είναι βέρος Ξανθιωτης και η μητέρα μου Κρητικια! Το ένα άκρο συνάντησε το άλλο μπορώ να πω. Εγω γεννήθηκα στο Ηράκλειο, ζω τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου εδώ αλλά τελευταία μένω Αθήνα, και όπου αλλού με βγάζει ο δρόμος μου. Επίσης μικρή και λόγω συγγενών έμενα ενιοτε Ξάνθη (την λατρεύω) και Θεσσαλονίκη (αυτή κι αν την λατρεύω!!) :) :)
 
Miko η υπογραφή σου τα σπάει άγρια.

Μακράν η πιό αγαπημένη μου μάρκα αυτοκινήτων (αν και οι δικοί μου δεν τη πάνε καθόλου).......
 
Kρυσταλοπηγή ή αλιώς Σέλιανη Θεσπρωτίας

και Πεταλίδι Μεσσηνίας

Οι Μελισσουργοί, απο οπου είπε οτι είναι ο πρώτος του thread, είναι το χωριό ενός πρώτου μου ξάδερφου..
 
γεννημένη και μεγαλωμένη στη ρόδο με γονείς από το απέρι καρπάθου, οι ρίζες της οικογένειας από κρήτη κατά χανιά μεριά ...
 
απο πατερα μεσα Μανη απο την πολυπυργου Κοίτα αλλά απο προπάππου και πίσω γιατι παππούς και πατέρας γεννήθηκαν Αθήνα και μεγάλωσαν στους Αμπελοκηπους.. απο Μητέρα 3 γενιές Καστέλα Πειραια αλλά πιο πίσω αν πάμε,παμε κάτω Μάνη στη πανέμορφη Λάγια πατρίδα του ήρωα Βλαχακου που έπεσε υπέρ πατρίδος στην προδοσία τον Ιμιων .. καλά ετσι κι αλλιώς η Μανη έβγαζε απο ανέκαθεν ήρωες και εκπληκτικό λάδι ... λολ
 
αν και γεννημένος στην Αθήνα όπως και οι γονείς μου,η μάνα μου με καταγωγή από Κρήτη και ένα χωριό κοντά σχετικά στο Αίγιο που λέγεται Άλσος ενώ ο πατέρας μου από ένα χωριό του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας που λέγεται Άσπρα σπίτια.
 
Γεννημέρος στην Ν.Υόρκη αλλα ο πατέρας απο Αγραπιδοχώρι, Ηλείας. Αν το ξέρει κανείς τώρα!!!
 
Γραμματικο στον Μαραθωνα
 
Δοξασμένη Ερμούπολη Σύρου με τους τρεις απο τους τεσσερεις προγόνους απο κει και εναν παππού που ήρθε μωρό πρόσφυγας από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας όπου φυσικά όπως όλοι ο προπάππους μου ηταν ζάμπλουτος σταφιδοπαραγωγός και φυσικά όπως ολοι έθαψαν χρυσά στον κήπο. - καλά φτωχοί Ελληνες δεν υπήρχαν εκεί; Αν και πολύ θα ήθελα ουδείς παππούς ή γιαγιά είχε σχέσεις με την πάλε ποτέ αριστοκρατία του νησιού.

Εχω συνηθίσει να λέω Ἐρμούπολη᾽ και ολοι να εκδηλώνουν τον θαυμασμό τους για την Ἀρχόντισσα του Αιγαίου᾽ κτλ. και να υποκλίνονται στο μεγαλείο του ενδιαφέροντος συνδυασμού- νεοκλασσικό / σκαλιά / αστική παράδοση / λουκούμια. Μια φορά κάποιος με προσγείωσε με το απίθανα αστείο πλην ελαφρά αγενές ᾽νερόβλαχος δηλαδή ε;᾽.

Εφυγα όταν ήμουν 16 και πηγαίνω τα καλοκαίρια.

Η μοίρα με έφερε για λίγο Ηράκλειο όπου οταν το λέω ολοι αρχίζουν με το ποσο απαίσιο είναι, πόσο το έχουν καταστρέψει και πόσο φρικτά περάσανε όταν πήγαν. Προς το παρόν μένω Αγγλία.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Νερόβλαχος γεννημένος και μεγαλωμένος (?) στην Αθήνα
 
τι εννοείς με το νερόβλαχος; Εγώ ξέρω μόνο περήφανος βλάχος σκέτο! :)
 
Ο ποιητής εννοεί το ᾽βλάχος᾽ προσβλητικά και όχι τοπολογικά ή ως καταγωγή και θελει να την πει στον και καλα απολίτιστο νησιώτη που νομίζει πως ο τόπος του είναι κάτι το σπουδαίο!

Προς Θεού, ἐχω απειρο θαυμασμό για τις ελάχιστα γνωστές παραδόσεις και τον τρόπο ζωής των ορίτζιναλ βλάχων για τους οποιίους ξέρω λίγα και θα ήθελα να μάθω περισσότερα.
 
Domenica είπε:
Δοξασμένη Ερμούπολη Σύρου.................................

Μια φορά κάποιος με προσγείωσε με το απίθανα αστείο πλην ελαφρά αγενές ᾽νερόβλαχος δηλαδή ε;᾽.
Rakeesh είπε:
Νερόβλαχος γεννημένος και μεγαλωμένος (?) στην Αθήνα
νερο -> νησιωτης ... προφνως (???)
 
Ας μεινουμε στο θεμα του thread και τα λαογραφικα τα συζηταμε σε καποιο αλλο σχετικοτερο site ;)
 
Εντάξει! Ωραία ιδέα για το λαογραφικό θρεντ ας το ξεκινήσει κἀποιος! Θα μάθουμε πολλά όλοι αλλά κάπως πρέπει να το συσχετίσουμε και με το ρετρό. Ας πούμε στα 80ς και μέχρι μέσα 90ς θυμάμαι να ειναι αρκετά δημοφιλή όλα τα σχετικά με τις ντόπιες παραδόσεις (βιβλία και λευκώματα, οδηγοί μαγειρικής, Λύκεια Ελληνίδων, τοπικά περιοδικά, κιτς τοπικά σουβενίρ). Σχετικά θρεντ μπορούν να ανοιχτούν σε διάφορες ενότητες.

Λοιπόν στο θέμα μας- από εκεί δα να να πέρα από Ερμούπολη Σύρου.
 
Πίσω
Μπλουζα