Τι να πρωτοθυμηθώ, μου τα θυμίζετε όλα
Ότι ήχους και να πω δεν μου λείπουν γιατί τους ακούω με emulators.
Πάντως μου άρεσαν πολύ όλοι εκείνοι οι ήχοι στα παλιά ηλεκτρονικά παιχνίδια και αναρωτιέμαι πως τους φτιάχναν. Τώρα όλα είναι digitized και προβλέψιμα. Θυμάμαι όμως τις εντολές ENV και ENT στον Amstrad που παραμορφώνουν τον ήχο και δεν άκουγες πια απλό τόνο με το SOUND αλλά κάτι περίεργα. Θυμάμαι που πείραζα τα ENV και ENT τα οποία οι προγραμματιστές τα είχαν φορτώσει στο Loading του Fruity Frank (ναι, μπορείτε να το διαπιστώσετε, μπορούν να πειραχτούν τα κατά τα άλλα καταπληκτικά sound effects του fruity από τον basic loader) και βγαίναν καινούριοι ήχοι στο παιχνίδι. Θυμάμαι που κάναμε FOR I = 10 to 10000:SOUND κάτι, I: NEXT και ακούγαμε όλη τη συχνότητα ήχου του Amstrad, από τα χαμηλά μέχρι τα τσιριχτά. Το θυμάμαι αυτό και θα το ξανακάνω για να το ξαναθυμηθώ
Όταν μιλάω για τους ήχους (όχι μόνο σε amstrad αλλά π.χ. σε gameboy, κλπ), μπορείτε να τους ξαναδιαπιστώσετε εδώ
http://www.superflashbros.net/as3sfxr/
Μπορείτε να πατάτε random ή τα άλλα prefixes για laser, explosion, bonus bonus κλπ. Ωραίο προγραμματάκι κιόλας, το έχω κατεβάσει και στην κανονική του έκδοση για PC windows.
Αναρωτιέμαι τώρα αν υπάρχει καμιά σελίδα που να κρατάει database από παλιούς κλασικούς ήχους παιχνιδιών, οργανωμένα ανά παιχνίδι, αν κατηγορία, κλπ. Και κουμπάκι να το ακούς από το browser. Αυτό θα ήταν καλή φάση.
υ.γ. Θυμήθηκα και έναν ήχο που πρέπει να ξαναβρώ και να ξανακούσω. Ήταν ένα παιχνίδι που μπορεί να ήταν σε basic στον amstrad, ίσως το είχα πάρει από listing, ίσως να μπορώ και να το βρω που ήταν πολύ απλό concept, είχες δυο ρακέτες αριστερά και δεξιά, σαν το pang δηλαδή και απλώς βαρούσες μια γραμμή laser και αύξανες το score σου. Η γραμμή δεν πεταγόταν, ήταν σαν raster effect. Πολύ πρωτόγονο αλλά είχαν πετύχει τρομερή ambience στη μουσική. Και ο ήχος του laser που ακουγόταν στο βάθος και όταν δεν γινόταν κάτι άκουγες έναν υπόκωφο ήχο. Μα πως τον είχαν πετύχει αυτόν στον amstrad; Τρομερά ατμοσφαιρικό. Λέω να ξαναπαίξω με τα ENT και ENV της Basic.