Ρετρό Ίντερνετ

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Rakeesh
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
iliekater είπε:
Πω πω τι μου θύμησες τώρα και εμένα με το msnzone και το Age of Empires II ! ... Εγώ - να φανταστείς - δεν ήξερα καν τι είναι αυτό . Απλά μια μέρα πάτησα το κουμπί σύνδεσης , μπήκα μέσα και ο πλανήτης απέκτησε για μένα άλλη εικόνα ! Το καλλύτερο όμως ξέρεις ποιό ήταν ; Πως το Age of Empires II που είχα ήταν ... σπασμένο ! Ναι , σπασμένο , και παρόλα αυτά έπαιζα διαδικτυακά ! ! !
Με το που το ανακάλυψα και εγώ έτσι ένιωσα, απέκτησε όλος ο πλανήτης άλλη εικόνα.... χαχαχα..... Πρέπει να έγραψα άπειρες ώρες να παίζω με ένα καλό μου φίλο θυμάμαι εναντίον ξένων κάθε μερα με τις ώρες μετά τα σχολεία φροντιστήρια κτλ.... Πλάκα πλάκα παίζει ακόμα το msnzone;;
 
Το 2000 επισης δεν υπηρχε google και μια σελιδα αναζητησης που χρησιμοποιουσα ηταν το mamma.com.
 
To 2000 υπήρχε το Google και νομίζω ότι είχα ήδη "γυρίσει" σε αυτό, ήταν πραγματικά πολύ καλύτερο από τις παλιότερες search engines.
 
Χμμ...τότε δεν με ενημέρωσαν σωστά.
 
Eίμαι τόσο παλιός στο net που θυμάμαι την πρώτη μέρα που εμφανίστηκε το google :P
 
Εγώ από τα πρώτα χρόνια του Ιnternet χρησιμοποιούσα για αναζήτηση τη σελίδα www.searchalot.com . Πριν από λίγο καιρό είχε κατεβεί. Δεν την χρησιμοποιώ πλέον, αλλά έχει επιστρέψει πληρέστερη.
 
Θυμαμαι το hotbot.com ... πριν παρει τα πανω του το Google ηταν κλασεις επανω απο το Yahoo. Βλεπω οτι τωρα το εχει ξαναλανσαρει η Lycos (!!) και εχει γυρισει το πρασινο σε κοκκινο...
 
Εγώ τι να πω που χρησιμοποιούσα Archie, Veronica και gopher? (ήταν εποχή προ-mosaic)
 
Δείτε εδώ ένα ωραίο. Σε μια ιστορία στο περιοδικό Πόπαϋ που λέγεται κομπιουτερομανία μερικές σελίδες παρακάτω βλέπουμε το γνωστό www (καλά ψψψ γράφει αλλά λέμε τώρα).

popeye2.jpg

popeye.jpg

popeye.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τώρα πήρα χαμπάρι το thread! Μπράβο μου :)

Λοιπόν κάπου κοντά... πρέπει να ήταν 92( ;) έμπαινα με δανεικό 1200άρι χωρίς error correction στην Αριάδνη φυσικά με Amiga 500!

Αργότερα όπως και ο NLS ήμουν κι εγώ μέλος στην HOL και μπαίναμε σε μια επιλογή που έδινε η BBS που σε έβγαζε σε ένα Linux shell.

Η HOL τότε ήταν ένα μικρό δωματιάκι στον ημιώροφο μιας πολυκατοικίας που όπως έμπαινες μέσα έβλεπες τον server αριστερά με τις οθόνες του πάνω σε ράφια στον τοίχο. Κάποια στιγμή αργότερα είχε κάνει το άλμα και είχε πάρει ένα Pentium που μόλις είχε βγει και έβαλε και καμιά 40ριά ακόμα modems. Η BBS είχε 75 χρήστες αν θυμάμαι καλά και η γραμμή που είχαν με την forthnet (τότε στην Κρήτη) που έβγαιναν ήταν 64KBits (και για τους 75 μαζί).

Όταν άρχισε να μεγαλώνει άλλαξε χώρο, πάλι στην Ν. Ερυθραία αλλά καμία σχέση με το μικρό δωματιάκι που πηγαίναμε για βόλτα(!). Θυμάμαι ήταν ένα κανονικό σπίτι που στο σαλόνι είχαν ένα λευκό πίνακα που σχεδίαζαν το δίκτυο που έστηναν.

Κάπου στο 94 είδα και Web με τον Netscape στα XWindows του Slackware που είχα δανειστεί από έναν συστεμά στην HOL (δεν θυμάμαι το όνομα του) στο ολοκαίνουριο και πανάκριβο 486DX μου με εσωτερικά κάρτα modem 9600 ΜΕ error correction (χαρές και πανηγύρια). Όσοι δεν έχουν ζήσει εκείνες τις εποχές δε μπορούν να εκτιμήσουν τι εστί error correction.

Κατά το 96 πήρα ένα εξωτερικό US Robotics 56K με πολύ κόπο, πρέπει να δούλευα κάνα μήνα για να το αγοράσω. Δεν είχα δει ποτέ πάνω από 14.4. Άλλαζα μανιωδώς τις παραμέτρους του Init string μήπως καταφέρω κάτι καλύτερο, μάταια όμως.

Κάποια στιγμή θυμάμαι πήγα σε έναν ξάδερφο μου, που πήρε "καλό" modem και είχε windows 3.11 να του το στήσω και να μπει στο internet να δω κι εγώ ο έρμος πως είναι το γρήγορο download. Ήμουν ψυχολογικά προετοιμασμένος για εγκατάσταση trumpet winshock (το θυμάται κανείς ;) και κλήση από το τερματικό που είχαν τα windows.

Έτσι νόμιζα τουλάχιστον, πέρασε ένα 3ώρο και ακόμα πάλευα με το θηρίο. Αναγκάστηκα να γυρίσω σπίτι να φέρω το slackware να το εγκαταστήσω πάνω από τα windows να κάνω connect ώστε να σιγουρευτώ ότι δεν έφταιγε το modem και μετά ξαναεγκαστάσταση Windows, ήταν μικρός ο δίσκος για να στηθεί στο πλάι τους βλέπετε.

Τώρα το Web.... ήταν άθλιο, αλλά πολλές φορές το αναπολώ όταν πέφτω πάνω σε κακογραμμένες σελίδες ή flash.
 
Ειδα σημερα το τρειλερ του Final Fantasy Spirits Within, και στο τελος, εκει που γραφει τον τιτλο και αλλα γραμματα ειδα: AOL keyword: Spirits Within. Μου ηρθε μεγαλη φλασια! Θυμηθηκα οτι μεχρι πριν λιγα χρονια, καθε καινουργιο παραγμα που κυκλοφορουσε κοτσαρε ενα AOL και μια σχετικη λεξη οπου, υποθετω, καποιος εβρισκε περισσοτερες πληροφοριες. Ποτε δεν ημουν χρηστης/συνδρομητης AOL και δεν καταλαβα τι ακριβως ηταν και τι εβρισκε καποιος με αυτα τα keywords. Φανταζομαι ομως οτι ηταν κατι σαν #hashtag της εποχης,με τη διαφορα οτι ηταν μονοπωλιο της συγκεκριμενης εταιρειας.
 
H Hiway ειναι ο πρωτος πραγματικος ISP της Πατρας. Ανηκε στην εταιρια First Πληροφορικη και αρχικα συνδεοταν με το backbone της Forthnet.

Ημουν απο τους πρωτους χρηστες της υπηρεσιας και εμεινα εκει μεχρι την εποχη που ξεκινησε η otenet στην Πατρα.

Αυτο ειναι ενα φυλλαδιο εγγραφης, που ξεθαψα προσφατα.

Image (11).jpgImage (12).jpgImage (13).jpgImage (14).jpg

Η σελιδα του provider το 1997.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Φοβερη αισθητικη ενος γραφιστα του 1997 :)

Για αλλη μια φορα αποδεικνυεται οτι εχω μεγαλα κενα γνωσεων. Δεν ηξερα οτι στην αρχη υπηρχαν τοπικοι ISP που εξυπηρετουσαν πολεις. Νομιζα ηταν μια απαιτητικη τεχνολογια που ηρθε κατευθειαν με μεγαλους παροχους, οπως ΟΤΕ.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Rakeesh είπε:
Δεν ηξερα οτι στην αρχη υπηρχαν τοπικοι ISP που εξυπηρετουσαν πολεις. Νομιζα ηταν μια απαιτητικη τεχνολογια που ηρθε κατευθειαν με μεγαλους παροχους, οπως ΟΤΕ.
Με δεδομένο το μονόδρομο του dial up και τις χρεώσεις τότε των υπεραστικών .......

Μέχρι να αποκτήσουν τοπικούς κόμβους οι μεγάλες εταιρείες .....
 
Βρηκα αυτη την παραξενη ιστοσελιδα. Φαινεται οτι ειναι συλλογη απο παλια κιτς animated gifs που διακοσμουσαν τις τοτε ιστοσελιδες.

 
Ουαου! Ο "κόσμος του Καμερόν" πρέπει να εχει μέσα πολύ Ελ Ες Ντι και εκσταση για να φτιάξει αυτό το site... Τα είδα όλα λεμεεε.. o_O

Εξετάστε καλά τα εικονίδια, τα gifs, τα χεράκια που σου δείχνουν να πατήσεις κάτι άλλο.. και θα βρείτε πολλά..
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πρώτη επαφή με το διαδίκτυο, στην Πρώτη Γυμνασίου το 1995 - 1996, είχε το σχολείο σύνδεση στο Internet και έτυχε να βοηθάω τον υπεύθυνο καθηγητή να τακτοποιήσει τον χώρο που είχε μπει το PC με την σύνδεση. Αν θυμάμαι καλά ήταν ένας Am5x86 με 15άρα οθόνη Sony Trinitron που μου έκανε εντύπωση! Windows 95 γιατί είχε αγοραστεί με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Βέβαια ήμουν ενήμερος με τα δεδομένα του διαδικτύου επειδή ήδη από τα τέλη του 1994 διάβαζα RAM, PC Master, USER και κάποια αγγλόφωνα περιοδικά που έβρισκα στο Πρακτορείο Τύπου (είχε τα πάντα!!!!!) της εφημερίδας "Ελευθερία" εδώ στην Λάρισα.

Στο σπίτι πρώτη φορά στο διαδίκτυο τον Δεκέμβριο του 1998, περίπου την ίδια περίοδο ημερολογιακά με αυτή που διανύουμε πήγα από i386Dx 25 ΜΗz (Τulip AT 25 το οποίο υπάρχει ακόμα και είναι και λειτουργικό και αναβαθμισμένο από πρόπερσι!!!), στις 17 Ιουλίου του 1998 (Παρασκευή) αναβαθμίστηκα σε P55c 233 MHz, S3 Virge Dx 4MB, Yamaha OPL3-SA3, 32 MB Ram, QDI TitaniumIB+ μητρική, Philips 105B monitor, Seagate 6,2 GB με Windows 95 OSR2.5 και US Robotics 56k Faxmodem! Δεν είχαν γίνει ακόμα ψηφιακές οι γραμμές και είχαμε χαμηλή χρέωση!!! Να σημειώσω ότι το Hardware υπάρχει ακόμα, εκτός από το Monitor και τον σκληρό δίσκο!

Nα σημειώσω ότι με την X-treme, μπορούσες να μπεις χωρίς διαφημίσεις είτε με το Patch, είτε με κάποιες ρυθμίσεις στα πρωτόκολλα σύνδεσης!
 
Διαβασα προσφατα το βιβλιο A Brief History of the Future του καθηγητη John Naughton, για την ιστορια του internet. Ειχε εκδοθει το 1999.

9780753810934.jpg

Ειναι καλογραμμενο και αγγιζει διαφορα θεματα. Οπως πολλα ιστορικα βιβλια, μας λεει περισσοτερα για την εποχη που γραφτηκε, παρα για το θεμα που εξεταζει. Ο συγγραφεας ειναι ρομαντικος ιδεολογος παθιασμενος με τα ιδεωδη του πρωιμου internet και αυτο φαινεται πρακτικα σε καθε σελιδα του βιβλιου. Το αφελες δεος του για το που θα μας οδηγησει αυτη η καταπληκτικη νεα τεχνολογια ειναι αφοπλιστικο και πραγματικα μου θυμιζει και το δικο μου παθος εκεινα τα πρωτα χρονια, πριν την φουσκα του dotcom, το facebook και τα social media, το google και την μαζικη λογοκρισια και ποινικοποιηση.

Ενδιαφερον αναγνωσμα αλλα δεν ειναι το καλυτερο βιβλιο για την ιστορια του internet. Ενα πολυ καλυτερο βιβλιο που εξεταζει πιο αυστηρα και πειθαρχημενα το θεμα ειναι το Where Wizards Stay Up Late της δημοσιογραφου Katie Hafner.

WIZARDS.jpg

Παντως για 0.01GBP (συν τα μεταφορικα) μεταχειρισμενο ειναι εξαιρετικο value for money. :diablotin:
 
Θυμάμαι τον Netscape Navigator web browser (1995) και αμέσως μετά τον πρώτο μου λογαριασμό Hotmail email που έφτιαξα το 1996 και που τον διατηρώ ακόμα και σήμερα.
Επίσης, θυμάμαι τα ζωηρά χρώματα των ιστοσελίδων με τα κάπως κιτς γραφικά και τους animated cursors σε διάφορα σχεδιάκια

 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα