Μπράβο ρε παιδιά τι μου θυμίσατε.
Εγώ έχω ένα (σοβαρό) θέμα με ονόματα/χρονιές και τέτοια. Σε βαθμό με τον πρώην κολλητό μου όταν βγαίναμε βόλτα στον Πειραιά να χαιρετάει 10 άτομα και 9 φορές εγώ μετά να ρωτάω "ποιος ήταν αυτός;".
100% με κάποιους από εδώ γνωριζόμαστε. Είτε από τις BBS κλπ. είτε από την Amiga (μπορεί κάποιοι να έχετε δισκέτες με το όνομα μου "NLS" στο boot).
Όσο αφορά το θέμα. Εμένα η εμπλοκή μου ξεκίνησε δεν ξέρω πως, ίσως από άρθρο σε περιοδικό, ίσως επειδή πάντα είχα καλές γνώσεις γενικώς από την πληροφορική (θυμάμαι που έψαχνα να δω τι είναι αυτό το 300 baud MODEM στον Commodore 64) - πράγμα που μου έμεινε και έγινε και επάγγελμα μου -... αλλά τέσπα μπήκα στο χώρο την εποχή που τα 1200 άρχιζαν δειλά να δίνουν χώρο στα 2400MNP5... όπου εκτός της μαγικής διπλής ταχύτητας (μην ξεχνάμε σε αυτές τις ταχύτητες έβλεπες τα ASCII να έρχονται ένα ένα στην οθόνη) είχαν και αυτό το μαγικό MNP5 που στις χάλια αναλογικές γραμμές τις Ελλάδας ήταν μάννα εξ ουρανού.
Πέρασα από όσες βάσεις αναφέρατε, είχα και μια δική μου στημένη στην Amiga, είχα βοηθήσει και το Μάνο τότε (μικρότερος μας με τον μετέπειτα κουμπάρο μου Λουκά, αρχικά ήθελε τις συμβουλές μας μετά "ξέφυγε" και έκανε τη δική του ιστορία) είχε κάνει και αυτός τη δικιά του. Είχα την σπάνια ευχέρια να έχω δυο (!) αναλογικές γραμμές σπίτι, οπότε η βάση μπορούσε να τρέχει. Δεν είχα φέρει πολύ κόσμο, περισσότερο με ενδιέφερε και είχα φτιάξει ένα "γκάλοπ" προτιμήσεων κλπ. που ουσιαστικά επειδή μπορούσα να δω (ο απατεώνας) τις απαντήσεις έβλεπα αν καμιά κοπέλα που έφερνα να μπει στη βάση μου ταίριαζε μπουχαχαχα.
Την εποχή εκείνη με τον κουμπάρο μου (σας λέω μας ξέρετε κάποιοι σίγουρα) αποφασίσαμε να εισάγουμε (αν και ανήλικοι) από Αμερική την EMPLANT (του πανέξυπνου αλλά τυχοδιώκτη Jim Drew), πράγμα που ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ (πουλήσαμε 2-3 κομμάτια εκτός τα δικά μας), αλλά επειδή αναγκαστήκαμε για software/firmware και συζητήσεις με τον Jim να μπαίνουμε στην BBS του στην Αμερική (!!!)... ουσιαστικά κέρδος δεν είδαμε, μόνο κατσάδιασμα από τους γονείς.
Αργότερα ήμουν από τους πρώτους κατόχους ISDN. Μάλιστα κάποια στιγμή διατέλεσα και beta tester του NETMOD για την Intracom.
Όταν το Internet άρχισε να ξεφεύγει από το πανεπιστήμιο Κρήτης (και την Αριάδνη), έτυχε να είμαι στη HOL... είχα βέβαια πια πρόσβαση σε accounts "γενικώς" (αχέμ). Οπότε έτυχε να ξέρω ότι παρά το κοκόρεμα της Compulink ότι έβγαλε πρώτη στο κοινό, το Internet, αυτό που ισχύει είναι (για λίγες μέρες) ότι πρώτη ήταν η HOL.
Η HOL λοιπόν, επειδή είχα γνωστό τον τότε ιδιοκτήτη της (πως τον έλεγαν ρε παιδιά, είχε το σπίτι του πιο πάνω από την HOL στην Ερυθρέα και είχε στο υπόγειο του μουσικά όργανα), μιλάμε για εποχή που είχε 15-20 γραμμές πρόσβασης, έδωσε σε 4-5 άτομα (εγώ ένα από αυτά) πρόσβαση για δοκιμές στο λεγόμενο "Internet". Το οποίο ήταν ένα linux shell μέσα από κρυφή επιλογή της BBS, χωρίς γραφικά κλπ., με ταχύτητες τραγικές, gopher, ftp, όπου για να σηκώσουμε μια GIF των 40kb (τσόντα συνήθως, εφηβία γαρ... από τότε φαινόταν ποια βιομηχανία θα στηρίξει το Internet) μπορεί να θέλαμε και ώρα, οπότε αρχίζαμε τα get και τα στέλναμε στο background για να μην καθόμαστε να περιμένουμε (ενώ των "νέων" τα κάναμε kill γιατί "δεν πρέπει να κάνεις τέτοια"). Μετά από το δικό μας home τα σηκώναμε σιγά σιγά. Αργότερα όταν είπαμε τι ωραίο θαύμα είναι αυτό, έδωσαν γενικότερη πρόσβαση... the rest is history.
Αρκετά αργότερα το "Internet" έγινε συνώνυμο στην πράξη με το web.
Α και ποτέ δεν υπήρξε καλύτερος υπολογιστής από την Amiga. Μην ξεχνιόμαστε.