Ρετρό Ίντερνετ

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Rakeesh
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Θυμάμαι την εποχή που πρωτοβγήκε ο Παγκόσμιος Ιστός (φοιτητής εγώ). Μέχρι τότε χρησιμοποιούσαμε μόνο ftp για να κατεβάζουμε αρχεία (συνήθως εικόνες και προγράμματα) και κάπου είδαμε κάποιες διευθύνσεις που άρχιζαν με http και αναρωτιόμασταν τι είναι πάλι αυτό :xm: Δοκίμασα να μπω με ftp (μιλάμε πάντα για τερματικά UNIX) αλλά τίποτα...

Μετά από κάποιες μέρες κυκλοφόρησε το νέο ότι είναι μια καινούρια υπηρεσία και πρωτοβάλαμε το Mosaic... :)
 
Για ποια χρονια μιλαμε;;
 
Χμμμ... 1993-94, και μάλλον στις αρχές του 1994.
 
X.25 

 

 




 

 


Το πρώτο βήμα !


 


Ο Νίκος Μαλαγαρδής και η ομάδα του στην ΓΓΕΤ του ΥΒΕΤ (επί υπουργού κ. Θ. Λιάνη) είχε αποκτήσει από την Sofragem A.E τον κάτωθι εξοπλισμό: 1 switch X.25 TELEFILE, 2 PAD TELEFILE, 1 motorola 68000 TELMAT SM90 UNIX workstation, 10 baseband modems ALCATEL, 2 τερματικά vt100 (qume).


 


Τελείως τυχαία είχα δει στις Ειδήσεις (9/86) από την ΕΡΤ την επίδειξη του εξοπλισμού δηλ. την λειτουργία του packet-switching και της εφαρμογής remote-login. To ένα τερματικό qume βρισκόταν στο wide-area network στο άλλο άκρο της τετρασύρματης γραμμής - Μ.1020 από τον ΟΤΕ, πιθανά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ιλίσσια). Ο κόμβος TELEFILE στο δωμάτειο 'Αριάδνη' στο τέταρτο όροφο του Υπουργείου στο Σύνταγμα, δεν είχε ιδιαίτερο ρόλο μια και δίπλα του ήταν το PAD - Packet Assember Disassembler (TIP στην εποχή του APRANET - Terminal Interface Processor), μια ασύγχρονη πόρτα του PAD σειριακά (RS-232) πάνω σε μια παρόμοια του UNIX SM90 σε reverse διάταξη για να προσφέρει login στις άλλες πόρτες του PAD. Μία από αυτές είχε συνδεδεμένο το μπλε Alcatel baseband modem της Μ.1020. Το άλλο άκρο της τελευταίας στο έταιρο μπλέ Alcatel που μετέτρεπε το αναλογικό σήμα του ΟΤΕ σε ψηφιακό για χάρη του τερματικού σταθμού Qume. H πράσινη οθόνη του τελεταίου να δείχνει το τρεμουλιαστό (λόγω ΤV)
Login: σαν αποτέλεσμα της εντολής-κλήσης call 11111112 ( #) που έφτανε μέσω ΟΤΕ στο PAD σαν ASCII stream στην πόρτα 11 και διαμέσου πακετοποίησης/αποπακετοποίησης να βγεί από τη πόρτα 12 για να μπεί στο σειριακό της μηχανής TELMAT SM90.

 


Πέρα από τον εξοπλισμό ο Νίκος Μαλαγαρδής είχε δικτυωθεί (!) με πανεπιστήμια (Μετσόβιο Πρωτονοτάριος, Καποδιστριακό Φιλοκύπρου καθώς και με τον ΟΤΕ (Πιπερίδης, Τζωρτζίνης) και τον Δημόκριτο (Κόντος, Αρβυλιας, Εξαρχος) και το ΕΙΕ. Τα Πανεπιστήμια είχαν στείλει φοιτητές για βοήθεια στο πρόγραμμα ΑΡΙΑΔΝΗ, τους Β.Σγαρδώνη, Θ.Δρίγκα και Δ.Μουζάκη.



 


Προέλευση το σχετικο blog του
Γιάννη (ycor) Κοροβέση :


http://ariadne-t.blogspot.gr/search?updated-min=2006-01-01T00:00:00%2B02:00&updated-max=2007-01-01T00:00:00%2B02:00&max-results=4

 

 


Kαι παρεπιμπτοντως ο κυριος
Γιάννης (ycor) Κοροβέσης θα ειναι (ο) κυριος ομιλητης στην εκδηλωση με Θέμα :Internet τα πρώτα βήματα κι η εξέλιξη


στα πλαισια του 2ου συνέδριου Ελληνικoύ Μουσείου Πληροφορικής


το σαββατο 29 Σεπτεμβριου

 

 

 

 


___________________________________________________________________________________________


 

 




Nemo είπε:

Προβολή συνημμένου 59337


 

 

 


2ο συνέδριο Ελληνικoύ Μουσείου Πληροφορικής

 


Θέμα :Internet τα πρώτα βήματα κι η εξέλιξη .





Ομιλητές :


 


1)
Γιάννης Κοροβέσης ( Υπευθ. Εργαστηρίου δικτύων, ΙΠΤ, ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ.)


Μελος της ομάδας ΑΡΙΑΔΝΗ (Ν.Μαλαγαρδής, Γ.Κοροβέσης, Θ.Δρίγκας, Δ.Μουζάκης ..)


 

 

 


http://ycor.wordpress.com/

 


Για εντελως retro-ιστοριο-θηρες



http://ariadne-t.blogspot.gr/search?updated-min=2006-01-01T00:00:00%2B02:00&updated-max=2007-01-01T00:00:00%2B02:00&max-results=4

 

 


........................................


 


 
Αγοράζοντας περιοδικά για PC από το 1992 (RAM), είχα μια σχετική γνώση του τι είναι το Internet. Μεγαλώνοντας και με PC στο σπίτι από μωρό, είχα μια ερωτική σχέση με τα PC. Το 1990 (σε ηλικία 7 ετών) το πρώτο παιχνίδι που έπαιξα στον ταπεινό 286 (Nixdorf Siemens Laptop) ήταν το Prince Of Persia. Αργότερα από τις αρχές του 1995 άρχισα να αγοράζω τα PC Master και USER, ήταν η εποχή που τα PC άρχισαν να φτάνουν και να ξεπερνάνε τις κονσόλες που ποτέ μου δεν τις συμπάθησα, ήταν τότε που τα PC άρχισαν να έχουν Μultimedia δυνατότητες.

Δεν θα μπορούσε λοιπόν και το Ιnternet να μην αποτελέσει πρώτη επιλογή. Αρχές του 1996 μόλις είχε τοποθετήσει κόμβο στην Λάρισα η Compulink και κάπου είχα βρει μια μηνιαία συνδρομή δωρεάν. Αγοράσαμε ένα modem στα 28,8 Κbps της Crypto εάν θυμάμαι καλά και λόγω του ότι η γραμμή ήταν ακόμη αναλογική σερφάραμε με τις ώρες στον 386 (του είχα βάλει 8 mb ram, SB AWE 32 και 4x Mitsumi CD ROM) και τα Windows 3.11. Τότε δεν υπήρχαν και πολλές ελληνικές σελίδες και επειδή όντας μαθητής πρώτης γυμνασίου το 1995 - 1996 (νομίζω δεν υπήρχε ακόμη ο ΕΠΑΚ) ο πατέρας μου μας απαγόρευε να ασχολούμαστε με το PC τις καθημερινές, παρά μόνο Παρασκευή και Σάββατο και φυσικά "κατέσχεσε" και το modem. Δεν ξαναείδα Ιnternet στο σπίτι μέχρι και το Φθινόπωρο του 1998. Αν και επαφή με το Ιnternet είχα μια, δυο φορές τον μήνα, καθώς τέλη του 1996 είχε ανοίξει και το πρώτο Ιnternet Cafe στην πόλη. Το 1997 θυμάμαι το ελληνικό Internet γνώριζε τρελή ανάπτυξη!!!! Κυρίως όμως κάναμε Chat εκείνη την περίοδο και χαζεύαμε είτε στο Geocities, είτε σε σελίδες πορνό. Αρχές του 1999 όντας μαθητής πρώτης λυκείου, ξαναβρίσκω μια προσφορά της Compulink για τρεις μήνες, αγοράζω και το UR Robotics 56K Fax Modem V92 και ξαναμπαίνω μετά από σχεδόν τρία χρόνια από το σπίτι. Όμως από το τέλος του 1998 η Compulink είχε σπάσει την συμφωνία με συγκεκριμένο κατάστημα πληροφορικής στην Λάρισα που διατηρούσε και τον κόμβο (συνήθως τους κόμβους εταιρειών τους είχαν καταστήματα πληροφορικής κυρίως, όχι οι αλυσίδες) της και δεν είχε κόμβο. Η μη ύπαρξη κόμβου είχε σαν αποτέλεσμα η κλήση να πηγαίνει υπεραστική στην Αθήνα και ο λογαριασμός του ΟΤΕ για 4 μήνες κοντά στις 450.000 δραχμές. Αλλά παρόλα αυτά ο πατέρας μου δεν μας το έκοψε το Ιnternet. Τέλη του 1999 βάλαν ISDN στην οικογενειακή επιχείρηση που έχουμε και είδε πόσο χρήσιμο είναι με αποτέλεσμα να χρησιμοποιώ τους κωδικούς της Ιnternet Hellas βραδινές ώρες όταν η επιχείρηση ήταν κλειστή. Για ένα χρονικό διάστημα δεν μπορούσα να μπω, ίσως επειδή ήταν για ISDN γραμμή το username και το password με αποτέλεσμα να δοκιμάσω και την X-treme, αλλά και βάζοντας τον αριθμό ΕΠΑΚ από όλες τις εταιρείες και έβαζα τυχαία username και passwords μπας και βρω καμιά σύνδεση. Ένας κακομοίρης στην Altec είχε βάλει και username και password kostas, kostas και θυμάμαι για κάνα εξάμηνο και περισσότερο το χρησιμοποιούσα συνέχεια. Μετά από το καλοκαίρι του 2001 πλήρωνα την ΟTENET 5000 δραχμές τον μήνα για τον λογαριασμό του ΟΤΕ. Τον Δεκέμβριο του 2001 που μετακομίσαμε βάλαμε ISDN 128 και επιτέλους ο πατέρας και η μάνα μας δεν γκρίνιαζαν για τα τηλέφωνα και από τον Ιανουάριο του 2003 έχω ADSL. Είχε ο πατέρας μου έναν συμμαθητή του στον ΟΤΕ και μας έβαλε πιλοτικό.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κατι σχετικο με την θεματολογια του παροντος thread που βρηκα στο EMPIRE Magazine. :)


In December 1994, Empire ran the following article on a new-fangled technology, one that claimed to place a vast repository of information within reach of a dial-up modem. "It's like having 30 million mates on the end of the phone!" we said. It'll never catch on.


main.jpg

Πηγη
 
Προσωπικα, οπως και πολλοι απο εμας φανταζομαι, επισκεπτομαι ανελλιπως καποιες σελιδες απο το 97-98 μεχρι σημερα, που εχουν ανανεωθει ελαχιστα απο τοτε

Εντωμεταξυ βρηκα αυτο το αρθρακι :)

17 Ancient Abandoned Websites That Still Work
 
Βάλαμε internet το 2000-2001,με τη σύνδεση που μας έδωσαν δωρεάν όταν αγοράσαμε ένα desktop.Επειδή ο πατέρας της αδερφής μου ήταν τότε διευθυντής στον ΟΤΕ το τηλέφωνό μας συνέχιζε να είναι αναλογικό και να χρεώνει ελάχιστα.Έμπαινα κάθε βράδυ από τις 9 ως τις 12 και τις Παρασκευές ήμουν όλη μέρα από τις 7 το απόγευμα που τέλειωνα το φροντιστήριο μέχρι τις 4 το πρωί (με διαλείμματα για να μπει και η αδερφή μου).Γενικά κάθε 2μηνο πληρώναμε μόνο τα πάγια του τηλεφώνου + extra το πολύ 5 ευρώ.Θυμάμαι κατέβασα ακυκλοφόρητα/demos από Britney Spears,Thalia,Christina Aguilera,N Sync αλλά και πολλές επιτυχίες,βέβαια ήθελε περίπου 10-15 λεπτά για να κατέβει ένα τραγούδι 4mb.

Το 2003 βάλαμε την πρώτη dsl η οποία πρέπει να ήταν 128kbps αλλά τότε μου φαινόταν κάτι εξωπραγματικό.Είχα κατεβάσει πολλές δισκογραφίες και το είχα όλη μέρα και παράλληλα δούλευε και το τηλέφωνο.Mετά επειδή χώρισαν οι δικοί μου και πήγα στο χωριό για να συνεχίσω το σχολείο (τότε αγόρασαν άλλο desktop και πήρα αυτό που είχαμε), είχα πάρει μία από τις κάρτες οι οποίες ήταν για απεριόριστο internet (έτσι έλεγε) και χρονοχρέωση μία αστική μονάδα,η κάθε κάρτα κόστιζε 15 ευρώ.Όμως την είχα πατήσει,γιατί στα χωριά δεν χρέωνε μία αστική μονάδα,αλλά κανονικά 0,5 ευρώ την ώρα (επειδή έμπαινα βράδυ),οπότε για 2 μήνες που μπήκα πληρώσαμε στον ΟΤΕ πάνω από 100 ευρώ.Ευτυχώς κάποια στιγμή η κολλητή μου ήθελε να συνδεθεί στον υπολογιστή μου με τα στοιχεία της για να ψάξει κάτι,και ξέχασε τους κωδικούς,οπότε έμπαινα με τη σύνδεσή της και χρεωνόμουν ελάχιστα μετά δηλαδή 15-20 ευρώ το 2μηνο.Όταν πέρασα στην Πάτρα το 2005-2006 έβαλα dsl 2mbps στην αρχή και μετά από 1-2 χρόνια 24mbps η οποία φυσικά δεν ήταν 24. :P

Τώρα που μένω Αθήνα μόνιμα πάλι εδώ και 4 χρόνια έχω 24mbps και είμαι ευχαριστημένος.
 
Μπράβο ρε παιδιά τι μου θυμίσατε.

Εγώ έχω ένα (σοβαρό) θέμα με ονόματα/χρονιές και τέτοια. Σε βαθμό με τον πρώην κολλητό μου όταν βγαίναμε βόλτα στον Πειραιά να χαιρετάει 10 άτομα και 9 φορές εγώ μετά να ρωτάω "ποιος ήταν αυτός;".

100% με κάποιους από εδώ γνωριζόμαστε. Είτε από τις BBS κλπ. είτε από την Amiga (μπορεί κάποιοι να έχετε δισκέτες με το όνομα μου "NLS" στο boot).

Όσο αφορά το θέμα. Εμένα η εμπλοκή μου ξεκίνησε δεν ξέρω πως, ίσως από άρθρο σε περιοδικό, ίσως επειδή πάντα είχα καλές γνώσεις γενικώς από την πληροφορική (θυμάμαι που έψαχνα να δω τι είναι αυτό το 300 baud MODEM στον Commodore 64) - πράγμα που μου έμεινε και έγινε και επάγγελμα μου -... αλλά τέσπα μπήκα στο χώρο την εποχή που τα 1200 άρχιζαν δειλά να δίνουν χώρο στα 2400MNP5... όπου εκτός της μαγικής διπλής ταχύτητας (μην ξεχνάμε σε αυτές τις ταχύτητες έβλεπες τα ASCII να έρχονται ένα ένα στην οθόνη) είχαν και αυτό το μαγικό MNP5 που στις χάλια αναλογικές γραμμές τις Ελλάδας ήταν μάννα εξ ουρανού.

Πέρασα από όσες βάσεις αναφέρατε, είχα και μια δική μου στημένη στην Amiga, είχα βοηθήσει και το Μάνο τότε (μικρότερος μας με τον μετέπειτα κουμπάρο μου Λουκά, αρχικά ήθελε τις συμβουλές μας μετά "ξέφυγε" και έκανε τη δική του ιστορία) είχε κάνει και αυτός τη δικιά του. Είχα την σπάνια ευχέρια να έχω δυο (!) αναλογικές γραμμές σπίτι, οπότε η βάση μπορούσε να τρέχει. Δεν είχα φέρει πολύ κόσμο, περισσότερο με ενδιέφερε και είχα φτιάξει ένα "γκάλοπ" προτιμήσεων κλπ. που ουσιαστικά επειδή μπορούσα να δω (ο απατεώνας) τις απαντήσεις έβλεπα αν καμιά κοπέλα που έφερνα να μπει στη βάση μου ταίριαζε μπουχαχαχα.

Την εποχή εκείνη με τον κουμπάρο μου (σας λέω μας ξέρετε κάποιοι σίγουρα) αποφασίσαμε να εισάγουμε (αν και ανήλικοι) από Αμερική την EMPLANT (του πανέξυπνου αλλά τυχοδιώκτη Jim Drew), πράγμα που ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ (πουλήσαμε 2-3 κομμάτια εκτός τα δικά μας), αλλά επειδή αναγκαστήκαμε για software/firmware και συζητήσεις με τον Jim να μπαίνουμε στην BBS του στην Αμερική (!!!)... ουσιαστικά κέρδος δεν είδαμε, μόνο κατσάδιασμα από τους γονείς.

Αργότερα ήμουν από τους πρώτους κατόχους ISDN. Μάλιστα κάποια στιγμή διατέλεσα και beta tester του NETMOD για την Intracom.

Όταν το Internet άρχισε να ξεφεύγει από το πανεπιστήμιο Κρήτης (και την Αριάδνη), έτυχε να είμαι στη HOL... είχα βέβαια πια πρόσβαση σε accounts "γενικώς" (αχέμ). Οπότε έτυχε να ξέρω ότι παρά το κοκόρεμα της Compulink ότι έβγαλε πρώτη στο κοινό, το Internet, αυτό που ισχύει είναι (για λίγες μέρες) ότι πρώτη ήταν η HOL.

Η HOL λοιπόν, επειδή είχα γνωστό τον τότε ιδιοκτήτη της (πως τον έλεγαν ρε παιδιά, είχε το σπίτι του πιο πάνω από την HOL στην Ερυθρέα και είχε στο υπόγειο του μουσικά όργανα), μιλάμε για εποχή που είχε 15-20 γραμμές πρόσβασης, έδωσε σε 4-5 άτομα (εγώ ένα από αυτά) πρόσβαση για δοκιμές στο λεγόμενο "Internet". Το οποίο ήταν ένα linux shell μέσα από κρυφή επιλογή της BBS, χωρίς γραφικά κλπ., με ταχύτητες τραγικές, gopher, ftp, όπου για να σηκώσουμε μια GIF των 40kb (τσόντα συνήθως, εφηβία γαρ... από τότε φαινόταν ποια βιομηχανία θα στηρίξει το Internet) μπορεί να θέλαμε και ώρα, οπότε αρχίζαμε τα get και τα στέλναμε στο background για να μην καθόμαστε να περιμένουμε (ενώ των "νέων" τα κάναμε kill γιατί "δεν πρέπει να κάνεις τέτοια"). Μετά από το δικό μας home τα σηκώναμε σιγά σιγά. Αργότερα όταν είπαμε τι ωραίο θαύμα είναι αυτό, έδωσαν γενικότερη πρόσβαση... the rest is history.

Αρκετά αργότερα το "Internet" έγινε συνώνυμο στην πράξη με το web.

Α και ποτέ δεν υπήρξε καλύτερος υπολογιστής από την Amiga. Μην ξεχνιόμαστε.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Kαι σήμερα, αν δεν έχεις Ίντερνετ, να ενημερώνεσαι για τυχόν χρέη σου από τα σχετικά sites του Υπουργείου Οικονομικών, μπορείς να βρεθείς και στη φυλακή χωρίς να το καταλάβεις...
 
Ένας καθηγητής μας στο μεταπτυχιακό μας είχε πει,ότι ανακάλυψε το internet όταν ήταν φοιτητής αρχές δεκαετίας 90 και τότε ήταν με εντολές,μετά από καιρό βγήκε το Netscape Navigator,ο οποίος ήταν και ο πρώτος browser.
 
ευχαριστώ που με κάνεις να αισθάνομαι γέρος...

όταν ο καθηγητής σου στο μεταπτυχιακό ήταν φοιτητής, ήμουν και εγώ

ακριβώς έτσι ήταν το Internet (και ακόμα είναι "από κάτω")
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
pooky(1) είπε:
H Χ-treme ήταν extreme για τα ελληνικά δεδομένα. Όχι του τότε, αλλά ακόμα και του σήμερα.
Ένα πείραμα που ήταν καταδικασμένο να αποτύχει........

Fistikis είπε:
Δεν είταν πείραμα καταδικασμένο να αποτύχει...Η X-Treme είχε τα μόνα έσοδα απο τις διαφημήσεις... και δεν μπορώ να φανταστώ καποιον διαφημιζόμενο να θέλει νε επενδύσει χρήματα οταν κανείς δεν θα δεί την διαφήμιση του.

Την X-Treme την χαντάκωσαν ολοι αυτοί που εγκατέστησαν το λογισμικό που έκρυβε τις διαφημίσεις....

Και για να είμαστε και δίκαιοι.... Ειναι τουλάχιστον ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ να προσπαθείς να κλέψεις κάποιον που σου προσφέρει κατι δωρεάν...

pooky(1) είπε:
ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό εννοώ. ;)
Στην Ελλάδα βρισκόμαστε. Υπήρχε περίπτωση να γίνει διαφορετικά; Ο κάθε ένας που έκοβε τις διαφημίσεις δεν καταλάβαινε ότι κάτι τέτοιο στρέφεται μπούμεραγκ. Εδώ δεν το καταλαβαίνουν ακόμα και σήμερα.

Καλά να πάθουν και να πληρώνουν για τις υπηρεσίες.

Τσάμπα φαΐ ΔΕΝ υπάρχει. :)

Rakeesh είπε:
Ποτε δεν ημουν (ουτε ειμαι) ιδιαιτερα lawful, ουτε ειμαι εναντιον των cracks ή της "πειρατείας". Το δωρεαν ιντερνετ ομως το θεωρω πολυτιμο αγαθο (το οποιο στις μερες μας μαλλον ειναι μακρυνο, αφου η επικοινωνια αποτελει "βαρια βιομηχανια" της εποχης μας). Ετσι, την εποχη που ειχα X-Treme προσπαθουσα να την υποστηριζω οπως πρεπει, γι'αυτο δεν εγκατεστησα ποτε το συγκεκριμενο crack.
Παντως μια φορα ειχαν παθει ενα κοληματακι τα Windows (λογικα τα 98 ειχα τοτε) με αποτελεσμα να κρασαρει το πλαισιο του προγραμματος, ενω ομως η συνδεση διατηρηθηκε ανεπαφη! Πρωτη φορα μετα απο καιρο ειχα ιντερνετ με πληρη οθονη :D
pooky(1) είπε:
ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό εννοώ. ;)
Στην Ελλάδα βρισκόμαστε. Υπήρχε περίπτωση να γίνει διαφορετικά; Ο κάθε ένας που έκοβε τις διαφημίσεις δεν καταλάβαινε ότι κάτι τέτοιο στρέφεται μπούμεραγκ. Εδώ δεν το καταλαβαίνουν ακόμα και σήμερα.

Καλά να πάθουν και να πληρώνουν για τις υπηρεσίες.

Τσάμπα φαΐ ΔΕΝ υπάρχει. :)

Rakeesh είπε:
Ποτε δεν ημουν (ουτε ειμαι) ιδιαιτερα lawful, ουτε ειμαι εναντιον των cracks ή της "πειρατείας". Το δωρεαν ιντερνετ ομως το θεωρω πολυτιμο αγαθο (το οποιο στις μερες μας μαλλον ειναι μακρυνο, αφου η επικοινωνια αποτελει "βαρια βιομηχανια" της εποχης μας). Ετσι, την εποχη που ειχα X-Treme προσπαθουσα να την υποστηριζω οπως πρεπει, γι'αυτο δεν εγκατεστησα ποτε το συγκεκριμενο crack.
Παντως μια φορα ειχαν παθει ενα κοληματακι τα Windows (λογικα τα 98 ειχα τοτε) με αποτελεσμα να κρασαρει το πλαισιο του προγραμματος, ενω ομως η συνδεση διατηρηθηκε ανεπαφη! Πρωτη φορα μετα απο καιρο ειχα ιντερνετ με πληρη οθονη :D


dextreme3.jpg

dextreme2.jpg

dextreme.jpg

Προελευση pics (internet archive wayback machine http://web.archive.org/web/20001017135617/http://www.x-treme.gr/
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Nemo είπε:
Nice find, δουλεύει ακόμα το site κάπως.

Εν τω μεταξύ εγώ, 15 χρόνια μετά, ακόμα έχω απομεινάρια του x-treme email account στα settings Yahoo! Mail :biglaugh:

Θα έβαζα screenshot αλλά δε φαίνεται να δουλεύει το Insert Image from Computer εδώ..
 
Για μενα εχει "πλακα" η αισθητικη των τοτε σελιδων, πριν την εποχη του flash και του transparecy στις εικονες. Κακογουστα χοντροκομμενα animated gifs, διαφημιστικα banners, κακοσκαναρισμενες φωτογραφιες, υπερσυμπιεσμενα jpgs χαρη μικρου μεγεθους, αταιριαστα background colors που βγαζουν ματι, σελιδες με μουσικη υποκρουση midi... :D

Νομιζω το εχω αναφερει στο παρον θρεντ: Παλια εκανα συλλογη απο banners και θα ειχε πλακα να ανεβαζαμε μερικα να σπασουμε πλακα, αλλα φοβαμαι οτι εχουν χαθει σε κανενα format :/ /emoticons/unsure@2x.png 2x" width="20" height="20" />
 
Άσχετο, αλλά ο x-treme client υπάρχει και γίνεται download κανονικά από τη download page, απίστευτο. Ακόμα και τα skins υπάρχουν.

Όποιος έχει Windows και θέλει να δοκιμάσει τον client (έστω και σε VM) έτσι για πλάκα να μας πει τι γίνεται, ή να δώσει κανένα screenshot ή video, θα ήταν super.

Όποιος έχει όρεξη λοιπόν και δε φοβάται ας το κάνει :P
 

dot.gif



Εκλεισε ξαφνικά η X-treme.Ο δημοφιλής (και δωρεάν) ISP της Ελλάδας χάθηκε ξαφνικά από τις οθόνες μας


28 Ιουλίου 2001






Η μοναδική εταιρεία ISP στην Ελλάδα που προσέφερε δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο φαίνεται να έχει σταματήσει τη λειτουργία της χθες Πέμπτη 26 Ιουλίου στις 1 μ.μ.


 


Στο mail box του GreekComputerNews έφτασαν παράπονα από συνδρομητές της αλλά κι από ανθρώπους είχαν εκεί στεγάσει τα sites τους και τώρα βλέπουν πως απλά δεν υπάρχουν πουθενά!


 


Η κατάσταση φαίνεται να είναι συγκεχυμένη μιας και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την ίδια την εταιρεία ενώ κανένα από τα μεγάλα portals δε φαίνεται να γνωρίζει τι έχει συμβεί μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (Παρασκευή 16:05).


 


Προς το παρόν το site της X-treme καθώς και sites που στεγάζονται εκεί δεν είναι διαθέσιμα ενώ το ίδιο λέγεται και για τα τηλέφωνα της εταιρείας που δεν απαντούν στις επίμονες κλήσεις των (δωρεάν μέχρι πρότινος) συνδρομητών.


 


Η είδηση είναι όντως σοβαρή κι αν τα πράγματα έχουν έτσι όπως αναφέρονται στις καταγγελίες σίγουρα θα υπάρξει συνέχεια μιας και πολλοί συνδρομητές αλλά και πελάτες αναφέρονται στο νόμο που ορίζει πως θα πρέπει να υπάρχει προειδοποίηση 30 ημερών πριν διακοπούν οι τηλεπικοινωνίες κάποιου αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί πως θα προχωρήσουν σε δυναμικές ενέργειες για τη δικαίωσή τους.


 


Θέση μάλιστα της Ε.Ε.Τ.Τ. (που έλαβε γνώση για το συμβάν) είναι πως θα πρέπει να γίνουν πρώτα επίσημες καταγγελίες από τους άμεσα εμπλεκόμενους (πελάτες, συνδρομητές) για να κινηθούν αρμοδίως.


 


Εμείς προς το παρόν αναμένουμε τις εξελίξεις κι ευχόμαστε να βρεθεί η λύση και να επιστρέψει η X-treme στην ενεργό δράση. Ο Ελληνας χρήσης έχει ανάγκη από τέτοιου είδους υπηρεσίες και θα χαρούμε ιδιαίτερα να μάθουμε πως η εταιρεία συνεχίζει τη λειτουργία της είτε δωρεάν όπως πριν είτε με κάποια ελάχιστη χρέωση (μοντέλο napster).


 


Ενημέρωση Παρασκευή 27/07 - 17:50


 


Τα νεότερα από την υπόθεση είναι δυσάρεστα για την Ipng (την ιδιοκτήτρια εταιρεία της X-treme) καθώς από έμπιστες πηγές ακούστηκε πως στην εταιρεία έχει ήδη μπει εκκαθαριστής από μεγάλη Τράπεζα (μάθαμε και το όνομα όμως για ευνόητους λόγους δε θα θέλαμε να αναφερθεί προς το παρόν) ενώ οι προμηθεύτριες εταιρείες όπως η UUNET, PANAFON κ.α. φέρονται σύμφωνα με πληροφορίες να ενημερώθηκαν να σταματήσουν κάθε παροχή προς την Ipng.



>>>>http://web.archive.org/web/20010816202532/http://www.apn.gr/cgi-bin/newsdesk.cgi?a=4422&t=news.html
 
Rakeesh είπε:
Κακογουστα χοντροκομμενα animated gifs, διαφημιστικα banners, κακοσκαναρισμενες φωτογραφιες, υπερσυμπιεσμενα jpgs χαρη μικρου μεγεθους, αταιριαστα background colors που βγαζουν ματι, σελιδες με μουσικη υποκρουση midi... :D
Eγω δεν ειχα κανενα προβλημα με αυτα..αυτο που εχει σημασια ειναι το περιεχομενο της σελιδας.Αλλωστε εκεινη την εποχη που απο το τιποτα περνουσες στο ιντερνετ ολα ηταν μαγικα!!
 
angel_grig είπε:
Eγω δεν ειχα κανενα προβλημα με αυτα..αυτο που εχει σημασια ειναι το περιεχομενο της σελιδας.Αλλωστε εκεινη την εποχη που απο το τιποτα περνουσες στο ιντερνετ ολα ηταν μαγικα!!
Ακριβως αυτο angel. Το ιντερνετ τοτε ηταν κατι πρωτογνωρο και δεν ειχε αναπτυξει αισθητικη. Ολα αυτα ειναι κακογουστα με τη σημερινη αισθητικη. Τα παραπανω που περιγραφω ειναι τα "80s" του Ιντερνετ, αλλα τοτε επειδη το ζουσαμε, δεν μας εκανε καποια εντυπωση. Τωρα ομως ειναι πολυ παρωχημενα.
 
Πίσω
Μπλουζα