Αυτό για τον Πόντιο δρομέα το θυμάμαι για Πόντιο ποδοσφαιριστή!
Επίσης:
-Γιατί τα σπίτια των Ποντίων είναι στρογγυλά;
Για να μην κατουράνε οι γάτες στις γωνίες!
-Γιατί οι Πόντιοι κάθονται στο παράθυρο όταν αστράφτει;
Για να βγουν φωτογραφία με έτοιμη κορνίζα!
-Γιατί οι Πόντιοι βάζουν την εφημερίδα στο ψυγείο;
Για να διατηρούνται φρέσκα τα νέα! (αυτό το χε πει κι ο Χαλακατεβάκης στους Απαράδεκτους, αλλά για το Μπόμπο, μια περσόνα αντίστοιχη με αυτήν του Τοτού)
Και δύο του Τοτού, αλλά αρκετά σόκιν (λογοκριμένα για τις ανάγκες του φόρουμ
) :
1)Ήταν μια μέρα στην τάξη του Τοτού, και η δασκάλα έκανε Γλώσσα.
Ζήτησε, λοιπόν, να της πουν τα παιδιά μια πρόταση για κάποια λέξη, ώστε να δει ότι κατάλαβαν τι σημαίνει η λέξη.
Λέει η δασκάλα "θέλω να μου πείτε μια πρόταση που να περιέχει τη λέξη μουλιάζω".
"Κυρία, κυρία, κυρία", φωνάζει ο Τοτός, αλλά πού να τον σηκώσει η δασκάλα...
"Πες μας εσύ, Μαρία', λέει η δασκάλα.
"Χθες έπαιζα στο σπίτι και λέρωσα το φουστάνι μου, και η μαμά μου πριν το βάλει στο πλυντήριο, το έβαλε σε μια λεκάνη να μουλιάζει."
"Μπράβο, Μαρία", της απαντά η δασκάλα.
"Κυρία, κυρία, κυρία" να χτυπιέται ο Τοτός. Καμία κίνηση η δασκάλα...
"Πες μας εσύ, Γιωργάκη", λέει η δασκάλα.
"Όταν η μαμά μου φτιάχνει φασολάδα, βάζει τα φασόλια σε ένα μπολ με νερό να μουλιάζουν".
"Μπράβο, Γιωργάκη", του απαντά η δασκάλα.
"Κυρία, κυρία, κυρία" ο Τοτός να λυσσάει. Δεν αντέχει η δασκάλα...
"Πες μας εσύ, Τοτέ"...
"Πέρσι το καλοκαίρι είχαμε πάει για μπάνιο στη θάλασσα. Επειδή μου σκίστηκε το μαγιό, και δεν είχα άλλο να αλλάξω, έκανα μπάνιο γυμνός και ο ήλιος μου λιαζε τα
....."
2)Στην τάξη του Τοτού , η δασκάλα έχει τη φαεινή ιδέα να ρωτήσει "Πώς βάζουμε μια τρύπα μέσα σε μια άλλη".
Σηκώνει το χέρι η Αννούλα, της δίνει η δασκάλα το λόγο, κι απαντά η Αννούλα "Έτσι, κι έτσι, κυρία".
"Πώς βάζουμε δύο τρύπες σε μία;" ξαναρωτά η δασκάλα, "Έτσι, κι έτσι" απαντά η Αννούλα.
"Πώς βάζουμε τρείς τρύπες σε μία;"ρωτά πάλι η δασκάλα, "Έτσι, έτσι, κι έτσι" της δείχνει η Αννούλα.
Μη μπορώντας να κρατηθεί ο Τοτός, πετιέται και λέει "Να πω κυρία πώς βάζουμε 8 τρύπες σε μία;"
"8 τρύπες σε μία; Πώς;" απόρησε η δασκάλα.
"Παίρνουμε μια φλογέρα και τη βάζουμε στον
.... της Αννούλας".
Εν τω μεταξύ, θυμήθηκα επίσης το "Γιωρίκα" και τον "Κωστίκα", διαβάζοντας τη λίστα του Σώτου Σώτου... Αλλά προσπαθώ να θυμηθώ κάποιο συγκεκριμένο ανέκδοτο με αυτούς. ήταν στυλ ποντιακά, πάντως.
Θυμήθηκα επίσης κι ένα ακόμα από τη λίστα:
Ήταν ένα παληκάρι στο τρένο και ταξίδευε. Πάει και κάθεται σε ένα κουπέ, που απέναντί του ήταν μια γιαγιά.
Η γιαγιά είχε μαζί της ένα μπουκαλάκι νερού.
Καθώς ταξίδευαν, το παληκάρι άρχισε να διψάει, αλλά δεν είχε νερό μαζί του.
Οπότε άρχισε να καλοβλέπει το μπουκαλάκι της γιαγιάς...
Βρε τι να κάνει, τι να κάνει να της το πάρει... Ντρεπόταν να της το ζητήσει.
Κάποια στιγμή, πλησίαζαν σε ένα τούνελ. Σκέφτεται τότε "με το που θα μπούμε και θα είναι σκοτεινά, θα της το πάρω, θα πιω και θα το ξαναβάλω στη θέση του".
Όπως κι έγινε!
Όμως, βγήκαν πιο γρήγορα από όσο νόμιζε από το τούνελ, και τον πετυχαίνει η γιαγιά να έχει πιεί από το μπουκαλάκι.
Το παληκάρι ντράπηκε, ζήτησε συγγνώμη και είπε στη γιαγιά ότι ήθελε να πιει νερό.
Και τότε η γιαγιά του απαντά: μα από αυτό το μπουκάλι δεν πίνω. Φτύνω!