Ρετρό δολοφονίες που συγκλόνισαν το πανελλήνιο

Να προσθέσω και κάτι ακόμα, αν και είναι πολύ....πίσω χρονολογικα. Δυο Γερμανοί οι οποίοι ήταν "τουρίστες" και δολοφονούσαν στις εθνικές οδούς.

Η εγκληματική δράση των δύο 31χρονων Γερμανών Χέρμαν Ντουφτ και Χανς Μπασενάουερ, την άνοιξη του 1969, εγκαινίασε ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στην ελληνική εγκληματολογική ιστορία. Σε μια εποχή που στην Ελλάδα το ποινικό έγκλημα συνδεόταν κυρίως με «λόγους τιμής» ή κτηματικές διαφορές, οι δύο Γερμανοί με τις πέντε ληστείες, τους έξι φόνους και τον έναν βαρύτατο τραυματισμό που διέπραξαν σε διάστημα μόλις 40 ημερών μετέβαλαν βίαια και οριστικά τη σχέση της ελληνικής κοινωνίας με την έννοια του εγκλήματος. Αν και εκείνη την περίοδο οι πράξεις τους χαρακτηρίστηκαν από τυπικής (νομικής) άποψης ως ληστείες μετά φόνων, η σύγχρονη εγκληματολογική αντίληψη τούς εντάσσει στην κατηγορία των κατά συρροή δολοφόνων, λαμβάνοντας υπʼ όψιν τον αριθμό των θυμάτων, τον τρόπο δράσης τους και την δυσανάλογη ως προς τον επιδιωκόμενο σκοπό ένταση των επιθέσεών τους.

 


Πηγή:
http://eglima.wordpress.com/

 


Και κάτι πιο πρόσφατο...


 


Τον Μανώλη Δουρή και την υπόθεση παιδοκτονίας στην Ερμιόνη το 94. Ο Δουρής πήγε φυλακή, τον αυτοκτόνησαν, διότι στις φυλακές υπάρχει ο άγραφος νόμος περί παιδιών κτλ. Αλλά όπως μου χε πει κάποιος που κάλυπτε δημοσιογραφικά τη δίκη (πλεον συνταξιούχος) Ο Δουρής δεν ήταν ο μόνος που...είχε σχέση με τη κακοποίηση του παιδιού. Αλλα το δικαστήριο και ο εισαγγελέας δεν το συνέχισαν άγνωστο γιατί.


 


Και την κυρία με τα τηγανόψωμα που ξεπάστρεψε μια ολόκληρη οικογένεια περίπου την ίδια εποχή, βάζοντας δηλητήριο.



 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
DINO είπε:
Ποιός δε θυμάται την υπόθεση Φραντζή;
Ο Παναγιώτης Φραντζής το βράδυ της 24ης Ιουνίου 1987, μετά από έντονη λογομαχία με τη σύζυγό του Ζωή Γαρμάνη την έσπρωξε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα στο κεφάλι.

Για τρεισίμισι ώρες τεμάχιζε τη γυναίκα του σε 16 κομμάτια. Έβαλε τα κομμάτια σε διαφορετικές σακούλες και τα πέταξε στους γύρω κάδους.

Αργότερα, κάποιος συλλέκτης γραμματοσήμων ψάχνοντας τους κάδους για φακέλους αλληλογραφίας, βρήκε μια από αυτές τις σακούλες και ειδοποίησε την Αστυνομία.

Το κεφάλι της γυναίκας ήταν τόσο κακοποιημένο που δε μπορούσε να γίνει αναγνώριση.

Όμως μέσα σε μια από τις σακούλες βρέθηκε μια απόδειξη από κρεοπωλείο. Ο κρεοπώλης θυμήθηκε τον Παναγιώτη Φραντζή ανάμεσα στους υπόλοιπους πελάτες του, ο οποίος την ίδια μέρα παραδόθηκε στις αρχές.

Κάποιοι από σας θα θυμούνται και τη μεγάλη φωτογραφία που δημοσίευσε το "Έθνος" τότε, με το τεμαχισμένο πτώμα στο νεκροτομείο...
Ο χρηστος και η παναγια τωρα τι μου το θυμισες και μου σηκωθηκαν οι τριχες..

Ημουν 9 χρονων παιδακι οταν ειδα την φωτογραφια της διαμελισμενης γυναικας στο Εθνος και ακομα την θυμαμαι (δεν θα την ξεχασω ποτε) μιλαμε δεν μπορουσα να κοιμηθω το βραδυ.

μαλιστα την ειχαν και πρωτοσελιδο αν θυμαμαι καλα με συναρμολογημενα ολα τα κομματια της σε ενα τραπεζι ανασκελα..

Μολις με ειδε ο πατερας μου πως εβλεπα την εφημεριδα θυμαμαι μου την πηρε απο τα χερια και την πεταξε στα σκουπιδια γιατι ειχα χλομιασει απο την τρομαρα μου.. πω πωω!!
 
Η φωτογραφία, αν θυμάμαι καλά, ήταν στην πρώτη σελίδα μικρή και στη μέση της εφημερίδας, τεράστια!

Αλήθεια, την έχει κρατήσει κανένας την εφημερίδα;

Εγώ την είχα για λίγα χρόνια αλλά μετά μάλλον πετάχτηκε...
 
Λοιπόν όλο αυτό το thread μου έχει θυμήσει τον πρώτο χρόνο που παιζόταν η ανατομία ενός εγλήματος και από τις πρώτες υποθέσεις που είχε παρουσιάσει τότε ήταν του Φραντζή και του Παπαχρόνη με αρκετά στοιχεία μυθοπλασίας βέβαια....

Τώρα μια δολοφονία που συζητήθηκε πολύ ήταν αυτή του συγγραφέα Κώστα Ταχτσή. Ο συγγραφέας βρεθηκε άγρια δολοφονημένος ντυμένος με γυναικεία ρούχα στις 27 Αυγούστου 1988 από την αδελφή του μέσα στο σπίτι του στον Κολωνό. Δηλωμένος ομοφυλόφιλος και τραβεστί η δολοφονία δεν εξιχνίαστηκε ποτέ. Η ιατροδικαστική έρευνα το μόνο που έδειξε ήταν ότι ο θάνατος επήλθε από στραγγαλισμό δύο εικοσιτετράωρα νώριτερα από την έρευση του.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
H φωτογραφία της υπόθεσης Φραντζή έχει και μια πρωτιά...εκτός από το πόσο "brutal" ήταν. Ήταν η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία σε εφημερίδα. Και η πρώτη έγχρωμη εφημερίδα ήταν τότε το Έθνος.

Μπορεί και να κάνω λάθος βέβαια.
 
Noμιζω οτι πρεπει να το βρουμε αυτο το εξωφυλλο του Εθνους... Ειναι ακρως συλλεκτικο!
 
judaspriest είπε:
H φωτογραφία της υπόθεσης Φραντζή έχει και μια πρωτιά...εκτός από το πόσο "brutal" ήταν. Ήταν η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία σε εφημερίδα. Και η πρώτη έγχρωμη εφημερίδα ήταν τότε το Έθνος.
Μπορεί και να κάνω λάθος βέβαια.
λαθος κανεις συντροφε..οι"ταμπλοιντ"της εποχης εβαζαν χρονια πριν εγχρωμες..οι ολντ φασιον(βραδυνη απογιοματινη αυριανη)αργησαν λιγο..
 
loner είπε:
Noμιζω οτι πρεπει να το βρουμε αυτο το εξωφυλλο του Εθνους... Ειναι ακρως συλλεκτικο!
Όταν ήμουν εγώ στην σχολή δημοσιογραφίας (1994-96) το συγκεκριμένο φύλο του Έθνους είχε φτάσει μέχρι και τις 150.000 - 200.000 δραχμές. Η φωτογραφία αυτή ήταν και η αφορμή να ψηφιστεί τότε ο νόμος που απαγόρευε να δημοσιοεύουμε τις φωτογραφίες των θυμάτων.
 
Playmolover είπε:
Όταν ήμουν εγώ στην σχολή δημοσιογραφίας (1994-96) το συγκεκριμένο φύλο του Έθνους είχε φτάσει μέχρι και τις 150.000 - 200.000 δραχμές. Η φωτογραφία αυτή ήταν και η αφορμή να ψηφιστεί τότε ο νόμος που απαγόρευε να δημοσιοεύουμε τις φωτογραφίες των θυμάτων.
Ε ΝΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΓΝΟΟΥΣΑ!και θελω να λεγομαι κ συλλεκτης!δεν ειχα ιδεα οτι αυτο το φυλλο του ΕΘΝΟΥΣ ηταν συλλεκτικο..ευτυχως δεν περασε απο τα χερια μου..μπορει να εκανα χαρακιρι τωρα.
 
Το χαρακίρι μάλλον θα το κάνω εγώ!!! 8)

Πάω να ψάξω τις ντουλάπες και τις αποθήκες και θα ψάξω και στο πατρικό μου!
 
η υπόθεση Φρατζή ήταν πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα και πράγματι η φωτογραφία στο έθνος μας είχε σοκάρει όλους τότε μαζί και μένα στα 12 μου χρόνια. Αργότερα όταν στο μεταπτυχιακό κάναμε αναφορές στο θέμα θυμάμαι που μας είχαν αναφέρει ότι η εφημερίδα έκανε sold out εκείνη την ημέρα και συνέχισε συνειδητά την δημοσίευση για λίγες μέρες ακόμα.

Η υπόθεση του Παπαχρόνη έχει κάποιες ενδιαφέρουσες εγκληματολογικά παραμέτρους που σε συνδυασμό με τις ιδιατερότητες της εποχής την καθιστούσαν μοναδική. Αρχικά σας θυμίζω ότι οι ΥΕΑ τα χρόνια εκείνα είχαν κύρος(παρά την παραπάνω θητεία πληρώνονταν και θεωρείτο τιμή να υπηρετείς ως υεα) κάτι που σήμερα δεν ισχύει. Το ίδιο συνέβαινε για όλους τους στρατιωτικούς ίσως σαν κατάλοιπο της εφταετίας αλλά και των παρελθόντων ετών. Επίσης ο βιασμός πάντα αποτελεί για τις γυναίκες κορυφαία εκδήλωση φόβου του εγκλήματος (παρά τα χαμηλότατα ποσοστά στην χώρα μας που φτάνουν το 0,0026% του πληθυσμού σύμφωνα με τα στοιχεία του 2005 που μελετούσα τότε). Προσθέστε στο γεγονός ότι ο Παπαχρόνης συμμετείχε στις ανακρίσεις των φαντάρων που θεωρήθηκαν αρχικά ύποπτοι και μάλιστα τους ανέκρινε τόσο έντονα και με πάθος που κανείς δεν το υποψιαζόταν.

Σας θυμίζω ότι τα ισόβια συνεπάγονται με 25 χρόνια κάθειρξης από τα οποία μετά το πέρας των 2/3 της ποινής μπορεί να αιτηθεί αποφυλάκιση υπό όρους.
 
Μου είχαν δείξει παλιότερα την φωτογραφία,ωστόσο διατηρώ τις επιφυλάξεις μου αν αυτή είναι η εν λόγω φωτογραφία...Είναι πολύ σκληρή εικόνα και θα πρότεινα όποιος δεν το αντέχει να μην την δει.Είναι ανατριχιαστική...

 
Yep! Αυτή είναι!!!!

Μπορείτε να διακρίνετε και τον Πάνο Σόμπολο στα νιάτα του...
 
DINO είπε:
Yep! Αυτή είναι!!!!Μπορείτε να διακρίνετε και τον Πάνο Σόμπολο στα νιάτα του...
ναι...τον σομπολα κοιταγα τοση ωρα...κατι τετοια σε κανουν να σκεφτεσαι για την παναφορα της θανατικης ποινης.. για αυτον..για τον δουρη...ο σεχιδης απο αλλο ανεκδοτο.
 
φίλε μου ούτε για αστείο μην σκέφτεσαι την επαναφορά της θανατικής ποινής...
 
Candy μου τη φωτο την αφαιρεσα απο το post - δεν ειμαστε ο καταλληλος διαδικτυακος τοπος για τετοια θεαματα. Ελπιζω να με καταλαβαινεις ;)

Οποιος θελει να τη δει - ας την αναζητησει στο rotten.com
 
Ζητώ συγνώμη αν παραβίασα κάποιον από τους όρους με την ανάρτηση της φωτογραφίας.Αν ναι,καλώς κάνατε και την σβήσατε.Καμία παρεξήγηση! :)
 
για αστειο οχι..σοβαρα.και οχι για τιμωρια κ παραδειγματισμο.αλλα για "στερηση ανθρωπινης ιδιοτητας" απο μερικα ασπονδυλα ανθρωποειδη..ακουσες προ μηνος περιπου για τον παιδερα που ειχε βιντεο με βιασμους βρεφων??οσο ανθρωπιστης και να σαι,πες μου,δεν το σκεφτεσαι??
 
Πίσω
Μπλουζα