Ρετρό καύσωνας

Ένα βίντεο με ρετρό αναφορές για περασμένους καύσωνες και θερμοκρασιακά ρεκόρ από το 1977.

[video=youtube;-iuBjreR0Ig]

 

1@Filadelfiotis[/USER] Φύγαμε από το retro και πιάσαμε το σήμερα. Τα επόμενα "off topic" θα διαγραφούν :)
 
και εγω παροτι μικρος,12 χρονων θυμαμαι τον καυσωνα του 1987

μου ειχε κανει εντυπωση που ηταν φονικος,σαν παιδι οπως ειπε και ενας συνφορουμιτης το ειχα συνδυασειμε μπανια,ξεγνοισια κτλ

μαλιστα αναμεσα στους νεκρους ηταν και οι γονεις της καλυτερης φιλης της μητερας μου
 
Λίγο πιο μικρός εγώ, δεν θυμάμαι τίποτα από αυτό. Μάλλον παίζει ρόλο που βράζω σαν κατσαρόλα κάθε χρόνο μόλις η θερμοκρασία ανέβει πάνω από 32 βαθμούς. Το 1987 το air condition για τα περισσότερα σπίτια ήταν κάτι σαν φαντασία. Τουλάχιστο για αυτούς που μέτραγαν τις δραχμές κάθε μήνα. Δεν μιλάω για τους άλλους.
 
ναι οντως το αιρ κοντισιον ηταν για οικονομικους λογους απαγοτευτικο

αλλα νομιζω οτι δεν υπηρχε και η αναγκη πριν απο αυτο το καλοκαιρι,με τους ανεμιστηρες ηταν μια χαρα η κατασταση
 
Χμμ.. βράζει ο τόπος σήμερα (Κυριακή 17 Μαΐου 2020) .. Πολύ ζέστη και εχθές..

Το φόρουμ σήμερα είναι άδειο..

Ξανά :rolleyes: χμ..

Γιατί μου φαίνεται ότι όλοι πήγατε σήμερα για μπάνιο ; :icon_lol:

Λοιπόν στο θέμα μας τώρα!

Επαναφέρω αυτό το θέμα με ένα άρθρο από την 'Μηχανή του χρόνου' για τον Καύσωνα του 1987. Διαβάστε το άρθρο εδώ.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ε, λοιπόν, εγώ δε θυμάμαι καθόλου αυτόν τον καύσωνα κι ας ήμουν κοντά 19 χρονών... Ήμουν τότε στο νησί.... Φεύγαμε από 15 Ιουνίου και γυρίζαμε 15 Σεπτεμβρίου.... Νομίζω ότι ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που δεν νιώσαμε ιδιαίτερα αυτόν ή οποιονδήποτε άλλο καύσωνα... Είναι τελείως διαφορετικό το κλίμα εκεί.... Ήταν τουλάχιστον.... Μέχρι πριν κάποια χρόνια, δεν είχαμε καν αιρ κοντίσιον στο εξοχικό... Τώρα πια βέβαια, έχουμε βάλει γιατί υπάρχουν μέρες που πραγματικά χρειάζεται... αλλά και πάλι είναι πολύ καλύτερα από τα τσιμεντένια αστικά κέντρα...
 
Μεταξύ άλλων θυμάμαι τους καύσωνες στις αρχές Ιουλίου του 1988 και στις αρχές Ιουνίου του 1998. Ιδιαίτερα στον πρώτο, η κατάσταση ήταν δραματική μέσα στο τολ με μεταλλικό περίβλημα στη μονάδα όπου υπηρετούσα.
 
Παιδιά, τον Ιούνιο του 1988, βγάλαμε τα στρώματα και κοιμόμασταν στη βεράντα. Μάλιστα μεταξύ 4-5 το πρωί ρίχναμε και σεντονάκι. Δεν θα το ξεχάσω..
 
Γενικα τα ελληνικα καλοκαιρια ειναι τεραστια ταλαιπωρια στις περισσοτερες πολεις και εννοειται και η Αθηνα μεσα.Δεν υπαρχει χειροτερο πραγμα να βραζεις ολοκληρος για πολλες μερες απο το πρωι ως το βραδυ η και ολο το βραδυ.Χωρις κλιματιστικα σε πολλες περιοχες ειναι κατι το βασανιστικο για οσους δεν αντεχουν τις πολυ υψηλες θερμοκρασιες.

Ειναι να γελας οταν λενε η Ελλαδα εχει το καλυτερο κλιμα.
 
Γενικά δεν καταλαβαίνω πολλά από ζέστη, ακόμη και στους καύσωνες είμαι μια χαρά. Θες γιατί είναι ο οργανισμός τέτοιος, θες γιατί οι Αγρινιώτες είμαστε εκπαιδευμένοι σε τέτοιες συνθήκες, δε ξέρω. Πάντα θεωρούσα ότι το Αγρίνιο και η Λάρισα κατείχαν τα πρωτεία στο θέμα αυτό (και σύμφωνα με τις μετρήσεις που γίνονταν από τους μετεωρολόγους) μέχρι που ήρθα Αθήνα για σπουδές και τότε κατάλαβα τι σημαίνει Αθηναϊκός καύσωνας (κι εννοώ τον δήμο Αθηναίων, όχι τόσο τα προάστια): Δεν είναι ποτέ η θερμοκρασία που σου λέει η ΕΜΥ. Είναι η θερμοκρασία που θα σου δώσουν τα μπετά που καίγονται για ώρες κάτω από τον ήλιο και δεν κρυώνουν πριν το Σεπτέμβρη, η έλλειψη πρασίνου, η θερμότητα που εκπέμπουν τα άπειρα κλιματιστικά, τα εκατοντάδες αυτοκίνητα στις κεντρικές οδούς, το ξηρό κλίμα. Έτσι, όταν πρωτοήρθα στην πόλη, τότε συνειδητοποίησα γιατί απέβη τόσο τραγικός ο καύσωνας του 1987.
Για την ιστορία και απ' όσο θυμάμαι και από αυτά που διάβαζα τότε και απ' όσα έζησα, ο καύσωνας του '87 έπληξε και περιοχές που μέχρι τότε είχαν μέσες καλοκαιρινές συνθήκες, όπως χωριά σε κάποιο σχετικό υψόμετρο, ευάερα παραθαλάσσια μέρη κλπ. το οποίο σήμαινε ότι οι κάτοικοι δε είχαν ποτέ σκεφθεί να αγοράσουν ούτε ανεμιστήρα. Κι αυτό τελικά κόστισε .
 
Όχι σιγά μην έβρασαν οι ράγιες. Πού τους έβρισκαν (και βρίσκουν ακόμη) αυτούς τους αμόρφωτους? Και μη μου πείτε ότι το έγραφε μεταφορικά εκείνο το έλιωσαν, διότι τότε θα ήταν σε εισαγωγικά.
 
Πίσω
Μπλουζα