Ρετρό "στοιχειωμένα" σπίτια !

pro_crossaro είπε:
Κοντά στα κτίρια του 2004 (πλέον Eurobank και Singular). Φυσικά ξαναλέω δεν ήταν όντως στοιχειωμένο. Απλά επικίνδυνο.
Κατάλαβα που. Γενικά η Νέα Ιωνία έχει αρκετά "στοιχειωμένα σπίτια" που δεν είναι τπτ παραπάνω από εγκαταλελειμένα προσφυγικά σπίτια. Τίποτα το τρομακτικό δηλαδή. Πλέον κατεδαφίζονται και τα λίγα που έμειναν και χτίζονται πολυκατοικίες στη θέση τους.
 
Ναι δυστυχώς έχεις δίκιο. Έχουμε γεμίσει πολυκατοικίες. Πάντως για μένα η περιοχή με τα πιο εντυπωσιακά ερειπωμένα σπίτια είναι το Φάληρο. Κάντε μερικές βόλτες γύρω από το σταθμό και θα με καταλάβετε.
 
exetlaios είπε:
Νέα στοιχεία για το σπίτι Σμολένσκυ 6, που επιβεβαίωσα από φίλο (συνομίληκο) που μένει δίπλα :
Ο τύπος που είχε το σπίτι λεγόταν Κούρταλης και φημολογείται ότι ήταν "πάμπλουτος".

Ο φίλςο θυμάται χαρακτηριστικά εικόνα από αρχές δεκαετίας 80', ότι ο Κούρταλης έμενε ακόμα μέσα, αλλά επειδή δεν είχε τρεχούμεο νερό, έπαιρνε από γειτονικό σπίτι με μπιτόνια.

Δυστυχώς, δε μου επιβεβαίωσε την ονομασία "σπίτι μαύρου λύκου".
γιατι ερηπωσε έτσι το σπίτι στην οδό σμολενσκυ;

μου κάνει εντύπωση πως παραμένουν τόσα αρχοντικά σε άθλια κατάσταση. Κληρονομικά και οικονομικά προβλήματα φταίνε;

θα άξιζε να ρίξει κάποιος λεφτά για να ανανέωση αρχοντικό η απλά δεν έχουν πέραση τέτοια σπίτια σήμερα; Εδώ είναι το αντίθετο, όλοι θέλουν τα παλιά αρχοντικά σε ότι κατάσταση. Και εγώ μικρός έζησα σε βίλα του 1910. Τζάκι σε κάθε υπνοδωμάτιο, ψηλά ταβάνια με γύψινες λεπτομερείς, ακόμα και κελάρι για κρασιά. Μακάρι να είχε μείνει στην οικογένεια μας αυτή η βίλα.
 
Στην Καλλιθεα υπαρχει ενα παλιο σπιτι (Ιατριδου & Αραπακη) για το οποιο οταν ημασταν παιδια λεγαμε πολλες ιστοριες.

Καποιοι πιο τολμηροι μαλιστα ισχυριζονταν οτι ειχαν μπει μεσα και στην οροφη υπηρχαν πενταλφες, ατερισμοι και αλλα παρομοια συμβολα.
 
Μια βίλα...

Η βίλα χτίστηκε την δεκαετία του 50 και βρίσκεται κάπου στη βόρεια Ελλάδα. Ιδιοκτήτης ήταν ένας μεταπολεμικός και για 2 συνεχόμενες δεκαετίες βουλευτής. Μια φορά υπήρξε και υπουργός.

Φαίνεται πως στο λοφάκι που χτίστηκε χρειάστηκε να κοπούν για αυτό το σκοπό τα μισά πεύκα που είχαν γλυτώσει έως τότε από τις γύρω καλλιέργειες.

Άγνωστο πότε εγκαταλείφθηκε. Ο βουλευτής πέθανε το 1981, το πιο σύγχρονο όμως ρολόι της ΔΕΗ είναι του 1983 και επίσης μια σελίδα εφημερίδας του 1986 έχει κολλήσει σε ένα τοίχο.

Στο όροφο κάποιος έχει "φιλοτεχνήσει" διάφορα σατανιστικά, όμως χρειάζεται περισσότερη εξάσκηση στην ιχνογραφία καθώς επίσης και στην ορθογραφία.

Και ο παππούς μου που δεν ήταν βουλευτής στο σπίτι που έχτισε τα 50s έβαλε ακριβώς τα ίδια πλακάκια, διακόπτες κτλ. Μάλλον δεν υπήρχαν εύκολα προσβάσιμες πολλές εναλλακτικές τότε...


small.jpg
 
Στο χωριο οπου περνω τις καλοκαιρινες διακοπες υπηρχε και υπαρχει ενα σπιτι με κοκκινη αυλόπορτα κλειδωμενη με λουκετο.

Ως παιδια με ανεπτυγμενη φαντασια τοτε...ειχαμε δημιουργησει μια ιστορια για εκεινο το σπιτι: o ιδιοκτητης του ειχε πεθανει απο ναρκωτικα και επειδη οταν εκανε τη δοση του ειχε κλειδωσει την πορτα για να μην τον ανακαλυψουν, μετα πεθανε και το φάντασμά του εμεινε κλειδωμενο στο σπιτι...

Οταν περνουσαμε με τα ποδηλατα απεξω περνουσαμε γρηγορα και ακόμα πιο γρηγορα οταν ηταν βραδυ...

Κατα ποσο ηταν αληθινη αυτη η ιστορια...ποτέ δεν εμαθα...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η βίλα στην Βασ. Όλγας 263 στην Θεσσαλονίκη είναι "στοιχειωμένη" από την εποχή των γονιών μου :p

Το άλλο σπίτι που αναφέρετε, στην Αρετσού δεν το ξέρω, αλλά θυμάμαι ένα που είναι στην Πλαστήρα και μοιάζει εγκαταλελειμμένο.
 
Σύμφωνα με τα ..."στοιχειόμετρα" το Νο2
award.gif
στοιχειωμένο της Θεσσαλονίκης (Κρήνη).

Για χρόνια είχε και κρεμασμένες εικόνες της Παναγίας και άλλα ξόρκια απ' έξω...

Σχεδόν δεν έχω βρει τίποτα σχετικά με την ιστορία του. Τι γνωρίζεται?

Φρέσκια σημερινή φώτο.

P3620918b.jpg
 
Πρόκειται για την οικία Χατζηγώγου. Η αρχιτεκτονική της βίλλας αυτής είναι πανομοιότυπη με το στοιχειωμένο της Β. Ολγας. Ίσως γι αυτό να κόλλησε και αυτό τη ρατσινιά του στοιχειωμένου!

Άλλες πάλι ιστορίες λένε πως πολλοί έχουν δει μια φιγούρα γυναίκας να εμφανίζεται στις φωτογραφίες της βίλλας.

Σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ μια ιστορία που μου είπε μια κάτοικος της περιοχής πολλά χρόνια πριν αλλά δεν... Το μόνο που θυμάμαι είχε να κάνει με φωτιά.
 
Υπάρχει ένα πολύ παλιό κτήριο στην Γραβιάς περιοχή Μαρτίου. Κοιτάζει την Β.Όλγας. Δυστυχώς κάποιοι έχουν βάψει με σπρέι συνθήματα τοπικής ομάδας και έχει γίνει χάλια. Ξέρει κανείς κάτι γι'αυτό;
 
Για το της Γραβιάς δες λίγα εδώ.

Kambia ευχαριστώ, είναι περίεργο πολύ λίγα έως σχεδόν τίποτα για το σπίτι της Κρήνης πέρα από τα στοιχειώματα δεν αναφέρονται.

Το σπίτι είναι πολύ μικρό σχετικά, 2 μικρά δωμάτια κάτω μέσα στους "πύργους" και μια κουζίνα.

Επάνω ανεβαίνεις από μια πολύ στενή σκάλα που είναι καλυμένη με μια κόκκινη μοκέτα κατά περίεργο τρόπο σε αρκετά καλή κατάσταση.

Άλλα δύο δωμάτια επάνω, μια μικρή αποθηκούλα και ένα μπάνιο.

Μάλιστα η κουζίνα με το μπάνιο από επάνω ίσως και να είναι μεταγενέστερη προσθήκη αλλά είχε τόσα φυτά που δεν μπορούσα να καταλάβω.

Δεν το βλέπω να αντέχει άλλο σεισμό και ίσως και να πέσει μόνο του σε μια στιγμή ξαφνικά.

Ο εξώστης για χρόνια συγκρατούνταν από 2 πρόχειρα υποστυλώματα αλλά το ένα έφυγε και έχει κλατάρει. Όλο το κτίριο έχει αρκετά μεγάλες ρωγμές. Έχει πλάκες από μπετό που στηρίζονται στους τοίχους χωρίς κολόνες και δοκάρια. Οι πλάκες τα έχουν παίξει και η επάνω στο ένα δωμάτιο έχει καταρρεύσει.

Επειδή είναι τόσο μικρό ίσως ήταν εξοχική και όχι κύρια κατοικία αρχικά.

Έχει τηλέφωνα για πώληση, αν θέλει ας επικοινωνίσει κάποιος μπας και μάθει κάτι.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
chris73 ευχαριστώ για το άρθρο. Περίεργο που αυτό το κτήριο με τόσο "πλούσιο βιογραφικό" πως δεν έχει χαρακτηριστεί στοιχειωμένο :D
 
Ε καλά δεν γλίτωσε και τα βράδια ακούγονται κραυγές...

Πάντως είναι γεγονός στο στοιχειόμετρο είναι σχετικά χαμηλά.

Την καλοκοίταζα πριν καμιά εβδομάδα. Η κύρια είσοδος ήταν από τη θάλασσα και όχι στην Όλγας. Τώρα ότι έμεινε από τη σκάλα πέφτει στην απέναντι πολυκατοικία. Το θυμάμαι καλά με τα χριστουγεννιάτικα στα 80ς καθώς δεν υπήρχε περιφερειακός και με τους γονείς από Χαλκιδική όταν ερχόμασταν περνούσαμε από εκεί.
 
Επόμενη στάση το τμήμα μεταγωγών της χωροφυλακής Θεσσαλονίκης στη γωνία Φιλίππου και Χριστοπούλου και μετά πιάνεις Άνω Πόλη.

Επίσης αξίζει αν μπορέσεις να μπεις στο Κόκκινο σπίτι ;)
 
Στο κόκκινο σπίτι ίσως ξεκίνησαν εργασίες και το χάσαμε. Κάντε αίτηση να πάμε. Επίσης στη Φιλίππου που ούτε το ήξερα βλέπω φώτο του 2011 είναι μάντρα υλικών.

Με το που πήγα να το δω στο google maps αυτό τρελάθηκε με πετούσε μέσα έξω και στο τέλος η πυξίδα του χάρτη γυρνούσε ανάποδα με τα βελάκια...βρε λες??? :)

Επίσης βρείτε τα μέσα στον ΟΛΘ να επισκεφθούμε στο παλιό τελωνείο βιοτεχνία που έκλεισε σε μια μέρα και έμεινε έτσι από το 85.
 

chris73 είπε:
Στο κόκκινο σπίτι ίσως ξεκίνησαν εργασίες και το χάσαμε. Κάντε αίτηση να πάμε.
Κρίμα :( Και είναι υπέροχο από μέσα...

chris73 είπε:
Επίσης στη Φιλίππου που ούτε το ήξερα βλέπω φώτο του 2011 είναι μάντρα υλικών.
Χρόνια πολλά είναι μάντρα υλικών.

chris73 είπε:
Με το που πήγα να το δω στο google maps αυτό τρελάθηκε με πετούσε μέσα έξω και στο τέλος η πυξίδα του χάρτη γυρνούσε ανάποδα με τα βελάκια...βρε λες??? :)
Λέω, λέω ;) Αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι επισκέψιμο πλέον.

chris73 είπε:
Επίσης βρείτε τα μέσα στον ΟΛΘ να επισκεφθούμε στο παλιό τελωνείο βιοτεχνία που έκλεισε σε μια μέρα και έμεινε έτσι από το 85.
Χμ... 1@ARETARA[/USER] Καμιά ιδέα τί μπορούμε να κάνουμε ; :flower:

 
Για το κόκκινο σπίτι γνωρίζω ότι είναι κηρυγμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Εσωτερικών ως διατηρητέο κτίριο τουλάχιστον από το 1983. Για το αν εγκρίθηκαν εργασίες έχω επιφυλάξεις.

Φιλίππου με Χριστοπούλου (προς βορρά) είναι μάντρα με οικοδομικά. Δεν γνωρίζω περισσότερα.

Για το Λιμάνι γνωρίζω να σας πω ότι στα πλαίσια της πρόσφατης κήρυξης ως διατηρητέων 199 κτιρίων εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης κηρύχτηκαν και τα εξής για το λιμάνι:

1. Λιμεναρχείο (κτίριο διοίκησης)

2. Υγειονομείο (επί της Ναυάρχου Βότση)

3. Παλιά Ψυγεία (Αποθήκη Λιμανιού), ίσως να αναφερόμαστε σε αυτό

4. Πύλη Λιμανιού (α' προβλήτα)

Η πρόσβαση στη βιοτεχνία πιθανώς να είναι εφικτή μετά από συνεννόηση με τις λιμενικές αρχές και την υποβολή σχετικής αίτησης επίσκεψης.

Και μερικά επιπλέον στοιχειωμένα στη Θεσσαλονίκη:

1. Καλλιγά με 25ης Μαρτίου χαμηλά.

anth.jpg

2. Γραβιάς με Β. Όλγας (βίλα Χιρς)

faina.jpg

3. Ιθάκης με Κανάρη περιοχή Μπότσαρη.

ITHAKIS.JPG

4. Εργοστάσιο στην Πολυτεχνείου (Πυλαία)

POLYTEXNEIOU.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ΩΩΩ έχω στη γειτονιά μου τα 1, 2!!
 
Το «στοιχειωμένο» σπίτι στην Αρετσού της Θεσσαλονίκης που όμως παρά την τρομερή του φήμη πολύ λίγα είναι γνωστά για αυτό.

P3610726.00_01_33_22.Still006.jpg

Το «διατηρητέο» γνωστό ως οικία Χατζηγώγου, πρέπει να κατασκευάστηκε προς το τέλος της δεκαετίας του 1920 με 1930 από τους *****η – Ζωγράφο, αρχιτέκτονες που κατασκεύασαν και άλλα κτίρια την εποχή μετά την πυρκαγιά του 1917 μερικά από τα οποία σώζονται έως σήμερα.

Είναι λίγο περίεργο πως ανάμεσα στις προσφυγικές παράγκες στην παραλία της Καλαμαριάς εκείνη την εποχή αρκετοί εύποροι της Θεσσαλονίκης έχτισαν εξοχικές κατοικίες. Κάτι ανάλογο δηλαδή αν και σε μικρότερη κλίμακα και μεγαλοπρέπεια με αυτό που συνέβη στο τέλος του 19ου- αρχές 20ου αιώνα στη Λεωφόρο των Εξοχών (Βας. Όλγας)

Το συγκεκριμένο σίγουρα προοριζόταν για εξοχική κατοικία μια και είναι πολύ μικρό. Δύο δωμάτια ένα μέσα σε κάθε οχταγωνικό πύργο στο ισόγειο και άλλα δύο επάνω στον όροφο.

Η κουζίνα στο ισόγειο με το μπάνιο από επάνω μάλλον είναι μεταγενέστερη προσθήκη αν και δεν μπόρεσα να διακρίνω καλά επειδή η φύση έχει οργιάσει.

Οι πλάκες από μπετό στηρίζονται στη φέρουσα τοιχοποιία χωρίς κολώνες και δοκάρια και η επάνω στο ένα δωμάτιο έχει καταρρεύσει. Επίσης ο εξώστης είναι έτοιμος να πέσει καθώς έχει φύγει το ένα από τα δύο πρόχειρα υποστυλώματα που τον συγκρατούσαν.

Ότι απέμεινε από το κτίριο μπορεί να εξαφανισθεί μέσα σε μια στιγμή σε ένα επόμενο σεισμό (ή και χωρίς σεισμό) αφού ρωγμές υπάρχουν σε όλες τις πλευρές.

Εντύπωση μου έκανε η κόκκινη μοκέτα στη στενή σκάλα που δείχνει σχεδόν να μην έχει χρησιμοποιηθεί. Κάποια ντουλάπια στην κουζίνα είναι σαφώς πολύ «καινούργια». Θα μπορούσαν να χρονολογηθούν στο 1980.

Πιθανολογώ πως εγκαταλείφτηκε μετά τον σεισμό του 1978 ή λίγο αργότερα, και κάπου στον ιστό βρήκα ποστ μιας κυρίας από το 2004 που ανέφερε πως είχε επισκεφθεί συμφοιτητές της που έμεναν εκεί το 1973-74. Αν μπορούν ας βοηθήσουν οι παλαιότεροι αν θυμούνται κάτι σχετικά.

Άγνωστο πως απέκτησε την φήμη του στοιχειωμένου και μάλιστα με την βούλα, αφού για καμιά δεκαετία εικόνες της Παναγίας και διάφορα άλλα ήταν κρεμασμένα εξωτερικά για να διώχνουν τα κακά πνεύματα. Ίσως μόνο γιατί ομοιάζει -δεν είναι πανομοιότυπο σε καμιά περίπτωση όπως γράφουν μερικοί- με το Νο 1 στοιχειωμένο της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στην Βας. Όλγας να είναι αρκετό.

Έμενα πάντως μου φάνηκε πολύ ευχάριστο, και θα πρέπει στην εποχή του να ήταν πολύ συμπαθητικό, ευήλιο και ευάερο αν και αρκετά κιτς…

Για να δικαιολογήσω τα φτωχά φωτογραφικά αποτελέσματα θα πω πως δεν υπήρχε χώρος από τα συντρίμμια και τα σάπια πατώματα για να κινηθώ. Επίσης μου επιτέθηκαν κουνούπια τα οποία θα μπορούσα άνετα να χαρακτηρίσω …δαιμονισμένα. Είμαι και γλυκοαίματος και έτσι η επιχείρηση έπρεπε να λήξει…(ωραίες δικαιολογίες μιας φωτογραφικής ανεπάρκειας
Drooling.png
)

 
Σε πιάνει μια μελαγχολία βλέποντάς το έτσι να ρημάζει (και όχι μόνο αυτό :( . Tεσπα... μεγάλη κουβέντα αυτή )

Τις εικόνες της Παναγίας και τα δεμάτια σκόρδα τα θυμάμαι πάντως καθαρά. Το ότι όμως δεν υπάρχουν περισσότερες αναφορές για το σπίτι αυτό μου φαίνεται παράξενο!

Πάμε παρακάτω.

Το οίκημα στην Κανάρη ήταν προσφυγικό και η περιοχή είχε πολλά τέτοια παρόμοια κτήρια.

Η βίλλα στην οδό Καλλιγά είναι η Οικία Κεχαγιά. Εγώ τη θυμάμαι να κατοικείται σίγουρα στη 10ετία του 80 και μπορώ να πω πως είναι πανέμορφη από έξω!
 
Πίσω
Μπλουζα