[ΣΥΖΗΤΗΣΗ] Αναλογική & ψηφιακή τηλεόραση.

Ειμαι σε περιοχη που εχει περασει στην ψηφιακη εποχη εδω και ενα χρονο (και παραπανω). Την ιδια διαφημιση βλεπαμε και εμεις, και τα καταστηματα ηλεκτρονικων συσκευων δεν προλαβαιναν να πουλανε αποκωδικοποιητες και τηλεορασεις.

Ενα χρονο μετα.. με αναλογικο σημα βλεπω τηλεοραση απο την παλια μου συσκευη. και με πολυ καλο σημα
 
Λορένα είπε:
Ειμαι σε περιοχη που εχει περασει στην ψηφιακη εποχη εδω και ενα χρονο (και παραπανω). Την ιδια διαφημιση βλεπαμε και εμεις, και τα καταστηματα ηλεκτρονικων συσκευων δεν προλαβαιναν να πουλανε αποκωδικοποιητες και τηλεορασεις.
Ενα χρονο μετα.. με αναλογικο σημα βλεπω τηλεοραση απο την παλια μου συσκευη. και με πολυ καλο σημα
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί έχουμε σήμα από 2 διαφορετικούς πομπούς. Ένας στο Δοβρούτσι στην Λάρισα ο οποίος έχει γίνει ψηφιακός, και εναν άλλο (που δεν τον θυμάμαι) ο οποίος είναι αναλογικός και θα παραμείνει έτσι. Επειδή είναι στο ίδιο σημείο πάνω-κάτω βλέπουμε και απο τις δυο περιοχές.
 
Ρε παιδιά μία ερώτηση σχετικά με τους αποκωδικοποιητές.... Πήρε η μάνα μου μια προσφορά από Forthnet για ψηφιακή και ένα κανάλι NOVA και μας έστειλαν δωρεάν έναν αποκωδικοποιητή ο οποίος δεν έχει κάποια μάρκα επάνω, απλά γράφει NOVA και από κάτω made in Ukraine. Οκ, μάρκα μ'έκαψες ένα πράγμα αλλά μου έχει κάνει εντύπωση το πόσο ζεσταίνεται αυτό το μηχάνημα.

Οκ, το ξέρω, καλοκαίρι είναι και όλες οι συσκευές ζεσταίνονται περισσότερο αλλά αυτό ζεματάει υπερβολικά... σχεδόν όσο μία ψήκτρα κάρτας γραφικών παθητικής ψύξης... και το ποιο "ωραίο" στην υπόθεση είναι ότι ακόμα και όταν είναι κλειστό καίει το ίδιο ακριβώς, δεν διατηρεί απλώς μία μικρή ζέστη όπως κάνουν συνήθως τα μηχανήματα που είναι σε αναμονή. Με λίγα λόγια, ο μόνος τρόπος να σβήσει ο φούρνος είναι να το βγάλω από την πρίζα. Υπ όψην, δεν το έχω καν σε κλειστό χώρο. Το έχω κάτω στα δροσερά πλακάκια γιατί το ρύθμιζα και το άφησα εκεί για το υπόλοιπο της ημέρας. Φαντάσου δηλαδή να το βάλω και στο έπιπλο, κάτω από την τηλεόραση! Είναι και από ξύλο το έπιπλο μην αρπάξουμε και καμία φωτιά....

Είναι λογικά πράγματα αυτά? Έτσι είναι όλοι οι αποκωδικοποιητές ή μόνο ο δικός μου? Υποτίθεται ότι είναι ένα μηχάνημα που πρέπει να είναι 24/24 σε λειτουργία ή έστω σε αναμονή... πόσο καιρό πια να αντέξει όταν δεν σταματάει ποτέ να καίει σαν το μάτι της κουζίνας?
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Kαλυτερα θα ηταν να επικοινωνησεις με την NOVA και να τους το πεις γιατι στην αναμονη δεν δικαιολογειται να ζεσταινεται οσο και στην κανονικη λειτουργια...
 
Μήπως έχει καμια ρύθμιση να βγαίνει off μετά από δύο ώρες όταν δε βλέπεις τηλεόραση, όπως αυτός που πήρα εγώ από το γνωστό μαγαζί ηλεκτρονικών και ειδών γραφείου;

Βέβαια σε κάθε περίπτωση δεν παύω να πιστεύω ότι όχι μόνο είναι της πυρκαγιάς αυτοί οι αποκωδικοποιητές των προσφορών, αλλά είναι και περιέργως υπερτιμημένοι.

Γιατί να σου λένε ότι π.χ. ότι κάνει 100 ευρώ και στον δίνουν με έκπτωση 50 (και φυσικά κολλώντας και το περίφημο "μεχρις εξαντλήσεως των αποθεμάτων), όταν με 38 ευρώ παίρνεις άλλο αποκωδικοποιητή, που μάλιστα λειτουργεί και μια χαρά;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Imgema έχω τον Novabox HD PVR 865 που υποτίθεται ότι είναι ο καλύτερος αποκωδικοποιητής τους και μου ανεβάζει τρελές θερμοκρασίες κι εμένα. Τι να πω...
 
Σε θέματα λήψης κλπ. να προσθέσω τη δική μου εμπειρία, ότι δηλαδή το ψηφιακό σήμα δε σηκώνει πολλά-πολλά από απώλειες.
Αντίθετα τα λες. Το ψηφιακό σήμα, έχει ανάγκη μικρότερη στάθμη - ισχύ εκπομπής από το αναλογικό. Τι γίνεται όμως: Ή περνάει ή δεν περνάει, οπότε πολλές φορές δημιουργούνται τα γνωστά τετραγωνάκια, ενώ στην αναλογική εκπομπή θα έβλεπες μια χάλια εικόνα (και δεν θα σε πείραζε γιατί το ανθρώπινο μάτι έχει λιγότερες απαιτήσεις στα λάθη της εικόνας. Το αντίθετο συμβαίνει με το αυτί. Δοκίμασε να ακούσεις χαλασμένο CD, και θα δεις πόσο γρήγορα θα σε εκνευρίσει).

Έτσι, στο σπίτι μου που υπάρχει καλώδιο κεραίας της όποιας ποιότητας υπήρχε το 1985, αναγκάστηκα στις πολύ απομακρυσμένες πρίζες να αφαιρέσω εντελώς την πρίζα και να συνδέσω τον αποκωδικοποιητή με το καλώδιό του απευθείας πάνω στο καλώδιο της εγκατάστασης (με...κλέμενς) για να μπορέσω να δω όλα τα κανάλια χωρίς σκρατσάκια. Κι αυτό, γιατί και το πολύ μικρό 1 με 2 dB απώλειας σήματος που έχει η ίδια η πρίζα, μπορεί να είναι λόγος να μη βλέπεις... (δοκίμασα και πολύ ακριβές πρίζες TV αλλά τίποτα).
Σε αυτό φταίνε οι ηλεκτρολόγοι εγκαταστάσεων, που συνήθως δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Συνδέουν τις πρίζες της κεραίας την μία πίσω από την άλλη, με αποτέλεσμα το σήμα της κεραίας να έχει απώλειες περίπου 1,5 dB ανά πρίζα. Οπότε η π.χ τέταρτη πρίζα κεραίας έχει απώλειες 6 dB. 6dB ΔΕΝ είναι μικρή απώλεια. Στα 3dB απώλειας χάνεις την μισή ισχύ. Στα 6dB έχει μείνει το ένα τέταρτο της αρχικής ισχύος. Do the Math :) .
 
Προφανώς, αφού η κλίμακα dB είναι λογαριθμική, κάθε ένα "μείον" dB σε κατεβάζει πολύ κάτω. Το θέμα είναι ότι σε διπλοκατοικία με 9 πρίζες, ο άνθρωπος "κατέβασε" 3 γραμμές. Τι άλλο να έκανε; οι πολυκατοικίες δεν έχουν όλο κι όλο ένα κατέβασμα ανά μεσοτοιχία, για όλους τους ορόφους;

Έτσι κι αλλιώς, επισήμως ακόμα και σήμερα υπάρχουν πρίζες "διελεύσεως" και πρίζες "τερματικές".

Ίσως να δοκιμάσω ισχυρότερο κεντρικό ενισχυτή (έχω ένα Mistral, δύο όμως εξόδων, 132dB, άρα γεφυρώνω ήδη από επάνω τις 2 γραμμές σε μία έξοδο). Έχω μηδενίσει την ενίσχυση των "παρελκόμενων" (SAT, Radio) για να μην έχω απώλεια μίξης, αλλά το αποτέλεσμα είναι "ο πλησίον στην κεραία, βλέπε δεύτερος όροφος, βλέπει καλύτερα", κατά το "ο πλησιέστερος στο λεβητοστάσιο ζεσταίνεται περισσότερο".

Είδα και ενισχυτή των 200 ευρώ, που "σηκώνει" 30 διαμερίσματα. Αλλά πες ότι δε λυπόμουνα τα λεφτά και τον έπαιρνα. Θα έκανε δουλειά ή θα είχα ενδοδιαμόρφωση;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Είδα και ενισχυτή των 200 ευρώ, που "σηκώνει" 30 διαμερίσματα. Αλλά πες ότι δε λυπόμουνα τα λεφτά και τον έπαιρνα. Θα έκανε δουλειά ή θα είχα ενδοδιαμόρφωση;
Αν δεν κάνω λάθος ενδοδιαμόρφωση παρατηρήται στα αναλογικά σήματα (ειδικά στην αναλογική πολυπλεξία). Χρειάζεσαι κάτι σαν αναγεννητή ψηφιακού σήματος (με μπακαλίστικους όρους :) ). Δεν ξέρω τι υπάρχουν γενικά, από ενισχυτές τέτοιου είδους.
 
Κατι σημαντικο που ισως πολλοι δεν καταλαβαν,οπως ημουν εγω,ειναι το εξης:

Για ολους εκεινους που εχουν την δυνατοτητα να γυρισουν την κεραια τους προς την Παρνηθα,για να βρουν απο εκει το υπαρχον αναλογικο σημα,θα πρεπει πρωτα να κανουν μια αναζητηση στις τηλεορασεις για τις νεες συχνοτητες των καναλιων μιας και αυτες εχουν αλλαξει.

Αυτο εκανα σημερα και γυρισα ελαφρως την κεραια,οποτε επιασα κανονικα ολα τα καναλια και μαλιστα πολυ καθαρα.

Μια παραταση για ενα χρονο ακομα δεν ειναι ασχημα.
 
Καλλιθέα εδώ. Ως τώρα έπιανα άριστο σήμα σε όλα τα κανάλια. Σήμερα όμως αναλογικά γιοκ, σήμα Πάρνιθας ανύπαρκτο. Τοποθέτηση δέκτη, κακό σήμα (πολλές διακοπές και artifacts συμπίεσης).

Συμπέρασμα; Αντίο τηλεοπτικό πρόγραμμα, αρκετά μας κούρασες. Λες και άξιζε τίποτα τα τελευταία χρόνια...
 
dr_slump είπε:
Καλλιθέα εδώ. Ως τώρα έπιανα άριστο σήμα σε όλα τα κανάλια. Σήμερα όμως αναλογικά γιοκ, σήμα Πάρνιθας ανύπαρκτο. Τοποθέτηση δέκτη, κακό σήμα (πολλές διακοπές και artifacts συμπίεσης).
Συμπέρασμα; Αντίο τηλεοπτικό πρόγραμμα, αρκετά μας κούρασες. Λες και άξιζε τίποτα τα τελευταία χρόνια...
Εκανες αναζητηση στην τηλεοραση?
 
Ναι, τα πιάνει όλα αλλά δεν έχει αρκετά δυνατό σήμα ώστε να παρέχει σωστό stream. Εκεί που βλέπεις laggάρει ή παγώνει, μαυρίζει, κτλ... το ίδιο πρόβλημα έχουν και οι πάνω και οι δίπλα. Όπως είπα, εγώ νιώθω καλύτερα. Σαν να εφύγαν τοξίνες από μέσα μου!
 
Εμενα δουλευουν ακομα ολα τα αναλογικα καναλια αρα υποθετω οτι η κεραια ειναι γυρισμενη στην παρνηθα.. οποτε ειμαι οκ.. Τα ψηφιακα κουτσοδουλευουν καποια πακετα, δεν τα βλεπω ολα..
 
Σπουδαία ανακάλυψη η ψηφιακή τηλεόραση!!

Χωρίς αποκωδικοποιητη στο σπίτι με κάνει να νιώθω σαν να μπήκα σε μηχανή του χρόνου και να γύρισα στην δεκαετία του 80 με τα ελάχιστα αναλογικά κανάλια που λαμβάνω.
 
Βασικά πράγματι, μόνο με τα κρατικά είναι σαν να γυρίσαμε πριν τα τέλη 1989!
 
Εμένα αυτό που μου έκανε εντύπωση τεραστια ολο αυτον τον καιρο είναι οτι δε βρεθηκε ενας να μας ενημερωσσει οτι μπορουμε να συνεχισουμε να βλεπουμε αναλογικά από την παρνηθα. ολες οι διαφημισεις της digea μας ελεγαν ποσο απλο εινια να παρεις συσκευη και ποσο ευκολα θα γινει η μεταβαση αλλά ποιος εχει τα χρηματα να αγορασει δυο-τρεις αποκωδ/τες για το σπίτι του; κι αν εχει και τηλ στο εξοχικο; άλλα εξοδα κι εκει... κι ολα αυτα οταν το 90 τοις εκατο των σπιτιων γύρω από την αθηνα μπορει να συνεχισει να βλέπει αναλογικά από την παρνηθα.
 
Καλησπερα , εχω ενα προβλημα πηγα να συνδεσω ενα αποκωδικοποιητη στην τηλεοραση που εχει η Γιαγια μου.. Και ανακαλυψα οτι δεν εχει Scart εχει μονο την υποδοχη της κεραιας και μια υποδοχη video in αλλα δεν μου φαινεται για Rca.... Καμια ιδεα πως να τον βαλω;; μεσω καλωδιου κεραιας δεν γινεται;;
 
Πρώτον, και σημαντικό, για να πάμε να αγοράσουμε αποκωδικοποιητή, κοιτάζουμε αν η τηλεόραση έχει είσοδο Scart, HDMI (μοιάζει σαν μεγάλο USB) ή RCA (τρεις επαφές, κόκκινη-κίτρινη-άσπρη, ή δύο, μονοφωνικού ήχου, κίτρινη-άσπρη). Αν δε βρούμε τέτοιες επαφές, αγοράζουμε τηλεόραση, όχι αποκωδικοποιητή.

Δεύτερον, και σημαντικότερο, που δεν το λέει κανείς : αν η οθόνη σας δεν υποστηρίζει την υψηλή ανάλυση, μην αγοράσετε τον αποκωδικοποιητή "HD", αλλά τον κατά 10 ευρώ φτηνότερο, της πιο χαμηλής ανάλυσης 800dpi (γύρω στα 30 ευρώ). Δε θα πετύχετε να "διαβάσετε" τίποτα παραπάνω από αυτό που "σηκώνει" η τηλεόρασή σας (είναι σαν να αγοράζετε κάρτα οθόνης 1200x1400 για να δώσει σε ένα monitor ανάλυσης 600x800), οπότε μην κάνετε τσάμπα έξοδα και κρατήστε τα λεφτά για τη μελλοντική τηλεόραση, που έτσι κι αλλιώς θα τον έχει ενσωματωμένο.

Να δώσει ο αποκωδικοποιητής σε ομοαξονική είσοδο κεραίας (όπως τα παλιά βίντεο στο κανάλι 36) δυστυχώς δε γίνεται. Το πολύ-πολύ, αν η συσκευή έχει εισόδους RCA να χρησιμοποιήσετε το σχετικό ανταπτοράκι που κάνει το Scart RCA.

Τώρα, αν η συγκεκριμένη υποδοχή που περιγράφεις αναφέρει σαφώς "video in" και έχει κάποιο "συμβατό" βύσμα με Scart ή RCA, ίσως να γίνει κάτι, αλλά χωρίς να ξέρουμε το βύσμα...
 
panp είπε:
Δεύτερον, και σημαντικότερο, που δεν το λέει κανείς : αν η οθόνη σας δεν υποστηρίζει την υψηλή ανάλυση, μην αγοράσετε τον αποκωδικοποιητή "HD", αλλά τον κατά 10 ευρώ φτηνότερο, της πιο χαμηλής ανάλυσης 800dpi (γύρω στα 30 ευρώ). Δε θα πετύχετε να "διαβάσετε" τίποτα παραπάνω από αυτό που "σηκώνει" η τηλεόρασή σας (είναι σαν να αγοράζετε κάρτα οθόνης 1200x1400 για να δώσει σε ένα monitor ανάλυσης 600x800), οπότε μην κάνετε τσάμπα έξοδα και κρατήστε τα λεφτά για τη μελλοντική τηλεόραση, που έτσι κι αλλιώς θα τον έχει ενσωματωμένο.
Είναι ελάχιστη η διαφορά κόστους ανάμεσα σε sd και hd δέκτες. Επιπλέον κάποιες φορές η ert hd προβάλλει διαφορετικό πρόγραμμα από τα υπόλοιπα κρατικά κανάλια (κυρίως στο αθλητικό κομμάτι). Θα πρότεινα την αγορά hd δέκτη.

panp είπε:
Να δώσει ο αποκωδικοποιητής σε ομοαξονική είσοδο κεραίας (όπως τα παλιά βίντεο στο κανάλι 36) δυστυχώς δε γίνεται. Το πολύ-πολύ, αν η συσκευή έχει εισόδους RCA να χρησιμοποιήσετε το σχετικό ανταπτοράκι που κάνει το Scart RCA.
Δεν ισχύει. Υπάρχουν στην αγορά τρία μοντέλα δεκτών, ο edision mini triton sd, ο elite sd και ο focus mpeg4 sd που έχουν έξοδο rf out και δίνουν ζωή σε τηλεοράσεις που έχουν μόνο υποδοχή κεραίας. http://www.edision.gr/index.php?SCREEN=products_detail&ProductID=294 http://www.edision.gr/index.php?SCREEN=products_detail&ProductID=407
 
Πίσω
Μπλουζα