O όρος gaming laptop παίζει και μάλιστα αν δεις τα ξένα fora είναι ένα σωρό οι χρήστες που ακολουθούν αυτό το δρόμο.
Πρώτα από όλα έχουμε τους μπούληδες που έχουν το μπαμπά με τις βαθειές τσέπες. Αυτοί θα πάρουν ότι τελευταίο κυκλοφορεί για το WOW factor και μόνο. Δεν τους κατηγορώ σε καμία περίπτωση, κι εγώ στην ίδια κατηγορία θα ανήκα αν ήμουν σήμερα 16 χρονών και είχα μπαμπά ζάμπλουτο.
Συνεχίσουμε στο λεγόμενο target group. Ειδικά στην Αμερική τα φορητά αυτής της κατηγορίας προτιμώνται από άτομα που πάνε κολλέγιο. Gamers που πάνε να σπουδάσουν μακριά από τα σπίτια τους και μένουν μέσα στο κολλέγιο, όπου δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μαζί τους ένα ολόκληρο desktop αλλά θέλουν και ένα μηχάνημα που θα γράφουν τις κάθε λογής εργασίες και projects. Μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για άτομα που διαθέτουν χοντρό χρήμα για σπουδές και δεν έχουν πρόβλημα να πάρουν ένα τέτοιο μηχάνημα. Εδώ βρίσκεται και ο κύριος όγκος των υποψήφιων αγοραστών, με αριθμό πραγματικά αξιοσέβαστο.
Μετά έχουμε τον κάθε πορωμένο σαν και μένα που θα δώσει το ποσό που χρειάζεται για ένα gaming laptop, τις γυναίκες gamers που δεν θέλουν ούτε ζωγραφιστά να δουν μπαούλα desktops και άλλες παρόμοιες μικρότερες κατηγορίες αγοραστών.
Βάζουμε και στον λογαριασμό ότι οι τιμές στα μηχανήματα αυτά πέφτουν και συγκλίνουν σιγά - σιγά με τα "κανονικά" φορητά και η συνταγή έδεσε.
Σήμερα ένα HP με 9600GT μπορεί να αγοραστεί και με λιγότερα από 800 ευρώ, στην κατηγορία αυτή της κάρτας γραφικών ότι επεξεργαστή και να βάλεις θα πάνε όλα τζάμι. Ένα σοβαρό laptop με intergrated κάρτα γραφικών κοστίζει 150 με 200 ευρώ λιγότερα, ποσό που ναι μεν κάνει τη διαφορά, αλλά σε καμία περίπτωση τη διαφορά που θα έκανε πριν από ένα χρόνο, όπου και θα ήταν της τάξης των 500 με 700 ευρώ.
Οι κάρτες γραφικών τώρα των φορητών είναι διαφορετικές σε σχέση με τα desktops. Είναι κατασκευασμένες με διαφορετική τεχνολογία ώστε να αντέχουν σε έντονα θερμικά φορτία, όπως και οι επεξεργαστές. Η 9600GT στο δικό μου έφτασε σε περίοδο καύσωνα στο Oblivion τους 88 βαθμούς, τη στιγμή που η Compal ορίζει σαν κανονική θερμοκρασία σε έντονες συνθήκες τους 95 με 100. Από επιδόσεις δεν έχω παράπονο, είναι όμως της τάξης του -15% κάτω σε σχέση με το desktop. Μην ξεχνάμε όμως και την ανάλυση της οθόνης, μια 9600 με ανάλυση 1280 Χ 800 είναι υπέρ αρκετή στην πλειοψηφία των παιχνιδιών, πολύ μικρότερη από την μίνιμουμ τυπική των 1280 Χ 1024 του κάθε desktop, δεν συγκρίνω με μεγαλύτερες.
Ειδικά για τις θερμοκρασίες τώρα ενδεικτικά αναφέρω ότι η 4870 της ΑΤΙ φτάνει 89 βαθμούς για τη πλάκα κάτω από πίεση.
Wally είπε:
Ολα τα μη επωνυμα laptops εχουν προβλημα με το "μοιρασμα" τηε θερμοτητας σε ολο το σασι.Δηλαδη αν δεις ενα θερμογραφημα του κατω μερους θα παρατηρησεις 2 κατακοκκινες περιοχες και το υπολοιπο γαλαζακι.
Έψαξα λίγο το θέμα και έχω να πω τα εξής:
Το τεστ έγινε από ελληνικό περιοδικό έτσι δεν είναι; Δεν αναφέρω το περιοδικό εδώ μη μας κατηγορήσουν για δυσφήμιση.
Τα ελληνικά περιοδικά δεν τα έχω σε καμία εκτίμηση. Δυστυχώς τα τεστ που διεξάγουν δεν είναι και τα περισσότερο αξιόπιστα. Υπενθυμίζω ότι εργαζόμουν σε τέτοια περιοδικά και τα κριτήρια τους τα είδα.
Αν τώρα στο ίδιο περιοδικό έδινες το Multirama που έχω εγώ και το Sager που είναι και τα δύο Compal με άλλο όνομα, από την ίδια γραμμή παραγωγής με αλλαγμένη τη γλώσσα του λειτουργικού, είμαι σίγουρος ότι τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά.
Δεν με ενδιαφέρουν οι γνώμες των "ειδημώνων" του "χώρου" τους έχω γραμμένους στα μαύρα κατάστιχά μου. Ευτυχώς γνωρίζω περισσότερα από τα συντακτάκια που απασχολούνται στα περιοδικά, ειδικά της χώρας μας. Άλλωστε για τα μηχανήματα που μιλώ με λεπτομέρειες τυγχάνει πάντοτε να τα κατέχω.
Όσο για τα θερμογραφήματα α μου επιτρέψεις να έχω τις δικές μου ενστάσεις. Ακόμα και αν διεξήχθη όντως το τεστ, δεν με πείθει ούτε για δευτερόλεπτο.
Με τα αποτελέσματα του εν λόγω "συγκριτικού" η Compal θα έπρεπε να έχει κλείσει προ πολλού, το ίδιο και η Clevo.
Οσο για τους μεγάλους επώνυμους κατασκευαστές διαβάστε λίγο το παρακάτω αρθράκι και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.
http://digitimes.com/news/a20081015PD214.html
Hint: Ο λόγος που η Acer έχει αλλάξει προς το πολύ καλύτερο την ποιότητα των φορητών της αλλά και την αξιοπιστία τους, η οποία είναι πιά σε εξαιρετικά επίπεδα, είναι ότι έχει επιλλέξει σαν κατασκευαστή της νέας της σειράς την Compal. Η Compal κατασκευάζει και για άλλους κατασκευαστές που θεωρούνται κορυφές. Για ψάχτε το λιγάκι.
Δεν μιλώ για υποστήριξη και after sales service, αυτό είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε εταιρείας για το πως θα το οργανώσει, τι υπηρεσίες θα προσφέρει και πως θα τις προσφέρει, και καμία σχέση δεν έχει με το κατασκευαστικό κομμάτι της κάθε υπόθεσης.
Sorry για τα απανωτά posts αλλά λόγω μεγέθους και αλλαγής περιεχομένου κρίνονται απαραίτητα.
Πρώτη σύγκριση:
[edit]
και
http://www.multirama.gr/products/product?pid=0302590&catid=010200
Δεύτερη σύγκριση:
[edit]
και
http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=21&category=69977907&product=1144316
Για κοιτάξτε τις φωτό από όλες τις πλευρές............
και από Wiki:
http://en.wikipedia.org/wiki/Clevo#Companies_using_Clevo_Platform
λέτε όοοοοολες αυτές οι εταιρείες αν είχαν τοοοοοοοοσα προβλήματα όσα διατείνονται οι κακές γλώσσες να μην είχαν κλείσει ή αλλάξει κατασκευαστή;
Προσέξτε τους Αμερικάνικους high end "κατασκευαστές" που αγοράζουν από την παραπάνω εταιρεία.........
και ιδιαίτερη προσοχή στο παρακάτω παρακαλώ:
http://en.wikipedia.org/wiki/Compal_Electronics
για διαβάστε καλά την πρώτη παράγραφο. Μάλλον λύνει πολλές απορίες έτσι;