Σίγουρο κι αξιόπιστο backup των δεδομένων μας...Πώς ;

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας manos426f
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Rygar είπε:
H νούμερο 1, κατά σειρά, προστασία όχι μονο του δίσκου αλλά και γενικά του υπολογιστή, είναι ένα UPS το οποίο να μπορεί να αντέξει τα σημερινά θηρία τροφοδοτικά.
Νίκο,ΠΟΛΥ χρήσιμη και η παρατήρησή σου αυτή !

Εμένα ας πούμε,το PSU μου είναι 1100Watt ενώ το UPS είναι 650VA.

Ασφαλώς από τα 1100Watt του PSU αυτή τη στιγμή μάλλον δε χρησιμοποιώ ούτε τα μισά,αλλά αν κι όταν έρθει η ώρα να τα ξεπεράσω αυτά,αναγκαστικά θα πρέπει να πάω σε άλλη λύση UPS...

Πάντως έχω διαβάσει πολύ χρήσιμα posts στο thread αυτό !

Thsnks guys ! :thumb:

Το UPS σου είναι επιεικώς αστείο. Νομίζω ότι 650 VA κάνουν το πολύ για 400ρι τροφοδοτικό, άντε 450. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για απρόσμενο overload του UPS, κάτι που δυνητικά είναι επικίνδυνο ακόμα και για πυρκαγιά (αν και σχεδόν όλα τα UPS που ξέρω έχουν κύκλωμα άμεσου σβησίματος αν συμβεί overload).

Αλήθεια, τι έχεις συνδεμένο επάνω; Έχει χρειαστεί ποτέ να λειτουργήσει το UPS σε ολική διακοπή ρεύματος και αν ναι, τα κατάφερε έστω και για 1 λεπτό;

Και ένα "μυστικό" που δεν θα βρεις εύκολα online: αν θέλεις να δοκιμάσεις τις πραγματικές αντοχές του UPS, δοκίμασες να εκκινήσεις τον υπολογιστή με battery power μόνο (=UPS εκτός μπρίζας). Επειδή στην εκκίνηση τραβάει μεγάλο ρεύμα, μπορείς να πάρεις μια καλούτσικη ιδέα αν το UPS "σηκώνει" το μηχάνημα που έχεις επάνω. Εμένα πχ το παλιό PC μπορούσε να εκκινήσει με ενέργεια μόνο από το UPS. Με τo νεό PC, ενώ μεν δεν έσβηνε αν κοβόταν το ρεύμα με το μηχάνημα ενεργό, έκανε τρελό overload και έκλεινε αν τόλμαγες να εκκινήσεις με battery power. Κάτι που έδειχνε ότι το UPS δούλευε εντελώς οριακά. Φυσικά μπήκε σε πλάνο αντικατάστασης.

(εννοείται αν αποφασίσεις να τεστάρεις, το κάνεις at your own risk, μια και ουσιαστικά πας να προκαλέσεις ηθελημένο overload!)

Θα το δοκιμάσω αύριο αυτό που λες Βασίλη !

Κι αν δε τα καταφέρει,το UPS μετακομίζει επί τόπου στο κατεβαστήρι,και για το "δυνατό" PC μου προμηθεύομαι άλλο.

Αυτό που με χαλάει με τα 1000άρια UPS πάντως,είναι αυτός ο σπαστικός 8άρης fan που έχουν τα -συντριπτικά- περισσότερα εξ' αυτών...!

Πάντως για gaming pc δεν θεωρώ ότι το UPS είναι απαραίτητο. Σταθεροποιητής μόνο για αποφυγή βλαβών και τέλος.

Ένα πραγματικά καλό, όχι φτηνιάρικο 100άρι UPS κοσστίζει σημαντικό χρηματικό ποσό. Το οποίο ακριβό μηχάνημα πρέπει να επιλλέξουμε, αν το χρειαζόμαστε, γιατί είναι δυνατόν να πάμε για μαλλί και να βρούμε κουρεμένοι. Ένα φτηνιάρικο UPS "του κιλού" μπορεί να προκαλέσει τεράστια ζημιά στον υπολογιστή μας.

Έχει ακουστεί, για παράδειγμα ότι τα UPS του Πλ@ισίου καίνε τις μητρικές των φορητών υπολογιστών. Κανένα πρόβλημα όμως δεν έχει παρουσιστεί με UPS της APC τα οποία όμως έχουν υπερδιπλάσια τιμή.

Σκέφτομαι για maximun time range την αγορά UPS για το φορητό κατεβαστήρι. Διότι εκτός από το μηχάνημα που συνεχίζει να λειτουργεί, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος πέφτουν οι εξωτερικοί δίσκοι και ο router. Μάλιστα το UPS θα το χρησιμοποιήσω αποκλειστικά για τροφοδοσία δίσκων και router και όχι του μηχανήματος.

Ακόμα και ένα 500άρι (περίπου 300watt) φτάνει και περισσεύει. Ακόμα και με το MSI wind απάνω, οι απαιτήσεις θα είναι 30 watts (wind) + 15 (hdd) + 10 (router) = 55. Οπότε μιλάμε για ένα χρονικό περιθώριο περίπου 5,5 ωρών + 3 ακόμα με την εσωτερική μπαταρία του μηχανήματος.

Maddog είπε:
Αλήθεια, τι έχεις συνδεμένο επάνω;
Πάνω είναι ο C2D,η TFT και τα 5.1 ηχεία...

Maddog είπε:
Και ένα "μυστικό" που δεν θα βρεις εύκολα online: αν θέλεις να δοκιμάσεις τις πραγματικές αντοχές του UPS, δοκίμασες να εκκινήσεις τον υπολογιστή με battery power μόνο (=UPS εκτός μπρίζας). Επειδή στην εκκίνηση τραβάει μεγάλο ρεύμα, μπορείς να πάρεις μια καλούτσικη ιδέα αν το UPS "σηκώνει" το μηχάνημα που έχεις επάνω. Εμένα πχ το παλιό PC μπορούσε να εκκινήσει με ενέργεια μόνο από το UPS. Με τo νεό PC, ενώ μεν δεν έσβηνε αν κοβόταν το ρεύμα με το μηχάνημα ενεργό, έκανε τρελό overload και έκλεινε αν τόλμαγες να εκκινήσεις με battery power. Κάτι που έδειχνε ότι το UPS δούλευε εντελώς οριακά. Φυσικά μπήκε σε πλάνο αντικατάστασης.(εννοείται αν αποφασίσεις να τεστάρεις, το κάνεις at your own risk, μια και ουσιαστικά πας να προκαλέσεις ηθελημένο overload!)
Το δοκίμασα,ΔΕΝ τα κατάφερε ! :xm: :xm:

Maddog είπε:
Έχει χρειαστεί ποτέ να λειτουργήσει το UPS σε ολική διακοπή ρεύματος και αν ναι, τα κατάφερε έστω και για 1 λεπτό;
Θα το δοκιμάσω κι αυτό,βγάζοντας δηλαδή το UPS από την πρίζα,να δω πόση ώρα βαστάει,αν και κατάλαβα ήδη ότι είναι μάλλον ανεπαρκές,με το προηγούμενο "πείραμα"... :xm:

Ναι, προσωπική μου άποψη είναι ότι το UPS δουλεύει τόσο οριακά που δεν μπορείς να το θεωρείς αξιόπιστο. Ετοιμάσου για έξοδα. :D

Aardvark είπε:
Αφου την εχω πατησει και εγω μια φορα οπως ολοι αλλωστε,το προβλημα το ελυσα με εξωτερικους φορητους κατα προτιμηση μικροι σε μεγεθος γιατι αλλιως ειναι να εχεις 2 320αρια και εναν 80αρη και αλλιως να εχεις εναν με 1τερα και να σου χαλασει. :precry:
Αλλά οι εξωτερικοί σκληροί είναι σχετικά ακριβοί. Αν και έχω σκληρούς για τα δεδομένα σε RAID 5 και κάνω συχνό backup σε dvd, η λύση αυτή είναι κάπως κουραστική.

Οπότε σκέφτομαι το εξής για backup: Αγοράζω μερικούς εσωτερικούς σκληρούς (ας πούμε των 500 γίγα) και μια θήκη που τους κάνεις εξωτερικούς. Γεμίζω τον ένα, τον βάζω σε ένα συρτάρι και πάω στον επόμενο. Αυτό πως σας φαίνεται;

Και αυτό παίζει. Πάντως στο δικό μου κουτί που είναι ήδη διετίας (και υποθέτω και σε όλα τα σύγχρονα κουτιά) το βάλε-βγάλε των εσωτερικών σκληρών δίσκων είναι πλέον τόσο απλό (δεν υπάρχει ούτε μια βίδα και οι δίσκοι "κοιτάνε" στο πλάι) που πρακτικά δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να πάρεις εξωτερικό δίσκο. Μάλλον περισσότερη ώρα χάνεις για να σκύψεις και να συνδέσεις στην μπρίζα το τροφοδοτικό του εξωτερικού σκληρού. Και η motherboard επίσης έχει άφθονες υποδοχές SATA ελεύθερες, οπότε απλώς αφήνεις ένα καλώδιο SATA να "κρέμεται" και συνδέεις εκεί προσωρινά τον εσωτερικό δίσκο. Κάνεις το backup σου, τον αφαιρείς και πάλι και τον παρκάρεις σε ένα χαρτονένιο κουτί ή κάτι παρόμοιο για προστασία. Backup σε εξωτερικό δίσκο στην τιμή του εσωτερικού... :)

Maddog είπε:
Ετοιμάσου για έξοδα. :D
Ναι,έχεις δίκιο,δεν το γλυτώνω φαίνεται,αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αλλαχθεί!

Αλήθεια όμως,θα μπορούσα να το θεωρήσω αξιόπιστο για να βάλω πάνω του μια LCD TV ;

Μάνο, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα με μια LCD τηλεόραση μόνη της στο παλιό UPS.Απλώς δες το rating της σε W, αν και νομίζω ότι ακόμα και οι πολύ μεγάλες είναι κάτω από τα 200W.

Όπως σου είπα, 650 VA που είναι το UPS σου αντιστοιχεί σε μέγιστη ισχύ περίπου 400-450W. Οπότε συσκευές μέχρι αυτή την συνολική ισχύ, τις σηκώνει με βεβαιότητα. Αν δεν "αντέχει" ούτε τόσο, παίζει να έχει χαλάσει.

Ναι,μάλλον την LCD TV που θα πάρω θα βάλω πάνω του,μια και ο P-III έχει φάει..τα κέρατά του από διακοπές ρεύματος και πτώσεις τάσης,αλλά δείχνει να μη χαμπαριάζει από αυτά ! :D

On topic (σχετικά) again,τελικά πήρα έναν ακόμη δίσκο 320GB (εσωτερικό),αλλά όχι για backup,αλλά απλά επειδή δεν είχα χώρο ! :D

Άντε να δω πότε θα πάρω και ανάλογης χωρητικότητας εξωτερικό/ούς για το απαραίτητο backup !

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Mια ενδιαφερουσα συνεντευξη που κολλαει κουτι με τον τιτλο και μας απανταει οτι "οχι δεν γινεται".

Διαβαστε λεει και αλλα.

Δειγμα.

In an interview by David Pogue, Dag Spicer, curator of the Computer History Museum in Silicon Valley, noted that there's no great solution to saving your data other than resaving it again and again. His best advice:

...every five or ten years, you should move it onto a different format, like from VHS tape to DVD. And that's fine, but then DVD is already obsolete, there's Blu-ray, and so what's going to happen in another 10 years?
Making lots of backups is good advice, and on different formats, different places; consider paper as an archival medium...Keeping it on the Web is also not a really great strategy. A very large photo site just went out of business, and they gave people, I think, a month's notice to say, "We've run out of money, get your photos off the site and put them somewhere." Web sites are fine for sharing, but in terms of preserving your data, I wouldn't recommend it.

[Pogue's Posts and Image by PJP]

Φανταζεσαι να χρεωκοπησει το γκουγκλ; :D

οι δισκοι οσο πανε και φθηναινουν παρα πολυ,ακομη και εξωτερικους ας πουμε βρισκεις σε καλες τιμες,δε ξερω αν ειναι καλυτερα να αποφευγει να αγοραζει κανεις πολυ μεγαλης χωρητικοτητας μονο,μηπως χαλανε πιο ευκολα η εστω αν γινει στραβη να μη χασεις ολα τα αρχεια.

Mόλις έχασα ένα 250άρη IDE WD (και πάλι WD,μα τι σύμπτωση!!! ),με 200GB δεδομένων πάνω του... :( :( :(

Η ειρωνεία είναι ότι η εγγύησή του (που φυσικά είναι το τελευταίο πράγμα που θα μ' ενδιέφερε,τα δεδομένα με νοιάζουν πάντα,όχι ο ίδιος ο δίσκος) λήγει στις 3 Σεπτεμβρίου.....

Ο δίσκος πάει να ξεκινήσει και ακούγεται αυτός ο χαρακτηριστικός επαναλαμβανόμενος θόρυβος από την κεφαλή.... :(

Ορίστε τι κάνω εγώ εδώ και 10 χρόνια: Οταν θέλω να αποθηκεύσω δεδομένα που ΔΕ θέλω να τα χάσω επ ουδενί, παντα κάνω Raid1. Αυτή τη στιγμή εχω 2x750GB σε Raid1, αμα χάσω τον έναν, κλείνω το πισί, και δεν το ξανανοίγω μέχρι να αντικαταστήσω το δίσκο. Αμα σκάσουν και οι 2, τί να πω! Γι'αυτό και όταν θέλουμε να κάνουμε Raid1 παντα παίρνουμε δίσκους ίδιας μεν χωρητικότητας, αλλά διαφορετικού κατασκευαστή, γιατί μπορεί η παρτίδα δίσκων από τον ίδιο κατασκευαστή να έχει πρόβλημα και να τους χάσουμε ταυτόχρονα. Αυτό βέβαια δε μου έχει τύχει, ούτε το έχω ακούσει, ούτε το έχω δει τόσα χρόνια.Ντάξει, ειναι λίγο εξτριμ αλλά γίνεται. Παντως στη δουλειά έχω δεκάδες Raid1 και μεχρι τώρα με έχουν βγάλει ασπροπρόσωπο.

Οχι ρε φιλε!! Κανα κολπο με καταψυξη δοκιμασε μηπως προλαβεις να τραβηξεις τιποτα?

Τυλιξε τον με ναυλον και βαλτον για λιγα λεπτα στην καταψυξη. Ισως ξεκολλησει για λιγο.

Θα το δοκιμάσω,δεν έχω να χάσω και τίποτα !

Πόσο να τον αφήσω περίπου ;; :xm:

Πίσω
Μπλουζα