Σαν σήμερα πριν 24 χρόνια (Eurobasket '87)

Πέρασαν 23 χρόνια από το θρίαμβο της εθνικής Ελλάδας επί της Σοβιετικής Ένωσης και την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ. Θυμάμαι ότι για μέρες τα πανηγύρια καλά κρατούσαν από χωριό σε γειτονιά και από σοκάκι σε πόλη. Ο Αργύρης Καμπούρης έγινε ο ήρωας όλων των απανταχού Ελλήνων. Η ιστορία, ως γνωστό, θα επαναλαμβανόταν το 2005.

 
μεγαλη επέτειος,θυμαμαι σαν χθες αυτον τον τελικο..

η ομοσπονδια του μπασκετ κ οι συλλογοι εκμεταλλεύτηκαν εις το έπακρον αυτην την σπουδαια ευκαιρια !

πολυ ρομαντικη εποχη,με αγνο μπασκετικο φιλαθλο κοσμο(φανταζεσαι τωρα σε εναν τελικο ελλαδα-ρωσια στην ελλαδα?θα ειχαμε τις γνωστες βωμολοχίες),με ʽηρωεςʼ που καθε γενιά εχει αναγκη σαν ινδαλματα..

ηταν η πρωτη φορα στα χρονια του παγκοσμιου αθλητισμου που ο Δαβίδ νικησε τον Γολιαθ..η επομενη ηταν παλι απο εμας το 2004..που κερδισαμε πολλους Γολιαθ μαζι..αλλα δυστυχως εκεινη η ευκαιρια του 2004 εμενε ανεκμετάλλευτη

και το καλο ηταν οτι αυτη η ομαδα στην αμεσως επομενη διοργανωση διεκδικησε επαξια το τροπαιο..κερδισε(με το τριποντο του φανη) την τρομερη Σοβιετικη ενωση(για οσους ειναι μικροτεροι μιλαμε για ομαδες ΜΥΘΟΥΣ που με τα σημερινα μεγεθη ειναι σαν να μιλαμε για την Μεικτη κοσμου του μπασκετ,οπως κ η γιουγκοσλαβια)αλλα στον τελικο μας εσφαξε η διαιτησια κ πεσαμε στην καλυτερη γιουγκοσλαβια ολων των εποχων..

τρομερες εποχες,τα καλτυερα χρονια του ευρωπαικου μπασκετ..ολες οι ομαδες ειχαν παικτες μυθους..ολες..ισπανια,ιταλια,γαλλια,Σοβιετικη ενωση,γιουγκοσλαβια..
 
Maddog είπε:
Εγώ δεν θυμάμαι κανέναν που να μην είχε χαρεί.
Αλήθεια, αν δεν θέλεις να σχολιαστεί, γιατί το έγραψες; :xm:
..ειναι πασιφανες οτι δεν συχναζες σε καισαριανιωτικα καφενεια εκεινη την εποχη :D

δεν γκρινιαζω αλλο μερα που ναι..

αιντε,ας το δουμε παλι.

Ο νταβαριτς Γκομελσκι ειχε πει οτι και η Μαυριτανια μπορει να παρει κυπελο

με τετοια εδρα,κοσμο κλπ..

μετα απο 2 χρονια του ειπαμε κατι για την εδρα του,α λα Μαυριτανικα.

Ποσο μακρυνο φανταζει το πολιτισμενο κοινο..χεχεχε

Ο Μπερι θεος!ολοι θυμομαστε τον Καμπουρη ,αλλα αν δεν ηταν κι αυτος στην κανονικη διαρκεια αλλα κ την παραταση..

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ο αγωνας κατα τις 9 δεν ηταν;καλα θυμαμαι;
 
Εμείς στη γειτονιά μου, στη Μυτιλήνη που μεγάλωσα, μόλις έβαλε τις βολές ο Καμπούρης και έφυγαν στην επίθεση οι Ρώσοι, ακριβώς την ώρα που σούταρε ο Ρώσος, κόπηκε το ρεύμα! Δεν ξέραμε αν το έβαλε ή όχι! Καταλάβαμε οτι κερδίσαμε τελικά μόλις ακούσαμε να κορνάρουν απο άλλες περιοχές. Εγώ έσκυψα και φιλούσα το χώμα και άλλα γραφικά:) Αλήθεια πάντως, μερικοί στενοχωρήθηκαν επειδή έχασε η Σοβιετική Ένωση...
 
Σαν σημερα πριν 24 χρονια ο Γκαλης, ο Γιαννακης ,ο Φασουλας και τα αλλα παιδια σηκωσαν την Κουπα.
 
Ευχομαι να είμαστε και να είναι όλοι καλά, να το θυμόμαστε για πολλά χρόνια ακόμα, και να τιμάμε τη μεγάλη αυτή επέτειο :)

Μια λεπτομέρεια ακόμη που θυμήθηκα απο εκείνη τη εποχή... Το '87 μόλις είχαμε αγοράσει video ( έγχρωμη τηλεόραση είχαμε ήδη απο το '86 ), και ο πατέρας μου είχε βάλει να γράψει σε κασσέτα το πρώτο παιχνίδι με τους Σοβιετικούς, το οποίο το είχαμε χάσει. Ε τέλειωσε, δε το ξαναδοκίμασε να το κάνει σε παιχνίδι της εθνικής, θεωρήθηκε χρουσουζία :D - Ο τελικός γράφτηκε τελικά σε κασσέτα μόνο οταν το ξαναέπεξε σε επανάληψη η ΕΡΤ ;)
 
don dokken είπε:
Ο νταβαριτς Γκομελσκι ειχε πει οτι και η Μαυριτανια μπορει να παρει κυπελομε τετοια εδρα,κοσμο κλπ..

μετα απο 2 χρονια του ειπαμε κατι για την εδρα του,α λα Μαυριτανικα.

Ποσο μακρυνο φανταζει το πολιτισμενο κοινο..χεχεχε
Οι Σοβιετικοί είχαν πικρές αναμνήσεις από Ελλάδα μερικά χρόνια πριν. Ακούστε ιστορία:

Έπαιζε ΠΑΟ - ΤΣΣΚΑ στον τάφο του Ινδού (1981-82) και ο ΠΑΟ ήθελε νίκη με 4 πόντους για να προκριθεί. Ήταν μπροστά με 2, απέμενε 1 δευτερόλεπτο και οι Σοβιετικοί σουτάρουν βολές. Αστοχούν και στις δύο, και στη διεκδίκηση του ριμπάουντ η μπάλα κυλάει έξω. Κανονικά ο (Έλληνας) χρονομέτρης (που λεγόταν... Κλεπτάκης!!!!) θα έπρεπε να πατήσει τη λήξη, αλλά προς γενική κατάπληξη η κόρνα δεν ακούστηκε!

Στην επαναφορά ο Κόντος κέρδισε φάουλ στη σέντρα (!), ευστόχησε στις 2 βολές, το ματς έληξε και ο ΠΑΟ προκρίθηκε.

Στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο Σοβιετικός προπονητής Τοπάλεφ έκανε την ερώτηση της χρονιάς (της δεκαετίας ίσως) προς τους Έλληνες δημοσιογράφους που έμειναν εμβρόνητοι: «Στην χώρα σας, πόσο διαρκεί ένα δευτερόλεπτο;»
 
Πολύ μεγάλη επιτυχία, που όσες και να έρθουν δεν πρόκειται να ξεχαστεί! Αξέχαστες πάντως και οι ( μάλλον γραφικές) ατάκες του εκφωνητή Συρίγου, κατά την διάρκεια του αγώνα, " ο τίμιος γίγαντας", " πονάει το παλληκάρι", " όχι τρίποντο όχι τρίποντο ωωωχ"... :D
 
αφιερωμα της ΕΤ1 "ο δρομος προς τη δοξα"

http://www.youtube.com/watch?v=VpkIFIJxsjk

uploader του βιντεο ειναι ο dtrifono74 και το σχολιο κατω απ το βιντεο ειναι του Argiris Kostouros(MrRetromemories): "Εξαιρετικο αφιερωμα για το αξεχαστο Ευρωμπασκετ το οποιο προβληθηκε την περιοδο των Χριστουγεννιατικων εορτων του 1987 , ξεχωριστα απο την αθλητικη ανασκοπηση της χρονιας "
 
οι τιτλοι εναρξης απ τον MrRetromemories :


σχολιο : "Τιτλοι αρχης , υπο τους ηχους του αξεχαστου " Final Countdown " τον Europe , του συγκλονιστικου αφιερωματος της ΕΡΤ προς τιμην της κατακτησης του χρυσου μεταλλιου απο την εθνικη ομαδα στο αλησμονητο Ευρωμπασκετ 1987 που διεξηχθη στο Σταδιο Ειρηνης και Φιλιας .Στο βιντεο παρελαυνει ενα " κολαζ " απο τις συγκινητικες στιγμες που εζησε ολη η Ελλαδα ,στο μαγικο πρωτο 15ημερο του Ιουνιου , με τους ασους της εθνικης να διαψευδουν ολα τα προγνωστικα σημειωνοντας την μεγαλυτερη εκπληξη ολων των εποχων σε ομαδικο αθλημα . Το υπεροχο αφιερωμα προβληθηκε τον Δεκεμβριο του 1987 ( 26 /12 ) σε σχολιασμο του Φιλιππου Συριγου"
 
Εχω δακρυσει αρκετες φορες για εκεινη την στιγμη , ηταν η πρωτη που μας εβγαλε στους δρομους κρατωντας οχι διαφορες χροματιστες σημαιουλες αλλα μια γαλανολευκη !!! θυμαμαι ακομα , μαζι με τα αδερφια μου να βλεπουμε τον αγωνα και καθε λιγο να τρεχω εξω στο πεζοδρομιο να ενημερωνω την μητερα μας και αλλες γειτονισες που καθονταν εκει και τα λεγανε ( τοτε κρατουσε ακομη η γειτωνια ) .

Στο τελος κορνες και φωνες !!! περιττο να πω οτι εφαγα κολλημα και με το τραγουδι της εποχης των eyrope The Final Countdown !

Ηταν τοτε που στην γειτονια αρχισαμε το μπασκετ , ο πιο ψηλος να καθεται στο πεζουλι ενος χαμηλου παραθυρου και να ριχνει ταπες σε εμας που προσπαθουσαμε με καθε τροπο να βαλουμε καλαθι . Μετα χρησιμοποιουσαμε για καλαθι το πεζουλι στο απεναντι χαμηλο μπαλκονι . Και καπως ετσι εμαθε η Ελλαδα μπασκετ ... !!! Λιγα χρονια μετα καναμε γκαλοπ στο σχολειο για το αγαπημενο μας αθλημα , μπασκετ ... μπασκετ ... μπασκετ ... Καπου σε μια γειτονια στα Ταμπουρια Του Πειραια , τα θυμαμαι ακομα ...
 
βιντεο με την απονομη :http://www.youtube.com/watch?v=otZ3QQusywU
 
τι στιγμες ...... αμα δεν τις ζησεις δεν μπορεις να τις καταλαβεις .... και που να φανταζομασταν οτι θα τις ξαναζουσαμε το 2004 για το ποδοσφαιρο .
 
Αφού τα transformers είναι του 1984, υπό την χρονολογική έννοια, θα έχεις σβύσει τα επεισόδια και θα έχεις γράψει το τελικό ματς του 1987. :biglaugh:
 
Lol δεν ειναι δικια μου η εγγραφη ,ελπιζω τα παλικαρι να μπορεσε να τα χωρεσει ολα και αλλα πολλα μαζι.

Θα την δοκιμασω συντομα!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
δεν θυμαμαι απολύτως τίποτα από το eurobasket 1987, μωρακι ημουν :baby2:
 
Και εγώ θυμάμαι εκείνη τη χρονιά. Δυστυχώς μετά φύγαμε Γερμανια για 5 χρόνια και έχασα οποία επαφή ειχα με τον ελληνικό αθλητισμο. Εθνική και Άρης μπάσκετ,  ποδόσφαιρο και προκριματικά συλλόγων κλπ

Μόνο ένα φιλικό Ελλαδα-Γερμανια στο ποδόσφαιρο θυμάμαι από Γερμανική τηλεόραση. Πιο πολύ θυμάμαι το Euro 88.

Όταν γυρισα το 92 ο ΠΑΟΚ ήταν η υπερδύναμη, ο Γιαννακόπουλος χαραμίζε τα λεφτά εδώ και εκεί στον ΠΑΟ, ο Άρης κατέρρεε ,παρά τη νίκη με 30 πόντους κατά του ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός έβαζε τα θεμέλια εντός και εκτός παρκέ για τη νέα 5ετη δυναστεία. Εθνική ξαναδά το 93 στο Ευρωμπάσκετ.

Λογικό να θεωρούμαι σαν εξωγήινος από τους συμμαθητές μου, χώρια που δεν ήξερα καν να παίζω μπάλα, που εκανε τα πράγματα χειροτερα. Ειχαμε πάει για λίγες  μέρες σε ένα σύλλογο ποδοσφαίρου στη Γερμανία, αλλά ο προπονητης είπε πως δεν έκανα. Πήγα και μπάσκετ εκει, αλλά πιο πολύ έβλεπα παρά επαιζα.
 
Πίσω
Μπλουζα