Στατικός Μοντελισμός...

Απιστευτο!!!! :eek:

Τι να πω βρε Αετε....μπραβο σου!!! :bow:
 
Εντυπωσιακό το μέγεθός του Ζέππελιν! Και πράγματι δε φαίνεται να είναι από χαρτόνι.

Πάντως τις τελευταίες μέρες με έχει πιάσει μια επιθυμία να ασχοληθώ πάλι με τον μοντελισμό. Το κακό είναι πως εκεί που έβρισκες κάποτε μέχρι και στο σούπερ μάρκετ από αυτοκίνητα μέχρι αεροπλάνα και πλοία τώρα (τουλάχιστον Θεσσαλονίκη) δε βρίσκω τίποτα. Τα 3-4 μαγαζάκια μοντελισμού που ήξερα έκλεισαν :( . Έχει γεμίσει ο τόπος φτηνιάρικα 3D χάρτινες κατασκευές.

Μου φαίνεται θα αρκεστώ προς το παρόν σε ένα αυτοκινητάκι φόρμουλα που έδινε το Dremel δώρο και ένα ιστιοφόρο που είχα ξεκινήσει κάποτε αλλά το άφησα στη μέση....
 
Εξαιρετικό το Ζέππελιν. Και από ότι είδα στο γερμανικό ebay, 18 με 20 ευρώ τιμάται, άρα είναι ιδιαίτερα προσιτό!!!
 
Captain Kal είπε:
Και από ότι είδα στο γερμανικό ebay, 18 με 20 ευρώ τιμάται, άρα είναι ιδιαίτερα προσιτό!!!
Η κατασκευάστρια εταιρεία είναι πολύ γνωστή στο συγκεκριμένο χώρο και συνεχίζει να τα παράγει. Το εξώφυλλο άλλαξαν μόνο, από ότι είδα. Αυτή είναι η τιμή του πάνω - κάτω και στα καταστήματα. Θα συνιστούσα να χρησιμοποιήσεις χάρακα και μία χοντρή βελόνα ραψίματος για να χαράζεις στις γραμμές εσωτερικά, πριν κόψεις και στη συνέχεια τσακίσεις το χαρτί των επι μέρους τμημάτων. Επίσης η κόλλα παίζει μεγάλο ρόλο, μου είχε τελειώσει ένα βράδυ η γνωστή κλασσική κίτρινη με τα μαύρα γράμματα και χρησιμοποιήσα άλλη, με αποτέλεσμα να μαλακώσει στο σημείο αυτό το χαρτί. Ευτυχώς το σταμάτησα άμεσα. Μην ξεχάσεις τέλος να βάλεις συρματάκια (θηλιά) σε 2 σημεία στο επάνω μέρος πριν κλείσεις τα διαμερίσματα, για να μπορείς να το κρεμάσεις. Σου εύχομαι καλή επιτυχία, για ότι χρειαστείς στη διάθεσή σου.
 
Το 1981 ανακάλυψα σε ένα κατάστημα στα Bitola (Μοναστήρι) της τότε Γιουγκοσλαβίας ένα συναρμολογούμενο μοντέλο του διαστημοπλοίου Vostok 1 σε 1/24(?). Ήταν της Ανατολικογερμανικής εταιρείας VEB Plasticart. Είχε μέσα και μία αμπούλα με κόλλα και 2 με χρώματα. Επειδή ήταν ξεραμένα δεν τα χρησιμοποίησα τελικά. Τα σήματα (χαλκομανίες) ήταν σε γερμανική γλώσσα. Το έφτιαξα τότε με πενιχρά μέσα στην επαρχία και με πίεση χρόνου, ωστόσο είναι έν εντυπωσιακό μοντέλο, λόγω μεγέθους και ιστορίας. Νομίζω μεταγενέστερα το έβγαλε και η Revell. Παραθέτω μερικές φωτογραφίες.

IMG_2941.jpg

IMG_2942.jpg

IMG_2947.jpg

IMG_2957.jpg

IMG_2955.jpg

IMG_2949.jpg

IMG_2953.jpg

IMG_2960.jpg

IMG_2963.jpg

IMG_2971.jpg

IMG_2959.jpg
 
Φοβερό κομμάτι!

Το καπάκι όταν το ανοίγεις κρατιέται από κάπου όταν το ανοίγεις ή απλά το έχεις στερεώσει;
 
Φανταζομαι αν ειχες τα καταλληλα μεσα και τον χρονο θα εβγαινε πιο κουκλα απ' οτι ειναι!!!! :D

Ωραιος Αετε..... :bow: :bow:
 
Kambia είπε:
Φοβερό κομμάτι!Το καπάκι όταν το ανοίγεις κρατιέται από κάπου όταν το ανοίγεις ή απλά το έχεις στερεώσει;
Ευχαριστώ για το σχόλιο! Είχα δημιουργήσει σύστημα με γαντζάκια από σύρμα (πολύ μικρά, ένα στο καπάκι και ένα στο εσωτερικό, πίσω από το κάθισμα) στα οποία περνιέται λαστιχάκι, και έτσι ανοίγουν τα καπάκια (είναι δύο) κατά βούλησιν, φαίνεται το εσωτερικό και μετά κλείνουν πάλι ερμητικά. Το μοντέλο τα έχει είτέ κλειστά είτε ανοικτά. Επίσης με το ίδιο σύστημα ανοίγουν τα διάφορα τμήματα του σκάφους (σφαίρα, λοιπό σκάφος). Θεώρησα ότι ήταν κρίμα να μην φαίνεται το εσωτερικό, ή να χαλάει η εικόνα του σε πτήση. Επίσης έχω ενσωματώσει λαμπάκι εποχής (όχι LED, δεν υπήρχαν τότε) πίσω από το κάθισμα του αστροναύτη, έτσι που δεν φαίνεται. Τα καλώδια βγαίνουν από τον πύραυλο πίσω για να συνδεθούν με μπαταρία.
 
Πολύ εντυπασιακά τα κομμάτια σου eagle1. Προσωπικά με το μόνο συναρμολογούμενο που είχα ασχοληθεί ήταν ένα f-117 nighthawk. Κλίμακα δεν θυμάμαι αλλά ήταν λίγο μεγαλύτερο από την παλάμη. Το είχα βάψει με πινέλο και σε κάποια σημεία, φενόντουσαν οι γραμμές από τις τρίχες του πινέλου (δεν είχα αερογράφο). Πάντως πιστεύω πως θέλει και λίγη τέχνη για να πετύχεις ένα σοβαρό αποτέλεσμα κατασκευής και βαφής ή πως να το πω, να πιάνουν τα χέρια σου με το συγκεκριμένο θέμα.
 
Είσαι μερακλής Αετέ!

Τώρα μου θύμησες το Σαντα Μαρία που είχα φτιάξει. Όλο το εσωτερικό του πλοίου που συναρμολογήθηκε καπακώθηκε και ότι κάθισα να φτιάξω με πολύ κόπο "χάθηκε" :(
 
Kambia είπε:
Είσαι μερακλής Αετέ!Τώρα μου θύμησες το Σαντα Μαρία που είχα φτιάξει. Όλο το εσωτερικό του πλοίου που συναρμολογήθηκε καπακώθηκε και ότι κάθισα να φτιάξω με πολύ κόπο "χάθηκε" :(
Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα στα χόμπι μας, από το να δεις να καταστρέφεται το μοντέλο που με τόσο κόπο έκανες..... Ευτυχώς θρηνώ μόνον ένα βομβαρδιστικό αεροσκάφος B-29 που έπεσε θύμα του ξεσκονίσματος της μητέρας μου (κόκκινο πανί τα είχε....). Κράτησα πάντως τα κομμάτια του, με σκοπό να κάνω (κάποτε?) ένα διόραμμα με το αεροπλάνο πεσμένο. Αν έχεις τα κομμάτια του πλοίου, μήπως να αναπαριστούσες ναυάγιο, με μπόλικη άμμο, ξεθώριασμα και βρύα?

stayros είπε:
Φανταζομαι αν ειχες τα καταλληλα μεσα και τον χρονο θα εβγαινε πιο κουκλα απ' οτι ειναι!!!! :D
Ευχαριστώ Σταύρο! Θα ήταν καλύτερο, δυστυχώς δεν είχα τότε μαζί μου ούτε τα εργαλεία μου ούτε τα χρώματα που έχω (τα ράσα κάνουν τον παπά....) . Η σπανιότητα σήμερα του μοντέλου δεν μου ήταν τότε συνειδητή. Είναι σχεδόν αδύνατη τώρα η βελτίωση..........

telonio είπε:
Προσωπικά με το μόνο συναρμολογούμενο που είχα ασχοληθεί ήταν ένα f-117 nighthawk. Κλίμακα δεν θυμάμαι αλλά ήταν λίγο μεγαλύτερο από την παλάμη. Το είχα βάψει με πινέλο και σε κάποια σημεία, φενόντουσαν οι γραμμές από τις τρίχες του πινέλου (δεν είχα αερογράφο). Πάντως πιστεύω πως θέλει και λίγη τέχνη για να πετύχεις ένα σοβαρό αποτέλεσμα κατασκευής και βαφής ή πως να το πω, να πιάνουν τα χέρια σου με το συγκεκριμένο θέμα.
Ευχαριστώ αγαπητέ! Στα πρώτα αεροπλάνα που έκανα χρησιμοποιήσα και εγώ τις ίδιες τεχνικές με τα ίδια αποτελέσματα. Η εμπειρία (και τα κατάλληλα εργαλεία) ήρθε αργότερα. Καλώς ή κακώς θέλω τα μοντέλα μου να έχουν και τεχνητή παλαίωση (να μην είναι δηλαδή καινούργια), κάτι που αυξάνει πολύ τον χρόνο κατασκευής. Η σχέση χρόνου κατασκευής με παλαίωση είναι σε εμένα 1:4, με αποτέλεσμα την κόπωση και την μη ολοκλήρωση. Είναι και οι οικογενειακές-επαγγελματικές υποχρεώσεις, οπότε ξέμειναν πολλά στο ράφι........ Θα βάλω και κάποιες φωτό από ημιτελές Ju-87
 
Eagle 1 είπε:
Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα στα χόμπι μας, από το να δεις να καταστρέφεται το μοντέλο που με τόσο κόπο έκανες..... Ευτυχώς θρηνώ μόνον ένα βομβαρδιστικό αεροσκάφος B-29 που έπεσε θύμα του ξεσκονίσματος της μητέρας μου (κόκκινο πανί τα είχε....). Κράτησα πάντως τα κομμάτια του, με σκοπό να κάνω (κάποτε?) ένα διόραμμα με το αεροπλάνο πεσμένο. Αν έχεις τα κομμάτια του πλοίου, μήπως να αναπαριστούσες ναυάγιο, με μπόλικη άμμο, ξεθώριασμα και βρύα?
Νά ξερες πόσα από τα συναρμολογούμενά μου έχω κλάψει με μαύρο δάκρυ!!! Από μικρά αυτοκίνητα μέχρι μεγάλα ιστιοφόρα. Η μαμά terminator δε λογάριαζε τίποτα. Το τελευταίο που έκλαψα και πραγματικά το πόνεσα ήταν το περίφημο Vasa ship Είχα ρίξει τόση δουλειά για να τα φτιάξω. Ήταν το καμάρι της συλλογής μου. Αφού έπεσε από το τελευταίο ράφι της βιβλιοθήκης μπήκε στην μπανιέρα για να απαλλαγεί από τη σκόνη... Τι να περισώσεις? Άσε που από τα νεύρα μου όπως ήταν κομμάτια (ξανά!) τα πετούσα :(

Έχω κρατήσει μερικά αυτοκίνητα (νομίζω πέντε από καμιά 25αριά που είχα φτιάξει) σε κακά χάλια, ένα πλοίο ακόμα στο κουτί του και ένα όπλο. Κάποια στιγμή θα τα ξεθάψω και θα ανεβάσω φωτογραφίες.

Airfix-Wasa-Classic-Ship-A50044.jpg
 
Kambia είπε:
Το τελευταίο που έκλαψα και πραγματικά το πόνεσα ήταν το περίφημο Vasa ship Είχα ρίξει τόση δουλειά για να τα φτιάξω. Ήταν το καμάρι της συλλογής μου. Αφού έπεσε από το τελευταίο ράφι της βιβλιοθήκης μπήκε στην μπανιέρα για να απαλλαγεί από τη σκόνη... Τι να περισώσεις? Άσε που από τα νεύρα μου όπως ήταν κομμάτια (ξανά!) τα πετούσα :(

Έχω κρατήσει μερικά αυτοκίνητα (νομίζω πέντε από καμιά 25αριά που είχα φτιάξει) σε κακά χάλια, ένα πλοίο ακόμα στο κουτί του και ένα όπλο. Κάποια στιγμή θα τα ξεθάψω και θα ανεβάσω φωτογραφίες.
Θα ήταν πολύ ωραίο, κρίμα!!! Βρες πάντως τα διασωθέντα και θα δεις τι μνήμες θα έλθουν... ΥΓ: Το μαμά Terminator είναι όλα τα λεφτά!!!! Ισχύει στο έπακρον στον μοντελισμό!!!!!!!
 
Το 1990 άρχισα να κατασκευάζω το Ju-87 (Stuka) της Airfix σε 1:24. Είναι το παλιό κιτ της 10ετίας του '80, με πολύ διαφορετικό κουτί από ότι το σημερινό. Για λόγους που προανέφερα (παιδιά, επαγγελματικά, κόπωση) έμεινε ημιτελές.... Ελπίζω να το τελειώσω, διότι το πολύ έφυγε, έμεινε (σχεδόν) η ουρά. Να σημειώσω ότι τότε έκανα και κάποιες αυθαίρετες παρεμβάσεις εξωραισμού (π.χ. χρώματα στον πίνακα οργάνων), που δεν υπήρχαν στο πραγματικό αεροπλάνο. Μερικά θα τα διορθώσω, όσο μπορώ.... Παραθέτω μερικές φωτογραφίες.



20160225_101253.jpg

20160225_101317.jpg

20160225_101304.jpg

20160225_101224.jpg

20160225_101239.jpg

20160225_101434.jpg

20160225_101527.jpg

20160225_101607.jpg

20160225_101631.jpg
 
Τέλη των '80ς είχα κάνει τα:

Orion Spacecraft της Airfix σε κλίμακα 1:144 από την περίφημη ταινία 2001 Space Odyssey (το έκανα βιαστικά και δεν έχει πολλές λεπτομέρειες)

και

Space Shuttle της Revell σε κλίμακα 1:288. Στη βάση του είχα βάλει περιμετρικά led για φωτισμό.

1.jpg

2.jpg

3.jpg
 
angel_grig είπε:
Eξαιρετικη δουλεια αετε!!!

stayros είπε:
Πολυ space stuff βλεπω!
Αφού σας ευχαριστήσω για τα ευγενικά σας σχόλια να προσθέσω ότι η βιτρίνα είναι αφιερωμένη κυρίως στην αεροδιαστημική. Μπήκαν βέβαια και μερικά αντικείμενα παλιά, των αναμνήσεων, όπως και το λούτρινο από τα παιδικά χρόνια της συζύγου (ώστε να υπάρξει έγκριση...).

Τα μικρά σετάκια των διαφόρων διαστημικών αποστολών, δορυφορικών και μη, είναι της ιαπωνικής Takara. Αν και είναι έτοιμα βαμένα, έχουν ένα μικρό βαθμό συναρμολόγησης (3-7 κομμάτια), οπότε βάζω με την ευκαιρία μερικές φωτογραφίες τους.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg
 
Τη 10ετία του '70 η Airfix είχε βγάλει μία σειρά από σετ συνήθως 2 αεροσκαφών πάνω σε κοινή βάση, σε κλίμακα 1/72, για απεικόνιση μάχης, κάτι σαν διόραμα.

Παραθέτω φωτογραφίες από το σετ που έκανα στα μέσα των ΄80ς. Αναπαριστά ένα Spitfire ΧΙV εναντίον μίας γερμανικής ιπτάμενης βόμβας V-1. H ιπτάμενη αυτή βόμβα είχε ταχύτητα 630 χλμ/ώρα, οπότε το σύχρονο τότε Spitfire μπορούσε να την καταδιώξει. Ωστόσο, ο πολυβολισμός της από πίσω προκαλούσε έκρηξή της, με αποτέλεσμα να κτυπηθούν και πολλά Spitfire από συντρίμια. Οι πεπειραμένοι Άγγλοι πιλοτοι βρήκαν μία μέθοδο, να προσεγγίζουν τη βόμβα και με το φτερό τους να ακουμπούν το δικό της φτερό και να της δίνουν κλίση. Επειδή η βόμβα δεν διέθετε πηδάλια κλίσεως, ώστε να εξισορροπήσει την κλίση, το γυροσκόπιό της έχανε την ευστάθειά του με αποτέλεσμα να πέφτει η βόμβα στα χωράφια. Η τελευταία φωτογραφία δείχνει αυτή την όντως θαρραλέα κίνηση (πηγή: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/96/Spitfire_Tipping_V-1_Flying_Bomb.jpg).

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

Spitfire_Tipping_V-1_Flying_Bomb.jpg
 
Συνέχεια με ένα σετ της Airfix που αναπαριστά την αερομαχία μεταξύ ενός ισραηλινού Mirage IIIc και ενός αιγυπτιακού Mig-15 από τον πόλεμο των 6 ημερών (Ιούνιος 1967). Το αιγυπτιακό MiG δεν έχει ανασύρει τους τροχούς και το έκανα έτσι για να αναπαραστήσω τον αιφνιδιασμό που πέτυχαν οι Ισραηλινοί στα αιγυπτιακά αεροδρόμια, βρίσκοντας τα αεροπλάνα είτε σταθμευμένα είτε σε διαδικασία βιαστικής απογείωσης.

Το έκανα το 1989 και αργότερα είχε πάρει 3ο βραβείο σε διαγωνισμό της IPMS-Βορείων Προαστείων.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg
 
Πίσω
Μπλουζα