Ξαφνιάζομαι λιγάκι ακούγοντας για
ρατσισμό από πλευράς Βρετανών. Έχοντας συμπληρώσει 6,5 χρόνια στο "Νησί" (4,5 στο Newcastle και άλλα 2 στο Εδιμβούργο), δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου το παραμικρό κρούσμα ρατσισμού. Αντίθετα η διαμονή μου με έκανε να βεβαιωθώ για το πόσο ρατσιστές είμαστε οι Έλληνες σε σχέση με άλλους λαούς. Εδώ σε κάθε πανεπιστήμιο, εταιρεία, παρέα κ.λπ. ένα ποσοστό γύρω στο 1/3 ας πούμε είναι ξένοι και κανείς δεν το κάνει θέμα, γιατί πολύ απλά το έχουν συνηθίσει αυτό στην καθημερινότητά τους. Σίγουρα βοηθάει και το γεγονός ότι οι περισσότεροι ξένοι που έρχονται μπορούν κουτσά-στραβά να συνεννοηθούν στα Αγγλικά, αλλά πραγματικά το να λέμε τους Βρετανούς ρατσιστές είναι λίγο υπερβολικό, αφού κι όσοι υπάρχουν (όπως και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου) είναι μάλλον οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Επιφυλάσσομαι πάντως για το ότι μπορεί να μην ήταν ακριβώς έτσι τα πράγματα πριν από 20 χρόνια που διάβασα ότι ήσασταν κάποιοι εδώ ή ότι μπορεί να υπάρχει μια κάποια ξενοφοβία σε χωριά και μικρές πόλεις, αφού κυρίως έχω ζήσει σε μεγαλύτερες πόλεις.
Για τον
καιρό, δεν θα σου πω ότι το συνηθίζεις, γιατί δεν ισχύει. Απλώς το παίρνεις απόφαση. Και χωρίς να θέλω να σε απογοητεύσω η διαφορά στον καιρό μεταξύ Λονδίνου και Σκωτίας είναι Άνοιξη με Χειμώνα. Βέβαια, τον Χειμώνα ειδικά δεν σε ενοχλεί ιδιαίτερα, αφενός γιατί δεν πέφτει πολύ χαμηλά η θερμοκρασία (δεν θα δεις δηλαδή κάτι -20 και -30 που έχει η Κεντρική Ευρώπη) και αφετέρου... και στην Ελλάδα κρύο έχει συνήθως. Την υπόλοιπη χρονιά όμως που η θερμοκρασία πολύ σπάνια θα ξεπερνά τους 15, ενώ στην Ελλάδα θα είναι στις παραλίες, μπορεί να σου κακοφανεί. Πάντως, δεν ξέρω αν είναι θέμα συνήθειας ή διαφορετικού κλίματος, αλλά στους 15 εγώ πλέον βγαίνω έξω με κοντομάνικο, όταν στην Ελλάδα ο περισσότερος κόσμος σε τέτοιες θερμοκρασίες φορά σκουφιά και χοντρά μπουφάν.
//Μια φιλική συμβουλή, επειδή έχω βαρεθεί να βλέπω Έλληνες να το κάνουν συνέχεια: Μην σου ξεφύγει ποτέ το
"Εσείς οι Άγγλοι..." ή
"Εδώ στην Αγγλία..." εκεί που είσαι. Ή "Σκωτσέζους" ή "Βρετανούς" θα τους αποκαλέσεις, αλλιώς μπορεί να παρεξηγηθούν και με το δίκιο τους.
johnny19818 είπε:
Ε, πάντως και οι Εγγλέζοι δεν έχουν και την καλύτερη φήμη και φαίνεται αυτό όταν έρχονται για διακοπές και τα κάνουν λαμπόγυαλο (άλλη -λέξη ήθελα να γράψω εδώ, αλλά θα με έκοβε το ΕΣΡ

) βλέπε Μάλια, Χερσόνησος κτλ.
Να σχολιάσω σε αυτό πως είναι τεράστιος μύθος αυτό που ακούγαμε μικροί ότι
"Είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους 360 μέρες τον χρόνο κι έρχονται 5 μέρες Ελλάδα και τα σπάνε". Πάντα έτσι είναι στις εξόδους τους κι εδώ πάνω, για τον απλούστατο λόγο ότι -για τους δικούς τους λόγους, ανεξάρτητα τι άποψη έχουμε- το θεωρούν αυτονόητο ότι όταν βγουν το βράδυ πρέπει να γίνουν λιώμα.
perlastar είπε:
Απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ στο δρόμο και γενικά οπουδήποτε έξω, όλοι πίνουν μέσα στις pubs.Θα ακούσεις από τους ντόπιους να σου λένε συχνά "see you later", αυτό ισοδυναμεί απλά με αντίο. Εγώ αρχικά αναρωτιόμουν που στο καλό θα ξαναβρεθούμε
Αν και συμφωνώ στα περισσότερα που ανέφερες, σε αντίθεση με την Αγγλία εδώ η
κατανάλωση αλκοόλ στο δρόμο επιτρέπεται (κρατάω απλώς μια επιφύλαξη, για την περίπτωση να ισχύει μόνο στο Εδιμβούργο και όχι και στην υπόλοιπη Σκωτία).
Όσο για το
"See you later", εντάξει, είναι ας πούμε το αντίστοιχο του ελληνικού
"Τα λέμε", δεν είναι και τόσο περίεργο.
PT8 είπε:
Γενική αρχή - συμβουλή: Απέφυγε τα πολλά-πολλά με Έλληνες. Στην αρχή όλα πάνε καλά και μετά αρχίζουν οι έριδες.
Πολύ σημαντικό αυτό! Ίσως όχι τόσο για έριδες (νομίζω αυτό είναι σχετικό και μπορεί να σου συμβεί με άτομα όλων των εθνικοτήτων), αλλά γιατί το πιο σημαντικό που μπορεί να σου προσφέρει μια ζωή στο εξωτερικό -όσο κλισέ κι αν ακούγεται- είναι να ανοίξουν οι ορίζοντές σου και να γνωρίσεις άλλες κουλτούρες. Πόσω μάλλον σε μια χώρα όπως η Βρετανία που είναι πολύ εύκολο να γνωρίσεις ανθρώπους από κυριολεκτικά κάθε γωνιά του πλανήτη. Και δυστυχώς ή Έλληνες έχουμε μια τάση να μην είμαστε και τόσο "ανοιχτοί", ίσως και γιατί πλέον είμαστε πολλοί σχεδόν παντού. Ήξερα άτομα στο Newcastle που είχαν έρθει για μεταπτυχιακό και έκαναν παρέα μόνο με Έλληνες, έβγαιναν από το σπίτι μόνο για να πάνε σε ελληνικό καφέ/εστιατόριο ή κλαμπ που έκανε "Greek Night" και πέρασαν ένα χρόνο στην Αγγλία χωρίς να έχουν μιλήσει άλλη γλώσσα πέρα από τα Ελληνικά! Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι αν γνωρίσεις κάποια άτομα που ταιριάζετε δεν θα πρέπει να κάνεις παρέα μαζί τους γιατί είναι Έλληνες. Κι εμένα μετά τα πρώτα 1-2 χρόνια οι μισοί περίπου φίλοι μου ήταν Έλληνες (κυρίως βέβαια γιατί αρκετοί από τους Έλληνες φίλους μου έκαναν παρέα μόνο με Έλληνες). Απλώς να μην είσαι διστακτικός και να μην "κολλάς" μόνο στους Έλληνες.