...Στην αγκαλιά της γηραίας Αλβιώνας

Κατάσταση
Δεν είναι ανοικτή για περαιτέρω απαντήσεις.
Ότι καλύτερο σου εύχομαι Uskoke και καλή δύναμη. :flower:
 
Τι νέο ήταν αυτό!!!

Καλή αρχή στο νέο σου ξεκίνημα!

Καλή τύχη!!!

Και μη χανόμαστε!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Καλή αρχή και από μένα. Επέστρεψα από την ίδια χώρα πριν 5 χρόνια. Δεν πάλευα τον καιρό...
 
Ευχαριστω παρα πολυ παιδια οπως βλεπετε ηδη ειμαι εκει με τους φιλους μου τα βρηκα φυσικα με τη μανα μου η οποια ενθουσιστηκε γιατι παιδ;ια δεν λεει 42 χρονων ολοκληρος μαντραχαλος να καθομαι με τη μανα Μου
 
Καλή τύχη φίλε μου... ;)
 
Καλή τύχη στο UK. Προσωπικά το θεωρώ "γη της επαγγελίας". Πατρίδα είναι εκεί που είσαι ευτυχισμένος. Μην ακούς τίποτα για τον καιρό, τρία χρόνια που ζούσα στο UK δεν με ενόχλησε στιγμή. Προτιμώ αξιοπρέπεια με βροχή.
 
Κοίτα, αρχικά είναι μεγάλο το σοκ, και η προσαρμογή στη Σκωτία είναι πολύ πιο δύσκολη απ'ότι στην Αγγλία, λόγω της προφοράς των Σκωτσέζων. Ειδικά οι Γλασκωβέζοι έχουν απο τις χειρότερες προφορές που έχεις ακούσει ποτέ, και ακόμα και τέλεια Αγγλικά να ξέρει κάποιος, αρχικά θα νομίζει ότι ακούει Αραβικά. Ο καιρός είναι επίσης σοκ για όλους, αλλά καταλαβαίνω αυτό που λέει η Domniki, αν είσαι άνετα με τη δουλειά δεν σε νοιάζει ο καιρός, να είσαι άνετα όμως, όχι να αγκομαχάς και να υποφέρεις. Θα ζοριστείς και με το θέμα του ρατσισμού, αλλά πρέπει να συνηθίσεις ότι θα σε κοιτάνε πάντα σαν κάτι το διαφορετικό, δεν γίνεται αλλιώς. Επιπλέον, το UK είναι ένας ξεχωριστός κόσμος από μόνος του, επίτηδες έχουν διαφοροποιηθεί απ'όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, και δεν υπάρχει στην κουλτούρα τους τίποτα, μα τίποτα κοινό με την ελληνική, ούτε στα πιο απλά πράγματα. Και από φαγητό είναι χάλια, γιατί απλούστατα οι περισσότεροι δεν μαγειρεύουν, η δουλειά και οι ρυθμοί της ζωής είναι τέτοιοι που οι ντόπιοι παίρνουν ένα έτοιμο γεύμα στο χέρι κι έτσι κάνουν τη δουλειά τους. Γενικά είναι πολλές οι δυσκολίες της μετανάστευσης, αλλά όλα είναι θέμα χρόνου και συνήθειας, μετά η προσαρμογή είναι πολύ πιο εύκολη.

Πάρε και μερικές μικρές, αλλά πρακτικές συμβουλές από μένα, που μπορεί να σου χρειαστούν :)

Μην ανοίγεις ποτέ ομπρέλα όταν φυσάει, θα σου σπάσει. Λόγω των αέρηδων οι περισσότεροι κυκλοφορούν με κουκούλες όταν βρέχει, κι όχι ομπρέλες. Και θα δεις πολλές σπασμένες ομπρέλες παρατημένες στην άκρη του δρόμου τις μέρες με αέρα.

Χαιρέτα τον οδηγό όταν ανεβαίνεις και κατεβαίνεις από το λεωφορείο. Θεωρείται αγένεια για τους ντόπιους να μην το κάνεις. Αν αυτό γινόταν στην Ελλάδα, ο οδηγός και οι επιβάτες θα σε έβλεπαν φυσικά σαν τρελό!

Γενικά στα μέσα συγκοινωνίας, περίμενε να βγουν εντελώς όλοι όσοι είναι μέσα και θέλουν να κατέβουν πριν μπεις εσύ. Αυτό της Ελλάδας που μπουκάρουν όλοι, θεωρείται μεγάλη αγένεια.

Δεν θα μπορείς να αγοράσεις αλκοόλ στα σουπερμάρκετ μετά τις 10 το βράδυ.

Απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ στο δρόμο και γενικά οπουδήποτε έξω, όλοι πίνουν μέσα στις pubs.

Θα ακούσεις από τους ντόπιους να σου λένε συχνά "see you later", αυτό ισοδυναμεί απλά με αντίο. Εγώ αρχικά αναρωτιόμουν που στο καλό θα ξαναβρεθούμε :p

Αν θέλεις να βγεις για διασκέδαση έξω ανήμερα Χριστουγέννων ή Πρωτοχρονιάς, την πάτησες. Όλα είναι κλειδαμπαρωμένα και οι πόλεις μοιάζουν με πόλεις-φάντασμα. Ανήμερα των γιορτών οι Βρετανοί πάντα κλείνονται στο σπίτι και περνάνε πιο οικογενειακά τη μέρα τους.

Απέφευγε αυτούς που μπορεί να σου μιλήσουν ξαφνικά στο δρόμο αργά τη νύχτα. Είναι όλοι μεθυσμένοι και δεν πρόκειται να βρεις άκρη.
 
Uskoke είπε:
Ευχαριστω παρα πολυ παιδια οπως βλεπετε ηδη ειμαι εκει με τους φιλους μου τα βρηκα φυσικα με τη μανα μου η οποια ενθουσιστηκε γιατι παιδ;ια δεν λεει 42 χρονων ολοκληρος μαντραχαλος να καθομαι με τη μανα Μου
Τέλος! Όλα καλά θα πάνε, αρκεί να δεις λίγο θετικά και να μη μιζεριάσεις. Όλα στο μυαλό είναι.

Γενικά είναι όπως τα λέει η perlastar.

Η αξιοπρέπεια είναι ένα θέμα και δεν ξέρω πως την ορίζει ο καθένας μας, πάντως ο ρατσισμός είναι έκδηλος παντού, τουλ. έτσι όπως τον βίωσα προσωπικά.

Για να μην επεκταθώ θα σας πω τι μου είπε Άγγλος: Είστε (για την Αγγλία) ένα κλικ πάνω από Τούρκους και Αλβανούς. (late 90s αυτά, ποιος ξέρει τώρα..)

Τέλος πάντων, για να μη πλατειάζω, αν το δουλέψεις στο μυαλό σου, κάνεις συμβιβασμούς και κάποιες καλές παρέες, περνάς πολύ καλά.

Εγώ είχα σαν διέξοδο το αμάξι και τα ταξίδια (τις περισσότερες φορές μόνος μου).

Γενική αρχή - συμβουλή: Απέφυγε τα πολλά-πολλά με Έλληνες. Στην αρχή όλα πάνε καλά και μετά αρχίζουν οι έριδες.
 
Σε αυτα που λετε για το ρατσισμο εξαρταται και που εισαι..πχ στα νοσοκομεια που το 90% και πανω των γιατρων ειναι ξενοι (Ινδοι,Πακιστανοι,Ασιατες,Γερμανοι,Ελληνες κλπ) δεν το καταλαβαινεις καθολου...
 
Σωστό, είχα την ατυχία να βρεθώ στο πλέον ρατσιστικό προάστιο του Λονδίνου.

Όσα αναφέρω ΔΕΝ αφορούν στη Σκωτία διότι δεν έχω άποψη.
 
PT8 είπε:
Για να μην επεκταθώ θα σας πω τι μου είπε Άγγλος: Είστε (για την Αγγλία) ένα κλικ πάνω από Τούρκους και Αλβανούς. (late 90s αυτά, ποιος ξέρει τώρα..)
Ε, πάντως και οι Εγγλέζοι δεν έχουν και την καλύτερη φήμη και φαίνεται αυτό όταν έρχονται για διακοπές και τα κάνουν λαμπόγυαλο (άλλη λέξη ήθελα να γράψω εδώ, αλλά θα με έκοβε το ΕΣΡ :) ) βλέπε Μάλια, Χερσόνησος κτλ. Anyway, δυστυχώς η εικόνα που δίνουμε κι εμείς είναι πολύ κακή και λογικό να μας θεωρούν κατώτερούς τους.
 
Παιδιά ξεφεύγουμε σιγά σιγά :)
 
Να ευτυχισεις και να προκοψεις στο νεο σου προορισμο.

Θα μας λειψεις απο τις συναντησεις. Δεν θα σε χασουμε απο εδω ομως.

Δεν θα σταματησουμε ομως να μιλαμε για παλιους ενισχυτες, πικαπ και βινυλια οπου και να ειμαστε χαχαχα
 
Αυτά τα άνω σχετικά με ρατσισμό δεν ισχύουν (πια) για πολλούς λόγους.

Τέσπα, απλά να πω να ξέρεις το κλασσικό ότι οι πρώτες σου εντυπώσεις για το μέρος/χώρα κλπ. θα είναι λανθασμένες, εγώ λέω χρειάζεσαι τουλάχιστον 5 χρόνια για να μπεις στο πνεύμα το πως σκέφτονται και πως δουλεύουν όλα, με 8-10 χρόνια το ιδανικό.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ξαφνιάζομαι λιγάκι ακούγοντας για ρατσισμό από πλευράς Βρετανών. Έχοντας συμπληρώσει 6,5 χρόνια στο "Νησί" (4,5 στο Newcastle και άλλα 2 στο Εδιμβούργο), δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου το παραμικρό κρούσμα ρατσισμού. Αντίθετα η διαμονή μου με έκανε να βεβαιωθώ για το πόσο ρατσιστές είμαστε οι Έλληνες σε σχέση με άλλους λαούς. Εδώ σε κάθε πανεπιστήμιο, εταιρεία, παρέα κ.λπ. ένα ποσοστό γύρω στο 1/3 ας πούμε είναι ξένοι και κανείς δεν το κάνει θέμα, γιατί πολύ απλά το έχουν συνηθίσει αυτό στην καθημερινότητά τους. Σίγουρα βοηθάει και το γεγονός ότι οι περισσότεροι ξένοι που έρχονται μπορούν κουτσά-στραβά να συνεννοηθούν στα Αγγλικά, αλλά πραγματικά το να λέμε τους Βρετανούς ρατσιστές είναι λίγο υπερβολικό, αφού κι όσοι υπάρχουν (όπως και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου) είναι μάλλον οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Επιφυλάσσομαι πάντως για το ότι μπορεί να μην ήταν ακριβώς έτσι τα πράγματα πριν από 20 χρόνια που διάβασα ότι ήσασταν κάποιοι εδώ ή ότι μπορεί να υπάρχει μια κάποια ξενοφοβία σε χωριά και μικρές πόλεις, αφού κυρίως έχω ζήσει σε μεγαλύτερες πόλεις.

Για τον καιρό, δεν θα σου πω ότι το συνηθίζεις, γιατί δεν ισχύει. Απλώς το παίρνεις απόφαση. Και χωρίς να θέλω να σε απογοητεύσω η διαφορά στον καιρό μεταξύ Λονδίνου και Σκωτίας είναι Άνοιξη με Χειμώνα. Βέβαια, τον Χειμώνα ειδικά δεν σε ενοχλεί ιδιαίτερα, αφενός γιατί δεν πέφτει πολύ χαμηλά η θερμοκρασία (δεν θα δεις δηλαδή κάτι -20 και -30 που έχει η Κεντρική Ευρώπη) και αφετέρου... και στην Ελλάδα κρύο έχει συνήθως. Την υπόλοιπη χρονιά όμως που η θερμοκρασία πολύ σπάνια θα ξεπερνά τους 15, ενώ στην Ελλάδα θα είναι στις παραλίες, μπορεί να σου κακοφανεί. Πάντως, δεν ξέρω αν είναι θέμα συνήθειας ή διαφορετικού κλίματος, αλλά στους 15 εγώ πλέον βγαίνω έξω με κοντομάνικο, όταν στην Ελλάδα ο περισσότερος κόσμος σε τέτοιες θερμοκρασίες φορά σκουφιά και χοντρά μπουφάν.

//Μια φιλική συμβουλή, επειδή έχω βαρεθεί να βλέπω Έλληνες να το κάνουν συνέχεια: Μην σου ξεφύγει ποτέ το "Εσείς οι Άγγλοι..." ή "Εδώ στην Αγγλία..." εκεί που είσαι. Ή "Σκωτσέζους" ή "Βρετανούς" θα τους αποκαλέσεις, αλλιώς μπορεί να παρεξηγηθούν και με το δίκιο τους.

johnny19818 είπε:
Ε, πάντως και οι Εγγλέζοι δεν έχουν και την καλύτερη φήμη και φαίνεται αυτό όταν έρχονται για διακοπές και τα κάνουν λαμπόγυαλο (άλλη -λέξη ήθελα να γράψω εδώ, αλλά θα με έκοβε το ΕΣΡ :) ) βλέπε Μάλια, Χερσόνησος κτλ.
Να σχολιάσω σε αυτό πως είναι τεράστιος μύθος αυτό που ακούγαμε μικροί ότι "Είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους 360 μέρες τον χρόνο κι έρχονται 5 μέρες Ελλάδα και τα σπάνε". Πάντα έτσι είναι στις εξόδους τους κι εδώ πάνω, για τον απλούστατο λόγο ότι -για τους δικούς τους λόγους, ανεξάρτητα τι άποψη έχουμε- το θεωρούν αυτονόητο ότι όταν βγουν το βράδυ πρέπει να γίνουν λιώμα.

perlastar είπε:
Απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ στο δρόμο και γενικά οπουδήποτε έξω, όλοι πίνουν μέσα στις pubs.Θα ακούσεις από τους ντόπιους να σου λένε συχνά "see you later", αυτό ισοδυναμεί απλά με αντίο. Εγώ αρχικά αναρωτιόμουν που στο καλό θα ξαναβρεθούμε :p
Αν και συμφωνώ στα περισσότερα που ανέφερες, σε αντίθεση με την Αγγλία εδώ η κατανάλωση αλκοόλ στο δρόμο επιτρέπεται (κρατάω απλώς μια επιφύλαξη, για την περίπτωση να ισχύει μόνο στο Εδιμβούργο και όχι και στην υπόλοιπη Σκωτία).

Όσο για το "See you later", εντάξει, είναι ας πούμε το αντίστοιχο του ελληνικού "Τα λέμε", δεν είναι και τόσο περίεργο.

PT8 είπε:
Γενική αρχή - συμβουλή: Απέφυγε τα πολλά-πολλά με Έλληνες. Στην αρχή όλα πάνε καλά και μετά αρχίζουν οι έριδες.
Πολύ σημαντικό αυτό! Ίσως όχι τόσο για έριδες (νομίζω αυτό είναι σχετικό και μπορεί να σου συμβεί με άτομα όλων των εθνικοτήτων), αλλά γιατί το πιο σημαντικό που μπορεί να σου προσφέρει μια ζωή στο εξωτερικό -όσο κλισέ κι αν ακούγεται- είναι να ανοίξουν οι ορίζοντές σου και να γνωρίσεις άλλες κουλτούρες. Πόσω μάλλον σε μια χώρα όπως η Βρετανία που είναι πολύ εύκολο να γνωρίσεις ανθρώπους από κυριολεκτικά κάθε γωνιά του πλανήτη. Και δυστυχώς ή Έλληνες έχουμε μια τάση να μην είμαστε και τόσο "ανοιχτοί", ίσως και γιατί πλέον είμαστε πολλοί σχεδόν παντού. Ήξερα άτομα στο Newcastle που είχαν έρθει για μεταπτυχιακό και έκαναν παρέα μόνο με Έλληνες, έβγαιναν από το σπίτι μόνο για να πάνε σε ελληνικό καφέ/εστιατόριο ή κλαμπ που έκανε "Greek Night" και πέρασαν ένα χρόνο στην Αγγλία χωρίς να έχουν μιλήσει άλλη γλώσσα πέρα από τα Ελληνικά! Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι αν γνωρίσεις κάποια άτομα που ταιριάζετε δεν θα πρέπει να κάνεις παρέα μαζί τους γιατί είναι Έλληνες. Κι εμένα μετά τα πρώτα 1-2 χρόνια οι μισοί περίπου φίλοι μου ήταν Έλληνες (κυρίως βέβαια γιατί αρκετοί από τους Έλληνες φίλους μου έκαναν παρέα μόνο με Έλληνες). Απλώς να μην είσαι διστακτικός και να μην "κολλάς" μόνο στους Έλληνες.
 
Olorin;534900 Να σχολιάσω σε αυτό πως είναι τεράστιος μύθος αυτό που ακούγαμε μικροί ότι [I είπε:
"Είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους 360 μέρες τον χρόνο κι έρχονται 5 μέρες Ελλάδα και τα σπάνε"[/I]. Πάντα έτσι είναι στις εξόδους τους κι εδώ πάνω, για τον απλούστατο λόγο ότι -για τους δικούς τους λόγους, ανεξάρτητα τι άποψη έχουμε- το θεωρούν αυτονόητο ότι όταν βγουν το βράδυ πρέπει να γίνουν λιώμα.

Καλά ότι το θεωρούν αυτονόητο δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό. Ούτε βέβαια και τα καμώματα τους να δέρνονται στον δρόμο, να γδύνονται μεθυσμένοι και να προκαλούν περαστικούς , να ουρλιάζουν κλπ. Σκέφτομαι τι θα λέγανε αν αυτά γινόντουσαν στη Ελλάδα . Μάλλον τα κλασσικά " ε, ελληναράδες , " τέτοιοι είμαστε μια ζωή κλπ κλπ "
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Παιδια σας ευχαριστω ολους περλα ηθελα να σε ρωτησω εχεις νιαου γιατι εγω αφησα τη δικια μου σπιτι που να την κουβαλαω στην αλλη ακρη της ευρωπης η καυμενη η ζουζου ειναι το δευτερο αφεντικο που χανει τουλαχιστον δεν μετακομισε το ιδιο και τα χελωνακια μου το κλιμα δενμε παιραζει καθολου προτιμω να ντυθω ζεστα παρα να σκαω απο τη ζεστη μολις βρω σπιτι η μαμαθα μου στειλει ολα τα πράγματα μου ετσι δεν θα στερηθω τιποτα
 
Ομολογώ ότι αρχικά δεν κατάλαβα καθόλου τι εννοούσες με το "έχεις νιάου", νόμιζα ότι είναι καμία εφαρμογή, τίποτα τεχνολογικό κτλ :animlaugh: Όχι Uskoke, δεν έχω, δεν επιτρέπουν γάτες στο διαμέρισμά μου, όπως και σε πολλά σπίτια στο UK άλλωστε. Αν θέλεις θα πρέπει να ψάξεις καλά σπίτι που να επιτρέπονται τα pets. Πολύ λυπάμαι που αναγκάστηκες να αποχωριστείς τα δικά σου, το ξέρω καλά αυτό το συναίσθημα του να αφήνεις αναγκαστικά πίσω πράγματα που αγαπάς και να ξεκινάς για το άγνωστο. Υπομονή όμως, η ξενιτιά θέλει δυναμικούς ανθρώπους που δεν το βάζουν κάτω.
 
Κατάσταση
Δεν είναι ανοικτή για περαιτέρω απαντήσεις.
Πίσω
Μπλουζα