Συγγένειες και καταγωγές Ελλήνων καλλιτεχνών;

νικολαιδης κ σουλη σαμπαχ συζηγοι
 
bambinella 100 είπε:
Λοιπον.....Ας ξεχωρισουμε λιγο τα τεσσερα αδελφια Στρατηγου.

Ο Στεφανος, γνωστοτατος ηθοποιος και τον ξερουμε ολοι νομιζω.

Η Αλεκα, η γνωστη μας Μαρια απο το Λουνα - Παρκ.

Η Ρενα, η φιλεναδιτσα του Λογοθετιδη, η Λολοτα, στο Ουτε Γατα Ουτε ζημια.

Η Στελλα, στο ρολο της υπηρετριας του Χατζηχρηστου στην ταινια Ο Δημος απ' τα Τρικαλα.

Η Αλέκα υπήρξε σύζυγος του Ανδρέα Μπάρκουλη , εδώ σκηνή απο το Λούνα Παρκ "5 κρίκοι 1 τάληρο για περάστε παρακαλώ".

 
Και η Στέλλα Στρατηγού ήταν σύζυγος του Τόλη Βοσκόπουλου (η πρώτη, νομίζω, αν και φαντάζομαι τώρα θα έχει χάσει κι αυτός το λογαριασμό αφού συναγωνίζεται τις αδελφές Γκαμπόρ σε αριθμό συζύγων).

Την παλιάααα εποχή η Κέλλυ Σακάκου ήταν παντρεμένη με τον ηθοποιό Σπύρο Φασιανό, αδελφό του ζωγράφου Αλέκου Φασιανού. Δεν ξέρω αν είναι ακόμη, γιατί δεν τα παρακολουθούσα ποτέ μου αυτά, μόνο από σύμπτωση αν τύχαινε να μάθω τέτοιες σχέσεις.

Αν αληθεύει ότι η Λήδα Πρωτοψάλτη είναι κόρη της Μαρίας Αλκαίου (πράγμα που δεν αναφέρεται στο βιογραφικό της Λ.Π. στη σελίδα του θεάτρου "Στοά" παρόλο που αναφέρει την αδελφή της σοπράνο Έλσα Πρωτοψάλτη) τότε πρόκειται πραγματικά για δυναστεία ταλαντούχων ηθοποιών, μια που η Μαρία Αλκαίου ήταν κόρη της διάσημης στην εποχή της ηθοποιού Σαπφούς Αλκαίου, που κι αυτή ήταν κόρη ηθοποιών.

Μιλώντας για δυναστείες, καμιά δεν είναι τόσο μπλεγμένη όσο η οικογένεια Μυράτ και τα παρακλάδια της. Κάποτε προσπάθησα να τα ξεμπλέξω σκαλίζοντας στο νετ, από περιέργεια, διότι με το όνομα "Μυράτ" σχετίζονταν και οι δύο μεγάλες "αντίπαλες" του θεάτρου μας, η Μαρίκα Κοτοπούλη και η Κυβέλη. Και ένα χαρακτηριστικό αυτής της οικογένειας ήταν η μακροζωία, με αποτέλεσμα να συνυπάρχουν μαζί πολλές γενιές. Εν τω μεταξύ είχαν και μεγάλη συχνότητα διαζυγίων και ξαναπαντρεμάτων, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερο μπλέξιμο. Αισθάνομαι γέρος, διότι "πρόλαβα" πολλούς από αυτούς με την έννοια ότι γεννήθηκα πριν πεθάνουν...

Ο Μήτσος Μυράτ (πέθανε το 1964, 86 ετών) υπήρξε σύζυγος της Κυβέλης (πέθανε το 1978, 90 ετών) με την οποία απέκτησαν τη Μιράντα Μυράτ (πέθανε το 1994, 88 ετών). Αργότερα παντρεύτηκε τη Χρυσούλα Κοτοπούλη (πέθανε το 1976, 90 ετών), αδελφή της Μαρίκας (πέθανε μόλις 67 χρονών και δεν την πρόλαβα), και έκαναν μαζί τον γνωστό ως τις μέρες μας Δημήτρη Μυράτ (σύζυγο βεβαίως της Βούλας Ζουμπουλάκη). Η Μιράντα Μυράτ με τη σειρά της ήταν μητέρα της Κυβέλης Θεοχάρη με την οποία μοιάζει να κόπηκε η αλυσσίδα ηθοποιών, μια που η Κυβέλη Νο. 2 έπαψε να ασχολείται με τα καλλιτεχνικά σχετικά νωρίς.

Εκτός από τη Μιράντα, ο Μήτσος Μυράτ και η Κυβέλη είχαν και έναν γιο, τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Μυράτ, του οποίου γιος ήταν ο αρχιμουσικός Αλέξανδρος Μυράτ και (από προηγούμενο γάμο) μία ακόμη Κυβέλη, ηθοποιός επίσης, η τρίτη μ' αυτό το όνομα. Αυτής της Κυβέλης μητέρα *ίσως ήταν* η Ρίτα Μουσούρη (βλ. παρακάτω) και δεύτερος σύζυγος ήταν ο ηθοποιός Ιορδάνης Μαρίνος.

Η Κυβέλη (η πρώτη) ήταν από επόμενο γάμο της επίσης μητέρα της ηθοποιού Αλίκης Θεοδωρίδου-Νικολαΐδου, που υπήρξε πρώτη σύζυγος του μεγάλου θεατράνθρωπου Κώστα Μουσούρη και αργότερα του ευθυμογράφου Πωλ Νορ. Ψάχνοντας να βρω αν υπήρχε συγγένεια μεταξύ Κώστα και Ρϊτας Μουσούρη (δεν έχω βρει αν υπήρχε ή ήταν απλή συνωνυμία, παρόλο που κάποτε συνεργάστηκαν) διάβασα στην ελληνική wikipedia ότι η Ρίτα Μουσούρη (1906-1985) ήταν σύζυγος ενός Αλέξανδρου Μυράτ. Αν αυτό είναι αλήθεια και αν αυτός ο Αλέξανδρος Μυράτ ήταν ο γιος της Κυβέλης, τότε η Ρίτα Μουσούρη ταυτίζεται με τη Ρίτα Ταρσούλη (1906-1982), πρώτη σύζυγο του Αλέξανδρου Μυράτ της Κυβέλης και ήταν μητέρα της Κυβέλης ΙΙΙ!! Ταιριάζουν τα μικρά ονόματα και ο χρόνος γέννησης, αλλά όχι ο χρόνος θανάτου. Στο άθρο της wikipedia για τη Ρίτα Μουσούρη δεν αναφέρεται τίποτε σχετικό, και ξέρουμε πόσο αναξιόπιστη μπορεί να είναι η wikipedia, οπότε αυτή η τελευτάια σύνδεση μπορεί να μην είναι αληθινή, αλλά και χωρίς αυτή θα συμφωνήσετε με την αρχική μου δήλωση ότι το "δένδρο" Μυράτ - Κυβέλης μάλλον μπωλ με σπαγγέτι θυμίζει παρά δέντρο.
 
Έχεις δίκιο φίλε μου. "Μύλος" η υπόθεση. Κι εγώ για να τα ξεμπερδέψω κάπως τον περσινό Φλεβάρη στην RetroDB, αγανάκτισα! Η Αλίκη Θεοδωρίδη και ο Δημήτρης Μυράτ τι βαθμό συγγένειας έχουν με την Κυβέλη Θεοχάρη; Θεωρούνται θείοι της; Και εννοείται πως έχουν μείνει εκκρεμότητες που δεν είχα συνδέσει όπως την Ρίτα Μυράτ και τον σύζυγό της, Ιορδάνη Μαρίνο και φυσικά την κόρη τους Κυβέλη Μυράτ (η οποία στην κινηματογραφική ταινία "Δάφνις Και Χλόη: Οι Μικροί Ερασταί" ('69) εμφανίζεται ως Κυβέλη Μαρίνου!). Η "Κυβέλη III" που αναφέρεις, είναι κι αυτή ηθοποιός; Καλύτερα να κάνεις ένα edit και να φτιάξεις τα ονόματα με links στην RetroDB (μιας και είχα ξεκινήσει να τους τοποθετώ όπου πρέπει) μπας και εμφανιστεί λίγο καλύτερα όλη η καλλιτεχνική οικογένεια. Δεν ξέρω αν το αντιλήφθηκες αλλά έχουμε τρίτη "Ρίτα" στην αναφορά μας που αυτή την φορά γεννιέται το 1911 και πεθαίνει στις 26 Σεπτεμβρίου 1985. Η Ρίτα Μουσούρη πέθανε στις 20 Δεκεμβρίου 1985. Στις 18 Μαϊου 2010 χάσαμε και την Κυβέλη Μυράτ (η οποία γεννήθηκε το 1925) που αναφέρω παραπάνω. Η αναφορά εδώ. Και κάτι ακόμη που δεν αναφέρεται στην RetroDB είναι ότι η Κυβέλη Μυράτ έπαιξε και στην ταινία "Ο Νταβέλης" ('69).
 
Ομολογώ ότι αν και ξέρω την ύπαρξη του RetroDB δεν το έχω πολυσκαλίσει, και φυσικά δεν έχω ιδέα πώς να συνδέσω τα ονόματα με την database. Εννοείς με ένα απλό link κρυμμένο από κάτω από το όνομα?

Η "Κυβέλη ΙΙΙ" είναι η Κυβέλη Μυράτ-Μαρίνου. Βάζω και τα δύο ονόματα για να τις ξεχωρίζουμε ευκολότερα.

Όσο για τις Ρίτες, κάπως αργά στο ψάξιμό μου (γιατί αγνοούσα την ύπαρξή του Ινστιτούτου) βρήκα ένα γενεαλογικό δένδρο στο Ινστιτούτο Κυβέλη που υποθέτω είναι υπεύθυνο και πλήρες. Αν δεν ξέρουν εκείνοι για το σογάκι τους (δείτε τα μέλη της διοίκησης) ποιοι θα ξέρουν? Εκεί η μόνη Ρίτα που αναφέρεται είναι η Ρίτα Ταρσούλη (1906-1982) σύζυγος του Αλέκου Μυράτ και μητέρα της Κυβέλης ΙΙΙ (από κει πήρα και την αρίθμηση των Κυβελών). Σύμφωνα με αυτό το δένδρο, ο Ιορδάνης Μαρίνος ήταν ο δεύτερος σύζυγος αυτής της Κυβέλης, όχι πατέρας της, όπως γράφεις.

Μου φαίνεται λοιπόν ότι η Ρίτα Ταρσούλη ταυτίζεται με τη Ρίτα Μυράτ (οπότε όμως οι ημερομηνίες 1911-1985 που αναφέρονται στη RetroDB για τη Ρίτα Μυράτ είναι ανακριβείς, άλλωστε αν είχε γεννηθεί το 1911 θα ήταν μάλλον απίθανο να γεννηθεί η κόρη της Κυβέλη ΙΙΙ το 1925!) και η Ρίτα Μουσούρη βγαίνει έξω από την εικόνα (ουφ!!!)
 
Το 1911 το έχει βάλει ο Νάσος και δεν γνωρίζω την πηγή. Θα πρέπει να μας πει κι ο ίδιος. Πάντως και η IMDB το 1911 αναφέρει πως έχει γεννηθεί και στην Wikipedia στους θανάτους για τις 26 Σεπτεμβρίου, έχει την Ρίτα Μυράτ ότι πέθανε σε ηλικία 77 ετών το 1985! Μας κάνει ότι γεννήθηκε το 1911. Ωστόσο στο 90lepta.com αναφέρει ότι όντως ο Ιορδάνης Μαρίνος ήταν ο σύζυγός της Κυβέλης Μυράτ, όπως λες! Οπότε ο πατέρας της Κυβέλης Μυράτ ήταν ο Αλέκος Μυράτ και αδερφός της ο Αλέξανδρος Μυράτ που είναι εδώ! Σωστά; Φαίνεται επίσης στην αναγγελία θανάτου της Κυβέλης Μυράτ που δίνω παραπάνω, εκεί που λέει "και εγγονή (από τον πατέρα της) της Κυβέλης και του Μήτσου Μυράτ.". Δε θα μπορούσε να είναι πατέρας της, λοιπόν, ο Ιορδάνης Μαρίνος και φαίνεται πως της μητέρας της το πατρικό δεν είναι Μυράτ, οπότε θα μπορούσε όντως να είναι η Ρίτα Ταρσούλη! Μάλιστα. Σας μπέρδεψα; Να τα ξεμπερδέψουμε προσπαθούμε, μη συμβεί το αντίθετο μονάχα! :p

Μία απορία μόνο. Η Ρίτα Ταρσούλη a.k.a. Ρίτα Μυράτ, στο βιογραφικό του μαέστρου Αλέξανδρου Μυράτ που παραθέτω εδώ, αναφέρεται ως Ρίτσα Μελετιάδου! Αναφέρει ξεκάθαρα πως μητέρα του είναι η Ρίτσα Μελετιάδου και πατέρας του ο Αλέκος Μυράτ! Και κάτι ακόμη που λείπει απ' την RetroDB, όσον αφορά τους Μυράτ, είναι ότι η Μιράντα Μυράτ έχει μια κόρη, επίσης ηθοποιό, την Βάνα Φιλιππίδου, η οποία έχει παίξει σίγουρα στην κινηματογραφική ταινία "Η Άγνωστος" ('56)!

Ναι, εννοώ πως θα ήταν καλό (αν θέλεις κι εσύ, φυσικά!) να κάνεις links στα ονόματα για να καταλαβαίνουμε πότε αναφερόμαστε σε ποιον. Όχι τίποτ' άλλο αλλά δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες συγκεντρωμένες απ' την RetroDB, σε καμία άλλη βάση όσον αφορά τους Μυράτ κι επειδή "παίζουν" διπλά & τριπλά ονόματα και είναι ιδιάζουσα περίπτωση. Εσύ ξέρεις.
 
Για τη σχέση Κυβέλης Μυράτ και Αλέξανδρου Μυράτ δεν υπάρχει πρόβλημα, φαίνεται καθαρά στο γενεαλογικό δένδρο που ανέφερα ότι υπάρχει στο site του Ινστιτούτου Κυβέλη - είναι ετεροθαλή αδέλφια από διαφορετικές μητέρες, η Ρίτα Ταρσούλη-Μυράτ ήταν η πρώτη σύζυγος του Αλέκου Μυράτ, η Ρίτσα Μελετιάδου-Μυράτ η δεύτερη. Όπως σχολίασα και νωρίτερα, η ευρύτερη οικογένεια μοιάζει να είχε τη συνήθεια να παντρεύεται και να χωρίζει συχνότερα από τον μέσον όρο και μάλιστα της εποχής εκείνης. Καλλιτεχνικό ταμπεραμέντο? Ισχυρές προσωπικότητες που δύσκολα έκαναν χωριό? Επίτηδες για να μας μπερδέψουν?

Όσο για την ημερομηνία γέννησης, δεν θα απορούσα αν επίτηδες έκρυβαν μερικά χρόνια τότε, ιδιαίτερα οι γυναίκες ηθοποιοί, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση. Το πρόβλημα με IMDB, Wikipedia κλπ, είναι ότι δεν βασίζονται απαραίτητα σε πρωτογενείς πηγές και αν έχουν κάποια ανακρίβεια τείνει να αναπαράγεται γιατί γίνονται πηγές οι ίδιες. Υποτίθεται ότι τέτοια λάθη διορθώνονται από χρήστες που έχουν καλύτερη γνώση, αλλά πόσοι πια να ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα? Νομίζω όμως ότι ανεξάρτητα από την ακριβή ημερομηνία γέννησης της Ρίτας Μυράτ είναι μάλλον σίγουρο ότι ήταν η Ρίτα Ταρσούλη.

Χμμμ... πολύ αργα πια, δεν μπορώ να αλλάξω το αρχικό μου ποστ και να βάλω λινκάκια. Έβαλα όμως ένα σ' αυτό εδώ
 
Ο Βοσκόπουλος ήταν αρραβωνιασμένος με την Ζωή Λάσκαρη και πρώην σύζυγοι με την Μαρινέλλα.

Η Ίλια Λιβυκού ή αλλιώς Αμαλία Χατζάκη ήταν σύντροφος με τον Βασίλη Λογοθετίδη.

Ο Δημήτρης Χόρν ήταν σύντροφος πολλα χρόνια με την Έλλη Λαμπέτη αλλά δε παντρεύτηκαν ποτε και επιπλέον η Λαμπέτη αναγκάστηκε να κάνει έκτρωση στο παιδί που κυοφορούσε από εκείνον.Η Λαμπέτη είχε έναν ατυχή γάμο με τον Μάριο Πλωρίτη.

Ο Βαγγέλης Πλοιός κ η Ρία Δελούτση είναι σύζυγοι.

Ο Κώστας Παπαχρήστος ήταν παντρεμένος με τη Δήμητρα Σερεμέτη.

Ο Λυκούργος Καλλέργης είχε παντρευτεί τη Μαρία Φωκά με την οποία απέκτησαν μία κόρη και έπειτα δεύτερος γάμος για τον Καλλέργη με την ηθοποιό Τζένη Κολλάρου και έχει ένα γιο.

Ο Νίκος Ρίζος παντρεύτηκε την Έλσα Ρίζου και απέκτησαν έναν γιο, τον Κωνσταντίνο.

Ο Πάπαζήσης ήταν πολλά χρόνια παντρεμένος με την Τιτίκα Στασινοπούλου.

Ο δεύτερος γάμος του Νικήτα Πλατή ήταν με την ηθοποιό Γκόλφω Μπίνη, με την οποιά απέκτησε ένα γιο, όπου πέθανε την ώρα που έβλεπε τηλεόραση.

Ο Αλέκος Σπάθης ( συνθέτης - μαέστρος ) παντρεύτηκε τη Μαρία Μοντ ή Μαρία Μουστάκα (τραγουδίστρια - ηθοποιός ) κουμπάρα τους ήταν η Ρένα Βλαχοπούλου και απο το γάμο απέκτησαν μία κόρη όπου νονός της ήταν ο Γιώργος Οικονομίδης.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ο Χορν ηταν συζυγος με τη Λαμπετη;;;!!!!!!!!!!!
 
Μέγα λάθος άλλο ήθελα να γράψω, ευχαριστω για την διόρθωση!
 
flash_mpak είπε:
Μέγα λάθος άλλο ήθελα να γράψω, ευχαριστω για την διόρθωση!
Ε καλά δεν χάθηκε και ο κόσμος. Ούτως ή άλλως ήταν τόσο ταιριαστό ζευγάρι (στα δικά μου μάτια τουλάχιστον) που οι "τίτλοι" σύντροφοι ή σύζυγοι μικρή διαφορά έχουν. Αλλού είναι η ουσία ... ;)
 
Η 1η σύζυγος του Τόλη Βοσκόπουλου ήταν η ηθοποιός Στέλλα Στρατηγού, 2η η τραγουδίστρια Μαρινέλλα (που αναφέρει ο φίλος παραπάνω) και 3η η παρουσιάστρια Τζούλια Παπαδημητρίου. Η 4η (και τωρινή) γνωρίζετε ποια είναι. ;)

Η Ίλυα Λιβυκού μπορεί να είχε σχέση με τον Βασίλη Λογοθετίδη αλλά έπειτα παντρεύτηκε τον δικηγόρο Αγησίλαο Κοζύρη οπου έχουν κόρη την ηθοποιό Χρύσα Κοζύρη!

Παππούς της Μαρίας Καβουκίδη (και πατέρας του Νίκου Καβουκίδη) είναι ο παραγωγός Γιώργος Καβουκίδης.

Πατέρας της Γκόλφως Μπίνη ήταν ο ηθοποιός Σωτήρης Μπίνης και μητέρα της η, επίσης ηθοποιός, Ασπασία Μπίνη.

Ο Κώστας Παπαχρήστος έχει αδερφό τον, επίσης ηθοποιό, Νίκο Παπαχρήστο.

Ο 2ος γάμος της Έλλης Λαμπέτη ήταν με τον Αμερικανό συγγραφέα Frederic Wakeman.
 
Γεια σας και από μένα!

Να συμπληρώσω στο καλλιτεχνικό γενεαλογικό δέντρο τα εξής:

Ο πρώτος γάμος της Τζένης Καρέζης ήταν με τον Ζάχο Χατζηφωτίου.

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ήταν αδερφός με την Μίτση Κωνσταντάρα και σύζυγος με την ηθοποιό Γιούλη Γεωργοπούλου.

Ο Αλέκος Αλεξανδράκης ήταν παντρεμένος με την Αλίκη Γεωργούλη και χρόνια ζευγάρι με την Νόνικα Γαληνέα.

Η ηθοποιός Χίλντα Ηλιοπούλου είναι κόρη του Ντίνου Ηλιόπουλου.

Ο Μάριος Πλωρίτης ήταν παντρεμένος και με την Κάτια Δανδουλάκη (εκτός απ την Λαμπέτη), καθώς και ζευγάρι με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και αν δεν κάνω λάθος η Δανδουλάκη ήταν αρραβωνιασμένη με τον Παπαμιχαήλ για ένα φεγγάρι.
 
Ο παλιός τραγουδιστής του ροκ συγκροτήματος MAGIC DE SPELL και ραδιοφωνικός παραγωγός, Ηλίας Ασλάνογλου, ήταν ανηψιός του Γιώργου Ζαμπέτα! Θα θυμάστε άλλωστε την ροκ διασκευή του ΜΑΘΗΤΗ από τους MAGIC το 1993.
 
Ο Αλέκος Τζανετάκος και η Νινή Τζάνετ ήταν αδέλφια.
 
grace είπε:
αν δεν κάνω λάθος η Δανδουλάκη ήταν αρραβωνιασμένη με τον Παπαμιχαήλ για ένα φεγγάρι.
Αρραβωνα δεν το λες αυτο που ειχαν...κατι αλλο απο [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αλλωστε εκεινος ηταν ακομα παντρεμενος με την Αλικη. Τι θα το καναμε; Απο δω η γυναικα μου κι απο δω η μνηστη μου;

Το εκανε η Καρεζη αυτο στο Μια τρελη - τρελη οικογενεια οταν συστηνε μεταξυ τους Αλεξανδρακη και Καλλιβωκα και ειδατε τι εγινε!

"Κυριοι, να σας συστησω. Ο αρραβωνιστικος μου, ο αντρας μου". :D
 
Η Κλεώ Σκουλούδη και ο Μανώλης Σκουλούδης τι συγγένεια είχαν;
 
Πίσω
Μπλουζα