Πολύ ωραία η ανάλυση του panp στο υπ' αριθμ. 15 ποστ !!!
panp είπε:
Νο 4 "Το Αγκίστρι" : Έχει απρόβλεπτο αλλά πολύ αδύναμο τέλος ("Τα σκάφη ! Χααααα χα χα, τα σκάφη ! Αααααααααα χα χα χα, τα σκάφη !"). Για να μην πω και για εκείνα τα πλάνα με ευρυγώνιο φακό, στο κότερο και στη σκηνή του χορού ! Η γοητεία του πειραματισμού ! ...
Ω, εμένα, πάντως, πολύ μού αρέσει το τέλος στο "Αγκίστρι" [και μάλιστα ... το τέλος αυτής της ταινίας υπήρξε ... καθοριστικός παράγοντας για να ψηφισω την ταινία στο παρόν τόπικ
] .... Στο τέλος η ταινία το πέρασε το "μήνυμα" : Μην κάνεις "παιχνίδια" στην πλάτη της θάλασσας, αν δεν δείξεις στη θάλασσα τον απαιτούμενο σεβασμό αυτή θα σε τημωρήσει [κι αυτό, λόγω της νησιώτικης καταγωγής μου, το ξέρω πολύ - πολύ καλά] !!! Στην εν λόγω ταινία, το ζεύγος Μαρά "σκάρωσε" παιχνιδάκια, με πιόνια συζύγους και εραστές [έξοχη η σκηνή με το σκάκι !!!] και με σκακιέρα ... τη θάλασσα και τις βραχονησίδες της !!! Όμως ... η θάλασσα δεν σηκώνει να γίνονται τέτοια "παιχνιδάκια στην πλάτη της" κι έτσι ... τους τιμώρησε άπαντες με την πιο σκληρή τιμωρία ......
Νο 1 "Αναζήτησις..." : Για χίλιους λόγους, έχει καλό σενάριο
Η "Αναζήτησις" έχει - πάντα κατά την ταπεινή μου άποψη - φοβερό, άπαιχτο κλπ σενάριο μέχρις ενός σημείου !!! Η πλοκή της ιστορίας είναι, μέχρι πριν το τέλος της, μια πραγματική έκπληξη για τον θεατή, και μάλιστα ... πολύ πιο πέρα απ' τα ελληνικά δεδομένα, έτσι όπως τα έχουμε συνηθίσει στον ελληνικό κινηματοργράφ !!! Όμως προς το τέλος .... τα πράγματα γίνονται ξανά "προβλέψιμα" !!! Χρειαζόταν, κατά την άποψή μου, λίιιγη περισσότερη φαντασία για να γίνει η ιστορία πιο "ανατρεπτική" !!! Άλλωστε, όταν κάποια ταινία έχει και στοιχεία "αστυνομικής ταινίας", πρέπει το τέλος της [ήτοι η εξιχνίαση ενός φόνου] να είναι διαφορετικό απ' ό,τι το φαντάσθηκε στην αρχή ο θεατής, κάτι που στην "Αναζήτησις" νομίζω ότι μάλλον δεν συμβαίνει !!! Όλα αυτά, βέβαια, δεν μειωνουν σε τίποτα τις αρετές της ταινίας, η οποία είναι, ούτως ή άλλως, πολύ ωραία !!! Απλώς, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες τρεις του δημοψηφίσματος .... εριξα αλλού την ψήφο μου