nick30 είπε:
Να στε καλά παιδια, εγω απο την πλευρά μου θα πω ένα μεγαλο μπράβο στον φίλο ChristosM, με τον οποίο μιλάμε καθημερινά για το πως πάει η μετατροπή, καθώς η προσοχή που δίνει σ αύτο το σπάνιο υλικό είναι κατι περισσότερο απο συγκινιτική. Είμαι σίγουρος ότι θα προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και αυτό ειναι πολύ μεγάλο κέρδος καθώς οι κασέτες είχαν να παιχτούν πάνω από 15 χρόνια
Εμείς σε ευχαριστούμε πολύ
nick30 για την μεγάλη προσφορά που έκανες - χρησιμοποιώ τον όρο "προσφορά" γιατί μοιράστηκες υλικό που ενώ θα έπρεπε να είναι φυλαγμένο (και προσεγμένο) στα αρχεία της ΕΡΤ, αυτοί οι υπάλληλοι εκεί μέσα, καθώς και οι διάφορες διοικήσεις τους (που εμείς πληρώνουμε...) φρόντισαν να το σβήσουν/πουλήσουν/καταστρέψουν (διαλέγεις και παίρνεις ανά περίπτωση). Πάλι καλά που άνθρωποι όπως εσύ (στη συγκεκριμένη περίπτωση των "Καθημερινών") και άλλοι (όσον αφορά άλλες σειρές), κατάφεραν να διασώσουν αυτό το πολύτιμο (ακούτε εκεί στην ΕΡΤ???) κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Γιατί, όπως οι Ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του '50 και του '60 που όλοι μας αγαπούμε αποτελούν αναμφισβήτητα κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και αναπαριστούν την καθημερινότητα του Έλληνα της περιόδου εκείνης, έτσι και οι Ελληνικές τηλεοπτικές σειρές από το 1970 και έπειτα, δικαιωματικά κατέχουν την ίδια θέση και αποτελούν καλλιτεχνικές δημιουργίες και ντοκουμέντα της εποχής την οποία απεικονίζουν - πόσο μάλλον που από το 1970 ο Ελληνικός κινηματογράφος άρχισε "να σβήνει" με πολύ μεγάλη ταχύτητα, λόγω μειωμένων εισιτηρίων και λόγω της επιτυχίας της τηλεόρασης, φτάνοντας σε πολύ μεγάλη μείωση του αριθμού των παραγόμενων ταινιών μέχρι το 1974 (ενδεικτικά, FINOS FILMS 5 ταινίες το '74 και 4 το '75 από 18 το '69) και σε οριστικό "τέλος" (για μένα) με τον θάνατο του Φίνου και το κλείσιμο της ιστορικής κινηματογραφικής εταιρίας το 1977. Το γεγονός ότι ο ρόλος της τηλεόρασης στην Ελλάδα από το 1970 "αντικατέστησε" το ρόλο του κινηματογράφου (με πρώτες μεγάλες επιτυχίες τον "Κύριο συνήγορο" (Μιχαλόπουλος, ΥΕΝΕΔ, Μάιος 1970), την "Κοκκορόμυαλη" (Γιουλάκη, ΥΕΝΕΔ, Οκτώβριος 1971),τον "Άγνωστο Πόλεμο" (Αντωνόπουλος, ΥΕΝΕΔ, Οκτώβριος 1971) και την "Γειτονιά μας" (ΥΕΝΕΔ, Φεβρουάριος 1972)) καθιστά τις σειρές αυτές ακόμα πιο πολύτιμες όσον αφορά στην ιστορική τους αξία. Παρόλα αυτά, η ΕΡΤ ΔΕΝ το αντιλήφθηκε (?) αυτό και διέπραξε το "έγκλημα" του σβησίματος των σειρών της, ξεκινώντας από τις πρώτες (βλ. παραπάνω) για λόγους οικονομίας και επαναχρησιμοποίησης των βίντεοταινιών/φιλμ και φτάνοντας (άκουσον-άκουσον!) στο να αγνοούνται σειρές που γυρίστηκαν και προβλήθηκαν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980! (έχω την εντύπωση πως τα "Καθημερινά" και τα "Λιονταράκια (του κυρ-Ηλία)" πρέπει να είναι από τις τελευταίες (χρονολογικά) σειρές που σβήστηκαν). (Άρχισα πάλι..!) Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν, σε ευχαριστούμε θερμά!
Τώρα, όσον αφορά τον φίλο
ChristosM: Πιστεύω πως διαβάζοντας τα posts του στο φόρουμ καταλαβαίνεις πόσο αγαπάει και πόσο έχει "ψάξει" το θέμα των παλιών σειρών της ΕΡΤ. Έχει δημιουργήσει ένα αρχείο όσο λίγοι στην Ελλάδα (η ΕΡΤ απευθύνεται εναλλάξ στον Χρήστο ή στον
tsalk για ό,τι σειρές έχει σβήσει
), γνωρίζει τις σειρές καλύτερα από τους δημιουργούς τους και έχει τις απαντήσεις σε όλες τις απορίες μας (τουλάχιστον στις δικές μου - btw, σε ευχαριστώ για την ημερομηνία του τελ. επεισ. της "Κραυγής των Λύκων", το περίμενα ότι από κάπου θα το ξετρύπωνες !
). Κατάλαβα πως δίσταζες στην αρχή να εμπιστευτείς σε κάποιον άγνωστο το αρχείο σου (και λογικό ήταν), να είσαι όμως σίγουρος πως δεν μπορούσες να είχες κάνει καλύτερη επιλογή! Ο ChristosM ασχολείται με αγάπη και μεράκι και θα κάνει την καλύτερη δουλειά.
Χρήστο, όταν τελειώσεις με τα "Καθημερινά", πέρνα μια βόλτα και από Αγία Παρασκευή μεριά για να δείξεις σε κάτι τύπους πώς πρέπει να φροντίζουν κάτι σκονισμένες ταινίες που έχουν σε κάτι αραχνιασμένα υπόγεια!