Μπράβο που σώθηκε ο διαγωνισμός με την ελληνική εκφώνηση!
Λοιπόν, 1993 και η Ιρλανδία αποφασίζει να διοργανώσει το διαγωνισμό στην επαρχία, στην περιοχή του Cork, Millstreet. Ο χώρος ήταν παλιά ένας χώρος για άλογα, αλλά διαμορφώθηκε κατάλληλα για το διαγωνισμό, όταν ο ιδιοκτήτης του το έδωσε για να διοργανωθεί εκεί ο διαγωνισμός. Παλιά καραβάνα η Ιρλανδία, παρά την περίεργη τοποθεσία και τις απίστευτες στροφές που έτρωγαν καθημερινά όλοι οι συντελεστές με τα πούλμαν πέρα δώθε στο στάδιο, φιλοξένησε με ιδιαίτερη επιτυχία το διαγωνισμό. Η σκηνή γαλάζια, με μια περίεργη γεωμετρία, χωρούσε άνετα τους καλλιτέχνες.
Η Ελλάδα κάνει εσωτερικό διαγωνισμό για να διαλέξει το τραγούδι της. Μέσα στις τόσες συμμετοχές πέφτουν πάνω στο κομμάτι "Ελλάδα, χώρα του φωτός". Τότε η επιτροπή που θα επέλεγε το κομμάτι απλώς άκουγε τα τραγούδια που είχαν σταλλεί στην ΕΡΤ, χωρίς να γνωρίζει τους συντελεστές. Το κομμάτι το τραγουδούσε μια περίεργη φωνή και όλοι αναρωτιούνταν ποιά ήταν η ερμηνεύτρια του κομματιού.
Όταν τελικά κατέληξαν σε αυτό, αποκαλύφθηκε πως δεν το τραγουδούσε γυναίκα, αλλά άνδρας, ο Δημοσθένης Στριγκλής, που ήταν και συνθέτης του τραγουδιού. Όλοι έμειναν κόκκαλο! Και τότε αποφάσισαν κάτι που είχαν το δικαίωμα να κάνουν: να ζητήσουν να τραγουδήσει άλλος ερμηνευτής το κομμάτι. Ενώ ο Δημοσθένης ήταν αμείλικτος, έγινε πρόταση στην Καίτη Γαρμπή να το ερμηνεύσει.
Δύσπιστη αρχικά η Καίτη, πείστηκε να ερμηνεύσει το κομμάτι. Ο Δημοσθένης προσπάθησε κι άλλες φορές να πάρει μέρος στο διαγωνισμό ανεπιτυχώς. Η Καίτη, όμως, μας χάρισε μια από τις καλύτερες παρουσίες μας στο διαγωνισμό. Το φόρεμά της, ραμμένο από τη Σύλια Κριθαριώτη, ήταν μια απίστευτη έκπληξη για όλες τις αποστολές. Δεν το είχαν δει παρά μόνο την τελευταία στιγμή. Αν θυμάμαι καλά, ο κατσαρός ήταν μέλος της αποστολής και όταν είδε το φόρεμα γύρισε και είπε "Που είναι το υπόλοιπο;". (edit: έλεγξα την πηγή και διορθώνω: ο Κατσαρός ρώτησε την Καίτη πού το έραψε το φόρεμα. Όταν του είπε στην Κριθαριώτη, απάντησε: "Κι εκείνη τσιγκουνεύτηκε να σου βάλει 2 μέτρα ύφασμα στο πλάι; )
Μέχρι πρότινος όλοι είχαν μείνει με την απορία για το αν η Καίτη φορούσε κάτι από μέσα, αλλά η ίδια μετά από χρόνια αποκάλυψε πως ναι, κάτι φορούσε. Η δε Καίτη, μετά τη φοβερή ερμηνεία της ξέσπασε σε κλάματα από την υπερένταση και τη φόρτιση της στιγμής. Ό,τι και να λέμε, έχει πλέον γραφτεί στην ιστορία αυτή της η εμφάνιση.
Η Κύπρος, στο άλλο άκρο, δεν έπεισε με το τραγούδι της "Μη σταματάς", που το τραγούδησε και το μετέπειτα μέλος των One Δήμος Βαν Μπέκε. Σαν κομμάτι ήταν μια πολύ ωραία και γλυκιά μπαλάντα για την ανθρωπιά και τη βοήθεια που πρέπει να δίνουμε στους συνανθρώπους μας, δηλαδή κλασική θεματολογία γιουροβιζιονική. Δεν πήραν ούτε καν το καθιερωμένο 12αρι μας.
25 χώρες, ο μεγαλύτερος μέχρι εκείνη τη στιγμή διαγωνισμός, κι αυτό λόγω των ιστορικών εξελίξεων. Τα Βαλκάνια σε αναβρασμό, με τη Γιουγκοσλαβία να διαλύεται και με νέα κράτη να δημιουργούνται. Όταν κλήθηκε το Σαράγεβο να ανακοινώσει τις ψήφους της Βοσνίας Ερζεγοβίνης ξέσπασε δυνατό χειροκρότημα στην αίθουσα, καθώς ο πόλεμος μαινόταν στη χώρα. Κι εδώ φαίνεται και η δύναμη της μουσικής και η ανάγκη κάθε χώρας να εκφραστεί μέσα από το τραγούδι σε δύσκολους καιρούς... Μας λέει κάτι αυτό για το σήμερα;;;
Σε γενικές γραμμές όμορφα κομμάτια εκείνη τη χρονιά. Για τη Γερμανία οι Freiheit, ναι, αυτοί με το χιτ Everytime, που όμως δεν έπεισαν. Για το Ηνωμένο Βασίλειο η Sonia, ναι, η "You 'll never stop me from loving you" μούσα των Stock Aitken Waterman, έτοιμη για τη νίκη, μιας και το Ηνωμένο βασίλειο είχε έρθει 2ο την προηγούμενη χρονιά και ήθελε πολύ να πάρει την πρωτιά! Έλα, όμως, που δεν... οπότε οι δυο περσινές πρώτες χώρες το πήραν σερί: 1η Ιρλανδία, 2ο Ηνωμένο Βασίλειο. Η δε Sonia έτοιμη να σκάσει, όπως ο περσινός Michael Ball... αλλά αυτά έχει η Γιουροβίζιον.
Και η τοπ βαθμολογία, σύμφωνα με προσωπικά κριτήρια, η ακόλουθη:
12 βαθμοί: Ολλανδία (με ένα φουτουριστικό ντύσιμο και ένα εξαιρετικό dance κομμάτι που ανήκει κι αυτό στα 100 καλύτερα του διαγωνισμού, ένα μήνυμα για το ποιές είναι οι προτεραιότητές μας ως ανθρωπότητα...)
10 βαθμοί: Πορτογαλία (με τη γλυκύτατη Anabela και τη φοβερή αυτή μελωδία, χαλαρή και ήρεμη)
8 βαθμοί: Μάλτα (με ένα σόουλ/τζαζ κομμάτι που ήθελε λίγο περισσότερο δυναμισμό στην ερμηνεία στο διαγωνισμό, αλλά η μελωδία μετράει)