Καλησπέρα παιδια! Να με συμπαθάτε που χαλάω τη χρονολογική σειρά των σχολιασμών αλλά θα ήθελα να επιστρέψω στο διαγωνισμό του 1993! Δεν είχα τη δυνατότητα να το κάνω εγκαίρως, οπότε θα με συγχωρήσετε! Λοιπόν, καταρχάς να πω ένα μεγάλο μπράβο για τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφοριές και τα dessous της διοργάνωσης που μας παρουσιάσατε!Ομολογώ πως τα περισσότερα από αυτά τα αγνοούσα! Αλλά θα μου πείτε, εδώ αγνοούσα ότι είχαν πάει οι freiheit στη γιουροβίζιον!!!Ντιπ ανίδεος είμαι τελικα..αλλά ας δικαιολογηθώ γι'αυτή μου την αβλεψία, καθώς εκείνη τη χρονιά υπήρχε ένα πρόβλημα στη τηλεόραση μου, οπότε μόνο κτ ψιλοάκουγα, γτ στην οθόνη..το'χε στρώσει..!!!Φυσικά γι'αυτό που λυπάμαι κυρίως, είναι που δε καμάρωσα το Καιτάκι μας ζωντανά, με το ανε-πα-να-λη-πτο αυτό φόρεμα (ο Θεός να το κάνει!) να δίνει τη μάχη της! Πέρα από τη πλάκα, νομίζω ότι η εμφάνιση της ήταν αξιοπρεπέστατη, τα έδωσε όλα και πραγματικά ήταν χάρμα ειδέσθαι!Οπότε,με το σπαθί της τη κέρδισε τη 10αδα..Θα πρέπει να ομολογήσω δε,πως αυτό το τραγούδι το είχα εντελώς στο φτύσιμο (μιλάμε για την απόλυτη ανυποληψία), ωστόσο τα τελευταία χρόνια που το ακούω, έχει κερδίσει τη συμπάθεια μου..Μελωδικό ήταν, ενώ αν το δει κάποιος και στιχουργικά, θαρρώ πως παρά το (ομολογουμένως) απλοικό του ύφος, σε πολλά απ'όσα λέει κατέληξε να χαρακτηρίζεται (ηθελημένα ή μη, δεν το γνωρίζω) προφητικό...Σχετικά με το φόρεμα, θυμάμαι το Κατσαρό να λέει πως το Μιλστριτ ήταν μια περιοχή μικρή, σα χωριό έμοιαζε..(αφου κυκλοφορούσαν είχε πει... μέχρι και αγελάδες ανάμεσα τους!), οπότε το σοκ από το φόρεμα ήταν ακόμα μεγαλύτερο!Καθόντουσαν στο λόμπι(

και βλέπανε τις πρόβες των αλλων αποστολών αμέριμνοι, όταν σκάει η Γαρμπή με το φόρεμα-φινιστρίνι και μένουν...να μη το πω! Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και σήμερα θεωρείται αρκετά προκλητικό...πόσο μάλλον στις αρχές του'90 και σ'ένα διαγωνισμό στα όρια του συντηρητικού..Σχετικά με τα περιβόητα στοιχήματα που όντως "πέφτουν"μέχρι σήμερα,να πω ότι εγώ ποντάρω στο ότι κάτι θα φόραγε..μικροσκοπικό μεν...αλλά κάτι!
Σχετικά με το διαγωνισμό:όπως προείπα, λόγω τεχνικών προβλημάτων δεν μπορούσα να τον παρακολουθήσω..(καλα,όχι οτι καταλάβαινα και απόλυτα ό,τι έβλεπα μέχρι το '95..) Οπότε είδα το recap των τραγουδιών στο youtube...και πραγματικά εντυπωσιάστηκα!Δεν περίμενα τόσο καλή ποιότητα τραγουδιών..Πολύ υψηλό το επίπεδο! Μπορεί κάποια να φαίνονται παλιομοδίτικα πλέον,ωστόσο βρίσκω τα περισσότερα μελωδικότατα..Αυτό που ξεχωριζα (γτ το ήξερα) και συνεχίζω να στηρίζω, είναι το νικητήριο τραγούδι..Θεωρώ ότι η Niamh Kavanagh ήταν εξαιρετική..Πολύ όμορφη μπαλάντα, φωνάρα και ευγενική φυσιογνωμία..Θεωρώ πως της άξιζε η πρωτιά..για μένα ήταν το πιο ολοκληρωμένο τραγούδι..Από 'κει κι έπειτα θα συμφωνήσω
για Ολλανδία (η τραγουδίστρια μια μίξη-φυσιογνωμιακά-Σίρλει Μπάσει και Γουίτνει Χιούστον) Ωραίο τραγουδάκι που όντως θάφτηκε σκηνοθετικά (από τις πιο ατυχείς σκηνοθετικές στιγμές ever-αν και γενικότερα,ακόμα και σήμερα- δεν μπορώ να καταλάβω γτ να υπάρχουν τα οπίσθια πλάνα..) Εντύπωση μου έκανε ο συμπαθέστατος Γάλλος (Κορσικανός να υποθέσω) τραγουδιστής, ο οποίος μαζί με τη γλυκύτατη κοπελίτσα από τη Νορβηγία χρησιμοποίησαν ελληνικά όργανα..Απίστευτο!Δεν τ είχα ξανακούσει και δεν το περίμενα με τπτ! Όντως, πολύ συμπαθητική και η Πορτογαλία (από τις ελάχιστες φορές στο top10) ενώ μ'άρεσε και η Barbara Dex για το Βέλγιο! Παρότι κατετάγη τελευταία, εμένα μου άρεσε πολύ! (σημειωτέον, αν δεν το γνωρίζετε, από τότε θεσμοθετήθηκε το βραβείο "barbara dex"που δίνεται στο πιο κακόγουστο ρούχο της κάθε χρονιάς-αν και κατ'εμέ έχουν περάσει πολυυυ χειρότερα από αυτό της barbara..) Όσο για τη Sonia πολύ ισχυρή παρουσία, δυναμικότατη στη σκηνή (φαινόταν ο αέρας του φαβορί) τσαχπίνα, εκτέλεσε πολύ καλά το τραγούδι, ολίγον αντιπαθής για μένα αλλά σίγουρα άξιζε το πολύ καλό της πλασάρισμα..Τέλος, οι freiheit παρότι φυσικά ούτε καν πλησίασαν το αγαπημένο χιτ "everytime", θεωρώ ότι αδικήθηκαν..Δεν άξιζαν τη 18η θέση..Γενικά πάντως ΠΟΛΥ καλή χρονιά..Νομίζω ότι τέτοιες βραδιές λείπουν εσχάτως από τη Γιουροβίζιον..Βραδιές με ΜΕΛΩΔΙΚΑ τραγούδια και τόσο χρώμα..Όσο κιτς κι αν φαίνεται πλέον, εμένα μου έφτιαξαν τη διάθεση τα χρώματα της σκηνής..
Οπότε...ταραν -ταταν!!!Στη διοργάνωση βάζω 12 points και το top 10 μου απαρτίζεται από Ιρλανδία,Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο,Γερμανία,Γαλλία, Νορβηγία, Ελλάδα, Αυστρία,Ολλανδία,Πορτογαλία..Ωπ!Τοπ 11,γτ είναι κ η Ελλάδα μας!Τέλος, θα με βρείτε απόλυτα σύμφωνο ότι η μετάδοση των βαθμών από το Σαράγεβο ήταν πράγματι μια πολύ συγκινητική στιγμή που πέρασε θετικά μηνύματα..Από τις πιο δυνατές στιγμές του διαγωνισμού..Αυτά!Όποιος άντεξε να το διαβάσει όλο, είναι ΗΡΩΑΣ!!!