Τεχνητή νοημοσύνη: θα είναι κάποτε εφικτή;

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας demis
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Αν δεν κάνω πολύ λάθος, αυτό το ότι "χρησιμοποιούμε το 5-10% του εγκεφάλου μας", έχει παρανοηθεί.
Αν θυμάμαι καλά, αυτό που ισχύει είναι ότι χρησιμοποιούμε κάποιο 5-10% ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ / ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ.... Δηλαδή, για να οδηγήσω ένα ΙΧ από το σπίτι στη δουλειά μου, χρησιμοποιώ κάποιο 5% του εγκεφάλου. Για να συνθέσω ένα τραγούδι χρησιμοποιώ άλλο/διαφορετικό 17% του εγκεφάλου, για να δέσω τα κορδόνια μου ένα άλλο 3% κλπ κλπ.
Επίσης, πάλι αν θυμάμαι καλά, γιαυτό λένε να κάνουμε διαφορετικά πράγματα, να ζούμε νέες εμπειρίες, να δοκιμάζουμε νέες γεύσεις, να αποφεύγουμε την ρουτίνα, ώστε να διατηρούμε τον εγκέφαλο "ζωντανό", χρησιμοποιώντας κάθε φορά άλλα μέρη του εγκεφάλου μας.
Και ένα τελευταίο, πάλι αν δεν κάνω λάθος, είχαν υπολογίσει ότι αν χρησιμοποιούσαμε το 100% του εγκεφάλου κάθε στιγμή, 1ον θα χρειαζόμασταν τεράστια ποσά ενέργειας και 2ον θα είχαμε τεράστια παραγωγή θερμότητας, με καταστροφικές συνέπειες στον ίδιο τον εγκέφαλο..
[...ότι έγραψα, είναι "με επιφύλαξη"]
Σωστος...

Υπαρχει και αλλη μια παρανοηση/παρεξηγηση. Θεωρουμε "νοημοσυνη" την τεραστια γνωση, που τροφοδοτουν τις ΑΙ και αυτοματα θεωρουμε εαυτους, μη επαρκης, επειδη δεν μπορει ενας ανθρωπος να αποθηκευσει και να επεξεργαστει τοσο μεγαλο ογκο δεδομενων/πληροφοριων. Ο ανθρωπινος εγκεφαλος, δεν φτιαχτηκε για να χειριζεται τεραστιο ογκο δεδομενων. Εχει συγκεκριμενη λειτουργια, με συγκεκριμενους σκοπους, ενας εξ'αυτων να ειναι και "φορητος" στο ανθρωπινο σωμα. Ο εγκεφαλος μας, εξελιχθηκε ως "λυτης προβληματων" και οχι ως εγκυκλοπαιδεια Μπριτανικα... αλλο που τον εχουμε καταντηση καπως ετσι.

Συνεπως, οι ΑΙ, ναι θα ξεπερασουν τον ανθρωπο, μονο σε συγκεκριμενους τομεις, ενω σε αλλους θα εχουν μειονεκτηματα... οπως ενα τσικουεντσετο δεν μπορει να ξεπερασει μια πορσε, σε ταχυτητα, ετσι και η πορσε, δεν μπορει να ανταγωνιστει ενα 4χ4 σε εκτος δρομου, διαδρομη. Συνεπως και ο ανθρωπος, με τα οποια ελαττωματα του (πχ χρηση 2-5% του εγκεφαλου κτλ), δυσκολα θα υπερκεραστει απο τις ΑΙ σε συγκεκριμενους τομεις.

Αν δεν κάνω πολύ λάθος, αυτό το ότι "χρησιμοποιούμε το 5-10% του εγκεφάλου μας", έχει παρανοηθεί.
Αν θυμάμαι καλά, αυτό που ισχύει είναι ότι χρησιμοποιούμε κάποιο 5-10% ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ / ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ.... Δηλαδή, για να οδηγήσω ένα ΙΧ από το σπίτι στη δουλειά μου, χρησιμοποιώ κάποιο 5% του εγκεφάλου. Για να συνθέσω ένα τραγούδι χρησιμοποιώ άλλο/διαφορετικό 17% του εγκεφάλου, για να δέσω τα κορδόνια μου ένα άλλο 3% κλπ κλπ.
Επίσης, πάλι αν θυμάμαι καλά, γιαυτό λένε να κάνουμε διαφορετικά πράγματα, να ζούμε νέες εμπειρίες, να δοκιμάζουμε νέες γεύσεις, να αποφεύγουμε την ρουτίνα, ώστε να διατηρούμε τον εγκέφαλο "ζωντανό", χρησιμοποιώντας κάθε φορά άλλα μέρη του εγκεφάλου μας.
Και ένα τελευταίο, πάλι αν δεν κάνω λάθος, είχαν υπολογίσει ότι αν χρησιμοποιούσαμε το 100% του εγκεφάλου κάθε στιγμή, 1ον θα χρειαζόμασταν τεράστια ποσά ενέργειας και 2ον θα είχαμε τεράστια παραγωγή θερμότητας, με καταστροφικές συνέπειες στον ίδιο τον εγκέφαλο..
[...ότι έγραψα, είναι "με επιφύλαξη"]
Περναμε και 4090 σε DTP? Μια καλη noctua θα κανει δουλεια η παμε με την μια σε υδροψυξη? Τελος να περιμενουμε Σοφουλες με AMD treadripper Pro 7995WX και Σοφουλες με celeron D δλδ? γμτ παλι για να παρεις μια της προκοπης, ενα σκασμο λεφτα θα θελεις

Ε πως δεν το σταματάνε τότε;
Γενικά, παρατηρώ μια συμπεριφορά που κάποιες φορές με εκπλήσσει. Του ζήτησα να προσθέσει σχόλια σε κομμάτια του κώδικα, χωρίς να τροποποιήσει τίποτα. Παρατήρησα, ωστόσο, ότι αντικατέστησε ορισμένα while και if με custom labels. Ρώτησα να μάθω τον λόγο και μου είπε ότι έγινε για τη βελτίωση της αναγνωσιμότητας. Του απάντησα ότι καταλαβαίνω, αλλά εγώ δεν του ζήτησα αυτήν την αλλαγή. Μάλιστα, ξεκαθάρισα ότι δεν θέλω να αλλάξει τίποτα στον κώδικα. Μου είπε: Έχεις δίκιο, δεν θα ξανασυμβεί. Συνεχίζουμε;

1738410863549.png

Γενικά, παρατηρώ μια συμπεριφορά που κάποιες φορές με εκπλήσσει. Του ζήτησα να προσθέσει σχόλια σε κομμάτια του κώδικα, χωρίς να τροποποιήσει τίποτα. Παρατήρησα, ωστόσο, ότι αντικατέστησε ορισμένα while και if με custom labels. Ρώτησα να μάθω τον λόγο και μου είπε ότι έγινε για τη βελτίωση της αναγνωσιμότητας. Του απάντησα ότι καταλαβαίνω, αλλά εγώ δεν του ζήτησα αυτήν την αλλαγή. Μάλιστα, ξεκαθάρισα ότι δεν θέλω να αλλάξει τίποτα στον κώδικα. Μου είπε: Έχεις δίκιο, δεν θα ξανασυμβεί. Συνεχίζουμε;

Προβολή συνημμένου 292141
Ετσι, του κοψες τον αερα με τη μια... που ηθελε να παρει και πρωτοβουλιες. Χαχαχααα :)

Μοντέλο ΑΙ εφηύρε πρωτεΐνη που θα χρειαζόταν 500 εκατ. χρόνια για να εξελιχθεί στη φύση

Τα επιτεύγματα της ΑΙ είναι πια καθημερινά. Θα έλεγα ότι όλο αυτό που γίνεται ότι μοιάζει με τρένο που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα χωρίς να ξέρουμε τι θα βρεθεί μπροστά του (δηλαδή στο μέλλον)

Απο την μια εντυπωσιάζομαι με όλα αυτά τα επιτεύγματα και απο την άλλη φοβάμαι πολύ διότι πιστεύω ότι δεν απέχουμε πολύ απο το να γίνει μια "βλακεία" ένα λάθος απο την ΑΙ που δείχνει ότι μαθαίνει να αποφασίζει και μόνη της.

Σύντομα θα παρακολουθούμε την ΑΙ και τους κβαντικούς υπολογιστές που την συνδέουν να κάνουν πράγματα και θαύματα, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει αυτό για εμάς..

Εξελίσσεται σε τεράστιο όπλο η τεχνίτη νοημοσύνη για αυτό άλλωστε και "σκοτώνονται" όλοι οι μεγιστάνες της τεχνολογίας. Εγώ ο χαζούλης σκέφτομαι τώρα μήπως κάποτε θελήσουν να φτιάξουν και ένα χιμαιρικο ή "updated" ανθρώπινο γενετικό ον αλλάζοντας το DNA του ανθρώπου. Τι θα γινόταν;

Οι Αρχαίοι Έλληνες του Προμηθέα και της παγκόσμιας γνώσης που έδωσαν το φώς της γνώσης για να αναπτυχθεί ο πολιτισμός μας και που για χάρη τους ονομάστηκαν όλοι οι πλανήτες με ελληνικά ονόματα μιλούσαν για μια χίμαιρα. Στις προφητείες και την Αποκάλυψη γράφουν για ένα θηρίο!

Για Θυμηθείτε και την ταινία επιστημονικής φαντασίας Prometheus.. ή για Θυμηθείτε τον Hal9000 τον πρώτο ΑΙ..

Μήπως τελικά οι Αρχαίοι Έλληνες αλλά και όλοι οι λαοί με την ιστορία της ανθρωπότητας μας προειδοποιούν για την καταστροφική φύση του ανθρώπινου μυαλού που περιγράφει και ο δικτάτορας και που πρέπει να αντισταθούμε και να σταματήσουμε;

Πείτε με συνωμοσιολογο, κολλημένο ή ότι άλλο θέλετε δεν με νοιάζει ! Αυτό που ξέρω είναι ότι η ανθρωπότητα δεν είναι σε καλό δρόμο και σε αυτό συμφωνεί και η ίδια η ΑΙ!

Τελευταία επεξεργασία:
To oτι δεν παμε καλα, ειναι σηγουρο. Η 5090 3600Ε, ακουσον ακουσον, και σκοτωμος, ποιος θα πρωτοπαρει τις τεσσερις που εφερε το πλαισιο. Που παμε, ρε παιδια, που παμε? Για να παιξουμε ενα παιχνιδακι της προκοπης, σε 8Κ αναλυση με καμια 250αρια fps, πρεπει να βγουμε στη Συγγρου δλδ?
Ουτε να φανταστω, τι θα γινει το 2525, δεν θελω. Απο την αλλη, θα μου πεις, ποιος ζει, ποιος πεθαινει, μεχρι τοτε

To oτι δεν παμε καλα, ειναι σηγουρο. Η 5090 3600Ε, ακουσον ακουσον, και σκοτωμος, ποιος θα πρωτοπαρει τις τεσσερις που εφερε το πλαισιο. Που παμε, ρε παιδια, που παμε? Για να παιξουμε ενα παιχνιδακι της προκοπης, σε 8Κ αναλυση με καμια 250αρια fps, πρεπει να βγουμε στη Συγγρου δλδ?
Ουτε να φανταστω, τι θα γινει το 2525, δεν θελω. Απο την αλλη, θα μου πεις, ποιος ζει, ποιος πεθαινει, μεχρι τοτε

Το 2525 όπως το λες είναι πολύ μακριά μα το 2025 είναι τώρα και αυτά που δείχνει το βίντεο του τραγουδιού είναι ήδη πραγματικότητα.

Τελευταία επεξεργασία:
Μοντέλο ΑΙ εφηύρε πρωτεΐνη που θα χρειαζόταν 500 εκατ. χρόνια για να εξελιχθεί στη φύση
Τα επιτεύγματα της ΑΙ είναι πια καθημερινά. Θα έλεγα ότι όλο αυτό που γίνεται ότι μοιάζει με τρένο που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα χωρίς να ξέρουμε τι θα βρεθεί μπροστά του (δηλαδή στο μέλλον)

Απο την μια εντυπωσιάζομαι με όλα αυτά τα επιτεύγματα και απο την άλλη φοβάμαι πολύ διότι πιστεύω ότι δεν απέχουμε πολύ απο το να γίνει μια "βλακεία" ένα λάθος απο την ΑΙ που δείχνει ότι μαθαίνει να αποφασίζει και μόνη της.
Σύντομα θα παρακολουθούμε την ΑΙ και τους κβαντικούς υπολογιστές που την συνδέουν να κάνουν πράγματα και θαύματα, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει αυτό για εμάς..
Εξελίσσεται σε τεράστιο όπλο η τεχνίτη νοημοσύνη για αυτό άλλωστε και "σκοτώνονται" όλοι οι μεγιστάνες της τεχνολογίας. Εγώ ο χαζούλης σκέφτομαι τώρα μήπως κάποτε θελήσουν να φτιάξουν και ένα χιμαιρικο ή "updated" ανθρώπινο γενετικό ον αλλάζοντας το DNA του ανθρώπου. Τι θα γινόταν; ......
Πολύ σωστά τα γράφεις!!!
Μου θυμίζει την εποχή της ανακάλυψης της πυρηνικής ενέργειας. Τεράστια - αδιανόητα τεράστια - ποσά ενέργειας, που απελευθερώνονται σε απειροελάχιστο χρονικό διάστημα και συνεχίζουν επί πολύ ώρα και που με κάποιο τρόπο πρέπει να τα τιθασέψουμε αλλιώς θα μας καταστρέψουν..... Και κάπως έτσι μπορείς να ηλεκτροδοτήσεις μια πόλη, ή να την καταστρέψεις ολοσχερώς....
..
..
..
και κάπως έτσι μπορείς να κωδικοποιήσεις πρωτεϊνη που θα χρειαζόσουν χ χρόνια για να το κάνεις χωρίς ΑΙ, και ως αποτέλεσμα να βρεις φάρμακο για την ψ ασθένεια, .... αλλά από την άλλη μπορεί να ξεκινήσεις και το Judgment Day.... Άντε τώρα επέλεξε!
Για μένα το ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ είναι κατά πόσο τελικά ο άνθρωπος θα μπορεί να τραβήξει την πρίζα. Όσο έχει ΠΛΗΡΗ και ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΗ πρόσβαση στο γενικό διακόπτη, όλα καλά.

Τελευταία επεξεργασία:
και κάπως έτσι μπορείς να κωδικοποιήσεις πρωτεϊνη που θα χρειαζόσουν χ χρόνια για να το κάνεις χωρίς ΑΙ, και ως αποτέλεσμα να βρεις φάρμακο για την ψ ασθένεια, .... αλλά από την άλλη μπορεί να ξεκινήσεις και το Judgment Day.... Άντε τώρα επέλεξε!
Για μένα το ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ είναι κατά πόσο τελικά ο άνθρωπος θα μπορεί να τραβήξει την πρίζα. Όσο έχει ΠΛΗΡΗ και ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΗ πρόσβαση στο γενικό διακόπτη, όλα καλά.
Δυστυχως ο ανθρωπος εχει κακο ιστορικο και συνηθως κανει λαθος επιλογες. Γενικα, εχουμε την ταση, μολις ανακαλυψουμε κατι νεο, να πεφτουμε με τα μουτρα, χωρις να μας νοιαζουν οι συνεπειες... μονο οταν παθουμε, μαθαινουμε.. και αν. πχ πυρηνικη ενεργεια, μεταλλαγμενα τροφιμα, γενετικη και πολυ πιθανον και αλλα που ισως δεν εχουν βγει στην δημοσιοτητα... πχ η νανομηχανικη, ουτε ακουγεται, ουτε τιποτα.

Καταφεραμε και φτιαξαμε ενα σωρο τροπους να αλληλοσκωτονομαστε (drones, θερμοβαρικες βομβες, laser κα) και ομως ουτε το προβλημα της πεινας εχουμε λυσει, ουτε της στεγασης, της φτωχειας κτλ. Για το αν μια ΑΙ, καταφερει να εξελιχθει τοσο, ωστε να μας σκοτωσει ολους... μαλλον δεν θα χρειαστει να κανει τιποτα, θα το κανουμε απο μονοι μας. :)

Ο CEO της DEEPTHINK, Demis Hassabis εξηγεί το application του AI για την πρόβλεψη της ανάπτυξης των πρωτεϊνών και συνεπώς για την ανακάλυψη φαρμάκων στο λόγο του αποδεχόμενος το Nobel χημείας.

Δυστυχως ο ανθρωπος εχει κακο ιστορικο και συνηθως κανει λαθος επιλογες. Γενικα, εχουμε την ταση, μολις ανακαλυψουμε κατι νεο, να πεφτουμε με τα μουτρα, χωρις να μας νοιαζουν οι συνεπειες... μονο οταν παθουμε, μαθαινουμε.. και αν. πχ πυρηνικη ενεργεια, μεταλλαγμενα τροφιμα, γενετικη και πολυ πιθανον και αλλα που ισως δεν εχουν βγει στην δημοσιοτητα... πχ η νανομηχανικη, ουτε ακουγεται, ουτε τιποτα.

Καταφεραμε και φτιαξαμε ενα σωρο τροπους να αλληλοσκωτονομαστε (drones, θερμοβαρικες βομβες, laser κα) και ομως ουτε το προβλημα της πεινας εχουμε λυσει, ουτε της στεγασης, της φτωχειας κτλ. Για το αν μια ΑΙ, καταφερει να εξελιχθει τοσο, ωστε να μας σκοτωσει ολους... μαλλον δεν θα χρειαστει να κανει τιποτα, θα το κανουμε απο μονοι μας. :)
Νομίζεις ότι πραγματικά θα ήταν δύσκολο να βρεθούν λύσεις για το στεγαστικό, την ακραία φτώχεια και την πείνα σε παγκόσμιο επίπεδο?
Πιστεύω ότι με τα εργαλεία που έχουμε, με το επίπεδο των επιστημών που έχουμε φτάσει σήμερα, υπάρχουν λύσεις, εφικτές λύσεις, εφαρμόσιμες λύσεις. Απλά αυτές έρχονται σε σύγκρουση με το μεγάλο κεφάλαιο. Κοινώς, δεν συμφέρει κάποιους να υλοποιηθούν αυτές οι λύσεις. Δεν υπάρχει αρκετό κέρδος από πίσω, και επίσης, ο ανθρωπισμός μας μάλλον κάνει βήματα προς τα πίσω, σε αντίθεση με τα προς_τα_εμπρός βήματα των επιστημών.
Γιαυτό και τα πράγματα παραμένουν ως έχουν, και θα παραμείνουν για πολύ ακόμα.

Νομίζεις ότι πραγματικά θα ήταν δύσκολο να βρεθούν λύσεις για το στεγαστικό, την ακραία φτώχεια και την πείνα σε παγκόσμιο επίπεδο?
Πιστεύω ότι με τα εργαλεία που έχουμε, με το επίπεδο των επιστημών που έχουμε φτάσει σήμερα, υπάρχουν λύσεις, εφικτές λύσεις, εφαρμόσιμες λύσεις. Απλά αυτές έρχονται σε σύγκρουση με το μεγάλο κεφάλαιο. Κοινώς, δεν συμφέρει κάποιους να υλοποιηθούν αυτές οι λύσεις. Δεν υπάρχει αρκετό κέρδος από πίσω, και επίσης, ο ανθρωπισμός μας μάλλον κάνει βήματα προς τα πίσω, σε αντίθεση με τα προς_τα_εμπρός βήματα των επιστημών.
Γιαυτό και τα πράγματα παραμένουν ως έχουν, και θα παραμείνουν για πολύ ακόμα.
Εννοειται πως συμφωνω ,αλλα εχω την εντύπωση πως εμμεσα (για να ειμαστε κ εντος θεματος), κανεις την ερώτηση , πως είναι δυνατον δισεκατομμυρια νοημοσυνες να υπομενουν τοση σκλαβια, φτωχεια, βλακεία και να περιμένουν από μια άλλη τεχνητη, να τους σώσει ή να τους σκοτωσει...

Μάλλον πρεπει να ξανα ορίσουμε τι είναι ή δεν ειναι τελικά, η νοημοσυνη :)

Άστα να πάνε.
Εδώ πρέπει να ορίσουμε τι είναι κοινή λογική.
Συνηθίζω να λέω, ότι πλέον η κοινή λογική δεν είναι και τόσο κοινή, και σίγουρα δεν είναι και πολύ λογική....!!!! :icon_lol:

Τα νέα της ΑΙ για σήμερα..

Τι είναι όμως η AGI;

What-is-Artificial-General-Intelligence-AGI-1024x420.webp

πως είναι δυνατον δισεκατομμυρια νοημοσυνες να υπομενουν τοση σκλαβια, φτωχεια, βλακεία και να περιμένουν από μια άλλη τεχνητη, να τους σώσει ή να τους σκοτωσει...
Βασει κοινης λογικης, δυο ειναι οι λογοι. Ο ενας ειναι να εχουν IQ ραδικιου και ο αλλος ειναι ο φοβος.
Τωρα ενω ειμαι σηγουρος για την λακαμια που δερνει (γενικα) τον ανθρωπο, δεν ειμαι απολυτα σηγουρος για την λογικοτητα της λογικης του. Θα μου πειτε οι νομοι της λογικης δεν αμφισβητουνται π.χ. οτι δεν απεβαλες το εχεις, συνεπως κερατα δεν απεβαλες, αρα κερατα εχεις. Λογικο μου ακουγεται, τουλαχιστον το πρωτο κομ,ατι

Είναι απόλυτα κατανοητός ο φόβος και η αμφισβήτηση σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την πρόοδο της τεχνολογίας.
Και εγώ βρίσκω αυτονόητα τα ερωτήματα για τη δυνατότητα ανθρώπινου ελέγχου και τις συνέπειες μιας αυτόνομης ΑΙ.
Νομίζω η πρόκληση, δεν είναι μόνο η επιστήμη, αλλά και η ηθική και κοινωνική ευθύνη που την συνοδεύει.
Δεν ξέρω πως (και αν) θα καταφέρουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία για το κοινό καλό.

Όμως η τεχνολογία είναι μονόδρομος.

Μιλήσατε για την πυρηνική ενέργεια, σημειώστε πως, τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να επιτύχουμε εργαστηριακά την πυρηνική σύντηξη (όπως στον ήλιο). Την διαδικασία που τροφοδοτεί τον ήλιο και τα άλλα αστέρια, και αν ποτέ καταφέρουμε να τη χρησιμοποιήσουμε στη Γη, θα έχουμε μια πολύ καθαρή και σχεδόν αστείρευτη πηγή ενέργειας. Η πυρηνική σχάση μοιάζει με μπαταρία ucar μπροστά στην πυρηνική σύντηξη. Είμαστε σε πρώιμο στάδιο, αλλά έχουν γίνει κάποια μικρά βήματα.

Υπολογίζεται πως τo 2018, ο ανθρώπινος πολιτισμός έφτασε στο 0,73 στην κλίμακα Κλίμακα Καρντάσεφ, και πιθανώς να φτάσουμε τον Τύπο Α στα επόμενα 100 – 200 χρόνια.

Για κάποιους αυτά μπορεί να ακούγονται επιστημονική φαντασία, για άλλους όχι.

Μιλήσατε για την πυρηνική ενέργεια, σημειώστε πως, τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να επιτύχουμε εργαστηριακά την πυρηνική σύντηξη (όπως στον ήλιο). Την διαδικασία που τροφοδοτεί τον ήλιο και τα άλλα αστέρια, και αν ποτέ καταφέρουμε να τη χρησιμοποιήσουμε στη Γη, θα έχουμε μια πολύ καθαρή και σχεδόν αστείρευτη πηγή ενέργειας. Η πυρηνική σχάση μοιάζει με μπαταρία ucar μπροστά στην πυρηνική σύντηξη. Είμαστε σε πρώιμο στάδιο, αλλά έχουν γίνει κάποια μικρά βήματα.

Υπολογίζεται πως τo 2018, ο ανθρώπινος πολιτισμός έφτασε στο 0,73 στην κλίμακα Κλίμακα Καρντάσεφ, και πιθανώς να φτάσουμε τον Τύπο Α στα επόμενα 100 – 200 χρόνια.

Για κάποιους αυτά μπορεί να ακούγονται επιστημονική φαντασία, για άλλους όχι.
Αν προλαβουμε... ειδικα σημερα, παγκοσμιως τα πραγματα ειναι πολυ χειροτερα απ'οτι ηταν πριν μερικα χρονια, με πολεμικες συγκρουσεις, οικονομια κτλ.

Μπορουμε να φτασουμε σε Τυπο Α, μεσα σε μια στιγμη... οπως πχ εγινε η δημοσιοποιηση της DeepSeek, ετσι ξαφνικα... αρκει ομως να γινει πριν φτασουμε να χρησιμοποιουμε τις πυρηνικες βομβες, αντι για την πυρηνικη συντηξη.

Πίσω
Μπλουζα