Τεχνητή νοημοσύνη: θα είναι κάποτε εφικτή;

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας demis
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Όπως ακριβώς τα λέει από πάνω ο Blue Max.
Η τεχνολογία κάνει τεράστια άλματα. Οι εφαμρογές της μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο ή και αρνητικό. Δεν φταίει η τεχνολογία και η επιστήμη για αυτό (ή τουλάχιστον ευθύνεται ως ένα μίκρο ποσοστό).
Όταν εδραιώθηκαν οι κυρίαρχες θεωρίες της Φυσικής στις αρχές του 20 αιώνα, δεν νομίζω ότι οι επιστήμονες είχαν υπόψη τους να καταστρέψουν τον κόσμο (ή να γίνουν πάμπλουτοι). Να τον εξηγήσουν / να τον καταλάβουν / να τον δαμάσουν ήθελαν (... και να γίνουν διάσημοι....).

@pervak
Αν παλαιότερα είχες καρκίνο, ή ας μην πάμε πολύ μακρυά, αν είχες ευλογιά, απλά πέθαινες. Τώρα απλά δεν υπάρχει η ευλογιά, και αν εμφανίσεις καρκίνο και τον προλάβεις σε αρχικό στάδιο, οι πιθανότητες να βγεις νικητής είναι μάλλον με το μέρος σου. ΟΚ, αν ζεις στην Ουγκάντα ή στο Μπαγκλαντές, μάλλον αυτά δεν ισχύουν για σένα, αλλά και εκεί, υποθέτω ότι πριν από χρόνια θα επιζούσε 1 παιδί στα 10, και τώρα θα επιζούν πολλά περισσότερα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Η άποψη ότι η τεχνολογία λειτουργεί οπισθοδρομικά και δημιουργεί χάσματα είναι (για εμένα) εντελώς λανθασμένη, καθώς τα κοινωνικά, ταξικά και ηθικά χάσματα υπήρχαν πάντα, ανεξαρτήτως τεχνολογικής προόδου. Το πρόβλημα δεν είναι η τεχνολογία, αλλά η ανισοκατανομή της και η κακή χρήση της από εξουσιαστικές δομές.
...συνεπως, μηπως θα ηταν καλυτερα, αντι να δινουμε παραπανω εξουσια και να κανουμε τις ανισοκατανομες μεγαλυτερες, να περιοριζαμε καπως τα πραγματα; Ειναι βεβαιο πως καθε νεα τεχνολογια, οσο και καλη αν "διαφημιζεται", θα χρησιμοποιηθει για κακο σκοπο, θελουμε δεν θελουμε. Συνεπως, ποιο το οφελος; Ο Οπενχαιμερ, ο ιδιος, το μετανιωσε και διαπιστωσε οτι εκανε λαθος.

Αν το 100πχ σε ενα πολεμο, χωρις τεχνολογια σκοτωνονταν 1000... σημερα με τεχνολογια, σκοτωνονται πολλοι περισσοτεροι, με περισσοτερους τραυματιες και μεσα στον τρομο (ναρκες, βομβαριδισμοι, drones). Το αποτελεσμα ενος πολεμου, παραμενει το ιδιο ειτε με τεχνολογια, ειτε χωρις πχ σκλαβια, δικτατορια κτλ... αλλα οι νεκροι πολλοι λιγοτεροι. Συνεπως;

Ειδικα στην Ιατρικη, εχουμε φτασει σε σημειο, να μην πηγαινει καποιος στο παθολογο, γιατι δεν εχει χρηματα, δεν προλαβαινει να φυγει απο την δουλεια ή να μην χασει το μεροκαματο. Για να μην πουμε για πιο σοβαρες ασθενειες.

Ναι, η τεχνολογια ειναι μονοδρομος, αλλα χωρις καλες προθεσεις, γυρναει ολο το πραμα, μπουμερανγκ.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Η Nvidia προπόνησε ρομπότ να κάνει το ‘Siu’ του Cristiano Ronaldo!



Βλέποντας αυτό το 10λεπτο βίντεο και αυτό το simulation ( απο το 5:00 έως 6:00 ) που κάνουν μου έρχεται στο μυαλό μια ανάμνηση ενός παιδικού που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα!

Μικρής κλίμακας ρομποτακια μέσω υπολογιστή να παλεύουν δηλαδή ακριβώς όπως γίνεται στα κινούμενα σχέδια με τον jumaru.

Ναι αυτό θέλω να γίνει! :biglaugh:
 
Τελευταία επεξεργασία:
Είναι απόλυτα κατανοητός ο φόβος και η αμφισβήτηση σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την πρόοδο της τεχνολογίας.
Και εγώ βρίσκω αυτονόητα τα ερωτήματα για τη δυνατότητα ανθρώπινου ελέγχου και τις συνέπειες μιας αυτόνομης ΑΙ.
Νομίζω η πρόκληση, δεν είναι μόνο η επιστήμη, αλλά και η ηθική και κοινωνική ευθύνη που την συνοδεύει.
Δεν ξέρω πως (και αν) θα καταφέρουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία για το κοινό καλό.

Όμως η τεχνολογία είναι μονόδρομος.

Μιλήσατε για την πυρηνική ενέργεια, σημειώστε πως, τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να επιτύχουμε εργαστηριακά την πυρηνική σύντηξη (όπως στον ήλιο). Την διαδικασία που τροφοδοτεί τον ήλιο και τα άλλα αστέρια, και αν ποτέ καταφέρουμε να τη χρησιμοποιήσουμε στη Γη, θα έχουμε μια πολύ καθαρή και σχεδόν αστείρευτη πηγή ενέργειας. Η πυρηνική σχάση μοιάζει με μπαταρία ucar μπροστά στην πυρηνική σύντηξη. Είμαστε σε πρώιμο στάδιο, αλλά έχουν γίνει κάποια μικρά βήματα.

Υπολογίζεται πως τo 2018, ο ανθρώπινος πολιτισμός έφτασε στο 0,73 στην κλίμακα Κλίμακα Καρντάσεφ, και πιθανώς να φτάσουμε τον Τύπο Α στα επόμενα 100 – 200 χρόνια.

Για κάποιους αυτά μπορεί να ακούγονται επιστημονική φαντασία, για άλλους όχι.

χμ...

Ας αρχίσουμε λοιπόν από τα βασικά
Η τεχνολογία δεν είναι ουδέτερη πλέον. Ήταν κάποτε ουδέτερη. Στην αρχή της.

Αλλο εννούμε ως τεχνολογια το 1980
και 'αλλο το 2020.

Aλλο η Amiga, το DOS και το GameBoy
και αλλο σήμερα τα Windows 11 με το Copilot που καταγραφει τα παντα και η ΑΙ παρακολουθηση.

H τεχνολογία κατάντησε επιβολή ισχύος.

Σήμερα τα τεχνολογικά προινόντα ανήκουν σε 5-10 εταιρίες μεγαθήρια
που επιβάλλουν πρότυπα κλειστά, πανάκριβα και προωθούν την παρακολούθηση.

Πλεον η τεχνολογία κατάντησε πολυ επικίνδυνη για την τραγική πλειοψηφια των ανθρωπων.

Επισης είναι επικίνδυνο να μιλάμε οτι η τεχνολογία είναι "ουδέτερη"

Δεν είναι ουδέτερη.

Εάν δεν έχεις για κάτι επιλογή εναλλακτικής τότε δεν είναι επιλογή
είναι εξαναγκασμός.

Δεν μας έκανε καλύτερη την ζωή η πυρηνική ενέργεια. Αντιθερα κινδυνευουμε από αυτή

Δεν μας έκανε καλύτερη την ζωή η χρηση των κινητων τηλέφωνων. Οι ανθρωποι γυρνανε σαν ζομπι διπλα μας κοιτωντας χαζομαρες.

Δεν μας έκανε καλύτερη την ζωή τα αποκαλούμενα ΑΙ προγράματα...Χρησιμοποιούνται κυριως για στρατιωτικους σκοπους και γενοκτονιες.

Εδω και αρκετά χρόνια είναι εναντίων των ανθρωπων στο σύνολό τους.

Και είναι πλεον αφέλεια να μην το παραδεχόμαστε ανοικτά.

το 1% των τεχνολογικών προιόντων που προσφερει καποια οντως καλά πράγματα στην αθρωπότητα
πνιγεται από το υπολοιπο 99% που στοχεύει στην παρακολουθηση, τον περιορισμό και την επιβολη
συσκευων , τεχνολογιων και gadgets (με το ετσι θελω)
 
Κάπου σε καταλαβαίνω, αλλά πάντα θα υποστηρίζω ότι όλα αυτά που γράφεις, ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ είναι επιλογή μας.
Πχ στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα, ξέρουμε ότι η πυρηνική ενέργεια μάλλον ενέχει μεγαλύτερους και περισσότερους κινδύνους, από το καλό που μπορεί να μας παρέχει. Την απορρίπτουμε. Μένουμε σε ΑΠΕ και συμβατικά καύσιμα. ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣ.
Το κινητό τηλέφωνο είναι εργαλείο. Μπορεί να γίνει και ΕΞΑΡΤΗΣΗ. Στο χέρι σου είναι να επιλέξεις και να κάνεις το διαχωρισμό. Η εύκολη λύση είναι να παραδοθείς στη μόδα. Αλλά εδώ δεν μιλάμε για εύκολες λύσεις...!!!
Το ΑΙ προς το παρόν, από την πλειονότητα των χρηστών, των απλών χρηστών, μάλλον δεν χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς. Κάποιες κυβερνητικές οργανώσεις ή/και πολυεθνικές της στρατιωτικής βιομηχανίας μπορεί να το χρησιμοποιούν για τέτοιους σκοπούς. Προσωπικά όμως, προς το παρόν, βλέπω περισσότερη θετική χρήση. [το μέλλον όμως δεν προδιαγράφεται με θετικό πρόσημο. Αλλά και πάλι ΕΠΙΛΟΓΗ μας θα είναι].
Η παρακολούθηση, ο περιορισμός και η επιβολή, γίνεται επειδή εμείς οι ίδιοι το επιτρέπουμε. Θυσιάζουμε την ελευθερία μας, για να απολαύσουμε άλλα "αγαθά" που θεωρούμε βασικότερα, ΙΣΩΣ γιατί δεν έχουμε νιώσει στο πετσί μας (ως νεότερες γενιές) το τι σημαίνει να στερηθείς ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ την ελευθερίας σου. Πιστεύω τα περισσότερα μέλη του φόρουμ να γεννήθηκαν μετά την μεταπολίτευση. Κοινώς, δεν γνωρίσαμε 2ο ΠΠ, κατοχή και χούντα, ίσως μόνο από βιβλία / ταινίες και διηγήσεις των δικών μας. Αλλά ΦΥΣΙΚΑ δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Ναι, τα πράγματα δείχνουν να εξελίσσονται με τέτοιο τρόπο που θυμίζουν εποχές μεσοπολέμου. Οικονομικές δυσκολίες [δυσκολεύομαι να γράψω για κραχ, γιατί από όσα έχω διαβάσει, το κραχ του 1929 ήταν πολύ-πολύ-πολύ εντονότερο], πλήρες κενό πολιτικής ηγεσίας [μα πλήρες, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη], απαξίωση των παλιών προτύπων και αρχών και αντικατάστασή τους από το χρήμα (ούτε καν τη δίψα για εξουσία, μόνο το χρήμα), και πλήρη αποχαύνωση και έλλειψη κριτικής σκέψης.
Ειδικά σε αυτό το τελευταίο, το ΑΙ θα βάλει και την τελευταία μεγάλη πρόκα στο φέρετρο, και μετά θα οδηγήσουμε το πτώμα με όλες τις τιμές, προς ταφή....:(

Αλλά, στα περισσότερα από όσα έγραψα, πιστεύω ότι κυρίως φταίνε οι λάθος ΕΥΚΟΛΕΣ επιλογές που κάνουμε, και όχι τόσο τα εργαλεία που μας παρέχει η επιστήμη και η τεχνολογία. Απλά, είναι τελικά στη φύση του ανθρώπου να είναι τεμπέλης, να επιλέγει τον δρόμο της ήσσονος προσπάθειας....
 
Μιλάμε πολλοί απο εμάς για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων τεχνολογιών και συμφωνούμε πως η τεχνολογική ανάπτυξη είναι αναπόφευτη, εσχάτως και το ΑΙ. Κατά πρώτον θέτω το φιλοσοφικό (?) ερώτημα γιατί υπάρχει τέτοια πρεμούρα για την πάσει θυσία ταχύτερη ανάπτυξη της τεχνολογίας, με οποιδήποτε κόστος και ρίσκο. Επιπλέον, καμιά τεχνολογία δεν είναι ανεξάρτητη από το οικονομικό μοντέλο και τα γεωπολιτικά. Η φυσική και η χημεία λένε πάντα τα ίδια πράγματα, άλλα υπαρχουν διάφοροι τρόποι για να παράξεις ένα προιόν. Εδώ και χρόνια, η οικονομία του καπιταπισμού (με τις μεταλλάξεοις του ανα εποχή) είναι που υποδυκνύει και τον τρόπο εφαρμογής της τεχνολογίας αλλά και την επιστημονική έρευνα (δεν είμαι ούτε φαν, ούτε επικρητής του καπιταλισμού).
Μιας και μιλάμε για ΑΙ, πρεπει να δούμε και το γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται γύρω από αυτό και τους κινδύνους που πηγάζουν.
Συνεπώς, ναι, είναι αναπόφευκτη η τεχνολογική πρόοδος, αλλά το αν είναι θεμιτή και θα έχει ως απόρροια τη βετίωση της ζωής μας η την καταστροφή μας, εξαρτάται εν πολλοίς από το πλαίσιο το οποίο εξήγησα πριν. Εγώ βλέποντας τους Κινέζους από τη μια και τον Sam Altman από την άλλη, φοβάμαι πως θα υπάρξει εκτροπή η οποία θα μπορούσε να αποφευκτεί εαν υπήρχελιγότερη δίψα για χρήμα και παγκόσμια κυριαρχία.
 
ξέρετε ότι όταν είχαν πρωτοβγεί οι πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας οι επιστήμονες λέγανε ότι θα παράγουν τόσο φτηνό και άφθονο ρεύμα, που θα καταργούσαν τους μετρητές και θα έκαιγε ο καθένας όσο ήθελε; βέβαια εδώ ανοίγουμε ένα τεράστιο can of worms με το ενεργειακό και τις ΑΠΕ που είναι και off topic. Θυμάμαι στα '80ς που λέγαμε για την τεχνητή νοημοσύνη στα τότε παιχνίδια, πχ στο golden axe, που ο τάδε προγραμματιστής είχε αναλάβει την τεχνητή νοημοσύνη στους χαρακτήρες που ελέγχονταν από τον υπολογιστή, και είχε κάνει καλή δουλειά. τώρα η ΑΙ σου γράφει ολόκληρο κώδικα και κάνεις και κουβέντα μαζί της. όντως είναι πώς το χρησιμοποιείς το εργαλείο, με ένα μαχαίρι μπορείς να κόψεις ψωμί αλλά και να σφάξεις κάποιον. φταίει το μαχαίρι; σίγουρα όχι.
 
Eχουμε μπερδεψει μερικα πραγματα ολα μαζι και βγαζουμε λαθος συμπερασματα. Αλλο τεχνολογικη προοδος/εξελιξη... αλλο να εχουμε προσβαση σε αυτες και να μπορουμε να κανουμε χρηση τους... και αλλο το πως γινεται η χρηση αυτης, με τι κινητρα και σκοπους.

Η τεχνολογικη προοδος ναι, ειναι μονοδρομος... αλλα η ταχυτητα αυτης, ισως να ηταν θεμα επιλογης μας.
Το να εχουμε προσβαση, δεν εξαρταται απο εμας, δυστυχως. Ειτε υπαρχει κρυφη γνωση/τεχνολογια, ειτε δεν εχουμε χρηματα, ειτε δεν εχουμε το ΙQ να την λειτουργησουμε, το σιγουρο ειναι, οτι δεν ειμαστε στην ιδια "κλικα με τους αλλους" για να εχουμε πληρη προσβαση. Αν βρεθει το φαρμακο του καρκινου, δεν θα εχουμε ολοι προσβαση, οπως δεν εχουμε τωρα σε μια δυσκολη επεμβαση... ή δεν μπορουμε να παρουμε το τελευταιο μοντελο Tesla.

Και φτανουμε στην χρηση της... τι σημαινει ξερω να την χρησιμοποιω; εχω πληρη επι/γνωση ή επιφανειακη; Ποσοι συνομιλικοι μας, ξερουν τι ειναι ενας ιος και πως να τον αντιμετωπισουν πχ σε ενα κινητο; τι ειναι μια επιθεση DDoS, το phising, το πως εταιριες οπως η Google, η Apple και η Microsoft, καταγραφουν στοιχεια και μας φακελωννουν. Ποσοι ξερουν, οτι το ιδιο τους το αυτοκινητο τους "φακελωνει"; και αλλα πολλα... και το ερωτημα ειναι, μπορω εγω σαν χρηστης, να εχω τοσες γνωσεις; Δεν νομιζω... και γι'αυτο μας δινουν "κορδελες απο φικια" και ενω εμεις νομιζουμε οτι κατι κανουμε, απο πισω γινονται αλλα.

Να επισημανω σαν τρανταχτο παραδειγμα, οτι δεν εχουμε πληρη τον ελεγχο επιλογης της τεχνολογιας, με το ηλεκτρικο αυτοκινητο. Την δεκαετια του 70-80, θαφτηκε εντελως! Υπαρχει και ενα ντοκιμαντερ επ'αυτου "Ο θανατος του ηλεκτρικου οχηματος". Ξαφικα ομως σημερα, σχεδον επιβαλεται. Δεν νομιζω να αλλαξε η δικη μας γνωμη, απλως καποιοι αλλοι θεωρησαν οτι τοτε δεν επρεπε να εχουμε προσβαση, ενω τωρα πρεπει.

Οποτε γενικο συμπερασμα... δεν μας φταιει η τεχνολογια... αλλα αυτοι οι λιγοι, που χαλανε την πιατσα και ηδωνιζονται με την εξουσια και τον ελεγχο. Που σημαινει, πως οτι και να λεμε εμεις οι ΑΙ, ηρθαν για να μεινουν. Απλως, ας λαβει ο καθενας μονος του οτι και οσα μετρα θεωρει σωστα.
 
Οποτε γενικο συμπερασμα... δεν μας φταιει η τεχνολογια... αλλα αυτοι οι λιγοι, που χαλανε την πιατσα και ηδωνιζονται με την εξουσια και τον ελεγχο. Που σημαινει, πως οτι και να λεμε εμεις οι ΑΙ, ηρθαν για να μεινουν. Απλως, ας λαβει ο καθενας μονος του οτι και οσα μετρα θεωρει σωστα.
Ακριβώς. Αυτό είναι το νόημα αυτής της συζήτησης και για μένα.
 
το σιγουρο ειναι, οτι δεν ειμαστε στην ιδια "κλικα με τους αλλους"
Αυτοι οι ΑΛΛΟΙ, ειναι ειναι που με φοβηζουν! Αλλα μια "Σοφουλα" για το σπιτι, θα την παρω, ρε παιδια. Μολις την βαλει ο Κωτσοβολος με δοσεις
 
Και μιας και το φιλοσοφουμε... :) Σίγουρα υπάρχουν αρκετοί που φοβόμαστε την χρηση κάποιων τεχνολογιών. Εμεις λοιπον, μπορούμε να μην κάνουμε χρήση αυτων; ή ακομα χειρότερα, να μην επηρεαστουμε απο αυτες;

Παράδειγμα, τα smartphones είναι η χαρά του ρουφιανου. Το τι καταγράφουν, τι δεδομένα στελνουν και πως μπορούν να επεξεργαστουν αυτα πχ απο μια ΑΙ, δεν έχουμε ιδεα εμεις. Μπορούμε να το πεταξουμε; Αν παρουμε ενα πχ dumbphone γλιτωνουμε ή η παρακολουθηση μπορει να γίνει εμμεσα απο τριτα μεσα; μηπως ακόμα και η μη χρηση smartphone μας "χαρακτηριζει" καπως, σε καποια βαση δεδομενων;

Και αυτό είναι ενα απλο παραδειγμα... :)
 
Αυτοι οι ΑΛΛΟΙ, ειναι ειναι που με φοβηζουν! Αλλα μια "Σοφουλα" για το σπιτι, θα την παρω, ρε παιδια. Μολις την βαλει ο Κωτσοβολος με δοσεις

Αν κάποτε γίνει να μπορούμε να αγοράζουμε τέτοια ρομπότ απο τα καταστήματα τεχνολογίας εγώ δεν θα πάρω ό,τι να 'ναι... Θα πάρω το καλύτερο γιατί το μόνο ρομπότ που θα βάλω στο σπίτι μου θα είναι μόνο.. αυτό! :biglaugh:

Βάζω και αυτό χιουμοριστικά..

 
Τελευταία επεξεργασία:
A ρε γαμωτη μου, δεν θα προλαβω να χαρω αναβαθμιση στη "Σοφουλα" τσαμπα οι δοσεις, στον Κωτσοβολο
 
Σκόρπια σχόλια, στις από πάνω αναρτήσεις σας:
1. Τζάμπα ηλεκτρική ενέργεια από την Πυρηνική, δεν θυμάμαι να έχω διαβάσει. Θυμάμαι να λένε για άφθονη ενέργεια. Ότι θα καλύψει άνετα όλες τις μελλοντικές μας απαιτήσεις. Τέτοια πράγματα. Επίσης ότι είναι "περιβαλλοντικά καθαρή", ως προς το ότι δεν έχει εκπομπές αερίων που βλάπτουν το όζον... τέτοια πράγματα .... [δεκαετίες 60-70-80, μετά ήρθε το Τσέρνομπιλ και έσφιξαν οι κώλοι ΟΛΩΝΩΝ].
2. Θυμάμαι ότι κάποιοι υποστήριζαν πως πίσω από video games υπήρχει ΑΙ... καλά, νομίζω ότι πλέον ξέρουμε πως τέτοιες τοποθετήσεις για παιχνίδια εκείνης της εποχής, είναι για γέλια
3. Όλες αυτές οι έξυπνες συσκευές, όλα αυτά τα τζάμπα μειλ accounts, χάρτες, δίκτυα, εφαρμογές, παιχνίδια... ΟΛΑ ΑΥΤΑ που πιστεύουμε ότι είναι τζάμπα, από πίσω έχουν κατιτις. Δύσκολα θα μου βγεί από το μυαλό ότι: [α] το τζάμπα πέθανε, [β] όταν κάτι σου προσφέρεται δωρεάν, τότε εσύ είσαι το προϊόν [If you're getting something for free, you are the product]. Μέσα μας το ξέρουμε, απλά κάνουμε τα στραβά μάτια, "έλα μωρέ τώρα, δεν πειράζει, δεν έγινε και τίποτα, στο κάτω-κάτω δεν έχω και τίποτα να κρύψω".
ΟΛΟΙ ΜΑΣ.
4. Ναι, αν μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου με ένα παλιό απλό κινητό, [όπως τότε που τα κινητά ήταν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ: τηλέφωνο - φιδάκι - τηλεφωνικός κατάλογος - calculator, και τίποτα παραπάνω], υποθέτω ότι θα τους δυσκολέψεις να αποκτησουν όλες αυτές τις πληροφορίες που μπορουν να έχουν από κάποιον χρήστη smartphone.
5. Προσωπικά απέχω από facebook - instagram και λοιπά κοινωνικά δίκτυα. Με ενοχλεί πάρα πολύ το ότι πρέπει συνέχεια να δείχνω και να βλέπω τι έκανα-τι έκανες-τι έκανε.
Όταν δε, διάβασα κάπου ανάρτηση του στυλ: "post a photo, or it didn't happen", εκεί τα πήρα στο κρανίο.... Ποτέ των ποτών και ζαμέ των ζαμών ;)
Ή όπως έλεγε και μια ηθοποιός, "ώχου και σάμπως δεν θα μπορέσω".
Ρετρό Κουίζ: από ποιά ταινία και ποιά το λέει?

https://www.reddit.com/r/explainlik...li5_if_something_is_free_you_are_the_product/

 
συγγνώμη δεν το ξεκαθάρισα για την πυρηνική ενέργεια (φαντάζομαι-μιας και το διάβασα στο usenet) όχι τελείως τζάμπα-θα πληρώναμε ένα πάγιο και θα καίγαμε όσο θέλαμε, σαν το απεριόριστο ίντερνετ ένα πράγμα. ένας τυπικός πυρηνικός σταθμός με 1,1 γίγα θέλει ένα δισεκατομμύριο €, και από την στιγμή που πέφτουν οι υπογραφές μέχρι την στιγμή που κλείνει ο διακόπτης (της μονάδας)μεσολαβούν 10 χρόνια. υπόψιν ότι οι αντιδραστήρες δυτικού τύπου, ειδικά οι σύγχρονοι, δεν έχουν καμία σχέση με τα σαράβαλα των σοβιετικών. επίσης μια πυρηνική μονάδα είναι σίγουρη ισχύς. από την στιγμή που συγχρονίζει η μονάδα και κλείνει ο διακόπτης, έχεις σταθερά 1.1 γίγα για ένα χρόνο, 24/7. Ενώ οι ΑΠΕ εξαρτώνται από τα τερτίπια του ήλιου και του αέρα.
δηλαδή δεν είχαν τα παλιά παιχνίδια ΑΙ;;; εκείνη την εποχή έτσι νόμιζαν. τώρα το να συγκρίνεις ας πούμε τον Ζ 80 με τους σημερινούς επεξεργαστές-τέρατα με τα δισεκατομμύρια τρανζίστορ, δεν χωράει σύγκριση. δεν είμαι και ειδικός, ηλεκτρολόγος είμαι.
 
Υπήρχε ΑΙ σε πολλα απο τα ρετρό παιχνίδια!

Το εξαιρετικό Bruce Lee Lives (1989) που κυκλοφόρησε μόνο για MS DOS είχε AI και το επιβεβαιώνω γιατί το είχα αγοράσει αυθεντικό για τον Amstrad Pc1512 που είχα εκείνη την εποχή.


The object of the game is to beat the required number of opponents: from Bruce Lee's students to Master Po's servants. After defeating them, the final battle against Master Po awaits.

Unlike most fighting games back then and nowadays, Bruce Lee Lives features a special AI engine that changes the difficulty level by focusing on the player's actions. If the player overuses one move in order to beat an opponent, the AI engine will reduce the player's chance at beating the next opponent with the same moves used so often against the previous opponent.

This leads the player to a challenge of beating opponents if they were controlled by the designers of the game, causing the opponents to identify the easiest ways to knock out Bruce Lee.

The game uses a "learning" AI engine that can improve its strategy by examining and tracking a player's past actions.


Πηγή: Wikipedia
 
Τελευταία επεξεργασία:
Υπήρχε ΑΙ σε πολλα απο τα ρετρό παιχνίδια!

Το εξαιρετικό Bruce Lee Lives (1989) που κυκλοφόρησε μόνο για MS DOS είχε AI και το επιβεβαιώνω γιατί το είχα αγοράσει αυθεντικό για τον Pc1512 που είχα εκείνη την εποχή.


The object of the game is to beat the required number of opponents: from Bruce Lee's students to Master Po's servants. After defeating them, the final battle against Master Po awaits.

Unlike most fighting games back then and nowadays, Bruce Lee Lives features a special AI engine that changes the difficulty level by focusing on the player's actions. If the player overuses one move in order to beat an opponent, the AI engine will reduce the player's chance at beating the next opponent with the same moves used so often against the previous opponent.

This leads the player to a challenge of beating opponents if they were controlled by the designers of the game, causing the opponents to identify the easiest ways to knock out Bruce Lee.

The game uses a "learning" AI engine that can improve its strategy by examining and tracking a player's past actions.


Πηγή: Wikipedia
Πως μου ξέφυγε εμένα αυτό, δεν το θυμάμαι καθόλου :oops:
 
Πως μου ξέφυγε εμένα αυτό, δεν το θυμάμαι καθόλου :oops:

0b7d32de-c1dd-11ed-ab6b-02420a000194.webp


Ήταν μαγεία στον Amstrad με CGA γραφικά!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα