Τεχνητή νοημοσύνη: θα είναι κάποτε εφικτή;

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας demis
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Σε σύγκριση με το gpt είναι πιο αναλυτικός ή έτσι αναλύει και το gpt;

Ο Κινέζος πάντως είναι ακόμα "μωρό" σε σχέση με το gpt που υπάρχει τόσα χρόνια και που συνεχώς μαθαίνει και αναβαθμίζεται σε νέες εκδόσεις. Τι πιστεύεις εσύ; Είναι τελικά τόσο δυνατός να κοντραρει στα ίσα την gpt;

Τελευταία επεξεργασία:
Φαντάζομαι πως, εσωτερικά, παρόμοιους αλγόριθμους ανάλυσης και επεξεργασίας χρησιμοποιούν τα προγράμματα αυτά.

Αλλά αυτή τη -ομολογουμένως εντυπωσιακή λειτουργία- φωναχτής σκέψης δεν την έχει το ChatGPT. Μπορεί φυσικά να σου αναλύσει κάθε κομμάτι κώδικα που θα του δώσεις διεξοδικά. Όμως αυτό ήταν κάτι καινούργιο για μένα. To βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρον, και διασκεδαστικό.

Hmm, this could get complicated.
But how to handle the queue?
Wait, that doesn't make sense...

Ο Κινέζος πάντως είναι ακόμα "μωρό" σε σχέση με το gpt που υπάρχει τόσα χρόνια και που συνεχώς μαθαίνει και αναβαθμίζεται σε νέες εκδόσεις. Τι πιστεύεις εσύ; Είναι τελικά τόσο δυνατός να κοντράρει στα ίσα την gpt;
Τα benchmarks δείχνουν τον Κινέζο ταχύτερο στους περισσότερους δείκτες (το οποίο παρεμπιπτόντως δείχνει να αδιαφορεί για την ελευθερία του λόγου). Αλλά, η μάχη μόλις ξεκίνησε, αυτό καταλαβαίνω.

Φαντάζομαι πως, εσωτερικά, παρόμοιους αλγόριθμους ανάλυσης και επεξεργασίας χρησιμοποιούν τα προγράμματα αυτά.

Αλλά αυτή τη -ομολογουμένως εντυπωσιακή λειτουργία- φωναχτής σκέψης δεν την έχει το ChatGPT. Μπορεί φυσικά να σου αναλύσει κάθε κομμάτι κώδικα που θα του δώσεις διεξοδικά. Όμως αυτό ήταν κάτι καινούργιο για μένα. To βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρον, και διασκεδαστικό.

Hmm, this could get complicated.
But how to handle the queue?
Wait, that doesn't make sense...

Αυτό που γράφεις στα αγγλικά παρά την ασχετοσύνη μου με τον προγραμματισμό ήταν κάτι που το πρόσεξα με την μια στο αρχείο που ανέβασες και ξαφνιάστηκα νομίζοντας ότι εσύ του έγραφες έτσι με αυτό το τρόπο μετά που υποψιάστηκα ότι όλο αυτό ήταν η ΑΙ που γράφει τι σκέφτεται με εντυπωσίασε. Φαντάσου ότι έτσι όπως ανάλυσε και ξεδίπλωσε τον τρόπο σκέψης του μέχρι και εγώ κάτι κατάλαβα έστω κάποια πράγματα απο αυτά που σκέφτεται και πως ενεργήσε για τον κώδικα που του έδωσες.

Τελευταία επεξεργασία:
Αυτό που γράφεις στα αγγλικά παρά την ασχετοσύνη μου με τον προγραμματισμό ήταν κάτι που το πρόσεξα με την μια στο αρχείο που ανέβασες και ξαφνιάστηκα νομίζοντας ότι εσύ του έγραφες έτσι αναλυτικά μετά υποψιάστηκα ότι ήταν η ΑΙ. Φαντάσου ότι έτσι όπως ανάλυσε και ξεδίπλωσε τον τρόπο σκέψης του μέχρι και εγώ κάτι κατάλαβα έστω κάποια πράγματα απο αυτά που σκέφτεται για τον κώδικα σου.
Ναι, είναι δικό του όλο το κείμενο. Και αυτό που ανέβασα, είναι μόνο ένα μικρό μέρος των σκέψεων του (όταν πια είχαμε λύσει το αρχικό πρόβλημα). Που να το δεις ολόκληρο, όταν αναλύει και ψάχνει να βρει που έχει κάνει λάθη.

Πριν κανα μηνα δοκιμασα το Cursor, το οποιο για μερικες μερες εχει free plan. Εκεινες τις μερες καταφερα και εφτιαξα δυο προγραμματα, τα οποια χωρις ΑΙ δεν θα τα εφτιαχνα, καθως θα επρεπε να μάθω συγκεκριμενες libraries στην python, γνωσεις μαθηματικων και συχνοτήτων, τα οποια δεν εχω το χρονο να τα μαθω, οντας ερασιτεχνης στον προγραμματισμο καθως δεν ειναι η κυρια δουλεια μου.

Τι θελω να πω. Ακόμα και ετσι οπως ειναι αυτές οι ΑΙ/LLMs, είναι τρομερό εργαλείο. Το φανταστικό για μενα, είναι οτι δίνουν την δυνατότητα σε καποιον που έχει μια ιδέα, αλλα οχι τις γνωσεις, να την υλοποιήσει. Αν δεν ηταν η ΑΙ, η ιδεα μου δεν θα γινόταν ποτέ πράξη, καθώς ουτε εγω θα μπορουσα να την υλοποιησω, αλλά ούτε κάποιος αλλος, που εχει τις γνωσεις, ειχε την ιδια ιδέα να φτιαξει αυτό που ηθελα.

Και εδω φαίνεται ενα άλλο μεγάλο πρόβλημα, οχι απλα των ΑΙ, αλλα της κοινωνιας μας. Αν εχω λεφτά, θα μπορώ να πληρωσω το chatgpt και να φτιαξω αυτό που θελω. Αν όχι, τότε δεν. Επισης, αν εγω εχω την καλύτερη ΑΙ και ο διπλα μου μια "της πλακας", και μόνο λόγο ελλειψης χρημάτων αυτός δεν θα μπορεί να με ανταγωνιστει, άσχετα αν έχει καλυτερες ιδέες, ορεξη, φαντασια απο μενα.

Συνεπως οι ΑΙ, θα φέρουν και αλλη ανισότητα στην αγορά και στην κοινωνια και η ψαλιδα μεταξυ φτωχών /πλουσιων μαλλον θα ανοιξει περισσοτερο.

Αν θα θέλαμε ισες ευκαιριες για ολους, θα επρεπε ολες οι ΑΙ να γινουν ελευθερα.προσβάσιμες απο όλους, χωρις περιορισμους.

....
Και εδω φαίνεται ενα άλλο μεγάλο πρόβλημα, οχι απλα των ΑΙ, αλλα της κοινωνιας μας. Αν εχω λεφτά, θα μπορώ να πληρωσω το chatgpt και να φτιαξω αυτό που θελω. Αν όχι, τότε δεν. Επισης, αν εγω εχω την καλύτερη ΑΙ και ο διπλα μου μια "της πλακας", και μόνο λόγο ελλειψης χρημάτων αυτός δεν θα μπορεί να με ανταγωνιστει, άσχετα αν έχει καλυτερες ιδέες, ορεξη, φαντασια απο μενα.

Συνεπως οι ΑΙ, θα φέρουν και αλλη ανισότητα στην αγορά και στην κοινωνια και η ψαλιδα μεταξυ φτωχών /πλουσιων μαλλον θα ανοιξει περισσοτερο.

Αν θα θέλαμε ισες ευκαιριες για ολους, θα επρεπε ολες οι ΑΙ να γινουν ελευθερα.προσβάσιμες απο όλους, χωρις περιορισμους.
εχμ.... δεν είναι το ίδιο με το να λέγαμε: οι πλούσιοι έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν σε ακριβότερα / καλύτερα πανεπιστήμια, να κάνουν και κανα μεταπτυχιακό και να αποκτήσουν μεγαλύτερη / καλύτερη εκπαίδευση???
Δεν θεωρώ ότι είναι νέο πρόβλημα της κοινωνίας, υπάρχει και υπήρχε και πριν από εμάς και σε όλες τις κοινωνίες. Αν έχεις χρήμα, μπορείς να προχωρήσεις "διαφορετικά", άσε που θα βρεις περισσότερες πόρτες ανοικτές.

Δεν έχω ασχοληθεί σε βάθος, μία φορά άνοιξα λογαριασμό στο ChatGPT, έβαλα ένα ερώτημα / αίτημα να μου φτιάξει κάτι (ας πούμε "κείμενο"), μου έφτιαξέ μια ωραιότατη, πληρέστατη ανάλυση, που ήταν μιας πρώτης τάξης "μαγιά" για να πατήσω επάνω και να φτιάξω αυτό που χρειαζόμουν για την εργασία μου. Άνετα, γρήγορα, ανέξοδα.
Υποθέτω ότι αν θέτεις πιο πολύπλοκα αιτήματα, υπάρχει χρέωση?
..
..
Edit: [https://openai.com/chatgpt/pricing/]
μόλις είδα ότι η μεγαλύτερη χρέωση είναι κάπου 200$ το μήνα, για την έκδοση Pro... υποθέτω, ότι αν μιλάμε για ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ, που θα σου αποφέρει έσοδα, το ποσό είναι αστείο.

Της ΑΙ ο χαμός γίνεται...

Σε λίγο θα βγάλει και η Ευρώπη και η Ρωσία και η Ινδία και Ιαπωνία και θα γίνει τρομερό ξεκατίνιασμα μεταξύ των κολοσσών της AI τεχνολογίας.

Τελευταία επεξεργασία:
Της ΑΙ ο χαμός γίνεται...

Σε λίγο θα βγάλει και η Ευρώπη και η Ρωσία και η Ινδία και Ιαπωνία και θα γίνει τρομερό ξεκατίνιασμα μεταξύ των κολοσσών της AI τεχνολογίας.
Ολοταχώς σε νέο, ψυχρό πόλεμο, αλλά ψηφιακό αυτήν την φορά; (Ρητορική η ερώτηση Βαγγέλη).

Οι καουμπόυδες δεν θα συνέλθουν ποτέ από το κεραυνοβόλο χτύπημα της Κίνας με το DeepSeek

Μια κινέζικη εταιρεία με λίγους σχετικά πόρους απελευθέρωσε το κομμάτι της τεχνητής "νοημοσύνης" που αφορά την εκπαίδευση, την γνώση και τις δεξιότητες και το έδωσε ανοιχτό και δωρεάν στην ανθρωπότητα, κόβοντας την δυνατότητα των δυτικών να το ελέγξουν κ να κερδοσκοπήσουν.

Στο πλαίσιο της Αυτοκρατορίας των ΗΠΑ που σημαίνει κλειστά προγράμματα, ελεγχόμενο cloud, στρατιωτικοποίηση της τεχνολογίας, χρήση σε γενοκτονίες και επιτήρηση και έλεγχο με αύξηση ανεργίας είχες τα κλειστά επί πληρωμή μοντέλα.

Να όμως που τώρα αυτή η τεχνολογία έρχεται στα χέρια μας με ανοιχτό λογισμικό, την δυνατότητα να την τρέξουμε στους υπολογιστές μας τοπικά χωρίς cloud, και να την τροποποιήσουμε και αντιγράψουμε όπως και όσες φορές θέλουμε.

Απανωτά χαστούκια στους γενοκτόνους "καουμπόυδες" σε όλα τα μέτωπα τεχνολογικά/οικονομικά και κυρίως...στα πολεμικά μέτωπα

Οι Κινέζοι πιστεύω ότι έκαναν λάθος που το διέθεσαν έτσι απλά γιατί είναι και ανοιχτού κώδικα που μπορεί κάθε Κολοσσός αμερικανική ή άλλης εθνικότητας εταιρεία να το επεξεργαστεί και να το εκμεταλλευτεί για να φτιάξει κάτι καλύτερο.

Οι Κινέζοι πιστεύω ότι έκαναν λάθος που το διέθεσαν έτσι απλά γιατί είναι και ανοιχτού κώδικα που μπορεί κάθε Κολοσσός αμερικανική ή άλλης εθνικότητας εταιρεία να το επεξεργαστεί και να το εκμεταλλευτεί για να φτιάξει κάτι καλύτερο.
Θα σου πώ μια άλλη πλευρά αυτού που αναφέρεις (με την ελπίδα ότι δεν κάνω λάθος)

Θα ήθελα την απόψη σου για το παρακάτω συλλογισμό...

Πολλές φτωχές χώρες ιδιαίτερα του παγκόσμιο νότου παραπονιούνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια ότι οι πλούσιες δυτικές χώρες δεν τους δίνουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να αναπτυχθούν.

Αυτό είναι αληθές και πασίγνωστο.

Τώρα, η Κίνα τους έδωσε το πιο εξελιγμένο ΑΙ, τσάμπα, με ανοιχτό το καπό, -αφού είναι ανοιχτού κώδικα- και μπορεί να το κατεβάσει ο οποιοσδήποτε στον υπολογιστή του και να λειτουργεί ένα μοντέλο που χρεώνει το ChatGPT για 200 δολάρια το μήνα, με 0 δολάρια το μήνα.

Ο φτωχός Νότος μπορεί να φτιάξει τα δικά του ΑΙ μοντέλα. Και να μην έχει αναγκη κανένα επί πληρωμή Chat GPT

Η Κίνα έδωσε σε όλο τον κόσμο κάτι που οι ΗΠΑ και οι δυτικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας κρύβουν πίσω από κλειστές πατέντες και εκατοντάδες δισεκατομμύρια επενδύσεων.

Αυτό είναι χαστούκι για τα γεράκια της δύσης...και πολύ καλό για τους φτωχούς του πλανήτη.

Για να ξεκαθαρίσουμε λίγο περισσότερο τα πράγματα:

Τι σημαίνει να έχω το DeepSeek που τα ξέρει όλα;
Το DeepSeek, όπως και άλλα προηγμένα μοντέλα (π.χ. GPT-4), είναι τεράστια μοντέλα που έχουν εκπαιδευτεί σε εκατοντάδες τερραμπάιτ δεδομένων. Για να λειτουργήσουν, απαιτούν εξειδικευμένο υλικό, όπως πολλαπλές GPUs ή TPUs, και εκατοντάδες GB μνήμης. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να τρέξουν σε έναν κανονικό PC, καθώς οι περισσότεροι υπολογιστές δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Η εκπαίδευση ενός τέτοιου μοντέλου από το μηδέν απαιτεί τεράστιους υπολογιστικούς πόρους και χρόνο. Για παράδειγμα, η εκπαίδευση του GPT-3 πήρε εβδομάδες και απαιτούσε χιλιάδες GPUs. Αυτή η διαδικασία είναι απαγορευτικά ακριβή και χρονοβόρα για τον μέσο χρήστη.

Ωστόσο, υπάρχουν εναλλακτικές για όσους θέλουν να πειραματιστούν με τεχνητή νοημοσύνη χωρίς να βασίζονται σε cloud-based υπηρεσίες. Μπορείς να κατεβάσεις και να τρέξεις μικρότερα μοντέλα, όπως το GPT-2, το LLaMA, ή το Mistral. Αυτά τα μοντέλα μπορούν να λειτουργήσουν σε έναν PC με μια καλή GPU (π.χ. NVIDIA με 8-16 GB VRAM) και είναι ιδανικά για πειραματισμό και εκμάθηση.

Για παράδειγμα, το GPT-2 κυκλοφόρησε από την OpenAI το 2019 και ήταν ένα από τα πρώτα μεγάλα μοντέλα που έγιναν διαθέσιμα στο ευρύ κοινό. Όταν κυκλοφόρησε το GPT-2 τον Φεβρουάριο του 2019, δεν το έκανε αμέσως open source. Αντίθετα, αποφάσισε να κυκλοφορήσει μόνο μια μικρότερη έκδοση του μοντέλου (με 117 εκατομμύρια παραμέτρους) και να κρατήσει το πλήρες μοντέλο (με 1.5 δισεκατομμύρια παραμέτρους) κλειστό.

Όταν η OpenAI αποφάσισε να κάνει το GPT-2 open source, αυτή ήταν πολύ σημαντική στιγμή.

Πίσω
Μπλουζα