Πριν κανα μηνα δοκιμασα το Cursor, το οποιο για μερικες μερες εχει free plan. Εκεινες τις μερες καταφερα και εφτιαξα δυο προγραμματα, τα οποια χωρις ΑΙ δεν θα τα εφτιαχνα, καθως θα επρεπε να μάθω συγκεκριμενες libraries στην python, γνωσεις μαθηματικων και συχνοτήτων, τα οποια δεν εχω το χρονο να τα μαθω, οντας ερασιτεχνης στον προγραμματισμο καθως δεν ειναι η κυρια δουλεια μου.
Τι θελω να πω. Ακόμα και ετσι οπως ειναι αυτές οι ΑΙ/LLMs, είναι τρομερό εργαλείο. Το φανταστικό για μενα, είναι οτι δίνουν την δυνατότητα σε καποιον που έχει μια ιδέα, αλλα οχι τις γνωσεις, να την υλοποιήσει. Αν δεν ηταν η ΑΙ, η ιδεα μου δεν θα γινόταν ποτέ πράξη, καθώς ουτε εγω θα μπορουσα να την υλοποιησω, αλλά ούτε κάποιος αλλος, που εχει τις γνωσεις, ειχε την ιδια ιδέα να φτιαξει αυτό που ηθελα.
Και εδω φαίνεται ενα άλλο μεγάλο πρόβλημα, οχι απλα των ΑΙ, αλλα της κοινωνιας μας. Αν εχω λεφτά, θα μπορώ να πληρωσω το chatgpt και να φτιαξω αυτό που θελω. Αν όχι, τότε δεν. Επισης, αν εγω εχω την καλύτερη ΑΙ και ο διπλα μου μια "της πλακας", και μόνο λόγο ελλειψης χρημάτων αυτός δεν θα μπορεί να με ανταγωνιστει, άσχετα αν έχει καλυτερες ιδέες, ορεξη, φαντασια απο μενα.
Συνεπως οι ΑΙ, θα φέρουν και αλλη ανισότητα στην αγορά και στην κοινωνια και η ψαλιδα μεταξυ φτωχών /πλουσιων μαλλον θα ανοιξει περισσοτερο.
Αν θα θέλαμε ισες ευκαιριες για ολους, θα επρεπε ολες οι ΑΙ να γινουν ελευθερα.προσβάσιμες απο όλους, χωρις περιορισμους.