Έχοντας κάνει διδακτορικό πάνω στο ανθρώπινο οπτικό σύστημα (από την πλευρά της επιστήμης των υπολογιστών) μπορώ να πω ότι η 'τεχνιτή νοημοσύνη' (με την ευρήτερη έννοια του όρου - όχι η ερευνητική κατεύθυνση που έγινε στα 70s-80s) είναι θέμα χρόνου να γίνει.... απλά είναι θέμα ΠΟΛΥ περισσότερου χρόνου απ' ότι νομίζαμε μέχρι τώρα. Επιτέλους, μπήκαμε στην κατεύθυνση που έπρεπε να μπούμε από καιρό πριν: τη βιολογική-υπολογιστική αποκωδικοποίηση των συνάψεων του εγκεφάλου. Ήδη τέτοια projects αποκωδικοποίησης τρέχουν από μεγάλα αμερικάνικα πανεπιστήμια και εταιρείες (ΙΒΜ). Υπολογιστικά μοντέλα που αποκωδικοποιούν 'μικρές πτυχές της νοημοσύνης' (Microconsciousness) κυρίως όσον αφορά την όραση, εκδήδονται συνέχεια σε επιστημινοικά περιοδικά.
Το βασικό όμως είναι ότι άρχισε να αλλάζει ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον όρο νοημοσύνη... ίσως το καλύτερο εκλαϊκευμένο σύγγραμμα που, εμένα προσωπικά, νίωθω ότι μου 'άνοιξε τα μάτια' στον τομέα αυτό, είναι το βιβλίο του Jeff Hawkins "On Intelligence" το οποίο πραγματικά μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω στα πιστεύω σας όσον αφορά θέματα όπως τι είναι νόηση, δημιουργικότητα και πως μπορεί να προκύψει ο νους από έναν εγκέφαλο. Κατά τη γνώμη μου, ο συγγραφέας αυτός περιγράφει τόσο καλά τη νοημοσύνη, όσο καλά περιέγραφε και ο Carl Sagan την κοσμολογία και τη φυσική.
Τέλος, όσον αφορά μια ημερομηνία στην οποία θα προκύψει αυτό που ονομάζεται singularity (κατάσταση τεχνιτής ευφυίας ίση με τη βιολογική), αυτό εκτιμώ ότι δε θα γίνει μέσα στα πλαίσια ζωής της γενιάς μας. Σε 40-50 χρόνια από τώρα σε μεγάλα εργαστήρια και σε ερευνητικό επίπεδο, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο. Μην περιμένετε όμως να μπει στα σπίτια πριν από 80-100 χρόνια από τώρα. Φυσικά δε θα ζούμε εμείς για να το δούμε. Επαναλαμβάνω όμως ότι καθώς αποκωδικοποιείται ο εγκέφαλος, αλλάζει και η άποψή μας για το τι είναι νημοσύνη. Και πιστέψτε με, απότι φαίνεται διαφέρει πολύ σε σχέση με αυτό που όλοι μας νομίζαμε μέχρι τώρα. Το τελευταίο κεφάλαιο από το βιβλίο που ανέφερα, αναφέρεται στο μέλλον και στο τι μορφές μπορεί να έχει αυτή η τενιτή νοημοσύνη που θα δημιουργήθει....