Τεχνητή νοημοσύνη: θα είναι κάποτε εφικτή;

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας demis
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Εγω πιστευω οτι η τεχνητη νοημοσυνη ειναι τοσο μακρυνη που θα εχουμε καταστραφει ηδη πριν τη φτιαξουμε

Επισης πρεπει να καταληξουμε στο τι ειναι η νοημοσυνη. Προσφατα διαβασα για το παραδειγμα του Κινεζικου Κουτιου που οταν το καταλαβα, συνειδητοποιησα οτι η ΤΝ ειναι πιο μακρυνη απο ο,τι πιστευα.
 
Πες μας γιά το Κινέζικο Κουτί!
 
Έχοντας κάνει διδακτορικό πάνω στο ανθρώπινο οπτικό σύστημα (από την πλευρά της επιστήμης των υπολογιστών) μπορώ να πω ότι η 'τεχνιτή νοημοσύνη' (με την ευρήτερη έννοια του όρου - όχι η ερευνητική κατεύθυνση που έγινε στα 70s-80s) είναι θέμα χρόνου να γίνει.... απλά είναι θέμα ΠΟΛΥ περισσότερου χρόνου απ' ότι νομίζαμε μέχρι τώρα. Επιτέλους, μπήκαμε στην κατεύθυνση που έπρεπε να μπούμε από καιρό πριν: τη βιολογική-υπολογιστική αποκωδικοποίηση των συνάψεων του εγκεφάλου. Ήδη τέτοια projects αποκωδικοποίησης τρέχουν από μεγάλα αμερικάνικα πανεπιστήμια και εταιρείες (ΙΒΜ). Υπολογιστικά μοντέλα που αποκωδικοποιούν 'μικρές πτυχές της νοημοσύνης' (Microconsciousness) κυρίως όσον αφορά την όραση, εκδήδονται συνέχεια σε επιστημινοικά περιοδικά.

Το βασικό όμως είναι ότι άρχισε να αλλάζει ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον όρο νοημοσύνη... ίσως το καλύτερο εκλαϊκευμένο σύγγραμμα που, εμένα προσωπικά, νίωθω ότι μου 'άνοιξε τα μάτια' στον τομέα αυτό, είναι το βιβλίο του Jeff Hawkins "On Intelligence" το οποίο πραγματικά μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω στα πιστεύω σας όσον αφορά θέματα όπως τι είναι νόηση, δημιουργικότητα και πως μπορεί να προκύψει ο νους από έναν εγκέφαλο. Κατά τη γνώμη μου, ο συγγραφέας αυτός περιγράφει τόσο καλά τη νοημοσύνη, όσο καλά περιέγραφε και ο Carl Sagan την κοσμολογία και τη φυσική.

Τέλος, όσον αφορά μια ημερομηνία στην οποία θα προκύψει αυτό που ονομάζεται singularity (κατάσταση τεχνιτής ευφυίας ίση με τη βιολογική), αυτό εκτιμώ ότι δε θα γίνει μέσα στα πλαίσια ζωής της γενιάς μας. Σε 40-50 χρόνια από τώρα σε μεγάλα εργαστήρια και σε ερευνητικό επίπεδο, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο. Μην περιμένετε όμως να μπει στα σπίτια πριν από 80-100 χρόνια από τώρα. Φυσικά δε θα ζούμε εμείς για να το δούμε. Επαναλαμβάνω όμως ότι καθώς αποκωδικοποιείται ο εγκέφαλος, αλλάζει και η άποψή μας για το τι είναι νημοσύνη. Και πιστέψτε με, απότι φαίνεται διαφέρει πολύ σε σχέση με αυτό που όλοι μας νομίζαμε μέχρι τώρα. Το τελευταίο κεφάλαιο από το βιβλίο που ανέφερα, αναφέρεται στο μέλλον και στο τι μορφές μπορεί να έχει αυτή η τενιτή νοημοσύνη που θα δημιουργήθει....
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
BINGO!!!

 


Φίλε μου, στον ουρανό σε γύρευα, στη γη σε βρήκα!


Η θεώρηση του Jeff Hawkins στο "On Intelligence" εκφράζει και την δική μου άποψη, στην οποία έχω καταλήξει (χωρίς να είμαι ειδικός), έπειτα από ατέεεεελειωτες ώρες σκέψης. Κάτι είχα γράψει στο μακρινό παρελθόν γι' αυτό, σε παλαιό έντυπο, και απ' ό,τι βλέπω, δεν είχα πέσει έξω, τουλάχιστον σε σχέση με τα του Hawkins.

Πολύ θα χαρώ να έλθεις στην κοπή της πίτας μας στις 8 Ιανουαρίου, να γνωριστούμε και να συζητήσουμε (το θέμα μάλλον ξεφεύγει από τα προς δημοσίευσιν στο forum). Θα εκπλαγείς αν σου πω, για την αφορμή που μου δόθηκε γιά ν' ασχοληθώ. Έχω πολύ story να σου πω, και μάλλον έχει σχέση με την ειδικότητά σου.
 
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες! Μπορεί εμείς να μην τα προλάβουμε, όσο όμως προωθείται η ολιστική προσέγγιση και ο διάλογος μεταξύ των επστημόνων από διαφορετικά ερευνητικά πεδία, ίσως να τα προλάβουν τα παιδιά μας. Ας ελπίσουμε μόνο, να μην επαληθευθούν -μέχρι τότε- τα εφιαλτικά σενάρια ορισμένων ταινιών επιστημονικής φαντασίας.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Βασικά κι εγώ είμαι της άποψης ότι δεν είναι ζήτημα αν αλλά πότε. Αυτό μάλλον θα εξαρτηθεί από το τι στην πραγματικότητα είναι ο εγκέφαλος. Αν είναι ένα κβαντικό σύστημα με συμπηκνώματα Bose-Einstein ή ένα κλασικό πολύπλοκο σύστημα το οποίο απλά λόγω της φύσης αυτών των συστημάτων εμφανίζει απρόβλεπτη συμπεριφορά, ή κάτι ενδιάμεσο.

Στην πρώτη περίπτωση η προσέγγιση θα μπορέσει να γίνει μόνο από κβαντικούς υπολογιστές, ενώ στη δεύτερη λογικά ένας υπερυπολογιστής με πολλούς επεξαργαστές θα μπορέσει να γίνει η singularity.

Το κινέζικο δωμάτιο, όπως το διάβασα μου θυμίζει περισσότερο ένα φιλοσοφικό ζήτημα που προσεγγίζει το θεολογικό. Αν δηλαδή η νοημοσύνη και κατ επέκταση η συνείδηση είναι μια ιδιότητα που προέρχεται από τον εγκέφαλο και εμπεριέχεται σε αυτόν, ή αν πρόκειται για μια παγκόσμια ιδιότητα στην οποία ο εγκέφαλος μας συντονίζεται όπως μια τηλεόραση συντονίζεται με το τηλεοπτικό σήμσ μέσω της κεραίας της.

Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση (την οποία θεωρώ απίθανη) δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποκλείσουμε την δυνατότητα του οποιοδήποτε τεχνητού "εγκεφάλου" να συντονιστεί σε αυτήν αν αυτός πληρεί τις ίδιες προυποθέσεις με τον βιολογικό.
 
ΓΙα την κοπή πίτας δεν ξέρω.... βασικά είμαι από Καβάλα. Όμως όλως τυχαίως κατεβαίνω στην Αθήνα στις 8/01. Αν μπορέσω θα έρθω. Διαφορετικά ίσως να μπορέσουμε να βρεθούμε για κανένας καφέ.
 
bbonik είπε:
ΓΙα την κοπή πίτας δεν ξέρω.... βασικά είμαι από Καβάλα. Όμως όλως τυχαίως κατεβαίνω στην Αθήνα στις 8/01. Αν μπορέσω θα έρθω. Διαφορετικά ίσως να μπορέσουμε να βρεθούμε για κανένας καφέ.
Σου στέλνω pm.
 
Καλή η τεχνητή νοημοσύνη.... το πρόβλημα είναι τι θα γίνει με την ανθρώπινη α-νοημοσύνη!!!!
 
Αυτό δεν λύνεται. Και αν άραγε τελικά οι νοήμον μηχανές είναι το επόμενο στάδιο της εξέλιξης, και προέλθουν μέσα απο τη τεχνολογική εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, θα τους κληρονομήσουμε τα δικά μας ελλατώματα και χαρακτηριστικα; Θα έχουν πάθη, φιλοδοξίες και όνειρα; Μάλλον όχι, αν βασιστούμε στο πώς θα μπορεί ίσως να "σκεύτεται" ένας υπολογιστής... Αλλά ποίος μπορεί να ξέρει στα σίγουρα;
 
Όταν κάτι ξεπεράσει την ανθρώπινη νοημοσύνη δεν θα έχουμε τίποτα να φοβόμαστε. Οι εγωισμοί και τα πάθη είναι εμπόδια του δικού μας επιπέδου ως οντότητες.
 
Εφτασεν η ωραν σας...

:)
 
Να πω και εγώ τη γνώμη μου μιας και σήμερα ανακάλυψα το thread όταν βγήκε στην επιφάνεια.

Γνωρίζουμε ότι πλέον οι γνωσιακοί επιστήμονες έχουν σχεδόν εγκαταλείψει την ιδέα της πλήρους προσομοίωσης του ανθρώπινου νου από τις λύσεις της κλασικής τεχνητής νοημουσύνης (συστήματα κανόνων, προτασιακή λογική, αλγορίθμους αναζήτησης. Αν και οι τελευταίοι ειδικά μέσω ευριστικών τεχνικών παρουσιάζουν σχετικά καλά αποτελέσματα). Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν τα λεγόμενα μη υπολογίσιμα προβλήματα. Δεν υπάρχει δλδ. αλγόριθμος προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα υπολογιστικά. Ο Roger Penrose είναι από τους μεγάλους θιασώτες της θεωρίας αυτής. Έχει ξεκινήσει βέβαια ανάστροφα, από το χαμηλό επίπεδο (επίπεδο φυσικής λειτουργίας των νευρώνων και υπολογιστών) και προχωράει προς το ανώτερο (αφαιρετική νοημουσύνη). Δεν ξέρω βέβαια τι αντίρησση θα είχε αν θεωρήσουμε ότι ένα πρόβλημα μοντελοποιείται σε κβαντομηχανικό Η/Υ.

Οπότε βάσει των παραπάνω δεν πιστεύω ότι μόνο με τους κλασικούς Von Neumann Η/Υ που έχουμε σήμερα θα λύσουμε το πρόβλημα της πραγματικής τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης κάπου αναφέρθηκε ότι δεν γνωρίζουμε τι είναι νοημοσύνη. Αυτό όμως πιστεύω ότι είναι θέμα ορισμού και ήδη έχουμε πολύ καλές προσεγγίσεις.

Και κάτι ακόμα. Ειπώθηκε ότι το robot που περπατάει δεν επιδεικνύει πραγματική νοησοσύνη. Το μωρό δλδ. πως μαθαίνει να βαδίζει; Σιγά σιγά μέσω της εμπειρίας (μάθηση) προσαρμόζωνται οι νευρώνες προκειμένου να πυροδοτούν αρμονικά σε κάθε χρονική στιγμή ανάλογα με την ανάδραση που δέχονται από άλλους αισθητήριους νευρώνες. Το robot επίσης μαθαίνει και αποκτά εμπειρία. Το αν μοντελοποιείται από ένα σύστημα κανόνων ή ένα νευρωνικό δίκτυο δεν έχει σημασία εφόσον καταφέρνει να περπατάει. Οι περιορισμοί στην κίνηση του είναι θέμα των παρακάτω παραγόντων :

  • Περιορισμοί μηχανικοί : Από κατασκευής του δεν μπορεί να κάνει όλες τις κινήσεις.
  • Περιορισμοί ανάδρασης : Οι αισθητήρες του δεν μπορούν να του δώσουν όλη την πληροφορία που δίνει ο αντίστοιχος βιολογικός.
  • Περιορισμοί γνωστικού συστήματος : Το φυσικό υπόστρωμα πάνω στο οποίο βασίζεται η νοημοσύνη (εγκέφαλος σε βιολογικό αντίστοιχο) δεν είναι επαρκή για την αποθήκευση και επεξεργασία του όγκου της πληροφορίας που δέχεται.

Δεν βλέπω το λόγο όμως του γιατί οι παραπάνω περιορισμοί να μην θέτουν το μηχανικό robot που περπατάει ευφυές. Είναι απλώς ποσοτικής και οχι ποιοτικής διαφοράς.
 
Κατα ποσο μπορουμε να προσεγγισουμε πραγματικη νοημοσυνη (αληθεια τι ειναι αυτο?) με κλασικους υπολογιστες?

Εξαρταται καταρχην απο το αν θεωρεις οτι ο εγκεφαλος ειναι ουσιαστικα κατι παραπανω απο ενας υπερ-πολυπλοκος υπολογιστης. Γιατι αν δεν ειναι κατι παραπανω, θα πρεπει οποια και να ειναι η αρχιτεκτονικη του να μπορει εστω θεωρητικα να προσομοιωθει απο τους κλασικους υπολογιστες.

Κατα δευτερον, ποσο θεωρεις οτι για την "πραγματικη νοημοσυνη" ειναι απαραιτητη προυποθεση η συνειδηση. Και πως μπορεις ποτε να αποδειξεις αν μια οντοτητα εχει συνειδηση η οχι? Εδω πλεον μπαινουμε σε λημερια φιλοσοφιας και μεταφυσικης.

Με λιγα λογια, οι ορισμοι ειναι το παν. Δεν ειναι απλως ενα μικρο προβλημα.
 
Εξαρταται καταρχην απο το αν θεωρεις οτι ο εγκεφαλος ειναι ουσιαστικα κατι παραπανω απο ενας υπερ-πολυπλοκος υπολογιστης.
Αυτό έχει ήδη απαντηθεί κατά ένα ικανοποιητικό σημείο. Φαίνεται ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν λειτουργεί αποκλειστικά κατά την ψηφιακή λογική. Ειδάλλως θα είχαμε ήδη πολύ ικανοποιητικά προγράμματα τεχνητής που θα μοντελοποιήσουν όχι μόνο μικρόκοσμους. Τώρα κάποιος θα μου πει ότι είναι θέμα ταχύτητας & χρόνου εκτέλεσης. Αλλά δεν είναι τόσο απλό. Υπάρχουν πάντα τα μη υπολογίσημα.

Όσον αφορά τους ορισμούς είναι αλήθεια ότι μπλέκουμε στα χωράφια της φιλοσοφίας. Αλλά και πάλι αυτό λύνεται ως εξής. Αν μπορούμε να δημηιουργήσουμε υπολογιστικά συστήματα που ικανοποιούν τον κάθε ορισμό όσον αφορά την νοημοσύνη τότε δεν νομίζω να έχουμε κόλλημα εκεί.

Υπολογιστές και συνείδηση τώρα. Καλύτερα άστο. :shake:
 
Ειμαι σιγουρος οτι αν ελεγες σε εναν ανθρωπο των σπηλαιων οτι θα παρεις 50 τονους σιδερα θα τους γεμισεις ανθρωπους και θα το κανεις να υψωθει στον αερα και να πηγαινει και απιστευτα γρηγορα κιολας η οτι μπορεις να κανεις να επιπλεουν 1500 τονοι χαλυβα στη θαλασσα φορτωμενοι εμπορευμα (πχ τσιμεντο) αλλων 5000 τονων η οτι θα βγαζουμε φωτια σαν του Προμηθεα απο ενα μικρο πραγματακι που το λενε ο αναπτηρας η οτι ενα προγραμμα-σκακι της πλακας απο αυτα που πωλουνται 20 ευρω στα περιπτερα θα ειναι σε θεση να κερδιζει χαλαρα και επαναληπτικα το 99.9% των ανθρωπων αυτου του πλανητη σε 10-15 λεπτα η οτι θα ψιθυριζεις σε ενα κουτακι εδω χωρις καλωδιο και θα βγαινει η φωνη σου 10000 km μακρυα να την ακουσει ενας φιλος σου, θα πιστευε με ολη τη δυναμη της ψυχης/λογικης του οτι δεν θα γινει ποτε γιατι τα εμποδια για ενα τετοιο αθλο ειναι ανυπερβλητα.

Σε καποια χρονια νομιζω θα γελαμε με τα "ανυπερβλητα" εμποδια που λεγαμε οτι θα μας εμποδιζαν να κανουμε ενα ανθρωπομορφο, εξυπνο, με συνειδηση κατασκευασμα τεχνητης νοημοσυνης κλπ. Για το οτι θα επιτευχθει ευελπιστω... αλλα δεν ξερω αν θα ζω τοτε για να το δω. Δεν το θεωρω αμεσα επιτευξιμο στα επομενα (δικα μου) χρονια.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εχεις δικιο σε αυτο που λες. Στο κατω κατω, οπως ειχε πει ο Arthur Clarke, "any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic". Και σιγουρα πολλα πραγματα της καθημερινοτητας θα ακουγονταν μαγικα ακομα και 200 χρονια πριν.

Απο την αλλη, δεν ειναι δυνατον να πιστευουμε οτι μπορουμε να πετυχουμε τα παντα γιατι απλουστατα οι δυνατοτητες μας δεν ειναι απεριοριστες. Το ποια ακριβως ειναι τα ορια μας ομως δεν μπορει να πει κανεις.

Επισης οπως καποια πραγματα φανταζαν ανυπερβλητα και τελικα δεν ηταν, ετσι καποια αλλα τα θεωρουσαμε πολυ πιο κοινοτυπα απ'οτι τελικα αποδειχτηκαν. Τρανο παραδειγμα η (αξιοπρεπης) μεταφραση κειμενου απο υπολογιστη. Τη δεκαετια του '60 θεωρουσαν οτι ηταν ενα προβλημα που θα λυνοταν σχετικα ευκολα. Παρα την προοδο που εχει γινει, το ενδεχομενο φανταζει πιο μακρινο σημερα απ'οτι τοτε.
 
Πίσω
Μπλουζα