Τεχνητή νοημοσύνη: θα είναι κάποτε εφικτή;

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας demis
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Μας τα λέγανε την δεκαετία 1980 αλλά δεν τους πιστεύαμε!! :fafoutis:

Οι άνθρωποι του μέλλοντος (εξωγήινοι) στην ταινία είναι άνθρωποι/μηχανές (Ανδροειδή-ρομπότ άνθρωποι) απο τον πλανήτη Chromium και συμβουλεύονται τον εγκέφαλο ΑΙ που κάνει άμεσα αναζήτηση για τους ανθρώπους στη γη. Μιλάνε για κλώνους ανθρώπους και για ανθρώπους με συναισθήματα που πρέπει να εξαλειφθούν τα συναισθήματα τους!

Γενικά και όλα τα άλλα που λένε για την ανθρωπότητα... δεν πέφτουν έξω... Κάτι ξέρανε οι "εξωγήινοι"

Χαχαχα! :biglaugh::biglaugh::biglaugh:

Τελευταία επεξεργασία:

Αντιγράφω από το άρθρο της ΕΡΤ που παρατέθηκε παραπάνω:

Οι ερευνητές δοκίμασαν τις δωρεάν εκδόσεις κάθε μοντέλου που ήταν διαθέσιμες τον Φεβρουάριο του 2025. Οι επί πληρωμή εκδόσεις και οι νεότερες, ενδέχεται να έχουν καλύτερη απόδοση, διαπίστωσαν. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις δωρεάν εκδόσεις και οι περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με την υγεία δεν είναι διατυπωμένες προσεκτικά.

Τρία τα σχόλια: ένα ότι μιλάει για τις δωρεάν εκδόσεις του Φλεβάρη του 25, δλδ για πολύ πίσω γι αυτά τα μοντέλα και την εξέλιξη τους, στις εντελώς δωρεάν εκδόσεις τους, ίσως και χωρίς εγγραφή στην εταιρεία που παρέχει το μοντέλο και τρίτο ατελείς ερωτήσεις. Τα μοντέλα δε κάνουν παπάδες

Στα δικά μου πάντως μέχρι στιγμής σε όσα θέματα ζητώ αναφορές δε διαπιστώνω να μου δίνει ψευδείς, ούτε μια.

Θέτω ένα παράδειγμα. Αν του πει ένας θέλω να μου προτείνεις 5 μετοχές που σε ένα μήνα να βγάλω 10κ του ελληνικού χρηματιστηρίου και καταλήξει το δωρεάν μοντέλο να του δώσει 5 αηδίες δε φταίει το μοντέλο…

Στα δικά μου πάντως μέχρι στιγμής σε όσα θέματα ζητώ αναφορές δε διαπιστώνω να μου δίνει ψευδείς, ούτε μια.
...ή δεν καταλαβες οτι σου εδωσε ψευδη απαντηση, γιατί δεν εχεις γνωσεις πανω στο θεμα που ρωτησες. Και δεν μιλαω για σενα προσωπικά.

Συνήθως, οι περισσότεροι, ζηταμε (και εγω μαζι) πληροφορίες για πραγματα που δεν γνωρίζουμε καλά ή και καθόλου. Συνεπώς εκει, ο χρηστης θα έχει πρόβλημα να καταλάβει, αν μια πληροφορία είναι ψευδής, λάθος ή ακόμα και να ισχύει υπο προϋποθέσεις.

Εννοείται οτι οι LLMs ειναι ενα πολυ χρήσιμο εργαλείο, αλλά πάντα θελει προσοχή και φυσικά παίζει ρόλο για το αν ρωταμε για σημαντικά πράγματα ή οχι.

Για τεχνικά χαρακτηριστικά και διαστάσεις για ένα αμάξι που με ενδιαφέρει που έχω ρωτήσει το ai, τσεκαρισμένο πως λέει την αλήθεια και τα σωστά στοιχεία. Επίσης, για σε κάποια ερωτήματα επιστημονικού ενδιαφέροντος σε συγκεκριμένα γεγονότα, πάλι ανέφερε σωστά στοιχεία. Σε γενικές γραμμές δεν μου έχει πει κάτι αναληθές, αλλά δεν το ρωτάω προφανώς τι φάρμακα να πάρω ή τι να κάνω στην σχέση με την γυναίκα μου.

Προσέξτε! Η παράθεση του άρθρου έγινε καθαρά για να ισχυροποιήσω τα όσα έγραψα παραπάνω περί προσεκτικής χρήσης του ai αφού εκτιμώ ότι δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις για τα πάντα πόσο μάλλον όταν δεν του δίνουμε σαφή στοιχεία. Δεν το υποβάθμιζω ως εργαλείο όμως ανθρώπος δεν θα γίνει ποτέ. Το... διάβασα στο ai

...ή δεν καταλαβες οτι σου εδωσε ψευδη απαντηση, γιατί δεν εχεις γνωσεις πανω στο θεμα που ρωτησες. Και δεν μιλαω για σενα προσωπικά.

Συνήθως, οι περισσότεροι, ζηταμε (και εγω μαζι) πληροφορίες για πραγματα που δεν γνωρίζουμε καλά ή και καθόλου. Συνεπώς εκει, ο χρηστης θα έχει πρόβλημα να καταλάβει, αν μια πληροφορία είναι ψευδής, λάθος ή ακόμα και να ισχύει υπο προϋποθέσεις.

Εννοείται οτι οι LLMs ειναι ενα πολυ χρήσιμο εργαλείο, αλλά πάντα θελει προσοχή και φυσικά παίζει ρόλο για το αν ρωταμε για σημαντικά πράγματα ή οχι.
Μα γι αυτό μιλώ για αναφορές. Αν το ρωτήσεις για τη πίεση και σε παραπέμψει σε διεθνείς και ντόπιες σελίδες καρδιολογικών εταιρειών, συγγραμμάτων, άρθρων επιστημονικών και επιβεβαιώσεις από εκεί τις πληροφορίες τότε δουλεύουν σωστά τα πράγματα. Αυτό άλλωστε είναι να το κύριο έργο του να συνοψίζει από την υπάρχουσα γνώση. Τώρα αν καταφέρνει και συνθέτει συνδυάζοντας γνώση τότε ακόμα καλύτερα. Πχ αν το σκόρδο έχει επιβεβαιωθεί ότι μειώνει την πίεση το να προτείνει να προσθέσει ένας υπερτασικός το σκόρδο στη διατροφή του πχ 1-2 σκελίδες τη μέρα αν δεν παίρνει αγωγή είναι μια καλή ιδέα.

Παιδιά όλα θέλουν φίλτρο. Αυτό ομως που βιώνουμε είναι μια τρομερή επανάσταση και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πώς θα τη χειριστούμε. Διαπερνά όλες τις πλευρές της ζωής μας σε πολλαπλά επίπεδα σε εξαιρετικά σημαντικά θέματα. Και σκεφτείτε ότι διατυπώνουμε άποψη για τα τρέχοντα εμπορικά μοντέλα με ή χωρίς συνδρομή….

Παντως, μεχρι στιγμης, ειμαστε σε φαση... οτι πει η ΑΙ, το πιστευουμε. Σκεφτειτε καποια στιγμη, που πιστευω θα γινει, να φτασουμε στο αλλο σημειο, οπου θα σου λεει η ΑΙ, κανε αυτο, κανε εκεινο, παρε το ταδε φαρμακο, πηγαινε σε γιατρο κτλ... και εμεις θα λεμε... μπαααα ματι ειναι... ωπα... παω να ρωτησω αν η ΑΙ πιστευει στο ματι. :p

Edit
-----
Πληρως ενημερωμενη η ΑΙ για το ματι!... μονο που αρνειτε να με ξεματιασει. :)

Ααα, ωραία! Χαίρομαι που το ξεπεράσατε (ή το "ξειδιάσατε", όπως λέμε).

Κατά πάσα πιθανότητα, αν ήταν κάτι περαστικό, μάλλον ήταν μια απλή αδιαθεσία, μια στιγμιαία ζαλάδα ή απλά η ανάγκη για λίγη ξεκούραση. Το καλό είναι ότι νιώθετε καλύτερα.

Οπότε, ας το αφήσουμε εδώ: χωρίς γιατρό, χωρίς λάδια, χωρίς "φτου σου" — μόνο με καλή διάθεση! Αν ξαναχρειαστείτε κάτι, είμαι εδώ. Υγεία πάνω απ' όλα!

Παντως, μεχρι στιγμης, ειμαστε σε φαση... οτι πει η ΑΙ, το πιστευουμε. Σκεφτειτε καποια στιγμη, που πιστευω θα γινει, να φτασουμε στο αλλο σημειο, οπου θα σου λεει η ΑΙ, κανε αυτο, κανε εκεινο, παρε το ταδε φαρμακο, πηγαινε σε γιατρο κτλ... και εμεις θα λεμε... μπαααα ματι ειναι... ωπα... παω να ρωτησω αν η ΑΙ πιστευει στο ματι. :p

Edit
-----
Πληρως ενημερωμενη η ΑΙ για το ματι!... μονο που αρνειτε να με ξεματιασει. :)
Είναι αυτό που είπα, αν κάποιος είναι τέρμα χαζός και το ρωτάει τι φάρμακα να πάρει ή να ρωτάει για σοβαρά θέματα ζωής, τότε τι περιμένουμε;

Μόλις αναζητήσετε κάτι στην ΑΙ θα δείτε ότι βγάζει ένα γενικό κείμενο περίληψη "μπλα μπλα" σε ότι το ρωτήσατε και δίπλα ακριβώς τις ιστοσελίδες/πηγές/ακόμα και σχόλια που αντέγραψε τις επεξηγήσεις της σε ότι την ρωτήσατε.

Αυτά τα μη έγκυρα σχόλια πολλές φορές τα παίρνει ως δεδομένο η ΑΙ και στο δίνει ως απάντηση!!!

Αρα ο εγκέφαλος της ως γεννήτρια της ΑΙ είναι ότι βλέπει το ίντερνετ και στο μάζεμα των ιστοσελίδων/σχολίων/μη πιστοποιημένων πηγών που άνθρωποι έχουν φτιάξει και που πολλές φορές δεν είναι και έγκυρο το ότι γράφουν.

Οι ιστοσελίδες αυτές μπορεί να λένε μπούρδες/ψέματα. Για αυτό μην εμπιστεύεστε την γνώση της ΑΙ περισσότερο απο την δική σας γνώση και δική σας κρίση!

Χωρίς το Ίντερνετ ή ΑΙ είναι για τον κάδο!

Από εκεί και πέρα ο σούπερ ντουπερ αλγόριθμος βγάζει απαντήσεις ολίγον Πύθια και μαντείο των Δελφών σε θέματα που εμείς του εμπιστευόμαστε ότι είναι ισάξια και πιο πάνω απο εμάς και εκεί είναι που την πατάμε !!

Αν μας έλεγε την τάδε σοβαρή πληροφορίες ένας άνθρωπος δεν θα τον εμπιστευόμαστε όμως την ΑΙ με κλειστά μάτια την εμπιστευόμαστε!

Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα