Απο τότε που έγινε το σχόλιο ή ΑΙ έχει αναβαθμιστεί 10 σκάλες παραπάνω
Πολλές σκάλες, πολλές.
Δουλεύω αποκλειστικά με το DeepSeek εδώ και έναν χρόνο, στο κομμάτι του προγραμματισμού. Το προτίμησα για πολλούς λόγους, κυρίως για το μεγάλο session που προσφέρει στη δωρεάν έκδοση (σχεδόν δεκαπλάσιο από άλλα AI), αλλά και για την ποιότητα του κώδικα που παράγει, όπως και για την υπομονή του. Δεν το χρησιμοποιώ για κάτι άλλο πέρα από προγραμματισμό, οπότε θα μείνω μόνο σε αυτό.
Η εξέλιξή του στα μάτια μου είναι εκρηκτική.
Πριν από έναν χρόνο, το τροφοδοτούσα με μικρά κομμάτια από το manual της Hobby BASIC. Στόχος μου να το εκπαιδεύσω. Και μου έδινε κώδικα BASIC. Κώδικα που χρειαζόταν πολλές μικρές διορθώσεις, με ατέλειες… αλλά και πάλι ήταν ένα φοβερά χρήσιμο εργαλείο. Ειδικά σε γλώσσες που ήξερε καλά, όπως C/C++, Python, κλπ.
Αυτό που συμβαίνει είναι το εξής: Η Hobby BASIC έχει μεγαλώσει τόσο, που πλέον και εγώ ο ίδιος συχνά συμβουλεύομαι το manual της για να γράψω κώδικα. Τα features είναι πολλά –δεν μπορώ να τα θυμάμαι όλα– και οι αλλαγές/βελτιώσεις συχνές. Αυτό από μόνο του με εντυπωσιάζει: δείχνει πόσο έχει προχωρήσει ο διερμηνευτής. Το manual της, ωστόσο, παραμένει ένας συνοπτικός οδηγός: περίπου 1400 γραμμές κειμένου, όπου παρουσιάζονται όλες οι δυνατότητες.
Έναν χρόνο μετά λοιπόν, σήμερα, ανεβάζω στο DeepSeek ολόκληρο το manual με τη μία. Του ζητάω να το διαβάσει. Έτσι ξεκινάω ένα session για την Hobby BASIC. Το ρωτάω αν είναι έτοιμος. Μου απαντάει απλά: Ναι.
Και τώρα πια μπορεί να μου δώσει δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες γραμμές κώδικα, αλγορίθμους και συναρτήσεις με ελάχιστα λάθη στο συντακτικό. Ό,τι του ζητήσω, απευθείας, με διαφορετικές προσεγγίσεις και προτάσεις.
Όπως αντιλαμβάνεστε, οι αλλαγές που θα φέρει η AI στον προγραμματισμό είναι ολοκληρωτικές. Δεν με φοβίζουν, προσωπικά με εξιτάρει. Στα 53 μου χρόνια, συνεχίζω να εμβαθύνω τις γνώσεις και τις ικανότητές μου.
Το αν θα κάνει τις νεότερες γενιές πιο τεμπέληδες ή πιο ανίκανους… δεν το πιστεύω, αλλά και δεν με απασχολεί. Πραγματικά, εγώ πιστεύω το αντίθετο. Ο προγραμματισμός είναι χούι. Ένα λαγούμι χωρίς τέλος και χωρίς έξοδο. Η AI έρχεται και κάνει αυτό το λαγούμι… μαύρη τρύπα. Σαν τον TON 618.
Τέλος πάντων. Το σημαντικότερο κέρδος για μένα είναι πως χάρη στο DeepSeek κατάλαβα τις πραγματικές δυνατότητες του διερμηνευτή μου. Δυνατότητες που ξεπερνούσαν όσα εγώ πίστευα και θεωρούσα εφικτά. Χρειάστηκαν χιλιάδες γραμμές αδημοσίευτου κώδικα, δοκιμές και τεστ πάνω στον διερμηνευτή από το DeepSeek, για να μου δώσουν πια αυτή τη σιγουριά – αυτή την εικόνα.