Το Θέατρο της Δευτέρας

Πολυαγαπημενο θεατρικο και χαιρομαι που σωζεται!
 
Σεβαστίκογλου, όχι Σεβαστάκογλου.
 
Καλά όλα τ' άλλα, αλλά την "αλληλοεξόντωση" πού την είδε? Ένας τις έκανε όλες τις εξοντώσεις. Δηλαδή (για να μείνουμε στην Αγγλία) ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης αλληλοεξοντώθηκε με τα κορίτσια?
 
Οι "Δεκα μικροι νεγροι" ειναι ενα εργο μοναδικης ευφυιας και εντασης. Και εδω βεβαια, μιλαμε για το θεατρικο με το αλλαγμενο φιναλε απο την ιδια την συγγραφεα. Το βιβλιο ειναι ακομα καλυτερο με ενα φιναλε πιο σκοτεινο που αφηνει αφωνο τον αναγνωστη.
Ενα εργο εντελως ξεχωριστο, αριστουργηματικο και πανεξυπνο. Για μενα, το καλυτερο βιβλιο της Κριστι.
 
Εδώ έχει λάθος το "Τηλέραμα". Στην τηλεοπτική αυτή παράσταση του "Θεάτρου της Δευτέρας" δεν έπαιζε ο Άγγελος Αντωνόπουλος αλλά ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος. Ο Άγγελος Αντωνόπουλος, ωστόσο, έπαιξε το ίδιο έργο στο θέατρο "Αμιράλ" το 1983, με συμπρωταγωνιστή τον Δάνη Κατρανίδη.
 
Έτσι που το γράφει μοιάζει να πήρανε το λιμπρέττο της όπερας και να το κάνανε θεατρικό. Αλλά "Ο κουρέας της Σεβίλλης" ήταν θεατρικό έργο του Beaumarchais που είχε γραφτεί και πρωτοπαιχτεί κάπου 40 χρόνια πριν την όπερα του Ροσσίνι. Λογικά αυτό πρέπει να μετάφρασε ο Γρηγορίου.
 
Τη θυμάμαι αυτή την εκπομπή, διότι το έργο ήταν πολύ αστείο και η Καίτη Λαμπροπούλου εξαιρετική στο ρόλο της μαντάμ Αρκάτι. Έχω δει, χρόνια αργότερα, τo φιλμ του 1945 με τη Margaret Rutherford στο ρόλο του μέντιουμ και βρήκα τη Λαμπροπούλου καλύτερη παρόλο που μου αρέσει η Μ. R., η οποία άλλωστε έπαιξε τον ίδιο ρόλο στην πρώτη θεατρική παραγωγή σε σκηνοθεσία του ίδιου του Noël Coward, οπότε κατά τεκμήριο ήταν πλησιέστερα στο πώς φανταζόταν τη μαντάμ Αρκάτι ο συγγραφέας. Δεν έχω δει την ταινία του 2020, αλλά δεν με εμπνέει η Judi Dench στο ρόλο. Δεν φαντάζομαι κανένα φάντασμα που θα το κοίταζε μ' αυτό το ύφος η Dench να τολμάει να κάνει του κεφαλιού του και να μην την υπακούει ακριβώς.

Και οι άλλοι ηθοποιοί ήταν πολύ καλοί, αλλά την παράσταση την έκλεβε η Λαμπροπούλου ενώ ο κύριος ρόλος ήταν της Ρουσσέα.
 
Πίσω
Μπλουζα