Το πρώτο μου PC - Μέρος Β'

Γλυκόπικρη ιστορία ο πρώτος υπολογιστής μου, α ρε φάδερ έδινε και δίνει τα πάντα για εμένα και εγώ κορόϊδευα πρωτίστως τον εαυτό μου.

Anyway, DFI 386 στην αρχή (που μετά αναβαθμίστηκε σε 486) με έγχρωμη οθόνη (με φίλτρο) και εκτυπωτή sheikosha 9κιδο και επειδή μου τον έκλεψαν 2-3 χρόνια μετά, αντικαταστάθηκε από λαπ τοπ κόμπακ 486 με 4RAM και με την πρώτη έγχρωμη (μικρή) οθόνη αν έχετε υπόψη σας. Κόστος; Όσο ένα μηχανάκι (χόντα).

Όλα αυτά από το '93 εως το '96.
 
johnny19818 είπε:
Το πρώτο μου PC το απεκτησα το 2001 οπότε δεν πιάνεται ως ρετρό. Θα πω λοιπόν για τον πρώτο υπολογιστή που θυμάμαι να έχει ένας συμμαθητής μου και στις κοπάνες παίζαμε Bubble Bobble ανελέητα. Φυσικά θυμάμαι και στην Α' γυμνασίου (1994) τους υπολογιστές στο μάθημα της πληροφορικής που δεν ήταν έγχρωμοι και είχανε μια χελωνίτσα σε κάποιο πρόγραμμα ζωγραφικής νομίζω.
Πήγαινες μήπως σε ιδιωτικό σχολείο των Ν. Προαστίων;
 
Οκ. Γιατί η περιγραφή σου μου θύμισε αρκετά την αίθουσα πληροφορικής που είχαμε στο δημοτικό, με καμιά ντουζίνα Amstrad 1512 με μονόχρωμες οθόνες που δουλεύαμε τη Logo με το χελωνάκι...
 
Άργησα λίγο.

Pentium II, σκληρός 1,6gb, RAM 16mb, CdRom, windows95, και εκτυπωτής hp 690 inkjet...

Σαν να λέμε ¨ο πρώτος μου έρωτας¨...

εκεί πρωτόπαιξα Civilization, Riven, Atlantis, Duke nukem, Commando, Total annihilation...
 
1988 Atari PC1

1996 Cyrix 6x86, 16MB RAM, quantum fireball 2GB HD, sound blaster, Proview οθόνη 14in, US Robotics modem και laser printer (δεν θυμάμαι κατασκευαστή).
 
Am5x86 dx4 133mhz. 4mb ram 72pin 840mb quantum hdd. Cd rom umax 2x. VGA oti 256 kb. Tatung vga monitor 14. 14.400 modem zoom. Sound blaster pro. Παθητικά ηχεία quickshot. Εκτυπωτής Epson iis έγχρωμος inkjet (a4 φωτογραφία περίπου 50 λεπτά) Ms- dos 6.22 - windows 3.11 - 95- plus - Norton commander κτλ. Αγαπημένο παιχνίδι blackthorne και πιο μετά settlers Warcraft κτλ... (αργότερα ακολούθησαν αναβαθμίσεις 8 Mb ram( τα windows95 δεν πήγαιναν βήμα με 4 Mb) η αποτυχημένη κάρτα γραφικών s3 virge 3d 4mb και η αγορά ενός Iomega zip drive 100mb. Δυστυχώς τότε δε γνώριζα τίποτα από υπολογιστές και περίμενα να εκδοθεί το ram η το computer & software για να δω οτιδήποτε καινούριο υπήρχε...
 
Λοιπόν, το πρώτο μου pc ήταν ένα Atari ST 520 το οποίο διέθετε ...κασσέτες για φόρτωση προγραμάτων και παιχνιδιών

Αργότερα ένας θείος μου αγόρασε έναν schneider euro pc (9.54mhz, 512kb ram, cga, fdd 3.5" 720k, οθονη 14αρα ) το οποίο θυμάμαι bootαρε από floppy το ms dos 6.22 :) Θυμάμαι ακόμα το κόλπο που κάναμε με κάτι δισκέτες που ανοίγαμε μια τρυπούλα στο πλάι κάτω δεξιά για να διπλασιαστεί η χωρητικότητα της χωρίς πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Και τα 2 pc υπάρχουν πλήρως λειτουργικά στην αποθήκη μου (με αξαίρεση την οθόνη του euro pc που έχει μειωθεί αισθητά η φωτεινότητα της). To euro p συνόδευε ένας εκτυπωτής olivetti dot matrix.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
panos80s είπε:
Λοιπόν, το πρώτο μου pc ήταν ένα Atari ST 520 το οποίο διέθετε ...κασσέτες για φόρτωση προγραμάτων και παιχνιδιώνΑργότερα ένας θείος μου αγόρασε έναν schneider euro pc (9.54mhz, 512kb ram, cga, fdd 3.5" 720k, οθονη 14αρα ) το οποίο θυμάμαι bootαρε από floppy το ms dos 6.22 :) Θυμάμαι ακόμα το κόλπο που κάναμε με κάτι δισκέτες που ανοίγαμε μια τρυπούλα στο πλάι κάτω δεξιά για να διπλασιαστεί η χωρητικότητα της χωρίς πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Και τα 2 pc υπάρχουν πλήρως λειτουργικά στην αποθήκη μου (με αξαίρεση την οθόνη του euro pc που έχει μειωθεί αισθητά η φωτεινότητα της). To euro p συνόδευε ένας εκτυπωτής olivetti dot matrix.
Μαλλον εννοεις δισκετες ε?
 
Wally είπε:
Μαλλον εννοεις δισκετες ε?
Κι όμως θυμάμαι οτι έπαιρνε κάτι κασετούλες σαν κασετοφώνου, μάλιστα υπήρχε θυμάμαι χαρακτηριστικά το μηχάνημα υποδοχής ήταν αρκετά μεγάλο σε μέγεθος. Είχα και μερικά παιχνίδια που έβγαιναν σε κασέτες τοτε αλλά δυστυχώς τα πέταξα σε κάποια εκκαθάριση.
 
Μηπως ειχες 800XL?
 
Θα είχες τον 65ΧΕ ο οποίος θυμίζει εμφανισιακά τον ST...
 
Το πρώτο μου PC ήταν ένας AMSTRAD PC 1512 (CGA)...

Amstrad_PC1512.jpg

Ο Amstrad PC 1512 ήταν και ο πρώτος μου υπολογιστής!
 
Έπιασε αράχνες το θέμα..

Δυστυχώς εδώ και καιρό ο quest 286/16 έχει πρόβλημα στη μητρική και ψάχνω γιατρό ηλεκτρονικό να με βοηθήσει,
 
Αργησα να μπώ στον κόσμο των PC. Το πρώτο το πήραμε το 1995, μετά που δώσαμε τη Amiga 500 ( στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα )

Είχε λοιπόν ένα AMD 486DX-4 στα 120 για επεξεργαστή, 8 ( νομίζω ) MB μνήμη, SVGA 1MB, 800MB σκληρό, μούφα ( compatible δηλαδή ? ) Soundblaster κάρτα ,και 2πλης ταχύτητας CD. Τυπικές καταστασείς late DOS μηχανήματος δηλαδή. Τα ποίο πολλά παιχνίδια κλπ θυμάμαι τον αναγνώριζαν σαν Pentium 60άρη, άλλα σίγουρα με χαμηλότερες επιδόσεις, αφού η μητρική είχε μόνο ISA θύρες και όχι PCI - έτσι νομίζω δηλαδή ... γεράματα και ξεχνάμε τέτοιες λεπτομέρειες πλέον.
 
Αν και απαντώ "λίγο" αργά σε αυτό το θέμα, μια και είμαι νέος εδώ, Χουανίτα, από την περιγραφή του μηχανήματός σου, μήπως είχες amstrad 1640; Εμένα αυτός ήταν ο πρώτος μου υπολογιστης, εν έτει 1987...τα πρώτα μου παιχνίδια εκεί ήταν το karateka, pcman, alley cat, τα οποία έτρεχα πολλές φορές, κάποια εξ αυτών τουλάχιστον, με την βοήθεια ενός προγράμματος "color-g"... Επίσης είχα 4 χρωματιστές δισκέτες 5 1/4 με τις οπίες έτρεχα προγράμματα όπως basic2, οπου έφταιχνα ομόκεντρους κύκλους και τους γέμιζα με σχέδια, και gempaint (με την εικόνα του τίγρη)...Παρεπιπτόντως, προσπάθησα να "ανεβάσω" μία σχετική εικόνα από τον σκληρό μου δίσκο, αλλά δέχεται μόνο εικόνες από url...μπορεί κάποιος να με βοηθήσει πως ανεβάζουμε εικόνες; Ευχαριστώ...
καλησπέρα, αυτές τις τέσσερις χρωματιστές δισκέτες του amstrad 1640 ή 1512 τις είχα δεί και εγώ στην σχολή computer το 1990 αλλά τότε μαθαίναμε τον 6128 . περιείχαν την GWBASIC και την δισκέτα του DOS 3.22? επίσης τις είχα δει σε κάποιο μηχάνημα hyndai super ste 8088 με τα δύο φλοππυ τών 5 1/4 360ΚΒ ή απλά έβγαιναν και σε διάφορα χρώματα. Εγώ δεν είχα στον 286 AVAX 16mhz ολες ηταν μαύρες.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Το πρώτο μου PC...

Celeron 333Mhz
MB - Elite P6BAT A+
Κάρτα γραφικών, δεν θυμάμαι
64MB ram, νομίζω

Είχα φλασάρει, κατά λάθος, το bios της P6BAP A+, και είχα κάνει τον πρώτο μου υπερχρονισμό στα 366!!!

Το έχω ακόμα (έχω τουλάχιστον ένα χρόνο να τον ανοίξω, ελπίζω να δουλεύει), νορμάλ ρολόι, και τρέχει DOS.
 
1996 εγώ τότε 14 χρόνων
Γυρνάει ο πατέρας μου από την δουλειά
Μου λέει .... Μικρέ θα πάρεις υπολογιστή. Θα μάθεις υπολογιστή. Δεν θέλω να σε βλέπω με παιχνίδια αλλά να μάθεις. Ο πατέρας μου δεν ήξερε ούτε τι κάνει το ποντίκι.
Κ φέρνει μια μέρα με έναν φίλο του μια οθόνη viewsonic 15 κ έναν cyrix 166mhz σκληρό 1,2 gb νομίζω κ μνήμη 32mb ram
Ευτυχώς ο φίλος του μας έδειξε πώς ανοίγει κ έβαλε windows 95. Στην αρχη που δεν είχα κανένα παιχνίδι ασχολούμουν με το photoshop.
Mετά ακολούθησα πιστά την εντολή του πατέρα μου. Έμαθα υπολογιστή μέσα από τα παιχνίδια.....

Bonus track
Εγώ άσχετος με παιχνίδια κ περιοδικά υπολογιστών ρώτησα τον φίλο μου Παύλο (κουμπάρος μου τώρα) τι παιχνίδι να πάρω. Μου είπε πως πρέπει να μαζέψω λεφτά 5000 δρχ !!!!! κ να πάμε στη Δέγλερη όπου εκεί ήταν ο Λάκης που πουλούσε πειρατικά . Ε μάζευα μάζευα κ όταν τα μάζεψα ξεκινήσαμε να πάμε χωρίς να ξέρω ποιο θα πάρω. Μου λέει ο φίλος θα πάρεις το tomb raider 2. Το αγοράζω πάνε σπίτι μου κ το κάνουμε εγκατάσταση. Όταν η Λάρα γλίστρησε στα βράχια εγώ άφησα λίγα τσισακια μέσα στο παντελόνι ....
Μα τι παιχνίδαρα ήταν αυτή.
Μετά από σχεδόν ένα χρόνο dos gaming πήγα στο tomb raider..... καταλαβαίνετε πιστεύω τι έπαθα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Την πρώτη μου εμπειρία με υπολογιστή την είχα αρκετά μικρός μέσω του ξαδέλφου μου, φοιτητή μαθηματικών τη δεκαετία του 80 και μτπχ φοιτητή αρχές του 90 στην πληροφορική. Θυμάμαι την οθόνη του μηχανήματος (αγνωστων λοιπών στοιχείων...) όπου νόμιζα ότι αυτό ήταν ο υπολογιστής. Μια μικρή οθόνη 10-12 ιντσώνε με πράσινους χαρακτήρες. Λίγο αργότερα o πατέρας μου ήταν σε 8088 ενώ από το 94 πολλοί συμμαθητές μου είχαν 3/486 και εξοικειωνόμασταν με το περιβάλλον windows ενώ λιώναμε στα παιχνίδια DOS και για win-95. H ώρα του πρώτου μου κατά δικού μου PC ήταν το 1997 αρχές 1998 με μια homemade κατασκευή που λειτούργησε τελικά με μητρική SOYO και επεγεργαστή Pentium στα 233 ΜΗz, creative απλή κάρτα ήχου και κάτι όχι ιδιαίτερο σε κάρτα γραφικών. 4GB hard disk και κάπου στα 32ΜΒ RAM το οποίο έγινε 64 κάποια στιγμή σε δεύτερο χρόνο. Το ενδιαφέρον είναι οτι είχα οθόνη, πληκτρολόγιο και ποντίκι IBM και κοκορευόμουν οτι το μηχανημά μου είναι ΙΒΜ καθώς δε φαίνοναν ο πύργος...

Με εκείνον τον υπολογιστή συνέχισα το σερφάρισμα κατ οίκον και τα chat rooms, μέσω κωδικών που μου έδιναν φίλοι μου. Είχαν προηγηθεί οι βόλτες μου στα internet cafe....

(Το θρυλικό Internet cafe του μουσείου, πρέπει να ξεκίνησε 1999 και μην πρόλαβε τη δεκαετία, ενώ όπως έβλεπα στο maps τώρα εδρεύει πρατήριο εσωρούχων)
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα