Φίνος Φιλμ - Γιατί μια απλή κινηματογραφική εταιρεία έγινε μύθος!

Καταρχάς, ευχαριστούμε πολύ που γραφτήκατε στο φόρουμ μας και μας ενημερώσατε επίσημα!

Οι πληροφορίες και τα νέα είναι εξαιρετικά κι έτσι έχουμε να περιμένουμε διάφορα καλούδια!....

Πέρα, λοιπόν, από ένα μεγάλο ευχαριστώ, σας ευχόμαστε καλή δύναμη στο έργο σας & εδώ θα είμαστε να επικροτήσουμε τέτοιες θετικές κινήσεις! :flower:
 
Λίγες μέρες έλειψα και τα νέα από την αγαπημένη μου εταιρεία είναι συγκλονιστικά!!! Μπράβο και πάλι μπράβο και για το κανάλι και περιμένουμε και την ιστοσελίδα!
 
Όλα αυτά που προτείνεις, θέλουμε και εμείς να κάνουμε. Απλά δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαντάζεσαι ισως..

Ήδη προσπαθούμε να βρούμε τις κόπιες χωρίς τις κομμένες σκηνές, πολλές από τις οποίες δυστυχώς δεν υπάρχουν.

Ταινίες σπάνιες, που δεν έχουν παιχτεί στην τηλεόραση, όπως προαναφέραμε, είτε ανήκουν σε άλλες εταιρίες που ήταν συμπαραγωγοί (π.χ. Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο που ανήκει στην Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης), είτε έχουν χαθεί τα χνάρια τους (π.χ. Η Βίλλα με τα Νούφαρα), είτε προσπαθούμε να τις αποκαταστήσουμε καθώς είχαν καταστραφεί κατά ένα μέρος (π.χ. Μαρίνα, Ο Γρουσούζης, κ.α.).

Ειλικρινά, κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, δεδομένου ότι ασχολούμαστε στην ουσία 2 άνθρωποι, που με μεράκι και τρελή αγάπη για την FF, προσπαθούμε να μοιραστούμε με το κοινό της ό,τι υπάρχει στο αρχείο της εταιρείας. Μάλιστα, η ψηφιοποίηση σε HD που έγινε σε περίπου 150 ταινίες, θα διατεθούν και αυτές στο κοινό κάποια στιγμή, για να ζήσει μια νέα εμπειρία με τις αγαπημένες του ταινίες.

Ευχόμαστε να μην σας απογοητεύσουμε και να συνεχίσετε να στηρίζετε με την αμέριστη αγάπη σας το σύμβολο του παλιού Ελληνικού κινηματογράφου!
 
FINOS FILM, θα ηθελα να σου πω οτι κατανοω τις δυσκολιες που αντιμετωπιζετε οι δυο σας, ειδικα μαλιστα τωρα που τις εξηγεις αναλυτικα.

Περα λοιπον απο τις σπανιες ταινιες και τις κομμενες σκηνες, θα ηθελα να σταθω στην τελευταια προταση που εκανα στο προηγουμενο σχολιο μου:

Ειναι φοβερα δυσκολο να απολαυσουμε τις ταινιες της εταιριας σε πληρη οθονη 16:9; Και δε μιλαω μονο για την εικονα 4:3 που βλεπω σχεδον σε ολες τις ταινιες σας, αλλα και για ενα ενοχλητικο μαυρο πλαισιο που βλεπω στους "Κληρονομους". Ακομα και αλλοι ασχετοι χρηστες οταν ανεβασαν αυτη την ταινια στο παρελθον, την ανεβασαν σε καλυτερη αναλογια. Η δικη σας δε βλεπεται.

Μπραβο για το μερακι και την αγαπη που δινετε στη δουλεια σας και ευχαριστω για ολα οσα μας προσφερετε και θα συνεχισετε να προσφερετε.

Επειδη ομως μιλαμε για μια εταιρια - θρυλο που αγαπηθηκε οσο καμια αλλη, θελω να ξερετε οτι απο εσας δεν περιμενουμε περιπου τα ιδια με αυτα που ξερουμε (και μιλαω για τις ταινιες κι οχι για ιστοσελιδες και fb) αλλα περιμενουμε πολλα περισσοτερα.

Καντε την υπερβαση και τιποτα λιγοτερο!
 
FINOS FILM χαίρομαι πολύ που είναι εδώ κάποιος υπεύθυνος και μας δίνει κάποιες απαντήσεις. Οι ερωτήσεις μου είναι πάρα πολλές αλλά θα σταθώ μόνο σε 3 και αν είναι εύκολο και γνωρίζετε να μου απαντήσετε.

 


1. Στο αρχείο σας λογικά υπάρχουν και διαφημιστικά τρέιλερ εκείνης της εποχής 3-4 λεπτών , θα ήτανε πολύ όμορφο να "ανεβάζατε" ή να ψηφιοποιούσατε και όσα υπάρχουν από αυτά.


 


2. Το Aliki my love θα κυκλοφορήσει κάποτε τελικά;


 


3. Η μεγαλύτερή μου απορία όμως είναι η εξής. Για ποιό λόγο με τη νέα ψηφιοποίηση κόψατε 5' από την Υπολοχαγό Νατάσσα; Ειλικρινά το έχω μεγάλη απορία. Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.
:)
 
Bambinella, αρχικά πρέπει να σε ευχαριστήσω μόνο και μόνο για το ενδιαφέρον που δείχνεις.

Το aspect ratio 16:9 έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες, με πρώτο τον τύπο κάμερας που γυρίστηκε αρχικά η ταινία. Σε δεύτερη φάση, έχει να κάνει με την επεξεργασία που κάναμε στην Graal. Οι πλειονότητα των ταινιών που παίζονται στα κανάλια δεν είναι επεξεργασμένες από την Graal. Ο λόγος είναι γιατί ενώ υπάρχουν οι HDCAM-SR, τα κανάλια δεν μπαίνουν στη διαδικασία να μετατρέψουν αυτό το format, γιατί θέλει χρόνο και χρήμα. Επομένως, ενώ έχουμε καλύτερη εικόνα, δεν καταφέρνει να φτάσει σε εσάς... Η λύση σε αυτό είναι να διατεθούν κάποια στιγμή οι ψηφιοποιημένες και επεξεργασμένες ταινίες από την Graal απευθείας από την Φίνος Φιλμ στο κοινό. Και αυτό το δουλεύουμε ήδη, για να βρεθούν οι κατάλληλες συνεργασίες για να το πετύχουμε και να τις έχετε.

Συμφωνώ ότι ο στόχος είναι να γίνει η υπέρβαση. Αυτό προσπαθούμε, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Οι ταινίες αυτές είναι αθάνατες, αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας, και επιβάλλεται να κάνουμε ό,τι περνάνει από το χέρι μας για να συνεχίσουν να ψυχαγωγούν το κοινό όπως τους αξίζει.

Θέλουμε ειλικρινά να μοιράζεστε μαζί μας ιδέες, προτάσεις και λάθη που πιθανόν να κάνουμε. Πέραν του όμορφου φόρουμ, μπορείτε αν θέλετε να επικοινωνείτε μαζί μας και στο info<παπάκι>finosfilm<τελεία>com.

Tonytony καλησπέρα! Σχετικά με τις ερωτήσεις σου:

1. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πια αυτά τα διαφημιστικά τρέιλερ. Προσπαθήσαμε και εμείς να τα βρούμε, αλλά μάταια.

2. Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες για το Aliki my love, γιατί έχουν προκύψει πολλά θέματα νομικού χαρακτήρα. Το χειρίζεται ο δικηγόρος της εταιρείας, και ελπίζω - όπως όλοι - το θέμα να έχει σύντομα θετική κατάληξη.

3. Ανοίγεις μεγάλο θέμα, γιατί το πρόβλημα των κομμένων σκηνών αφορά και άλλες ταινίες. Δεν έχω να σου δώσω ακόμα απάντηση για την Υπολοχαγό Νατάσσα, αλλά προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε όλες αυτές τις σκηνές - τουλάχιστον όσες δεν είχαν κάποιο τεχνικό πρόβλημα.

Ευχαριστώ πολύ!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
FINOS FILM είπε:
Tonytony καλησπέρα! Σχετικά με τις ερωτήσεις σου:1. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πια αυτά τα διαφημιστικά τρέιλερ. Προσπαθήσαμε και εμείς να τα βρούμε, αλλά μάταια.

2. Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες για το Aliki my love, γιατί έχουν προκύψει πολλά θέματα νομικού χαρακτήρα. Το χειρίζεται ο δικηγόρος της εταιρείας, και ελπίζω - όπως όλοι - το θέμα να έχει σύντομα θετική κατάληξη.

3. Ανοίγεις μεγάλο θέμα, γιατί το πρόβλημα των κομμένων σκηνών αφορά και άλλες ταινίες. Δεν έχω να σου δώσω ακόμα απάντηση για την Υπολοχαγό Νατάσσα, αλλά προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε όλες αυτές τις σκηνές - τουλάχιστον όσες δεν είχαν κάποιο τεχνικό πρόβλημα.

Ευχαριστώ πολύ!
Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση. Έχω εγώ κάποια λίγα τρέιλερ από ταινίες σας και ευχαρίστως να σας τα δώσω αν θέλετε. Όσο για την Υπολοχαγό Νατάσσα μου κάνει τρομερή εντύπωση γιατί στο dvd από τον Τηλεθεατή κυκλοφόρησε 124' και τώρα με τη Graal παίζεται πια 119'. Η σκηνή κόπηκε τώρα άρα υπάρχει και δε μπορώ να δώσω εξήγηση γιατί συνέβη αυτό...Δε μιλάμε για κάποια χαμένη σκηνή ή με τεχνικό πρόβλημα. Και για να σας βοηθήσω το ψαλίδι έπεσε αμέσως μετά το τέλος των τίτλων και για τα επόμενα 5'.

 


Κρίμα που χάθηκαν τα τρέιλερ ήταν μικρά αριστουργήματα...
:(
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σε ευχαριστω κι εγω, FINOS FILM. Οι απαντησεις σου ειναι ακρως κατατοπιστικες.

Το ενδιαφερον μου για την εταιρια το θεωρω ως κατι το αυτονοητο. Πιστευω πως η Ελλαδα ηταν απιστευτα τυχερη που ειχε εναν ανθρωπο σαν το Φιλοποιμενα Φινο. Χωρις αυτον θα ημασταν ετη φωτος μακρια απο αυτο που λεμε Κινηματογραφο. Με λιγα λογια, οταν αλλες ελληνικες εταιριες απλως γυριζαν ταινιες, ο Φινος εκανε Τεχνη.

Ευχομαι λοιπον να ευοδωθουν οι αναμενομενες συνεργασιες για να εχουμε ολοι το καλυτερο δυνατο αποτελεσμα. Και επισης, καλη δυναμη σε εσας τα δυο παιδια που δουλευετε πανω σ' αυτο.

Για τη συνεχεια, παραθετω δυο συνδεσμους απο τις σελιδες του Retromaniax.

Τον πρωτο για να βρεις ολοκληρωμενα ολες τις κομμενες σκηνες που λαχταραμε να (ξανα)δουμε και το δευτερο ως παραδειγμα προς αποφυγη!

http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?16399-Ταινίες-της-FINOS-FILM-από-τις-οποίες-λείπουν-σκηνές

http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?11012-Αλλοιώσεις-σε-ταινίες-της-Καραγιάννης-Καρατζόπουλος-και-της-Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης
 
Tonytony, έχω ήδη ξεκινήσει επικοινωνία με την Graal και ζητάω τα παλιά reports για το τί έγινε ακριβώς κατά τη διάρκεια της ψηφιοποίησης σε κάποιες από τις ταινίες που αναφέρεις και σε άλλα topics του retromaniax.

Θα με βοηθούσε πολύ εάν μου έστελνες όσες περισσότερες πληροφορίες έχεις για τις κομμένες σκηνές.. Μπορείς να μου στείλεις email στο info<παπάκι>finosfilm<τελεία>com.

Φυσικά και θα θέλαμε να έχουμε στο αρχείο μας τα τρέιλερ που έχεις! Θα τα ανεβάσουμε και στο νεό site, μόλις είναι έτοιμο, για να μπορούν να τα δουν όλοι!

Ευχαριστούμε και πάλι για όλη την βοήθεια..

Ενδιαφέροντα τα links που μου παράθεσες, ήδη έχουμε αρχίσει έρευνα για τις κομμένες σκηνές που αναφέρονται.

Ναι είσαι πάντα καλά Bambinella!

Με κινηματογραφικούς χαιρετισμούς,

Η ομάδα της FF
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
bambinella 100 είπε:
Ειναι φοβερα δυσκολο να απολαυσουμε τις ταινιες της εταιριας σε πληρη οθονη 16:9;
Δεν υπάρχει φιλμ που να γυρίστηκε σε 16:9. Αυτό το aspect ratio αφορά την τηλεόραση, τα DVD, τα blu-ray κτλ.

Ο μόνος τρόπος για να δεις ολόκληρη την εικόνα του φιλμ (που κατά πάσα πιθανότητα είναι πίο μακρόστενη από 16:9) είναι να υπάρχουν μαύρες μπάρες πάνω και κάτω στην οθόνη. Για να γεμίσει όλο το 16:9 κάδρο της τηλεοπτικής οθόνης θα πρέπει να κοπεί η εικόνα δεξιά και αριστερά (κάτι που ίσως προτιμούν τα κανάλια για να μην γκρινιάζουν οι τηλεθεατές για τις μαύρες μπάρες).

Αν ένα φίλμ για παράδειγμα γυρίστηκε σε aspect ratio 2.35:1 θα υπάρχουν 2 μεγάλες μαύρες μπάρες πάνω και κάτω. Δες την εικόνα (κλικ για μεγέθυνση)



FINOS FILM είπε:
Ο λόγος είναι γιατί ενώ υπάρχουν οι HDCAM-SR, τα κανάλια δεν μπαίνουν στη διαδικασία να μετατρέψουν αυτό το format, γιατί θέλει χρόνο και χρήμα. Επομένως, ενώ έχουμε καλύτερη εικόνα, δεν καταφέρνει να φτάσει σε εσάς...
Η Digea δεν έχει κανάλι HD. Το ERT-HD το έκλεισαν κατά την διαδικασία 'εκσυχρονισμού' της ΕΡΤ. Επομένως η καλή εικόνα μπορεί να περάσει στους καταναλωτές είτε μέσω blu-ray είτε μέσω internet.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αγαπητέ FINOSFILM το λινκ που σου παρέθεσε η φίλη bambinella είναι πολύ κατατοπιστικό για το ποιές σκηνές λείπουν και από ποιές ταινίες. Σας το παραθέτω και γω.

 


http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?16399-%D4%E1%E9%ED%DF%E5%F2-%F4%E7%F2-FINOS-FILM-%E1%F0%FC-%F4%E9%F2-%EF%F0%EF%DF%E5%F2-%EB%E5%DF%F0%EF%F5%ED-%F3%EA%E7%ED%DD%F2

 


Επίσης θα ήθελα να σας ρωτήσω να μου πείτε πληροφορίες για τις παρακάτω ταινίες σας (αν τις έχετε , αν σας ανήκουν , αν έχουν ψηφιοποιηθεί ή αν θα ψηφιοποιηθούν στο μέλλον κτλ).


 


1. Το τραγούδι του χωρισμού 1940



2. Τελευταία αποστολή 1949



3. Νεκρή πολιτεία 1951



4. Ο δρόμος με τις ακακίες 1954



5. Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας 1955



6. Ο τσαρλατάνος 1973



7. Αγάπη μου ουα ουα 1974



8. Γυμνοί στο χιόνι 1974


 


Σας ευχαριστώ προκαταβολικά και ότι θέλετε στη διάθεσή σας.
:)
 
Να σου πω, Gifra, προτιμω να κοπει λιγο η εικονα δεξια - αριστερα, παρα να βλεπω δυο μαυρες μπαρες στα πλαϊνα.

Συγκεκριμενα, οι ταινιες Ο μικρος δραπετης και μια αλλη ακομα (νομιζω Το παρελθον μιας γυναικας) μεχρι πριν λιγους μηνες τις εβλεπα στο ΥΤ σε πληρη οθονη.

Τωρα, αν οντως ελειπε λιγο απ το πλαϊ, ουτε το καταλαβα ουτε με ενοχλησε. Μακαρι να ανεβουν ετσι και στο Καναλι FINOS FILM.

Οπως και να' χει, ευχαριστω για τις πληροφοριες.
 
bambinella 100 είπε:
Να σου πω, Gifra, προτιμω να κοπει λιγο η εικονα δεξια - αριστερα, παρα να βλεπω δυο μαυρες μπαρες στα πλαϊνα.
Αν το φιλμ έχει γυριστεί σε 1.85:1 δεν υπάρχει πρόβλημα.

Για να μετατραπεί σε 16:9 όμως ένα φιλμ που γυρίστηκε σε 2.35:1 θα πρέπει δεξιά και αριστερά να κοπεί περίπου το 25% της εικόνας.

Υπάρχει και η περίπτωση η Φίνος Φιλμ να χρησιμοποιούσε φιλμ με aspect ratio 1.37:1 οπότε δεν μπορούν να μετατραπούν αυτές οι ταινίες σε 16:9

Διαβάζοντας λίγο στην wikipedia είδα ότι : '1.37:1: 35 mm full-screen sound film image, nearly universal in movies between 1932 and 1953' . Αυτό ήταν το πιο συνηθισμένο aspect ratio μέχρι το 1953 (και στην Ελλάδα ίσως και περισσότερο)

Πάντως στο Finos Film Channel στο youtube οι περισσότερες ταινίες έχουν ανέβει σε 1.25:1 (600:480)

[h=1][/h]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κοιτα, δε θα τα χαλασουμε. Ο,τι πεις.
 
Πολύ ενδιαφέρον το ανέβασμα στο διαδίκτυο των ταινιών της FF και θα είναι ωραία αν πράξουν το ίδιο και οι άλλες κινηματογραφικές εταιρίες, έτσι ώστε να μην τίθεται ζήτημα πνευματικών δικαιωμάτων. [edit] Η όλη διαδικασία είναι παράνομη και υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Φίλε tonytony πολύ σύντομα θα σε κατατοπίσω για όλες τις ταινίες που αναφέρεις.

Δώσε μου λίγο χρόνο, να ενημερωθώ και εγώ αναλυτικά!

Ευχαριστώ πολύ!
 
FINOS FILM είπε:
Φίλε tonytony πολύ σύντομα θα σε κατατοπίσω για όλες τις ταινίες που αναφέρεις.Δώσε μου λίγο χρόνο, να ενημερωθώ και εγώ αναλυτικά!

Ευχαριστώ πολύ!
Ευχαριστώ και γω!
 
Θεώρησα πως εφόσον η ίδια η εταιρία ανεβάζει τις ταινίες της δεν θα υπήρχε πρόβλημα με τα πνευματικά δικαιώματα. Αν υπάρχει τέτοιο θέμα μήπως θα έπρεπε να ενημερωθεί ο χρήστης FINOS FILM που τις ανεβάζει; Σε ότι αφορά το κατέβασμα νομίζω πως οποιοδήποτε αρχείο έχει ανεβεί στο διαδίκτυο και δίνεται η δυνατότητα να αποθηκευτεί δεν θα πρέπει να είναι αντικανονικό το κατέβασμα του για προσωπική χρήση στη συνέχεια. Αν γνωρίζεις τίποτε περισσότερο ενημέρωσε με.
 
H δυνατότητα καταρχήν να αποθηκευτεί κάποιο video δε σου δίνεται από το ίδιο το youtube αλλά από κάποια add on.

Το οτι η ίδια η Finos Film και οποιοδήποτε άλλο επίσημο κανάλι ανεβάζει κάποιο αρχείο για δική σας τέρψη δε σημαίνει οτι το κατέβασμά του και η αποθήκευσή του είναι νόμιμη. Η κυριότητα και τα πνευματικά δικαιώματα τους ανήκουν ακόμα. Αν θες να κάνεις κάτι τέτοιο θα πρέπει να πάρεις γραπτή άδεια από τον νομικό τους σύμβουλο που είναι ενημερωμένος για αυτά τα θέματα.




Aς επανέλθουμε στο θέμα μια και ξεφύγαμε :)
 
Aν και βγαινω και εγω off topic να πω οτι:

απο την στιγμη που η Φινος Φιλμ ειναι εδω ας μας απαντησει
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα