Φωτογραφίες και βίντεο από τη ρετροσυλλογή μου

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Mr.Computer
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
πρέπει να γίνει σωστό up-scalling για μεγάλο μέγεθος αφίσας

@Blue Max
Ναι, το είχα πάρει γύρω στο '93 που είπα να τσεκάρω και την Assembly του 68000 στην A500. Είχα κοπιάρει και το Dev Pac από γνωστό μαγαζί... ανέβηκα τη σκάλα! ;)

AML1-fb.jpg

Να και δύο που είχα για C:

C-books.jpg

Το ωραίο με την Amiga ήταν ότι ασχολήθηκα με διάφορες γλώσσες και προγράμματα, που δεν είχα τη δυνατότητα στον Spectrum.
Βέβαια, στο Πανεπιστήμιο έμαθα πράγματα που δεν θα μάθαινα σε καμία περίπτωση μόνος μου, ειδικά σε θέματα αρχιτεκτονικής, ανάλυσης και σχεδιασμού. Αν κι έγραφα κώδικα μικρός ως χομπίστας, θεωρώ ότι εκεί έμαθα πραγματικά προγραμματισμό.

Να κι ένα πρόχειρο βιντεάκι με το ROM Kernel Manual και απλή BASIC, επειδή με είχε ρωτήσει κάποιος αν χρησιμοποιείται μόνο για C κτλ.

@Blue Max
Ναι, το είχα πάρει γύρω στο '93 που είπα να τσεκάρω και την Assembly του 68000 στην A500. Είχα κοπιάρει και το Dev Pac από γνωστό μαγαζί... ανέβηκα τη σκάλα! ;)
Ποιο να ναι άραγε, μήπως αυτό που πήρα την AMOS από εκεί... :lol:

Υπέροχο βίντεο, φέρνει πολλές αναμνήσεις, είχα ασχοληθεί αρκετά με Amiga BASIC, αργότερα έκανα C σε PC.
Δυστυχώς, εκείνη την εποχή ελάχιστα θέματα προγραμματισμού Amiga υπήρχαν στα Ελληνικά έντυπα, μόνο σε ξένα περιοδικά ή από βιβλία.

Υ.Γ. Γίνεται να υπάρχει βιβλιοθήκη πληροφορικής χωρίς κόπια του βιβλίου "H Γλώσσα προγραμματισμού C";
Η δική μου κόπια από τα 90s, σε άριστη κατάσταση (το έχω 2 φορές).

1730309292816.png

Φρέσκο βίντεο:

Star Trek: The Rebel Universe για τον Atari ST. Μεγάλο απωθημένο, από τη στιγμή που διάβασα το review στο Pixel, καθώς ήμουν και λίγο Σταρτρεκάκιας μικρός.
Το βίντεο περιέχει unboxing, παρουσίαση, σύγκριση με την έκδοση για Commodore 64 και PC, αλλά και μια ανεπίσημη για Amiga. Τέλος, τερματισμός του παιχνιδιού με έναν από τους πολλούς τρόπους που μπορεί να γίνει αυτό στον 1040 μου.

Το παιχνίδι είχε μαγευτικά γραφικά για την εποχή. Πάντα είχα την ελπίδα ότι θα βγει και για Amiga, το οποίο τελικά δεν έγινε. Για καλή μου τύχη όμως, το 91-92 αντέγραψα ένα public domain σε 3 δισκέττες, το οποίο ήταν ίδιο, αλλά σε HAM, με πολύ καλύτερα γραφικά και ήχο.

Βέβαια η κάψα να το παίξω και στον ST παρέμεινε μέχρι τα τέλη των 90ς, που πήρα έναν 1040. Μαντέψτε ποιο ήταν το πρώτο παιχνίδι που έπαιξα...

Ως παιχνίδι πλέον δεν πολυστέκεται, αλλά το χαρακτηριστικό του ήταν πάντα η μαγεία των γραφικών (και των αναμνήσεων). Αν του αφιερώσεις όμως χρόνο, μπορεί ν' αποδειχτεί αρκετά ενδιαφέρον.

Το είχα στον 1040 STe, θυμάμαι μου είχαν κάνει εντύπωση τα digitized γραφικά του (το παιχνίδι κυκλοφόρησε το 87).
Όταν μετά από χρόνια Amigas, αποφάσισα να πάρω έναν μεταχειρισμένο Atari κάπου στα 90s, αυτό ήταν στα παιχνίδια που πήρα μαζί.
Είχε να επιλέξεις αποστολές -αν το θυμάμαι καλά- που μπορούσες να τις τελειώσεις σχετικά εύκολα.
Είχε καλή ατμόσφαιρα. Σε C64 δεν το έχω παίξει, αλλά φαίνεται καλό.

Πολύ ωραίο βίντεο.

α!! απο τα πρώτα παιχνίδια που είχα στον ST το 87! ( warez φυσικά... οι οδηγίες απο ... BBS) και για το οποίο αναγκάστηκα μετά απο λίγο καιρό να πάρω και μια μικρή έγχρωμη tv ... (πήγαινε-ελα τον ST απο το δωμάτιο -mono monitor- στο σαλόνι στην tv)
δυστυχως το PD απο Amiga δεν είχε επιλογή να κάνεις save (δεν γνωρίζω αν βγήκε μετά , επιπλέον, αν θυμάμαι καλά, το πρόγραμμα για τον ST ήταν κάπως μη συμβατό με νεώτερα TOS.. (υπάρχει fixed έκδοση απο Petari)

α!! απο τα πρώτα παιχνίδια που είχα στον ST το 87! ( warez φυσικά... οι οδηγίες απο ... BBS) και για το οποίο αναγκάστηκα μετά απο λίγο καιρό να πάρω και μια μικρή έγχρωμη tv ... (πήγαινε-ελα τον ST απο το δωμάτιο -mono monitor- στο σαλόνι στην tv)
δυστυχως το PD απο Amiga δεν είχε επιλογή να κάνεις save (δεν γνωρίζω αν βγήκε μετά , επιπλέον, αν θυμάμαι καλά, το πρόγραμμα για τον ST ήταν κάπως μη συμβατό με νεώτερα TOS.. (υπάρχει fixed έκδοση απο Petari)
Σωστά, δεν τρέχει σε νεώτερα TOS.
Στην Amiga το save είναι στην οθόνη του Kirk. Τουλάχιστον, δεν θυμάμαι να είχα κάποιο πρόβλημα.

• Like
Reactions: xc8
Στην Amiga το save είναι στην οθόνη του Kirk. Τουλάχιστον, δεν θυμάμαι να είχα κάποιο πρόβλημα.
δεν νομίζω τότε να μιλάς γι' αυτό το PD... Star Trek v.1.0 (δεν παίζει το save/load) - εκτός αν έχεις νεώτερη έκδοση αυτό πρέπει να
διασωθεί στο νετ!! το δεύτερο PD για Amiga είναι κάπως ποιό διαφορετικό - πιο πολύ ST simulator.

17:35:04.png

δεν νομίζω τότε να μιλάς γι' αυτό το PD... Star Trek v.1.0 (δεν παίζει το save/load) - εκτός αν έχεις νεώτερη έκδοση αυτό πρέπει να
διασωθεί στο νετ!! το δεύτερο PD για Amiga είναι κάπως ποιό διαφορετικό - πιο πολύ ST simulator.

Προβολή συνημμένου 287491
Αυτό είχα. Τώρα το δοκίμασα και δεν λειτουργούν τα κουμπιά. Θυμάμαι ότι το είχα προχωρήσει πολύ, είχα βρει καμιά 10ριά αρχεία, κι ότι έσωζα. Μάλλον θα το είχα παίξει μονοκοπανιά σε κάποια φάση και θα θυμάμαι λάθος. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλη έκδοση. Αν είχα άλλη δεν την έχω πια, γιατί έχασα τις παλιές μου δισκέτες με το παιχνίδι, το '97.

• Sad
Reactions: xc8
ω κρίμα, εγώ με τόσα μηχανήματα που έχω αλλάξει , έσβηνα δισκέτες των 'παλιών' για τα 'νέα' που μυαλό τότε για διάσωση ειδικά PD, είχα PD που εξαφανίστηκαν απο το νετ - BBS mirror έγιναν αέρας... τουλάχιστον απο την εποχή του archie και μετά τα έσωνα σε οπτικά μέσα και QIC - ας ήταν καλά το SCSI... έχει χαθεί πού πράγμα απο το web rot , και το internet archive ΔΕΝ τα σώνει όλα..

ω κρίμα, εγώ με τόσα μηχανήματα που έχω αλλάξει , έσβηνα δισκέτες των 'παλιών' για τα 'νέα' που μυαλό τότε για διάσωση ειδικά PD, είχα PD που εξαφανίστηκαν απο το νετ - BBS mirror έγιναν αέρας... τουλάχιστον απο την εποχή του archie και μετά τα έσωνα σε οπτικά μέσα και QIC - ας ήταν καλά το SCSI... έχει χαθεί πού πράγμα απο το web rot , και το internet archive ΔΕΝ τα σώνει όλα..
Όντως, την έχω πατήσει κι εγώ έτσι, με δισκέτες που έχασα. Πχ. είχα μια 17bit Software κι έχω φάει τον κόσμο να τη βρω στο Internet. Δεν υπάρχει πουθενά.

Επίσης, έψαχνα το Disk Master 1.3 για πολλά χρόνια, επειδή αυτό είχα, ενώ στο Internet υπάρχει μόνο η 1.4 κι άνω. Εκεί στάθηκα τυχερός, γιατί πριν 1-2 μήνες βρήκα την παλιά μου δισκέτα.
Βέβαια και πάλι την 1.4 χρησιμοποιώ, επειδή οπτικά είναι ίδια κι έχει bugfixes, αλλά ήθελα και την παλιά, έτσι για την ανάμνηση.
Την συμπεριέλαβα και σε σχετικό βίντεο:

Στο 02:30 φαίνεται η δισκέτα και μετά η v1.3 με το bug που θυμόμουν.

Η συζήτηση μεταξύ του Mr.Computer και του xc8 με κάνει να θέλω να γράψω 2 λόγια για τις αγαπημένες μου δισκέτες.

Δισκέτες, δισκέτες, δισκέτες, μια τρέλα στα 90s.

Την γνώρισαν και την έζησαν οι χρήστες μέσα από τους Atari ST/PC, και κυρίως την Amiga, όσοι δε μπήκαν στο δέλεαρ της κόπιας-αντιγραφής.

Το έχω ξαναγράψει, είχα χιλιάδες δισκέτες, δισκέτες στο πάτωμα που δεν έμπαινα στον κόπο καν να σηκώσω.
Μέχρι είχαμε φτιάξει στόχο από χρωματιστές δισκέτες που τον σημαδεύαμε με αεροβόλο όπλο (ναι ξέρω, ακούγεται κάπως).

Αφήνω έξω τα μαγαζιά (τους επαγγελματίες της αντιγραφής της εποχής), από την μεριά του ερασιτέχνη πειρατή η αναζήτηση της φθηνότερης noname δισκέτας ήταν το άγιο δισκοπότηρο.

Έτσι για να θυμηθούμε, στο περίπου, γιατί έχουν περάσει και 30 χρόνια...

Ένα κουτί noname (10 δισκέτες) κόστιζε 200-250 δραχμές, 250-300 δραχμές οι Verbatim, ακριβότερες οι Maxell, TDK, Sony, κ.τ.λ.
Με τα πολλά βρήκαμε μια άκρη στις 100 δραχμές το κουτί. Με την παρέα μου, τις αποκαλούσαμε λιμανίσιες, γιατί ο άνθρωπος που μας τις προμήθευε τις αγόραζε κάπου κοντά στο λιμάνι του Πειραιά.

Αν έπαιρνες 10 κουτιά (100 δισκέτες) τις έπαιρνες 80 δραχμές το κουτί. Με ένα χιλιάρικο δηλαδή, αγόραζες 100 άδειες δισκέτες και έμεναν 200 δραχμές να πάρεις και 1 κουτί καλές χα χα. Παζαρεύαμε τις 50 δραχμές το κουτί, αν παίρναμε 100 κουτιά (1000 δισκέτες).

Οι αριθμοί μην προκαλούν εντύπωση, ένας καλός πειρατής της εποχής έδινε 500-1000 την εβδομάδα.

Έπρεπε να υπολογίσεις την χασούρα. Σχεδόν κάθε κουτί noname είχε ελαττωματικές. Υπήρχε περίπτωση ολόκληρο του κουτί να είναι για πέταμα. Δεν υπήρχαν επιστροφές. Αφού λέγαμε για αστείο, αν θα την βγάλει μέχρι την πόρτα.

΄Έντονες, υπέροχες αναμνήσεις, σκέφτομαι πως τώρα σπίτι δεν έχω ούτε μία, για δείγμα. (Οκ, μάλλον έχω στην αποθήκη).

-Μάζεψε τις κασέτες από το πάτωμα τώρα!
-Δισκέτες λέγονται ρε μάνα, δισκέτες, (ρε π....η μου).

Λιμανίσιες ε... Κάπου εκεί κοντά στον πύργο του Πειραιά μάλλον.. εκεί υπήρχε ένα μικρό μαγαζάκι που πουλούσε κενές βιντεοκασέτες/κασέτες/δισκέτες κτλ :)

Τελευταία επεξεργασία:
@Mr.Computer

συνήθως βρίσκεις παλιές εκδόσεις προγραμμάτων (amiga βασικά) ΕΚΤΟΣ search engines... (το diskmaster 1.3 υπάρχει στο eab zone)
πχ. http://ftp2.grandis.nu/turransearch/

γενικά για οτι άλλο ψάχνετε (αρχεία ηχου/εικόνες/προγράμματα) μπορεί να το βρείτε εκει >> http://discmaster.textfiles.com

Λιμανίσιες ε... Κάπου εκεί κοντά στον πύργο του Πειραιά μάλλον.. εκεί υπήρχε ένα μικρό μαγαζάκι που πουλούσε κενές βιντεοκασέτες/κασέτες/δισκέτες κτλ :)
Δεν ξέρω από που συγκεκριμένα τις ψώνιζε, καθώς έκανε door-to-door παράδοση βλέπεις (στις μεγάλες ποσότητες).
Είχε εκεί πάντως τέτοια μαγαζιά ναι, θυμάμαι ψώνιζα άδεια CD στα 2000s, και μάλλον ήταν από αυτό που αναφέρεις. ;)

Πίσω
Μπλουζα