UnderGround
RetroN00b
- Αντιδράσεις
- 63
Ρόδος, 3 ΤΕΛ Πειραιά, 1990.
Ώπα... Μήπως απο Κορυδαλλό?Ρόδος, 3 ΤΕΛ Πειραιά, 1990.
Περίπου τα ίδια. Κατά κανόνα το σχολείο πήγαινε στην Κέρκυρα μια που δε χρειαζόταν αεροπλάνο αλλά την προηγούμενη χρονιά (1991) είχε γίνει το φοβερό τροχαίο στην γέφυρα του Αχελώου και τα σχολεία του Αγρινίου σχεδόν όλα ακύρωσαν την εκδρομή. Τη επόμενη χρονιά το 15μελές μας συζητούσε να πάμε έστω μια τριήμερη αλλά πολλοί καθηγητές ήταν ακόμη μουδιασμένοι και πολλοί μαθητές προτιμούσαν να μείνουν σπίτι να διαβάσουν κι έτσι καταλήξαμε σε μια μονοήμερη στο Ναύπλιο όπου έστω κι έτσι μπορώ να πω ότι περάσαμε καταπληκτικά.Εμείς δεν πήγαμε στην 6η γυμνασίου (την άνοιξη του 1974) πολυήμερη εκδρομή, διότι το προηγούμενο έτος είχαν πνιγεί σε σχολική εκδρομή στην Κρήτη δυστυχώς αρκετές μαθήτριες σε βαρκάδα που έκαναν και οι καθηγητές μας αρνήθηκαν ένα χρόνο μετά να μας συνοδέψουν, θεώρησαν το ρίσκο μεγάλο. Είχαμε μαζέψει και λεφτά από κάλαντα, ποδοσφαιρικούς αγώνες κλπ. αλλά τελικά τίποτα. Αντ' αυτού μας πήγαν 3 ημερήσιες στην περιοχή, λες και δεν υπάρχει ρίσκο να συμβεί κάτι και σε μονοήμερη. Φυσικά το επόμενο έτος πήγαν κανονικά πολυήμερη εκδρομή οι μαθητές. Έτσι δεν έχω τη γλυκιά ανάμνηση από πολυήμερη εκδρομή στο γυμνάσιο...........
Εγώ πήγα 2 πενταήμερες, μία με το γενικό λύκειο και μία με το τεχνικό (ήθελα να πάρω ειδικότητα προγραμματιστή), και πήγα και τις 2 φορές Κέρκυρα.
Εγώ είμαι ακόμα πιο τυχερός! Με διαφορά 1.5 μήνα πήγα μία 7ήμερη με το σχολείο (για την οποία θα γράψω) και μια 5ήμερη με τη Φιλαρμονική στη Σερβία!!
Διαβάζω καλά; Πηγες 2 πενταήμερες!!!!
Respect είσαι πολύ τυχερός!!!
Εγώ είμαι ακόμα πιο τυχερός! Με διαφορά 1.5 μήνα πήγα μία 7ήμερη με το σχολείο (για την οποία θα γράψω) και μια 5ήμερη με τη Φιλαρμονική στη Σερβία!!
Αααχχχ, η πενταήμερη... Η εκδρομή για την οποία όλοι περιμένουμε... και που τελικά είναι ένας μεγάλος μύθος, όπως σωστότατα ανέφερε ο φίλος Fulci!!! Πήγαμε 7ήμερη στην Κρήτη τέλη Φεβρουαρίου, που αρχικά ήταν 5ήμερη, αλλά έγινε 7ήμερη λόγω καραβιού, και περάσαμε αρκετά καλά.
Επειδή, λοιπόν, έχω αρκετότατες αναμνήσεις, θα "σπάσω" την αφήγηση σε τρία μέρη: το πρώτο θα περιλαμβάνει τις πρώτες 2 μέρες της εκδρομής, 20 και 21/2, το δεύτερο θα περιλαμβάνει τις 22 και 23/2 και το τρίτο και τελευταίο τις υπόλοιπες, 24, 25, 26 και 27/2.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τα προ της εκδρομής:
Οι υποψήφιοι προορισμοί ήταν τρεις: Κρήτη, Ρόδος και Μύκονος - Σύρος. Ο τρίτος προορισμός απορρίφθηκε διότι τι να κάναμε μέσα προς τέλη Φεβρουαρίου σε κατεξοχήν καλοκαιρινούς προορισμούς; Οπότε στη "μάχη" έπεσαν η Κρήτη και η Ρόδος. Με μικρή διαφορά κέρδισε η πρώτη. Έπειτα έπρεπε να βρούμε το πώς θα πάμε ως εκεί. 6ώρο ταξίδι με λεωφορείο από Τύρναβο μέχρι Πειραιά και μετά 9ώρο με πλοίο ως το Ηράκλειο, τη "βάση" μας, ή 3ώρο ταξίδι από Τύρναβο για Θεσσαλονίκη και 45' με αεροπλάνο από το "Μακεδονία" ως το "Καζαντζάκης"; Τελικά, λόγω τιμής, επιλέξαμε το "hard way" του πλοίου, και δεν το μετανιώσαμε καθόλου!
1η μέρα, 20 Φεβρουαρίου, ημέρα αναχώρησης:
Η "μεγάλη" μέρα έφτασε, με εμένα να έχω έτοιμες τις βαλίτσες εδώ και 2-3 μέρες. Είμαι και οργανωτικός, πώς να το κάνουμε; Η αναχώρηση από τον χώρο του σχολείου ήταν στις 09:00 π.μ. αλλά λόγω ανυπομονησίας ξύπνησα στις... 06:30!!! Στο μεσοδιάστημα τσέκαρα 3 φορές τα πράγματα μου και έψησα 20 (!!!) τυροπιτάκια και 5 τοστ, να έχω να φάω κάτι στο δρόμο, ρε παιδί μου Μετά το τελικό τσεκ, ο πατέρας μου φόρτωσε τα πράγματα στο αυτοκίνητο και με μετέφερε ως το σχολείο, όπου είχαν ήδη μαζευτεί πολλοί συμμαθητές μου. Οι καθηγητές, που ευτυχώς ήταν "δικοί" μας άνθρωποι, ήλεγχαν για παρόντες και απόντες, και μας συμβούλευαν να μην κάνουμε παλαβομάρες, γιατί ουέ και αλοίμονό μας (ναι καλά ). Και φτάνει η 9άτη πρωινή, η ώρα της αναχώρησης... Φορτωνόμαστε στα λεωφορεία, αποχαιρετάμε τους γονείς μας και ξεκινάει το "μεγάλο" ταξίδι...
Στη διαδρομή προς Πειραιά δεν συνέβη τίποτα το σπουδαίο, αν εξαιρεθεί το ότι κάποια παιδιά "έβγαλαν τον εσωτερικό τους κόσμο", αλλά αυτό είναι πράγμα αμελητέο Στα λεωφορεία, κλασικά, γινόταν πανζουρλισμός: μουσικές, φωνές, κρύα ανέκδοτα, κάθε λογής βλακείες! Ε, εκδρομή πηγαίναμε οπότε έπρεπε να ξεδώσουμε. Οι ώρες περνούν, φτάνουμε Πειραιά, που, όταν περνούσαμε απ' το "Καραϊσκάκης" τα "ουουουουουουου" και τα "γαύροι" έδιναν κ' έπαιρναν
Αφικνούμεθα εν τω λιμένι του Πειραιώς, αποβιβαζόμαστε από τα λεωφορεία και εν μέσω σφοδρού αέρα περιμένουμε να επιβιβαστούμε στο πλοίο μας, το "Κνωσσός Palace". Όταν φτάνει επιτέλους η στιγμή, οι καθηγητές μάς μοιράζουν τα εισιτήρια, και προχωράμε προς την είσοδο. Η ώρα είναι ήδη 20:30, έχει σκοτεινιάσει και ο κόσμος ολοένα και αυξάνεται. Περνούμε, επιτέλους, από την είσοδο, δείχνουμε τα εισιτήριά μας και κατευθυνόμαστε προς τις καμπίνες μας, τις οποίες, όμως, δεν χρησιμοποιήσαμε για ύπνο, κοιμηθήκαμε στο σαλόνι του πλοίου οι περισσότεροι!
Το πλοίο αναχώρησε στις 21:00 ακριβώς, και αφού τακτοποιήσαμε τα πράγματά μας, πήγαμε στην πισίνα για να φάμε και να σχεδιάσουμε τι θα κάνουμε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού (ο ύπνος δεν ήταν μέσα σ' αυτά τα σχέδια ). Εν τέλει, κατά τις 23:00 και ενώ το πλοίο έχει αναπτύξει μια καλή ταχύτητα στην ταραγμένη θάλασσα που μας έκανε να ζαλιζόμαστε, με τον κολλητό μου, τον Αλέξανδρο, αποφασίσαμε να "εξερευνήσουμε" τα ενδότερα του πλοίου, όσα μπορούσαμε, δηλαδή: πήγαμε ως τις μπροστινές-μπροστινές καμπίνες, ανοίξαμε την (ξεκλείδωτη για κάποιον λόγο) απαγορευμένη πόρτα που οδηγούσε στη Σκάλα του πλοίου, πήγαμε χωρίς να μας πάρουν χαμπάρι στο πάρκινγκ, στο ελικοδρόμιο, πράγμα που μετανιώσαμε γιατί μας ήρθε όλος ο καπνός του φουγάρου στα μούτρα, για να καταλήξουμε στην αίθουσα με τα arcades, τα ποδοσφαιράκια, τα φλιπεράκια και τα air hockeys Αφού κάτσαμε κάνα 2ωρο και φάγαμε αρκετά νομίσματα, καταλήξαμε στο σαλόνι του πλοίου που είχε μαζευτεί η παρέα και παίξαμε UNO μέχρι τις 04:30 που μας πήρε, τελικά, ο ύπνος...
2η μέρα, 21 Φεβρουαρίου, άφιξη στο Ηράκλειο, βόλεμα και ξεκούραση στο ξενοδοχείο και βραδινή βόλτα στο κέντρο της πόλης:
Κοιμήθηκα περίπου 1 ώρα, ως τις 05:30, όταν με ξύπνησε ο άλλος μου κολλητός, ο Δημήτρης, για να μου πει ότι φτάνουμε στο Ηράκλειο. Αγουροξυπνημένοι και οι δυο, βγαίνουμε στο πλαϊνό κατάστρωμα για να δούμε τον ήλιο που ανέτειλε αλλά κυρίως για να μας "χτυπήσει" ο αέρας της θάλασσας, μπας και ξυπνούσαμε. Μετά από μισή ώρα, φτάσαμε επιτέλους στο λιμάνι του Ηρακλείου... Ώσπου να αποβιβαστούμε, να γίνει καταμέτρηση και τελικά να επιβιβαστούμε στα λεωφορεία, η ώρα είχε πάει 07:00! Ναι, ήμασταν "πολύ" γρήγοροι!
Αφού, επιτέλους ξεκινήσαμε, πρώτος μας προορισμός ήταν... ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Μηνά Ηρακλείου! Σοβαρά; 7ήμερη Γ' Λυκείου και το πρώτο πράγμα που επισκεφθήκαμε είναι ένας ναός; Μάλλον να μας φύγουν τα "δαιμόνια" να μην κάνουμε βλακείες, σκέφτηκα Αμ δε!!
Παρ' όλ' αυτά, ο ναός μάς άρεσε αρκετά, τόσο από άποψη μεγέθους αλλά κυρίως διακόσμησης! Ένα αριστούργημα του 1895! Εν τω μεταξύ, ήταν και μια ευκαιρία για τσιγαράκι (από τα πάμπολλα), μιας και η επιτήρηση των γονέων ήταν απούσα και των καθηγητών δεν άπτονταν τέτοιων θεμάτων Εγώ, φυσικά, και η παρέα μου, ούτε καπνίζαμε, ούτε καπνίζουμε.
Έπειτα ακολούθησε η άφιξή μας στο ξενοδοχείο, το "Astoria Capsis", δίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Μπήκαμε στο lobby του ξενοδοχείου και περιμέναμε τους καθηγητές για να συνεννοηθούν με τον ξενοδόχο για να μας μοιράσουν στα δωμάτια. Αφού έγινε και αυτό και, στο μεταξύ, έγινε ένας μικρός πανικός στο χώρο, καθώς μερικοί "έξυπνοι" δικοί μας "έπαιζαν" με το πιάνο, χωριστήκαμε στα δωμάτια στα οποία ανεβήκαμε με τα σκαλιά, βεβαίως-βεβαίως!
Στο δωμάτιο είχα μπει με δύο από τους τρεις κολλητούς μου, τον Παναγιώτη και τον Αλέξανδρο, με εμένα και τον Παναγιώτη να καταλαμβάνουμε τα κρεβάτια, αφήνοντας το ράντζο στον Αλέξανδρο, ως "εκδίκηση" που κατέλαβε το κρεβάτι του δωματίου στην εκδρομή της Β' Λυκείου στο Ναύπλιο
Κατά τις 13:00 μας καλέσανε στην τραπεζαρία για να φάμε μεσημεριανό -και τι μεσημεριανό: Είχε, απ' όσο θυμάμαι, σουβλάκια κοτόπουλο, πίτες για σουβλάκια κομμένες στα 4, πατάτες τηγανιτές, αυγά, γενικότερα υγιεινά πράγματα . Αφού σκάσαμε απ' το φαΐ, κατευθυνθήκαμε στα δωμάτιά μας για μεσημεριανή σιέστα, που θα ακολουθούνταν από βραδινή βόλτα στο κέντρο της πόλης. Η βόλτα εν τέλει έγινε, αλλά δεν συνέβη κάτι το αξιομνημόνευτο. Επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο κατά τις 01:00.
Και εδώ αρχίζουν τα "ωραία" πράγματα... Τα πιο "βαρβάτα" της πρώτης νύχτας που θυμάμαι είναι τα εξής 3:
1) Καταδρομική επίθεση σε δωμάτιο κοριτσιών με 2λιτρα μπουκάλια νερού "Επιχείρησις: Μπουγέλο". Αποτέλεσμα; Μούσκεμα όλα τα παπλώματα, οι μαξιλαροθήκες και οι κουρτίνες του δωματίου!
2) Γιαούρτομα (!!!) παιδιού που είχε γενέθλια, το οποίο κατέληξε σε πασαλλειμένους τοίχους, πόρτες, πατώματα, χαλιά, κρεβάτια, τα πάντα Φυσικά μετά τα καθαρίσαμε για να μην μας πετάξουν από την ταράτσα οι υπεύθυνοι
3) Παρ' ολίγον καυγάς με παιδιά από άλλο σχολείο, νομίζω από την Κοζάνη, γιατί ένας απ' αυτούς έκανε ένα σεξιστικό σχόλιο για την κοπέλα ενός παιδιού από το σχολείο μας. Ο καυγάς αποφεύχθηκε, αλλά "πρόλαβαν" να πέσουν μερικές κλωτσιές και σφαλιάρες.
Τελικά, πέσαμε για ύπνο όλοι κατά τις 04:00 τα χαράματα.
Συνεχίζεται...
εγώ δεν πήγα καν πενταήμερη γιατί πήγαν όλοι οι νταήδες του λυκείου και δεν γούσταρα επαφές μαζί τους. Άκουσα πήγαν Πάτμο βέβαια, λόγω κατεύθυνσης του σχολείου (εκκλησιαστικό γαρ και αρρένων καθαρά),οπότε έκατσα και διάβασα για πανελλαδικές. Το ευχάριστο βέβαια πως με τα λίγα παιδιά που κάναμε παρέα σε αυτό το σχολείο (4 συγκεκριμένα και ούτε εκείνα πήγαν πενταήμερη) πηγαίναμε και για ένα καφέ στις τοπικές καφετέριες της πόλης.