DINO είπε:
Αλήθεια, γιατί το Shadow Of The Beast, στον ST sucks;
Εφ' όσον μιλάμε για μουσική - και πιό συγκεκριμένα, την μουσική της
εισαγωγής, τότε κατά τη γνώμη μου, it doesn't suck.
Πρόκειται για ένα φοβερό sample που είναι κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό κοντά στην αυθεντική εκτέλεση της Amiga.
Δυστυχώς τα πάντα στην εισαγωγή είναι "παγωμένα" για να βγεί στον αέρα αυτό το φοβερό κομμάτι
(παρόμοια περίπτωση είχαμε π.χ. και στο Cannon Fodder, όπου στην εισαγωγή παίζει το sample -το οποίο και πάλι είναι πολύ κοντά σε εκείνο της Amiga-, και μόνο όταν πλέον τελειώσει, πέφτουν τα "credits").
Επειδή όμως στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η μουσική επένδυση ενός παιχνιδιού
δεν εξαντλείται στην εισαγωγή, προχωρώντας in-game (όπου αναλαμβάνει πιά το τσιπάκι ήχου αυτό καθεαυτό να παίξει μουσική), η διαφορά πλέον γίνεται κάτι παραπάνω απο εμφανής...
Tώρα βέβαια θα μου πείτε πως "in-game δεν τίθεται καν θέμα", διότι έτσι κι αλλιώς ο ήχος που ακούγεται απο Amiga είναι "ξερός", επειδή δεν είναι... "chiptune" ή επειδή δεν έχει καλό "άκουσμα" (!), ή δεν ξέρω κι εγώ τι.
Οκ, ας το δεχτούμε. Ο καθένας έχει το δικαίωμα της γνώμης του.
Ομως
πάω στοίχημα πως αν μαζέψω 100 νοματαίους (ουδέτερους, που
δεν γνωρίζουν απο Amiga και ST), και τους βάλω να ακούσουν και να συγκρίνουν την
in-game μουσική π.χ. του SotB ή του Cannon Fodder που αναφέραμε παραπάνω, η συντριπτική πλειοψηφία θα προτιμήσει τον ήχο που προέρχεται απο Amiga...
Και επαναλαμβάνω πως αυτό δεν το λέω για να "ρίξω" τον ST σε δυνατότητες, αλλά για να αποδείξω πως μερικές φορές γινόμαστε (άθελά μας ίσως) άδικοι όταν κριτικάρουμε έναν άλλο υπολογιστή.
(παραθέτω και τα
σχετικά αρχεία σαν απλό παράδειγμα. Είναι σε μορφή mp3, γιά να μπορούν να τα ακούσουν όλοι, και είναι γραμμένα απο εξομοίωση ήχου, και όχι απο youtube, για μεγαλύτερη ακρίβεια)
Να ρωτήσω λοιπόν και κάτι άλλο, σχετικό με το παραπάνω θέμα:
Εφόσον υπάρχει τέτοια απέχθεια προς τον DMAοειδή, PCMίστικο (όπως θέλετε πείτε τον) ήχο της Amiga, γιατί όταν προχώρησε σε κάτι αντίστοιχο ο
STE, τον εκθειάζουμε, του πλέκουμε εγκώμια, γράφουμε διθύραμβους, κλπ.,
κάθε φορά που τυχαίνει να εκμεταλλεύεται αυτές του τις δυνατότητες σε ορισμένα games, demos, κλπ ?
Γιατί έγινε αυτό το... "de-evolution" με την προσθήκη αυτής της τόσο "ξερής" και απαίσιας amigoειδούς μουσικής, την στιγμή που ήδη έχουμε τον απίθανο, "κρυστάλλινο" ήχο του chip, που τα βγάζει όλα νοκ-άουτ απο μόνο του ?
Mήπως αυτού του είδους ο ήχος μας ακούγεται "ξερός" όταν το κουτί του υπολογιστή γράφει απ' έξω "Amiga", ενώ όταν γράφει "STE", ο ήχος ξαφνικά παίρνει τα πάνω του;
DINO είπε:
Γιατί στο Epic, το κομμάτι που παίζει στην εισαγωγή ο ST, είναι κλάσεις ανώτερο από αυτό στην Amiga;
I guess we'll never know...
Noμίζω είχαμε "αγγίξει" το θέμα αυτό και παλιότερα...
Θεωρώ την σύγκριση λίγο άστοχη:
Αποκλειστικά και μόνο σαν
σύνθεση (δηλαδή οι νότες) και όχι κατ' ανάγκη σαν
ποιότητα ήχου, προτιμώ το κομμάτι που παίζεται στην έκδοση του ST (αλλά και του PC).
(απ΄ότι με είχε πληροφορήσει ο Cpt. Kal, πρόκειται για μέρος της σουίτας "The Planets", του Holst).
Στην Αmiga για άγνωστο λόγο παίζεται *διαφορετικό* κομμάτι.
Είμαι της άποψης πως αν έπαιζαν την
ίδια μελωδία, στην Amiga κάλλιστα θα μπορούσε να υπερισχύει ποιοτικά.
Ομως, "I guess we'll never know" - όπως πολύ σωστά το έθεσε ο Dino.
circleag είπε:
Αχου!!!ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΑΦΡΟΣ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤOY PINKMAN (2:30) ΣΤΗΝ AMIGAAAAAAA........
ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ!!!!
Ελεοοοος και κριμα
Γι' αυτό να προσέξεις πολύ σε ποιόν θα δώσεις την 600άρα στην κοπή, φίλε circleag !!
Δεν θέλουμε να βρεθεί σε "λάθος χέρια" και να την δούμε και αυτήν σε κάνα βιντεάκι... Χαχαχα !!