Amiga vs Atari ST

θα χαρώ να γίνει φίλε μου :)
 
φυσικα και ειχε ο ST sampled ηχο στα παιχνιδια, σε intros αλλα καποιες φορες και in-game (sfx κυριως).

απλα ηταν χαμηλοτερης ποιοτητας (bitrate) απο την amiga λογω μικρότερης χωρητικοτητας του fdd (και φυσικά και λόγο της...Paula :) οσον αφορα την συμπιεση και διαχειριση του ηχου...)

π.χ. αμα βάλετε το Turrican 2, και το ακουσετε και στις δυο εκδόσεις θα καταάβετε ενα μικρο...."φυσιμα" στο intro κομμάτι στον ST (βεβαια τοτε δεν διναμε σημασια, αλλα γίναμε "ψυρες" στα γεραματα...)
 
Να ρίξω κι'εγω με τη σειρά μου λίγο λάδι στη φωτιά :D

 
Εφτιαξε ενας ενα demo με ενα μπαλακι που χωροπηδαει σε STE και νομιζει οτι κατι εκανε, συγκρινοντας το με παλιοτερο απο αμιγκα.

Ρε με τα μπαλακια του καθενος θα ασχολουμαστε τωρα?

Πλακα κανω, μην παρεξηγηθουμε, αλλα το θεμα ειχα εξαντληθει χιλιετιες πριν, δεν αλλαζει με ενα demo.
 
Δεν πιστέυω οτι κάποιος πέρνει στα σοβαρά αυτές τις κόντρες,τα βίντεο,τα demo και

όποια άλλη αντιπαράθεση υπάρχει πάνω σε αυτό το θέμα τη σημερινη εποχή.

Προσωπικά εγω και νομίζω και ολοι οι υπόλοποι μας αρέσει να κάνουμε το χαβαλέ μας

να θυμόμαστε τις κόντρες και τις καζούρες που κάναμε πιτσιρικάδες και να συνεχίζουμε να

πειράζουμε ο ένας τον άλλο όπως δυο πολυ καλοί φίλοι που ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες.

Και τα δυο μηχανήματα είναι αξιόλογα,έχουν αφήσει εποχή,είχαν και έχουν το δικό τους

φανατικό κοινό και μη μου πείτε οτι υπαρχει έστω και ένας amigas ή ataras που δεν σέβεται

τον αντιπαλό του.

Αν κάνω κάπου λάθος διορθώστε με.
 
καμια συγκριση!

Ποσο μαλλον δε οταν το orignal Boing! demo στην Amiga ηταν (χρόοοονια πριν) ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ DEMO που παρουσιάστηκε στην CeBit το '86 στην Πρώτη εμφάνιση της Α1000 (project Loraine οπως λεγόταν!). Αν κάνω λάθος στις ημερομηνίες, μου λετε!

Στην (επαν)εκδοση του STE η σφαιρα απλα ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ, color cycling γινεται, και ο ηχος ειναι chip tune. Καλο ειναι παντως!

Στην παμπάλαια έκδοση της Amiga, η σφαίρα ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ και ο ήχος ειναι digitized sfx!
 
Με τη μόνη διαφορά ότι είχαν κάνει από την Atari και στον ST ένα. Βέβαια το original Boink είναι μια βλακεία και μισή, απλά ένα animation με colour cycling είναι, αντίθετα σε αυτό στο STE demo είναι 3d rotation.

P.S. Original atari boink

http://dhs.nu/video.php?ID=78
 
Tελικα εχουν συμφωνει ΟΛΟΙ (οταν λεμε ολοι, ενοουμε ΟΛΟΙ) οτι η αμιγκα ειναι καλυτερη, αλλα δεν ηταν το μονο αξιολογο 16μπιτ?

Γιατι η προταση "η αμιγκα ειναι καλυτερη" συνηθως μεταφραζεται στο "υπηρχε μονο η αμιγκα και κανεις αλλος".

Ο αταρι ειναι αξιολογο home και η δευτερη θεση δεν ειναι καθολου υποτιμητικη οταν πρωτη ειναι η αμιγκα και υπηρχαν στην αγορα "πολυδιαφημισμενα" apple και μηχανηματα με μεγαλυτερη υπολογιστικη δυναμη οπως τα αρχιμηδης.

Τωρα στην ιστορια γενικα των υπολογιστων, δεν ξερω εαν ειναι το δευτερο καλυτερο μηχανημα, γιατι θα αρχισουν τα σχολια οι σπεκτρουμαδες, οι κομοντοραδες και εγω σαν υποστηρικτης των αμστραντ!
 
Όχι ακριβώς, κανένας δεν διαφωνεί ότι η αμίγκα είχε καλύτερο h/w για gaming. Από κει και πέρα θεωρώ ότι η Amiga ήταν χειροτερος υπολογιστής από τον Αταρι αν και είχε καλύτερο OS αλλά όχι για όλες τις δουλειές κ.ο.κ.
 
Spectrum < Commodore 64 < Amstrad < Atari ST < Amiga

Αν ισχύει το παραπάνω, τότε ναι... Η Amiga είναι ο καλύτερος home υπολογιστής!

Φυσικά αναμένω απαντήσεις (απ'το Σπύρο κυρίως) του στυλ:

"Atari ST < Spectrum < Commodore 64 < Amstrad < Amiga... Αυτό είναι το σωστό"... :p
 
Ξέρεις τι γίνεται; Στα 16μπιτ έχουμε εύκολα νικητή στα μικρά όμως γίνεται σφαγή και ο καθένας μπορεί να ισχυριστεί οτι συνολικά είναι καλύτερος
 
Τη σφαγή που γίνεται, 116 σελίδες τώρα, δε την έχεις πάρει χαμπάρι;;; :armed:
 
Όσο γερνάω μου αρέσει να βρίσκω ηχητικά ατού ανάλογα με τη σύνθεση. Ενδεικτικά: Προφανώς και στο SOTB2 προτιμώ την Amiga όπως και στα LOTUS1-3, chaos engine κλπ. Τον ST τον προτιμώ στα: Blood money, Xenon 2 στο "Traps" (Level 2 του Turrican 2) και βέβαια... στο

JAGUAR XJ 220 Intro (ΦΟΒΕΡΟ CHIPTUNE)

[video=youtube;xpoRLU-04ps]


ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ AMIGA TUNE

http://www.youtube.com/watch?v=CYkEhro3zCM
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τρομερος ηχος του agony!Ειχα συνδεσει και κατι ηχεια 1 μετρο το καθενα και με ακουγε ολη η γειτονια!
 
Χωραγε το golden axe και το fighter bomber σε μια δισκετα, μαζι με docs και intro?

στην αμιγκα το fighter bomber ηταν απο μονο του 2 δισκετες και το golden axe ειχε δυο εκδοσεις, μια για 1ΜΒ και μια για 0,5ΜΒ

και ηταν 1 δισκετα.
 
Είχα αγοράσει αυτή τη κόπια με τα golden axe και fighter bomber, το δεύτερο δε τρέχει, ζητάει δεύτερη δισκέτα…όσο για το συγκεκριμένο μουσικό κομμάτι, είναι όντως πολύ καλό…(στον ST είναι ποιοτικά καλύτερο απʼ ότι στο youtube!)
 
*Γκούχ-γκούχ*

Ο λόγος που χωράνε και τα δύο σε μία δισκέττα, είναι προφανώς ότι πρόκειται για editor των pilot logs του Fighter Bomber, και όχι για το κανονικό παιχνίδι... ;)

Η μουσική που συνοδεύει το μενού είναι όντως πολύ καλή.

Παραπάνω, στο Jaguar, πραγματικά η μέρα με τη νύχτα το κομμάτι στα δύο μηχανήματα. Είχα σχεδόν ξεχάσει πόσο *υπέροχο* ήταν σε Amiga !!

Οσο για το Agony, τι να λέμε τώρα...

Για το συγκεκριμένο κομμάτι είχε γραφτεί στο Pixel ότι ήταν "Acid" (ή "heavy acid", σύμφωνα με τον Λεκό), αλλά το προσωπικό μου αγαπημένο είναι φυσικά η εκπληκτική εισαγωγή με το πιάνο !!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
billy είπε:
αλλά το προσωπικό μου αγαπημένο είναι φυσικά η εκπληκτική εισαγωγή με το πιάνο !!
**ΓΚΟΥΧ-ΓΚΟΥΧ**!!!

http://www.youtube.com/watch?v=VG90vGunpvE

ndial είπε:
φυσικα και ειχε ο ST sampled ηχο στα παιχνιδια, σε intros αλλα καποιες φορες και in-game (sfx κυριως).απλα ηταν χαμηλοτερης ποιοτητας (bitrate) απο την amiga λογω μικρότερης χωρητικοτητας του fdd (και φυσικά και λόγο της...Paula :) οσον αφορα την συμπιεση και διαχειριση του ηχου...)

π.χ. αμα βάλετε το Turrican 2, και το ακουσετε και στις δυο εκδόσεις θα καταάβετε ενα μικρο...."φυσιμα" στο intro κομμάτι στον ST (βεβαια τοτε δεν διναμε σημασια, αλλα γίναμε "ψυρες" στα γεραματα...)
Δεν έπαιζε καμία σχέση η χωρητικότητα της δισκέττας... Το hardware της amiga ήταν για sampled ήχους απο την αρχή. Το YM είναι γεννήτρια τετραγωνικών ηχητικών παλμών + θορύβου. Το οτι έπαιζε samples ήταν καθαρή hackια του chip! Δηλαδή το μετέτρεπαν σ' ένα είδος Digital to Analog μετατροπέα μέσω x68 κώδικα. Και φυσικά δεν υπήρχε καμία συμπίεση ήχου, ούτε στην αμιγκα, ούτε στο ατάρι. Που να σηκώσουν τέτοιους αλγόριθμους οι τότε επεξεργαστές...

Απο την άλλη η paula ήταν καθαρά chip για να πάιζει 4 ταυτόχρονα samples χωρίς να φορτώνει την cpu. Αφήστε δε που είχε και απο τα καλύτερα low pass φίλτρα και ο 8bit 16KHz ήχος της paula με το σωστό χειρισμό ακουγόταν σαν 16bit 32KHz+
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Xαχαχα !!

Ε, ναί, είναι γνωστή η κλοπή απο τους Dimmu Borgir. Είχα διαβάσει σχετικά πριν χρόνια στο Unexotica, ενώ υπάρχει και αναφορά στο H.o.L.
 
Πίσω
Μπλουζα