Amiga vs Atari ST

Σωστό…αλλά και από τα δύο καλώδια (το ένα είναι από το interface του st σε scart και το δεύτερο από το interface του st στο 9pino του 1084s);

Μπορώ να δοκιμάσω και με ένα sm124 που έχει δικό του καλώδιο, αν και έχω την εντύπωση ότι ο θόρυβος βγαίνει από το "monitor/sound" interface των ST…
 
DINO είπε:
Μια και το έφερε η κουβέντα, εγώ χωρίς κανένα module, έβγαζα ήχο από το Farfisa synth που έχω, με κατ'ευθείαν σύνδεση με τον ST, στα adventures της Sierra.Οπότε και δε μου τέθηκε ποτέ το θέμα αγοράς έξτρα εξοπλισμού, πέρα από το synth που είχα...

billy είπε:
Πολύ ενδιαφέρον αυτό Dino !!Aν κάποια μέρα βρείς χρόνο, τράβα ένα βιντεάκι με τον ST σου να παίζει MIDI απο κάποιο adventure που το υποστηρίζει.

Θα ήθελα να ακούσω τον αυθεντικό ήχο, και όχι μέσω εξωμοίωσης MIDI απο την κάρτα ήχου του pc μου στον STEEM -όπως κάνω τώρα- όπου κάποια "όργανα" δεν αποδίδονται το ίδιο (έστω και αν γνωρίζω πως μπορώ να βρώ ηχογραφημένες τις αυθεντικές εκτελέσεις online).

Εντελώς πληροφοριακά, πόσο κόστιζε εκείνη την εποχή ένα τέτοιο συνθεσάιζερ σαν το δικό σου που να βγάζει MIDI ήχο;

DINO είπε:
Στην πρώτη ευκαιρία θα κοιτάξω να στήσω τα μηχανήματα και να τραβήξω βιντεάκι...Το κόβω βασικά όταν θα πάρω άδεια, αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ... :)

Τώρα, το synth το είχα κερδίσει σε ένα ραδιοφωνικό διαγωνισμό και δεν ξέρω πόσο κόστιζε...

Φαντάζομαι γύρω στα 80 χιλιάρικα...

billy είπε:
Μάλιστα !!Θενκς για τις πληροφορίες Dino.
Το έχουμε ξαναπεί... Αργώ κάτι χρόνια, αλλά...

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μόλις είδα αυτό το thread αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τη δυσκολία σύγκρισης. Ο AtariST είναι απλώς μια μειωμένη Amiga. Ίδιο CPU, απλώς ο ST είναι 0.86Mhz παραπάνω :) . Λιγότερα χρώματα, μικρότερη παλέτα και χωρίς blitters και cooper list ο ST. Ήχος YM αντί για digital. Παρόμοια πρωτόγονα GUI OS, 3.5" δισκέτα και τα δύο (απλά η amiga είχε το 800kb format). Δηλαδή είναι σαν να πήρες μια Amiga και να μείωσες γραφικά και ήχο, να έβγαλες τσιπάκια για hardware tricks, και να κράτησες όλα τα άλλα. Ααα επίσης, και τα δύο είχαν bitplanes, απλώς η οργάνωση είναι διαφορετική, όποτε και τα δύο σε effects που πειράζουν pixel προς pixel τραβάνε το ίδιο ζόρυ. Κάτι άκουσα βέβαια (και διάβασα και κώδικα και ζαλίστηκα) ότι η οργάνωση των bitplanes στον ST σε συνάρτηση με ένα κουρασμένο opcode του 68000 που φαίνοταν άχρηστο παλαιότερα, βοήθησε στη δημιουργία καλύτερης ρουτίνας chunky to planar στο AtariST αλλά δεν ξερω κατά πόσο. Κατά τα άλλα τα κορυφαία demos του AtariST είναι εξίσου εντυπωσιακά με αυτά της Amiga οπότε δεν μπορείς να δεις διαφορές πέρα από τα λίγοτερα χρώματα και τον YM ήχο (βέβαια έχεις και demo με digisound, sidsound και τέτοια αλλά και πάλι δεν φτάνουν την ποιότητα των mod).

Κατά τα άλλα είμαι ένθερμος υποστηρικτής Atari, είχα πάντα μια λατρεία για τον Atari ίσως γιατί μου θυμίζει έναν 16bit Amstrad, ίσως γιατί μου αρέσουν οι πιο αδύναμοι και οι less trendy, έχω και Atarάκι σπίτι στο οποίο σκοπεύω να μεταναστεύσω και να ξεκινήσω demo μια μέρα, και η 16bit σκηνή του AtariST μου φαίνεται πιο ζωντανή και συμπαθητική από ότι της Amiga.
 
Εεεε?

"Παρόμοια πρωτόγονα GUI OS"?

Αφήνω τα υπόλοιπα, αλλά.... είχανε παρόμοιο OS? ούτε καν το UI τους δεν ήταν παρόμοιο!
 
O Optimus προφανώς εννοεί ποντίκι και παραθυρικό περιβάλλον.

To "πρωτόγονα" μάλλον πάει σε σύγκριση με τη σημερινή εποχή...

Υποθέσεις κάνω...
 
Χμμ, ναι. Ίσως δεν τα ξέρω καλά. Αλλά σε όποιο και να μπω νοιώθω ότι δεν υπάρχουν πολλές επιλόγες ή τίποτα παραπάνω που μπορείς να κάνεις εκεί. Δεν ξέρω, ίσως κάποιος που τα έχει δουλέψει να ξέρει καλύτερα.
 
και μένα με ξένισε η φράση πρωτόγονα OS!

Θα διαφωνήσω...στην εποχή τους και τα 2 ήταν εξωτικά στα μάτια του μέσου χρήστη! Για σύγκριση με το σήμερα είναι σαν να συγκρίνουμε τα 3,11 με τα 8άρια!

Θα συμφωνήσω όμως απόλυτα στο ότι η demo σκηνή στην αμιγκα κοιμάται αδικαιολόγητα δίχως να έχω εμπειρία για τα πατάρια! Ο dino και οι λοιποί παταροφανς θα μας πουν περισσότερα!

Βλέπεις συγκριτικά την αντίστοιχη των σπέκτρουμ και c64 να πετάει με διαμαντάκια ενώ και στον αμστραντάκο βλέπω φιλότιμα πράγματα!

Εμείς επειδή είμαστε οι καλύτεροι κοιμόμαστε στις δάφνες μας! Μέγα λάθος!
 
DINO είπε:
Το έχουμε ξαναπεί... Αργώ κάτι χρόνια, αλλά...
Dino, σ' ευχαριστώ *πολύ* για τον κόπο σου να κάτσεις και να στήσεις το όλο setup - το οποίο είναι βεβαίως ιδαίτερα εντυπωσιακό !! :thumbup:

Αν και για να είμαι ειλικρινής, πρέπει να ομολογήσω πως το αρχικό request μου ήταν κατά το ήμισυ "παγίδα" #) , ώστε να διαπιστώσω αν κάποιος κάτοχος συνθεσάιζερ που ήθελε να το εκμεταλλευτεί στα (ελάχιστα) games που υποστήριζαν MIDI, μπορούσε να έχει *ίδιο* σε ποιότητα ήχο με το "στάνταρντ" του MT-32 στα παιχνίδια της Sierra.

Οπως φαίνεται, η απόδοση είναι μεν σαφώς κατώτερη του ΜΤ-32, *αλλά* ταυτόχρονα ανώτερη απο την default μουσική του ST απο το τσιπάκι, οπότε οι (τυχεροί) κάτοχοι συνθεσάιζερ που ταυτόχρονα τύγχαναν και gamers, είχαν ένα ακόμη λόγο να χαίρονται. :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η ευχαρίστηση είναι όλη δική μου billy... :)
 


τς τς τς......Χριστούγεννα έρχονται... χωρίς επίδειξη ανωτερότητας στους Αταραδες γίνονται; Δεν μπορώ ν' αντισταθώ! Είναι ρετρό συνήθεια να τους πειράζουμε! :p

(πέραν πλάκας είναι ενδιαφέρον το βίντεο! Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εξαιρετικό βίντεο, όπως όλα της σειράς/εκπομπής Computer Chronicles. Σοβαρή εκπομπή, με πολύ μεγάλη διάρκεια, αν τα ψάξει κανείς στο Youtube θα δει να παρελαύνουν μπροστά του όλες οι μεγάλες φυσιογνωμίες του gaming και του computing. Kατα τα άλλα, Amiga rulz !
 
ρε σεις δεν αντιδρά ο Dino... :p

Δεν έχει πλάκα όταν δεν αντιδρά... ;)
 
Απο αρχαιωτάτων χρόνων οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι προσπαθούσαν να βρούν την απύντηση στο ερώτημα "ΑΤΑΡΙΟΣ ή ΑΜΟΙΓΑΔΙΝΗ;" αλλα στο τέλος τα παράτησαν και πήγαν για τάβλι.


:cool:



 
Ετυχε να δω επεισόδια της retro-εκπομπής αυτής πριν κάποιο καιρό. Πραγματικά πολύ καλό υλικό !! (και ο θρυλικός Kildall όπως πάντα πρώτη μούρη !! :thumbup: )
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
εσένα περιμένω να "πλακωθούμε", να χυθεί λίγο αταρικό αίμα αλλά εσύ τίποτα...τίποτα! :p

Έχεις χαλάσει φίλε Dino...ούτε έναν χριστουγεννιάτικο ρετροκαυγά δεν παίζουμε πλέον! Έτσι για να ζωντανέψουμε το φόρουμ ρε αδερφέ! ;)
 
[edit] Έγινε μεταφορά του ποστ από το θέμα Shadow of the Beast II [Atari ST Longplay YouTube Video]. [edit]

Να τελειωνουμε με τα games στην amiga / atari. Υπαρχουν οι εξεις περιπτωσεις, σε πολυ γενικευμενα νουμερα. Διαφωνει κανεις αντικειμενικος?

-Κυκλοφορησε μονο σε αταρι 5%

-Κυκλοφορησε μονο σε αμιγκα 25%

-Κυκλοφορησε και στα δυο και ειναι ισαξιο 10%

-Κυκλοφορησε και στα δυο και ειναι καλυτερο σε αταρι 5%

-Κυκλοφορησε και στα δυο και ειναι καλυτερο σε αμιγκα rest of the %

Aν και οι δυο τελευταιες κατηγοριες δεν λενε το πιο σημαντικο: ΠΟΣΟ καλυτερο ειναι σε καποιο απο τα δυο φορματ.

Και παλι γραφω, σε πολυ γενικευμενα νουμερα, αλλα δεν νομιζω να διαφωνει καποιος.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
καλησπερα..ειμαι καινουργιος στο φορουμ και δεν βλεπω κινηση στα αυτοκολλητα,κι επειδη μαλλον εδω καποιος απο σας τους παλιους θα μου απαντησει,αν και ασχετο,ρωταω εδω...

υπαρχει καπου να παω να δω,γιατι ψαχνω διαφορα αλμπουμ πανινι και μη,που καποιος να τα πουλαει..επισης,καποιο θρεντ με δισφορες ανταλλαγες αυτοκολλητων, οπως στο paninistas.forumgreek.com ( το ξερετε)?

αν μπορει καποιος να με βπηθησει,θα το εκτιμουσα..

Υ.Γ. παλια ειχα atari st, και με πηγαινε η μαμα μου σε ενα μαγαζι καπου στο κεντρο της θεσσαλονικης ( πειρατης το πιθανοτερο), για να μου αντιγραψει πολλα παιχνιδια..μου τα εδειχνε λιγο,σε εξωφυλλα απο προσπεκτους που ειχε στο μαγαζι του η μου εδειχνε λιγο το μενου του ποαχνιδιου λιγο,κι αν μου αρεζε,του ελεγα οκ..ειχα πολλα αγαπημενα,αλλα τα πιο καλα ηταν τα side scrolling beat em ups, περιπετειες,οπως: final fight, dragon ninja, golden axe, shinobi, double dragon, renegade...

αααχχχ,τι θυμηθηκα τωρα..ριγη συγκινησης και δακρυα... πιθανοτερο)#,
 
viking4a είπε:
καλησπερα..ειμαι καινουργιος στο φορουμ και δεν βλεπω κινηση στα αυτοκολλητα,κι επειδη μαλλον εδω καποιος απο σας τους παλιους θα μου απαντησει,αν και ασχετο,ρωταω εδω...υπαρχει καπου να παω να δω,γιατι ψαχνω διαφορα αλμπουμ πανινι και μη,που καποιος να τα πουλαει..επισης,καποιο θρεντ με δισφορες ανταλλαγες αυτοκολλητων, οπως στο paninistas.forumgreek.com ( το ξερετε)?

αν μπορει καποιος να με βπηθησει,θα το εκτιμουσα..(...)
Καλησπέρα και καλώς ήρθες! :)

Βασικά, για ερωτήσεις τέτοιου είδους, υπάρχουν τα pms (ήτοι προσωπικά μηνύματα) - στέλνεις την απορία σου σ' έναν supermod / admin και πέρνεις την απάντηση που χρειάζεσαι! ;)

Επί του θέματος που έθεσες τώρα.... Πωλήσεις / αγορές στο φόρουμ, δεν υπάρχουν. Απαγορεύονται από τους κανονισμούς. Και όταν λέω δεν υπάρχουν, εννοώ ότι δεν επιτρέπεται καν έμμεση αναφορά σε αγορά / πώληση, ιδίως μέσα σε posts. Αν υπάρξει τέτοια περίπτωση, τα μηνύματα υπόκεινται σε επεξεργασία ή/και διαγραφή.

Υπάρχει ένα section αγγελιών, που βρίσκεται εδώ: http://www.retromaniax.gr/vb/forumdisplay.php?163-A%E3%E3%E5%EB%DF%E5%F2

Επιτρέπει μόνο ανταλλαγές και χαρίσματα κι έχει τους δικούς του, ξεχωριστούς κανονισμούς ανάρτησης αγγελιών, τους οποίους και συνιστώ να διαβάσεις! :)

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, παραμένω στη διάθεσή σου μέσω πμ.

Κλασσικά, τα offtopics θα διαγραφούν! :)
 
Πίσω
Μπλουζα