Έβαλα το video της παρουσίασης της Amiga κάτω από την πρότασηherco είπε:Εβαλες video με την παρουσιαση της Amiga 1000 ? Που δεν την αγορασε κανεις οταν κυκλοφορουσε ως demo μηχανακι στα computershops ?
Σαν τι; Τι είχε η 1000 που δεν είχε η 500; Μπορώ να σου πω κάποια που δεν είχε η 1000. Η σμίκρυνση ήταν αποτέλεσμα της εξέλιξης, πολλά chips ενοποιήθηκαν, ο Agnus δεν πήρε τυχαία το όνομα Fat στην 500, το μηχάνημα απέκτησε ROM και δε χρειαζόταν να bootάρεις με kickstart πλέον, οι ίδιοι οι σχεδιαστές της 1000 είχαν εντυπωσιαστεί από το κατόρθωμα της Γερμανικής Commodore, δεν πίστευαν ότι ήταν δυνατό κάτι τέτοιο.herco είπε:Γιατι το χειμωνα του 87 αγορασε ο κοσμος amigες - την 500 - που τις ελειπαν διαφορα απο το "demo" μηχανημα.
Αυτό δεν το κάνει καλύτερο σαν μηχάνημα, αν εγώ δεν μπορώ να αγοράσω μια Amiga 1000 γιατί θέλω και τα δύο νεφρά μου δεν την κάνει χειρότερο μηχάνημα, αυτό που ίσως θέλεις να πεις είναι ότι την κάνει λιγότερο value for money μηχάνημα.herco είπε:Μεχρι τοτε οποιος ηθελε 16bit μηχανημα με απεριοριστες για την εποχη δυνατοτητες ειχε ηδη αγορασει ST.
Εγώ δεν μίλησα για πόθο αναμονής, εγώ μίλησα για πόθο και το impact που έχει δημιουργήσει αυτό το μηχάνημα από τότε που βγήκε μέχρι σήμερα. Αυτό που μας έμεινε από την πρώτη επαφή με αυτό το μηχάνημα, που ακόμη και σήμερα αναπολούμε. Ακόμα θυμάμαι τον κόσμο με κολλημένη τη μύτη στη τζαμαρία των μαγαζιών, τον χαμό που γινόταν στις εκθέσεις. Ακόμα θυμάμαι τη πρώτη φορά που είδα πραγματικό multitasking, ένα Unix-like σύστημα με πραγματικά devices, dev: για όσους θυμούνται, εντυπωσιακό software emulation σε ένα παράθυρο, πράγματα που τώρα έχουμε σαν standard τότε ήταν η πρώτη φορά που τα αντικρίσαμε.herco είπε:Ο ST δεν δημιουργησε ποθο αναμονης - γιατι ηταν ηδη εκει - στα ραφια. Ενω εσυ εβλεπες στο The Computer Shop τα demos ενος μηχανηματος που τελικα αγορασες ως συλλεκτικο μετα απο 20 χρονια.....εχει διαφορα αγαπητε Αντωνη.
Δεν ξέρω γιατί το πήρες προσωπικά, είναι μέσα στην ψυχολογία μας πολλές φορές να επιλέγουμε/δενόμαστε με αυτό τον τρόπο.herco είπε:Αυτα για το "Κεφαλαιο" και τους "Αδυναμους" αυτου του πλανητη στα επιστρεφω ασχολιαστα - μιας και αποτελουν "προσωπικα" χτυπηματα χωρις κανενα βαθος.
Ασε που μπορεiς να τρεξεις και Linux στον κορυφαιο 16bito home υπολογιστηherco είπε:Και ληγμενο γαλα να πιεις - αλλη αισθηση θα εχει... Γενικα, συγκρινουμε τον κορυφαιο 16bito home υπολογιστη με μια παιχνιδομηχανη που λανθασμενα της τοποθετησαν πληκτρολογιο - ειναι αδικη και ατοπη η οποια (ο Θεος να την κανει) συγκριση.
Το video να ξαναπώ για άλλη μια φορά το έδωσα για να στηρίξω το επιχείρημα ότι η Commodore δεν προόριζε την Amiga ως παιχνιδομηχανή. Δε ξέρω γιατί αναφέρεις τον QL και τις κατασκευαστικές αστοχίες που είχε.herco είπε:Δες λοιπον και το βιντεο της παρουσιασης του επαγγελματικου μηχανηματος της Sinclair Research ονοματι QL - γιατι μαλλον ξεχασες οτι και εκει ειχε συστοιχιες με (micro)drives και compilers και multitasking - και τελικα ειδαμε ενα χαλι (μαυρο) με καλωδια και "ιπταμενες" κολλησεις που απλα δεν δουλεψε.
Ένα-Ένα. Τι από αυτά που έγραψα δεν έχει η 500;herco είπε:Ετσι λοιπον - ενω στην παρουσιαση της Amiga 1000 το 1985 εχει ολα αυτα τα καλουδια που εγραψες
Τελικά είναι κουτσουρεμένο οπτικά και σχεδιαστικά; Αυτό είναι το πρόβλημα μας; Το ότι μίκρυνε η ολοκλήρωση και δε χρειαζόταν πλέον ανεμιστήρα και τη χώρεσαν κάτω από το πληκτρολόγιο το κάνεις και ακούγεται κακό! Τώρα αν η σχεδίαση δεν αρέσει σε κάποιους αυτό δεν το κάνει χειρότερο σαν μηχάνημα. Πως βγάζεις τον ST καλύτερο από την Amiga τεχνολογικά με αυτό το επιχείρημα;herco είπε:- 2 χρονια μετα ειδαμε ενα κουτσουρεμενο (οπτικα και σχεδιαστικα) μηχανακι - που το απεκτησαν παιδακια για να παιζουν παιχνιδια με ingame μουσικη - και που εξακολουθουν 30 χρονια μετα να κανουν κοντρες με αλλους χρηστες για το ποσο καλο ηταν το ταδε παιχνιδι στο δικο τους και οχι στου απεναντι. Ποιος 8088 emu και unix feeling...
Με μπερδεύεις. Tελικά ο ST είναιherco είπε:Προφανως - εισαι της ιδια λογικης - μιας και δεν θες να καταλαβεις το επιχειρημα οτι ΔΕΝ υπηρχε amiga πουθενα για 2+ χρονια και δεν υπηρξε ποτε θεμα κοστους. Πες επιτελους αυτο που ξερουμε ολοι - οτι το μηχανημα στο οποιο αναφερεσαι (Amiga 1000) δεν κυκλοφορησε ποτε πραγματικα - να τελειωνουμε καποια στιγμη.
Ή μπορούμε να επιχειρηματολογήσουμε πάνω στις απόψεις μας και να υπάρχει ένας ήρεμος και επικοδομητικός διάλογος.herco είπε:Και εν κατακλειδι ειναι πιο ανθρωπινο να παραδεχτει καποιος οτι ειναι fanboy της Commodore - παρα να βγαλει ολους τους διαφωνουντες ως ψυχολογικα διαταραγμενους που δεν μοιραστηκαν το ιδιο ψωνιο με αυτον.
Που σημαίνει Ford είχα ημουν ευχαριστημένος, Ford θα πάρω. Μια χαρά σκέψη, δεν καταλαβαίνω που είναι η παρεξήγηση.Κατά κάποιο τρόπο, όπως λες, ίσως ναι... Όμως αφού έμεινα ευχαριστημένος με την επιλογή που έκανα σε οχτάμπιτο μηχάνημα, παρόλο που δεν μπορούσα να παίξω όλα τα παιχνίδια που έβλεπα στο PIXEL, προχώρησα στην απόκτηση του ST, χωρίς ίχνος "οπαδισμού".Απλά το θεώρησα μια αναβάθμιση σε ένα γνώριμο έδαφος και πραγματικά, τέτοια ήταν...
Οι παρεξηγήσεις έχουν προηγηθεί πολλά ποστς πριν το δικό σου αγαπητέ Αντώνη.Shock είπε:@Dino
Έχεις απαντήσει εδώ πως αποφάσισες την αγορά του ST
Που σημαίνει Ford είχα ημουν ευχαριστημένος, Ford θα πάρω. Μια χαρά σκέψη, δεν καταλαβαίνω που είναι η παρεξήγηση.
Shock είπε:cooperative multitasking σημαίνει ότι δεν υπάρχει πραγματικός scheduler που σε κάθε κύκλο του αναπροσαρμόζει το "βάρος" της κάθε εφαρμογής. Δε λες όμως όλη την αλήθεια Δεν είναι το θέμα πως θα τρέξεις παραπάνω από 1 πρόγραμμα σε ένα λειτουργικό που δεν έχει πραγματικό multitasking.
Πως θα μοιράσεις τα resources των εφαρμογών; Πως θα έχεις interprocess communication μεταξύ τους;
Αν κάποια εφαρμογή πέσει σε ένα infinite loop το λειτουργικό πως θα ανταποκριθεί;
Πως θα έχει το κάθε πρόγραμμα το δικό του παράθυρο; Πως δουλεύει ο event handler που πιάνει τα events από κάθε παράθυρο και τα σπρώχνει στην ανάλογη εφαρμογή;
Συμφωνώ ότι το λειτουργικό του ST είχε αντίπαλο το PC μιας και τα 2 έχουν λίγο πολύ τη βάση τους στο CP/M, 8+3 γράμματα στα αρχεία, παρόμοιο filesystem και άλλα.
Η Amiga δεν είχε τέτοιους περιορισμούς, δες την υλοποίηση του Exec, τα semaphore, την λογική του intuition και του AmigaDos.
Τώρα για το hardware πάλι δε λες όλη την αλήθεια. Να συγκρίνουμε την επεκτασιμότητα out of the box των 2 μηχανημάτων; Θες να δούμε το bandwidth που είχε η Paula στο DMA transfer?
Το plug and play δεν είναι επαγγελματικό feature?
To Genlock?
To επιχείρημα με το DTP είναι λίγο άκυρο (γνώμη μου). Αν θες DTP πας σε Mac, Quark Xpress, οθόνες πορτρέτου και υποστήριξη από όλη την αλυσίδα μέχρι το RIP. Για τον ίδιο λόγο που σε studio για midi sequencer θα έβλεπες ST και όχι Amiga.
Τώρα αυτό με τα fonts με έστειλες. Άνοιξα τον STE μου. Που είναι η υποστήριξη των Fonts? Που είναι τα preferences? Που είναι ο ορισμός από πιο physical ή virtual device θα τα φορτώνει; Όλα αυτά είναι υπαρκτά σε μια default Amiga. Προφανώς εσύ θα αναφέρεσαι σε κάποιο πρόγραμμα DTP που τα κάνει αυτά, αν κάνω λάθος διόρθωσε με
Αλλά μπορείς να μου πεις για φασματοσκόπια; Το είχα πετύχει όταν έκανα φασματοσκοπία Mossbauer στο μεταπτυχιακό μου. Επίσης θυμάμαι ότι το 92 στην Comdex η Atari είχε συνδέσει έναν ΤΤ σε ένα μηχάνημα που έραβε λογότυπα σε καπελάκια του baseball αλλά το μηχάνημα θα μπορούσε να είναι μια χαρά SΤ όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί η σύνδεση θα μπορούσε να γίνει μόνο με τρόπο που θα δούλευε το ίδιο σε ST.Χειρισμός επαγγελματικών οργάνων μπορώ να σου πω toaster πχ