Amstrad 1640

Μόλις διάβασα όλα τα ποστς και θέλω να συγχαρώ τον ChrisD για όλη την λεπτομερή παρουσίαση και την εύρεση λύσης.... Το σετ που έχεις είναι αξιοζήλευτο και είσαι πάρα πολύ τυχερός που τελικά είναι λειτουργικό. Όσο για το μόνιτορ του 1512 θα πρέπει σε πρώτη φάση να μετρήσεις ρεύματα με τη μονάδα συνδεδεμένη. Από εκεί και πέρα ένας πεπειραμένος ηλεκτρονικός θα δώσει λύση. Τα schematics υπάρχουν αν τα χρειαστείς πες μου. Πραγματικά ήταν μερακλής αυτός που έστεισε όλο το σύστημα. Θα ήθελα να το δω σε λειτουργία στο video club! Πάντως προχώρα με το XT IDE που τα πράγμτα είναι πιο σύγχρονα και ξεκάθαρα. Στον 1512 δεν κατάφερα να τρέξω το DOS 5 ή 6 . Κολλάει στην εκκίνηση και έχω προσπαθήσει πολλές φορές. Η καλύτερη λύση είναι το 3.3 το οποίο θα σου επιτρέψει να κάνεις partitions των 32ΜΒ. Καλό είναι να συνδέσεις τον IDE σκληρό σου σε ένα desktop και να τον φορμάρεις σε FAT16 πριν τον συνδέσεις στο XT IDE (όπου θα τον ξαναφορμάρεις) . Δεν θυμάμαι καλά γιατί έπειδή περάσει καιρός αλλά νομίζω ότι έτσι είχα κάνει κι εγώ γιατί δεν μου τον έβλεπε.

ΥΓ ο 1512 σου έχει 640KB RAM
 
angel_grig είπε:
Πολυ καλη δουλεια Χρηστο! :bow: Δες λιγο στην δισκεττα που δουλεψε ο δισκος να δεις λιγο τι φορτωνει στο autoexec.bat και στο config.sys..εαν παντως χρειαστει να βαλεις dos απλα κανεις sys c: και σου περναει το λειτουργικο χωρις να χασεις αρχεια..
Θα το τσεκαρω! Ο δισκος ειχε μεσα και Norton Commander, πολυ βολικο πραμα για να κανω συγκρισεις! Μεσοβδομαδα λιγο δυσκολο ακομα να προλαβω να το τσεκαρω μιας και το ΣΚ τελειωσε, αλλα εστω κι ετσι οπως ειναι τωρα βολευει να το λειτουργω.

cauldron είπε:
Μόλις διάβασα όλα τα ποστς και θέλω να συγχαρώ τον ChrisD για όλη την λεπτομερή παρουσίαση και την εύρεση λύσης.... Το σετ που έχεις είναι αξιοζήλευτο και είσαι πάρα πολύ τυχερός που τελικά είναι λειτουργικό. Όσο για το μόνιτορ του 1512 θα πρέπει σε πρώτη φάση να μετρήσεις ρεύματα με τη μονάδα συνδεδεμένη. Από εκεί και πέρα ένας πεπειραμένος ηλεκτρονικός θα δώσει λύση. Τα schematics υπάρχουν αν τα χρειαστείς πες μου. Πραγματικά ήταν μερακλής αυτός που έστεισε όλο το σύστημα. Θα ήθελα να το δω σε λειτουργία στο video club! Πάντως προχώρα με το XT IDE που τα πράγμτα είναι πιο σύγχρονα και ξεκάθαρα. Στον 1512 δεν κατάφερα να τρέξω το DOS 5 ή 6 . Κολλάει στην εκκίνηση και έχω προσπαθήσει πολλές φορές. Η καλύτερη λύση είναι το 3.3 το οποίο θα σου επιτρέψει να κάνεις partitions των 32ΜΒ. Καλό είναι να συνδέσεις τον IDE σκληρό σου σε ένα desktop και να τον φορμάρεις σε FAT16 πριν τον συνδέσεις στο XT IDE (όπου θα τον ξαναφορμάρεις) . Δεν θυμάμαι καλά γιατί έπειδή περάσει καιρός αλλά νομίζω ότι έτσι είχα κάνει κι εγώ γιατί δεν μου τον έβλεπε.ΥΓ ο 1512 σου έχει 640KB RAM
Το σετακι δισκος-controller οντως τελικα παρουσιαζει ενδιαφερον. Οσο καιρο εψαχνα για το δισκο ειδα οτι ειναι RLL επειτα απο διαλογη που εκανε το εργοστασιο κατα την παραγωγη. Αν περναγε καποια τεστ τον πουλαγαν ως 32ΜΒ RLL. Αν δε τα περναγε και ηταν "λιγοτερο αξιοπιστος" εβγαινε για πουλημα σαν MFM 20MB. Μαλιστα απο οσο διαβασα οσοι ηθελα αξιοπιστια, ως προς το να μη χασουν δεδομενα, αγορααζαν τον συγκεκριμενο και τον χρησιμοποιουσαν σαν MFM 20MB.

Επισης σε σχεση με αλλα μοντελα της εταιριας, ηταν ενα κλικ παραπανω μιας και αντεχε καλυτερα σε κραδασμους και μπορουσε να λειτουργησει σε αρκετες γωνιες τοποθετησης κι οχι μονο καθετα ή οριζοντια! Αυτο το απεδειξε μαλλον και απο την τοποθετηση που ειχε τοσα χρονια μεσα στο 1512.

Οι τιμες παντως που βρηκα στο νετ για λειτουργικα κομματια ηταν απο υπερβιλικες ως αστειες! Περιπου 500$ για τον δισκο (οχι στο ebay) και 50-180$ για τον controller στο ebay! Ενα λειτουργικο σετ δηλαδη μπορει να απογειωθει κοντα στα 500-600$ :eek:

Υπερβολη και τρελα μαζι!

Οσο για τα schematics αν εννοεις το Service manual καταφερα και βρηκα ενα γνησιο για τη συλλογη μου! Αυριο μαλιστα θα το εχω στα χερια μου ωστε να διαβασω και πιο ανετα το διαγραμμα της πλακετας στο ECD Monitor μπας και καταφερω να βρω λυση! Προς το παρον δε καταφερα να βρω κανεναν να μου προτεινει μαγαζι επισκευων ή να αναλαβει ο ιδιος να το ψαξει! Ασε πυ φανταζομαι οι τιμες θα ειναι εξωφρενικες αν καταλαβουν οτι το θελω ντε και καλα!

Ειρωνια ειναι οτι βρηκα στο ebay 2 λειτουργικα μονιτορ ECD αλλα τα μεταφορικα ηταν υπερβολικα πολλα και με αναγκασαν να τα αφησω!

Με το ΧΤ-IDE εχω κολλησει στην ευρεση εξαρτηματων που χρειαζονται! Θα ρωτησω ενα μαγαζακι ακομα, αλλα αν δε βρω κι εκει θα πρεπει να ψαχτω αλλιως! Ο κεντρικος εισαγωγεας της Farnell στην Ελλαδα εχει ελαχιστη παραγγελια 70? και αν πεις οτι το παρακαμπτω αυτο με καποιο τροπο, εχει και ελλειψη απο ενα, κατι που με καθυστερει παλι! Θα δουμε...

Αυτη τη στιγμη ο δισκος εχει μεσα 3.2 και οσες δισκετες εχω κι εγω ειναι 3.2 Καπου ειχα και μια βασικη απο 6.22 και το 1640 ξεκιναγε παντα κανονικοτατα! Και μια εκδοση του PC-DOS που ειχα δοκιμασει καποτε ξεκινησε χωρις παραπονα! Γενικα δεν ειχα ποτε θεμα και μου κανει εντυπωση αυτο που λες τωρα! Δε ξερω βεβαια αν αλλαζει το σκηνικο στον 1512 μιας και δε δουλεψα ποτε με κανεναν. Θα ειναι ο πρωτος οταν τον επισκευασω!

Ευτυχως εχεις καλο φωτογραφικο υλικο απο την δικια σου επισκευη και πιστευω να το καταφερω να κανω τα ιδια "κολπα". Μια διευκρινηση μονο. Χρησιμοποιησες τροφοδοτικο AT ή ATX;;; ΑΤΧ βρισκουμε παντου, εχω μαλιστα μερικα στην αποθηκη, ΑΤ ομως δυσκολευει το πραμα...

Αλλο κατι που μου ηρθε σαν ιδεα, ειναι να εγκαταστησω τον σκληρο αντι για πισω στο κουτι και χυμα οπως τον εχω τωρα προσωρινα, να μπει στην θεση του δευτερου drive, οπως εμπαιναν κανονικα και απο το εργοστασιο. Αυτο θα με κανει να βγαλω απο πανω το δευτερο 5,25" , κατι που θα εκανα ετσι κι αλλιως για να βαλω το 3,5".

Το θεμα ειναι οτι θα ηθελα να εχω την δυνατοτητα και για τους δυο τυπους δισκετων, και 3,5" και 5,25". Επειση κατα καιρους χαζευω στο ebay για ανταλλακτικα κτλ ειδα εναν που πουλαγε ενα τετοιο συστημα (με σκληρο μαμα στη σωστη θεση) και ειχε εξωτερικο 3,5". Μου αρεσε σαν λυση γιατι το μηχανιμα εδειχνε πιο σωστο ιστορικα!

Ρωταω εγω λοιπον τωρα, πως μπορει να μπει εξωτερικο το 3,5";

Μπορει να μπει καποιο απο αλλο Amstrad οπως πχ απο 6128; Αυτα ξερω οτι ειναι μεσα στη θηκη τους, εχουν δικη τους τροφοδοσια απο μετασχηματιστη και με το PC που συνδεονται;

Αλλη λυση που σκεφτηκα ειναι να βρω μια θηκη για να βαλω ενα δικο μου drive με εξωτερικη τροφοδοσια, να τραβηξω μια προεκταση της καλωδιοταινιας εξω απο το PC και να το λειτουργησω σαν εσωτερικο-εξωτερικο (Γκετο λυση ;) ).

Μολις μπει παντως θα κανω ενα τσεκ και την καρτα ηχου, να δω αν δουλευει και πως δουλευει με το δικο της προγραμμα αλλα και με κανενα παιχνιδι! Θα εχει αρκετα ενδιαφερον!

Το δευτερο 1640 θα εχει τον XT-IDE λιγο πολυ με το ιδιο setup που εχει ο Λαζαρος στο δικο του.
 
ChrisD είπε:
Ρωταω εγω λοιπον τωρα, πως μπορει να μπει εξωτερικο το 3,5";
Mπορει να γινει αλλα πρεπει να εχεις μακρυ καλωδιο για να βγαινει εξω απο τον amstrad...προσωπικα δεν θα το εκανα για να μην μου γινει καμμια ζημια..Εαν θες εξωτερικο drive ψαξε για αυτο :http://www.ebay.co.uk/itm/MicroSolutions-Backpack-1-4MB-Parallel-Printer-Port-3-5-Inch-Diskette-Drive-NIB-/390363772374?pt=US_CD_DVD_Blu_Ray_Drives&hash=item5ae37e75d6 (συνηθως το βρισκεις σε πολυ πιο νορμαλ τιμες απο αυτη που βλεπεις..)

ChrisD είπε:
Μπορει να μπει καποιο απο αλλο Amstrad οπως πχ απο 6128; Αυτα ξερω οτι ειναι μεσα στη θηκη τους, εχουν δικη τους τροφοδοσια απο μετασχηματιστη και με το PC που συνδεονται;
Το 6128 ειχε των drive των3" που δεν σου χρησιμευει στο pc....

Προς το παρον δε καταφερα να βρω κανεναν να μου προτεινει μαγαζι επισκευων ή να αναλαβει ο ιδιος να το ψαξει! Ασε που φανταζομαι οι τιμες θα ειναι εξωφρενικες αν καταλαβουν οτι το θελω ντε και καλα!
Για μαγαζι επισκευων δυσκολο..εαν δεν βρεις λυση μπορεις να μου το στειλεις να το δω...

Οσον αφορα το τροφοδοτικο και το ΑΤΧ σου κανει μια χαρα..
 
Οντως τα 6128 ειχαν 3". Δικο μου το λαθος.

Αυτο που εχεις στο link ειναι κατι σαν αυτο που ψαχνω. Οντως η τιμη τσουζει λιγο (το περιμενα εδω που τα λεμε αλλα οχι τοσο). Σημερα μου ηρθε και μια ιδεα ακομα αλλα πρεπει να μετρησω διαστασεις μεσα στο κουτι να δω αν ειναι εφικτη. Νεωτερα μετα το μετρημα ;) .

Σημερα παρελαβα και αυτο:

Προβολή συνημμένου 83214

Καλη η σκαναρισμενη εκδοση στο internet αλλα ετσι οπως εχει διπλωμενες σελιδες μεσα οταν τις ανοιγεις βγαζεις ακρη στα διαγραμματα πολυ πιο ευκολα!

Θα μπορεσω επιτελους να δω τι και πως απο τα οσα ξερω και να παρω συμβουλη κι απο κανεναν αλλο πιο γνωστη.

Γρηγορη ευχαριστω πολυ για την προταση! Να το παλεψω μονος πρωτα για την τιμη των οπλων ομως :)

Κι ενα μικρο teaser απο παιχνιδι που βρηκα μεσα στον σκληρο

Προβολή συνημμένου 83215

Titus the Fox!

Και παιζει και σε EGA emulation με 16 χρωματα!!! :)

2013-07-15 15.34.10.jpg

2013-07-14 12.34.07.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ChrisD είπε:
Γρηγορη ευχαριστω πολυ για την προταση! Να το παλεψω μονος πρωτα για την τιμη των οπλων ομως :)

Κι ενα μικρο teaser απο παιχνιδι που βρηκα μεσα στον σκληρο

Προβολή συνημμένου 83215

Titus the Fox!

Και παιζει και σε EGA emulation με 16 χρωματα!!! :)
Ειναι το Moktar (το Titus the FoX ,οταν ακομα δεν ηταν αλεπου) ,ενα underated και παρα πολυ καλο platform -καλυτερο απο καποια commander keen κατα την ταπεινη μου γνωμη - και ιδιαιτερα ομαλο στην κινηση σε μη 286 μηχανημα .
 
Μάλλον είμαι άσχετος ... αλλά εκείνο το μήνυμα τι είναι ; Μου φαίνεται λες και ο υπολογιστής εκπλάγηκε ! ...
 
iliekater είπε:
Μάλλον είμαι άσχετος ... αλλά εκείνο το μήνυμα τι είναι ; Μου φαίνεται λες και ο υπολογιστής εκπλάγηκε ! ...
To μυνημα το εχουν βαλει οι προγραμματιστες...το ξερω γιατι παλαιοτερα εχω παιξει το παιχνιδι..
 
πολυ καλο θρεντ..και ευχομαι να τα βρεις ολα τα εξαρτηματα και να τα κανεις να δουλευουν και τα 3 συντομα φιλε..!!
 
Χαθηκα λιγο λογω ελειψης χρονου και αλλων εργασιων που με κρατανε μακρια τοσο απο το ιντερνετ και το φορουμ, οσο και απο την επισκευη των Amstrad αλλα προλαβα και εφτιαξα ενα δοκιμαστικο μειγμα Retrobright ενα μεσημερακι και δοκιμασα τα αποτελεσματα με αρκετη εκπληξη!

Μολις προλαβω θα ανεβασω φωτογραφιες και θα κανω την σχετικη ενημερωση! Λιγο υπομονη μονο γιατι σφιξαν οι ζεστες και τα χρονικα περιθωρια :)
 
Ξέρω, ξέρω.....ΧΑΘΗΚΑ!

Χάθηκα μεν λόγω υποχρεωσεων, εργασιών και άλλων προσωπικών θεμάτων, αλλα δεν εγκατέλειψα τελείως τις επισκευές.

Δυστυχως δεν ειχα τον χρόνο που θα ήθελα να ειχα για να φτιαξω οτι θέλω, αλλά ας κανω μια μικρη ενημέρωση στο θέμα:

- Εκάνα δοκιμή τον printer και δουλεύει μια χαρα σε όλα του! Θέλα απλα μια καινουργια μελανοταινία και είναι έτοιμος να τυπώσει και πάλι. Καθυστερώ την εγκατάσταση της μέχρι να τον ξασπρίσω με Retrobright!!!

- Το 1512 παρέμεινε ως έχει προς το παρον. Περίμενω να παραλάβω ένα 24πινο καλώδιο επέκτασης για τροφοδοτικό και να βάλω μπρος την επισκευη του με τον τρόπο που έχει φτιαξει και ο Cauldron το δικό του. Δουλεια που γίνεται εντός σπιτιου τώρα που πιανουν τα κρυα σιγα σιγα!!! ;)

- Αναφέρω το εντος σπιτιού γιατι μεσα στο καλοκαιράκι με τους δυνατούς ήλιους του εκμεταλεύτικα την ωραιότατη ακτινοβολία και έφτιαξα λίγο Retorbright (δυστυχως χωρις xantham gum) και εκανα δοκιμές σε μικρα πάνελ (κάλυπτρα θυρων επέκτασης στα 1512 και 1640). Τα αποτελέσματα ηταν εντυπωσιακα! Τόσο πολυ που δοκιμασα τον υλικο και σε αλλα πλαστικα (καμια σχεση με ΗΥ) μερη και ανακάλυψα ενα καινουργιο....έρωτα!!!! Θα γίνουν και τα υπολοιπα κομματια οταν ολοκληρωθουν οι επισκευες στο ηλεκτρονικο κομματι!!!

- Και το ηλεκτρονικο κομμάτι ειναι αυτο που...."πονάει". Πήγα το μονιτορ του Schneider σε δύο καταστηματα επισκευης ηελκτρονικων για να βρω λύση στο θεμα που έχει. Ο πρωτος δεν ηθελε καν να ασχοληθει απο οσο κατάλαβα και το κρατησε 1-2 μέρες μονο και μονο για να με ξεφορτωθει απλαλέγοντας μου "Καμμένο τροφοδοτικο! Δεν φτιαχνεται! Πετα το μωρε και παρε ενα καινουργιο υπολογιστη! Τι την θες αυτη τη σαβουρα;!"

Ο δεύτερος οχι απλα εντυπωσιαστικε που ειδε παλι μπροστα του τετοιο PC μετα απο χρόνια αλλα στην αρχη το μπερδεψε με 6128! Ηξερε! Απλα δε θυμωταν! Εκανε εναν ελεγχο και προσαθειες να βρει τι φταιει και κατέληξε στον μετασχηματιστή. Δυστυχως ομως ανταλλακτικο ούτε για δείγμα!

Το πολυπόθητο EGA λοιπον ειναι καπουτ προς το παρον!

Εχώ μερικές εναλλακτικες τώρα:

- Προφανως κανω χρηση εξωτερικου τροφοδοτικου για να δωσω ρευμα στην κεντρικη μονάδα! Κάτι το εύκολο με λιγη ενασχοληση με κολλητηρι κτλ...

- Απενεργοποιω την on board καρτα γραφικων και χρησιμοποιω εξωτερική! Μιας και VGA μονιτορς υπαρχουν απλετα, πρεπει να βρω μια VGA 8 ISA.....

- Αφηνω την onboard ως έχει και χρησιμοποιω εναν converter απο EGA σε VGA. Εχω δει μερικα τετοια στο ebay αλλα δυστυχως δεν εχω πολλες πληροφοριες για το κατα ποσο δουλευουν σωστα. Ξερει κανεις τιποτε, να ριξει λιγο φως στην υποθεση;

Ακομα στο ψαξιμο λοιπον μεχρι βρω τι θα κανω! Παντως ακομα δεν εγκαταλειπω το μαμα EGA. Ψαχνω ανταλλακτικα με νυχια και με δοντια ή εστω καμια πατεντα να το σωσω.

Μεχρι τοτε θα ασχοληθω μονο με το 1512 για να το φερω σε λειτουργικη κατασταση και μετα να το ξασπρισω :D .

Θα κανω κι ενα μικρο update με φωτογραφιες απο το retrobright συντομα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν χρειαζεται να περιοριστεις σε 8 bit καρτες αν πας σε vga. Πολλες 16 bit vga ειναι σε συμβατες με 8 bit διαυλους. Δες εδω για περισσοτερες πληροφοριες.
 
ChrisD ο 1640 έχει βλάβη στον μετασχηματιστή υψηλής τάσης ή στον άλλο? Πολύ αστεία η ιστορία με τους ηλεκτρονικούς... πιστεύω ότι διορθώνεται πάντως. Εγώ στο μονόχρωμο μόνιτορ του 1512 κατέλειξα να κάνω την πατέντα με το εξωτερικό τροφοδοτικό γιατί ακριβώς είχε καεί ο μετασχηματιστής και ουτε επιδιορθωνόταν, ούτε υπήρχε ανταλλακτικό. Όταν ξεκινήσεις την επιδιόρθωση κάνε ένα νεο thread να τα λέμε εκεί.
 
Στον αλλο...κατι βραχυκυκλωνει εκει περα. Κοιταω μηπως βρω καποιον να το επιδιορθωσει, δεν το εγκαταλειπω ακομα το μονιτορ!

Στο μεταξυ εψαξα και βρηκα και καρτα VGA στο ebay. Trident 9000i-1 ISA 16bit με δυνατοτητα να δουλεψει και στα 8bit μετα απο ρυθμιση jumper. Μαλιστα επειδη ειμουν λιγο δυστακτικος κατα ποσο θα δουλεψει στον Amstrad, ειχα αναφερει στον πωλητη οτι την θελω για παλιο κλωνο ΧΤ και μου ειπε οτι την εχει δοκιμασει σε 3-4 και το μονο που δε δουλεψε ηταν σε IBM.

Αργοτερα ετυχε και του ειπα οτι ειναι για 1640 μου απαντησε οτι εχει τετοιο μηχανημα(!!!), την εβαλε μεσα, δουλεψε μια χαρα και μαλιστα θα μου στειλει και το setting που θελουν τα dip swiches(οχι οτι τα χρειαζομαι, μιας κι εχω το service manual, αλλα ηταν εξυπηρετικος).

Το οτι ειχε και αυτος 1640.....μικρος ο κοσμος απλα!!!

Σε αναμονη της καρτας λοιπον και μεχρι τοτε πιστευω ηρθε ο καιρος να παω να παρω κι ενα τροφοδοτικο για να προετοιμασω το καλωδιο τροφοδοσιας της κεντρικης μοναδας. ΑΤ δεν βρηκα πουθενα σε νορμαλ τιμη. Θα παρω ενα ΑΤΧ και θα γινουν οι αναλογες μετατροπες.
 
Δεν ξερω αν ειπωθηκε ηδη στις προηγουμενες σελιδες τοy thread ,αλλα αν θυμαμαι σωστα οι 1512/1640 ειχαν την σχεδιαστικη πρωτοτυπια να τοποθετησουν το τροφοδοτικο στην κασα του monitor και οχι στο κουτι του υπολογιστη κατι που υποθετω αυξανει τον βαθμο δυσκολιας οσων αφορα την ευκολια επιδιορθωσης ????
 
Για τον 1640 οτι σου ειπε ο Cauldron..εαν η βλαβη δεν ειναι στον μετ/στη υψηλης διορθωνεται η βλαβη.Δεν εισαι και κοντα να ριξουμε καμμια ματια..
 
Δυστυχως δεν ειμαι κοντά. Αλλα στο τελος θα την βρουμε την λυση!

Ειχα ορεξη και για ενα μικρο update με φωτογραφιες, αλλα το κινητο μου αλλαξε γνωμη και αποφασισε να "χτυπησει" την SD και να χασω παμπολες φωτο, αναμεσα σε αυτες και μερικες απο τις δοκιμες που εκανα με το retrobright. Καταφερα να σώσω 2-3 μονο, αλλα και παλι ειναι αρκετες γι ανα φανει η διαφορα!

Χρησιμοποιησα τις οδηγιες που βρηκα λοιπον για το Retrobright, συγκεντρωσα ολα τα υλικα που βρηκα τοπικα, εκτος απο xanthan gum που δεν βρηκα!(Την επομενη φορα θα εχω ομως).

Δεν ηξερα τι επιτυχια θα εχει το μειγμα, αν το χρησιμοποιω σωστα, αν θα "φαει" τα πλαστικα ή οχι κι έτσι εκανα δοκιμή στο πιο "αχρηστο" κομματι των Amstrad: Το πλαινο καπακι απο τις θυρες επεκτασης, το οποιο σπανια ειναι και πανω στο PC ετσι κι αλλιως γιατι παντα κατι ειναι συνδεδεμενο εκει!

Αρχικα εκανα μονο αυτο του Schneider το οποιο ηταν και πιο ταλαιπωρημενο-κιτρινισμενο απο τα χρονια!

Αναμιξη μειγματος λοιπον, επιλογη ενος καλα φωτισμενου (απο τον καλοκαιρινο ηλιο) μέρους, απλωμα του retrobright πανω στο πλαστικο κομματι....ξανα....και ξανα γιατι σαν υγρο που ηταν ετρεχε και δε καθοταν εκει που ηθελα! Αλλα στο τελος ειχα καλυψει ολο το κομματι!

Λιγη ωρα μετα διαπιστωσα οτι απο υγρο αρχισε να γινεται σαν αφρος. Φουσκωσε σαν κεηκ και αφρισε! Δε το περιμενα και νομιζα οτι εκανα κατι λαθος στο μειγμα, αλλα αποφασισα να το αφησω να δω τι θα γινει...τελικα μετα απο κανα 4ωρο ειπα να το μαζεψω!

Με το που μπηκε κατω απο τη βρυση για να διωξω τον αφρο και αρχισε να φευγει πανω απο το κομματι.....λευκο!!!

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!

Ουτε παραμορφωσεις, ουτε τιποτε! Απλα ειχε επανελθει! :eek:

Περιττο να πω οτι εμεινα να το χαζευω καμποση ωρα!

Κι επειδη μιλαμε για ενα κομματι μονο δοκιμαστικο που περασε το τεστ πηρα θαρρος και αμεσως ξεκινησα ξανα τη διαδικασια. Ειχα μιση μερα με ηλιο ακομα μπροστα μου, οπωτε προλαβαινα να κανω και δευτερη δοση.

Ξανα το ιδιο καλυμμα λοιπον, απο την αλλη μερια αυτη τη φορα, το αντιστοιχο αδερφακι του απο το 1512, τα δυο μεγαλα καπακια που ειναι απο την πανω μερια του κουτιου, ενα ποντίκι και μαζι εριξα και μισο joystic το οποιο ειχε αλλο χρωμα και ηθελα να δω αν θα επανελθει κι αυτο.

Δυστυχως εχασα τις φωτο απο το πριν-μετα, αλλα στις παρακατω που έσωσα φαινεται το ενα μισο του joystic που ειχε γινει σε πρωτη φαση και το δευτερο μισο του που εγινε αργοτερα. Ετσι φαινεται καθαρα το πριν-μετα! Η διαφορα απλα θεαματικη!!!

attachment.php


attachment.php


Μικρή παρατήρηση εδώ: Οι κεκλιμενες επιφανειες και οι καμπυλες ειναι πολυ μεγαλη ταλαιπωρια να στρωσεις το μειγμα. Κυλουσε συνεχεια και δεν απλωθηκε ομοοιομορφα με αποτελεσμα να μου αφησει σκιες στο joystic και το ποντικι. Προσπαθουσα συνεχως να το απλωσω οσο καλυτερα γινεται και να προσθετω κι αλλο υλικο αν χρειαζοταν αλλα δεν ηταν καθολου ευκολο. Δε ξερω αν σε αυτο φταιει που δεν ειχα xanthan gum.

Επίσης, στην τελευταια μου προσπαθεια ξεχασα τα πραγματα περισσοτερη ωρα στον ηλιο. Οταν τα θυμηθικα και πηγα να τα δω ο αφρος ειχε σχεδον εξατμιστει (ισως και λογω της πολυς ζεστης που ειχε εκεινη η μερα) και αφησε μια ξεραμενη εκδοχη του πανω στα πλαστικα που τελικα εφυγε με πλυσιμο και επιμονη!

Επισης εκανα δοκιμη και στα κοκκινα κουμπια του joystic που ειχαν σκουρινει κι αυτα απο τα χρονια και τελικα μετα την θεραπεια εγιναν...ροζ με λευκες σκιες! Μαλλον στο κοκκινο χρωμα δεν αντιδρα και πολυ καλα! Μικρο το κακο πάντως μιας και το joystic δεν ειναι λειτουργικο και απλα το χρησιμοποιησα για δοκιμες.

Αν πετυχω καμια ηλιολουστη χειμερινη μερα θα κανω παλι αποπειρα να δω πως θα συμπεριφερθει και στο κρυο.

Αυτη η φωτο ειναι χθεσινη απο τον Schneider με τα λευκα πλεον καπακια πανω στο ακομη κιτρινισμενο κουτι! Η διαφορα εμφανης!

attachment.php


Εχουμε δουλεια ακομα να κανουμε παντως! Ηλιο δεν εχουμε... :p

2013-07-24 13.57.02.jpg

2013-07-25 10.07.45.jpg

2013-11-25 13.50.19.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ΟΥΑΟΥ τι καθαριότητα είναι αυτή!!!
 
Χρονια πολλα σε ολο το Φορουμ!

Ο Αη Βασιλης ηρθε λιγο νωριτερα φετος για μενα και με την ευκαιρια κανω και μια εορταστικη ενημερωση!

Ειχα παρει απο ebay μια καρτα γραφικων για να μπορεσω να χρησιμοποιησω το Schneider με αξωτερικο μονιτορ και τροφοδοσια απο ΑΤΧ τροφοδοτικο!

Η καρτουλα κατευθασε πριν μερικες ημερες και ειναι μια Trident TVGA 9000i-3. Προκειται για μια 8/16bit ISA VGA με 256Κb μνημης επεκτασιμη στα 512.

Aφου ρυθμισα τα jumper της για λειτουργια σε 8bit, την τοποθετησα σε μια απο της θυρες επεκτασης, συνεδεσα ενα 15αρι VGA μονιτορ που ειχα και εδωσα τροφοδοσια απο το λειτουργικο CGA στην μοναδα! Δε ξεχασα να κατεβασω ολα τα dipswitches της ενσωματομενης καρτας γραφικων, απομονωνοντας την ετσι και λεγοντας στην μητρικη οτι πλεον εχει εξωτερικη καρτα οθονης VGA.

Μεγαλη η αναμονη για το τι θα γινει μολις πατησα το κουμπι και το "τερας" ξυπνησε! Και ΝΑΙ...εχουμε εικονα! Ειδα τα σχετικα με το BIOS της TRIDENT με χρωματιστα γραμματα και μετα αμεσως το κλασσικο για τον Amstrad "Check keyboard and mouse"! (Δεν ειχα συνδεσει πληκτρολογιο για αυτη τη δοκιμη).

Αρα ολα καλα! Η επισκευη μπορει να προχωρησει κανονικα απο εδω και περα!

Την εβομαδα που περασε εκμεταλευτικα την ηλιοφανεια που ειχαμε και ελυσα ολα τα πλαστικα αφηνωντας τα στον ηλιο αλοιμενα με Retrobright!

Λιγο η ελαχιστη διαρκεια ηλιοφανειας, λισο (ισως) το κρυο και πολυ η τεραστεια κιτρινιλα που ειχαν τα πλαστικα, με αναγκασαν λιγο πολυ να κανω δυο με τρεις "θεραπειες" την καθε επιφανεια!

Το αποτελεσμα αρκετα εντυπωσιακο μιας και το PCακι δεν ειναι πλεον κατακιτρινο αλλα βρηκε κατα ενα μεγαλο ποσοστο το αρχικο του χρωμα!

Θα το περασω μια φορα ακομα παντως οταν βελτιωθει ο καιρος παλι για να δω αν μπορει να ξασπρισει λιγο ακομα μιας και μια κιτρινιλα εμεινε και τωρα που δεν εχει την εργοστασιακη οθονη πανω του φαινεται (η εσοχη για την βαση της οθονης δεν εβλεπε ηλιο και εχει παραμεινει στο εργοστασιακο κρεμ χρωμα).

Παραλληλα εχω να κανω ακομα το πληκτρολογιο και τα drive με τα οποια δεν προλαβα να ασχοληθω!

Αυτα οσο αφορα το εμφανησιακο και λειτουργικο κομματι!

Εμενε μονο το θεμα τροφοδοσιας για να προχωρησουν οι εργασιες!

Κλασσικη λυση πλεον η χρηση ΑΤΧ τροφοδοτικα, εξωτερικα απο το PC για αρχη. Απο το service manual ειχα το διαγραμμα των pin της κεντρικης φυσας τροφοδοσιας του κουτιου!

Μιας και δεν ηθελα να καταστρεψω το εργοστασιακο καλωδιο που παει απο την οθονη στην 14πινη φυσα, σε περιπτωση που το ΕGA μονιτορ επισκευαστει καποια στιγμη, αρχισα να ψαχνω στην τοπικη αγορα για καινουργια 14πινη φυσα!

Μεγαλη απογοητευση μιας και οπου πηγα δε βρηκα τιποτε απολυτως!

Πριν καταθεσω τα οπλα, πηγα και βρηκα τον μεγαλο μας συντροφο, το ιντερνετ και αρχισα να ψαχνω! Η απογοητευση δεν αρχισε να ερθει κι εκει, μιας και μετα απο αρκετο ψαξιμο δεν βρηκα σχεδον τιποτε! Και λεω ΣΧΕΔΟΝ, γιατι βρηκα το ενα και μοναδικο (ισως) πραμα που εχει την ιδια ακριβως φυσα! Εξωτερικο Drive για Amiga ST!!! Κατα τα αλλα φυσες στο ιντερνετ και στο ebay γενικα πολλες και ολες 13πιν!!! 14πιν παλι εβρισκα που και που αλλα οχι στη διαταξη πιν που ηθελα!

Αρχισα να ψαχνω λοιπον για φυσες drive Amiga ST. Τελικα δεν ειναι και ευκολο πραμα! Εχουν αρχισει να εξαφανιζονται απο την αγορα! Με αρκετο ψαξιμο ομως βρηκα στο ebay Αγγλιας καποιον που πουλαγε φυσες και μαλιστα ανα δυο!!!! Οτι πρεπει! Εστελνε μονο εντος Αγγλιας ομως και αυτο ηταν προβλημα! Αφου επικοινωνησα μαζι του και του εξηγησα την κατασταση δεχτικε να μου στειλει στην Ελλαδα!

Σχεδον δυο βδομαδουλες μετα ειχα στα χερια μου τις φυσες! Με μια πρωτη δοκιμη εβαλα μια στη θεση της στη μητρικη και μπηκε χωρις ζορισματα και με αψογη εφαρμογη!

Ειχα ενα τροφοδοτικο καβατζα, ειχα και καλωδιο επεκτασης της 24πινης φυσας του τροφοδοτικου και σημερα βρηκα ευκαιρια να κατσω να "μαγειρεψω" το καλωδιο τροφοδοσιας!

Πηρε αρκετη ωριτσα, αλλα μολις πριν μια ωριτσα απο τωρα που γραφω τουτες τις λεξεις, το μηχανιμα πηρε μπρος, με εξωτερικο τροφοδοτικο, εξωτερικη VGA και 22" LCD οθονη!(Αυτη ειχα προχειρη αυτη τη φορα)

Εκανα μερικες δοκιμες να δω τι γινεται λοιπον! Ειχα μια δισκετα DEMO του 1640 που υποτιθεται ετρεχαν στις βιτρινες οταν ηταν ακομα καινουργιο. Απλα εκανε εναλλαγη μερικες εικονες στην οθονη σε διαφορα mode. CGA τετραχρωμο και EGA 16χρωμο για την ακριβεια! Φυσικα τοσα χρονια μπορουσα να τρεξω μονο το CGA και στο EGA απλα μου εβγαζε μηνυμα οτι δεν το υποστηριζει! Τωρα ομως θα το εβλεπα επιτελους! Εβαλα την δισκετα....και...."monitor out of range"....τα καλα της μοντερνας τεχνολογιας! Πρεπει να κανω δοκιμη με το 15" CRT που εχω. Σε CGA mode επαιξε κανονικα παντως και μου εμφανισε γνωστες εικονες με το....ροζ να κυριαρχει οπως παντα!

Ειπα να βαλω κι ενα παιχνιδακι που ηξερα οτι τρεχει με περισσοτερα χρωματα σε EGA και VGA. Με το που το ετρεξα ομως, διαπιστωσα οτι τρεχει ασπρομαυρο!

Περιεργο!

Για να βαλω κι ενα ακομα.....τα ιδια!!! Ασπρομαυρο κι αυτο! Ουτε καν η τετραχρωμη παλετα CGA.

Πρωτη ιδεα ειναι μηπως πρεπει να τρεχω καποιο driver για την καρτα γραφικων! Δευτερη μηπως ρυθμισα λαθος τα dip switches της μητρικης αν και αυτα τα ρυθμισα βαση manual.

Αν εχει καποιος κατι να προτεινει θα ηταν ευχαριστο, μιας και εν μερη απογοητευτικα λιγο!

Αυριο θα κανω παλι δοκιμες με το αλλο μονιτρο παντως μιας και τωρα εχω ηδη καπου 6 ωρες δουλειας στο 1640 και δε μπορω να σκεφτω καθαρα!

Θα ανεβασω και το απαραιτητο φωτοροματζο συτνομα απο τις εργασιες και το πως στεκει το μηχανημα προς το παρον!

Ωρα για φωτογραφιες!!!

Ξεκιναω με μια δυο ενδεικτικες του τι με περιμενε μεσα στο κουτι οταν το ανοιξα!

Η μητρικη περικλειται μεσα σε μια "ασπιδα" την οποια οταν εβγαλα το πανω μερος αντικρισα αυτο:

Προβολή συνημμένου 93407

Σκονη....πολυ σκονη! Την οποια αντιμετωπισα με πινελακι, φυσητηρα αερα, βαμβακι, μπατονετες, οινοπνευμα καθαορο και αρκετη υπομονη!

Το τελικο αποτελεσμα ομως ηταν χαρμα οφθλαμων μιας και η μητρικη μπορεσε να επιστεψει στη θεση της πεντακαθαρη!

Προβολή συνημμένου 93408

Δε φαινεται καθαρα δυστυχως γιατι πρεπει καποια στιγμη να παρω μια μηχανη της προκοπης και να μη τραβαω με το κινητο! :p

Το κουτι εσωτερικα δεν ηταν κι αυτο σε καλυτερη κατασταση με τη σκονη να δεσποζει σε αρκετα σημεια:

Προβολή συνημμένου 93409

Ομως επεσε το απαραιτητο πλυσιμο μιας και εγινε χρηση του Retrobright

Προβολή συνημμένου 93410

Χρειαστικε να κανω δυο-τρεις φορες το καθε κομματι για να ξασπρισει και παλι θα χρειαστει μια ακομη καλοκαιρινη φορα για να εχω περισσοτερο ηλιο και να βγαλω καλυτερο αποτελεσμα, αλλα εστω κι ετσι μπορω να αντικριζω το Schneider πιο ευκολα αφου η αηδιαστικη κιτρινιλα εχει φυγει σε μεγαλο βαθμο!

Στην παρακατω φωτο φαινεται το καλωδιο τροφοδοσιας που ετοιμασα ακουμπισμενο πανω στην κεντρικη μοναδα. Εκει φαινεται και το ποσο ξασπρισε γυρω γυρω απο την βαση της οθονης η οποια ειχε παραμεινει στο εργοστασιακο χρωμα μιας και δεν εβλεπε πολυ ηλιο (δεχτικε κι αυτη ενα περασμα Retrobright μιας και ηθελε λιγο κι αυτη).

Το καλωδιο ειναι καπως προσωρινο μιας και δε βρηκα καποιο μακαρονι να περασω μεσα ολα τα καλωδια. Ευκολη δουλιτσα παντως μολις βρεθει κι αυτο!

2013-12-28 16.31.12.jpg

Η τοποθετηση της Trident εγινε σε μια απο τις θυρες και καθοτι 16bit εβαλα κι ενα χαρτι απο κατω για να αποφυγω την οποιαδηποτε πειπτωση επαφης με το μεταλλικο καλυμα της μητρικης!

Προβολή συνημμένου 93411

Ρυθμισα παλι τα dip switches μιας και τελικα ειχα δυο λαθος και νομιζε οτι ειχε ασπρομαυρη εξωτερικη καρτα οθονης!

Μου εκανε εντυπωση ομως οτι εδειχνε χρωμα σε μερικα πραματα και σε αλλα οχι πριν το ρυθμισω.

Αρκετες δοκιμες μετα με διαφορους συνδιασμους εφτασα στο σωστο σημειο αλλα και παλι κατι δε παει και πολυ καλα μιας και οταν ξεκιναει μια εχω χρωμα και μια δεν εχω οταν βλεπω τις πληροφοριες του BIOS της Trident.

Μπορει πχ να ξεκινησει κανονικα με χρωμα αλλα αν χρειαστει να κανω καποιο restart με ctrl+alt+del να ξεκινησει ασπρομαυρο και να κανω 2-3 restart ακομα μεχρι να ξαναδω χρωμα!

Οταν δουλευει παντως δουλευει μια χαρα!

attachment.php


Δοκιμη με Prince Of Percia!!! Στα δικα μου ματια ηταν τρομερη εντυπωση να βλεπω χρωμα κι οχι ροζ και τιρκουαζ γραφικα!

Πλεον επιβαλεται να ετιμασω τον XTIDE controller και να στησω και την καρτα ηχου ωστε να ολοκληρωσω το συνολο!

Η οθονη ειναι προσωρινη για δοκιμες και ειμαι σε αναζητηση μιας 15" TFT LCD για να κανω ακομη μια πατεντα που σκεφτηκα!

Σειρα μεχρι τοτε εχει η συντηρηση του keyboard και το XTIDE!

Stay tuned!!!

2013-12-13 21.19.50.jpg

2013-12-21 20.36.36.jpg

2013-12-13 21.17.38.jpg

2013-12-14 10.45.33.jpg

2013-12-28 16.32.25.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τετοια ποστς μου αρεσουν!!
 
Eνα ακομα Ε-Κ-Π-Λ-Η-Κ-Τ-Ι-Κ-Ο ποστ απο τον chris!!!φοβερη δουλεια!Ο αμστραντακος με vga ολα τα λεφτα!!! :bow:
 
Πίσω
Μπλουζα