Amstrad 1640

Αυτά είναι. Γεια στα χέρια σου.
 
Φιλε εισαι μεγαλος μαστορας....συγχαρητηρια!
 
Μπράβο μπράβο!! Πρώτη φορά βλέπω VGA μόνιτορ στο εν λόγω PC!!! Θα ήθελα αν είναι εύκολο να βάλεις μια φωτό με την κάρτα γραφικών μόνη της και τις ρυθμίσεις των jumper...

Αααα! επίσης αξίζει με τα χίλια να τραβήξεις ένα καλό βιντεάκι για το Youtube...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
To manual για την συγκεκριμενη VGA με τις απαραιτητες ρυθμισεις ειναι εδω.
 
Ευχαριστω πολυ για τα καλα σας λογια που μου δινουν κουραγιο να συνεχισω!

cauldron είπε:
Μπράβο μπράβο!! Πρώτη φορά βλέπω VGA μόνιτορ στο εν λόγω PC!!! Θα ήθελα αν είναι εύκολο να βάλεις μια φωτό με την κάρτα γραφικών μόνη της και τις ρυθμίσεις των jumper...Αααα! επίσης αξίζει με τα χίλια να τραβήξεις ένα καλό βιντεάκι για το Youtube...
Η αληθεια ειναι πως ηθελα πως και πως να δω αν θα δουλεψει που ξεχασα να την βγαλω μια μονη της! Θα γινει κι αυτο ομως!

Τα jumper δεν ειναι και κατι το σπουδαιο. 3 ειναι ολα κι ολα και τα βραχυκυκλωνεις μονο αν ειναι να δουλεψει σε 8Bit, αλλιως τα αφηνεις ανοιχτα για 16bit.

Φωτο συντομα!

Video θα ανεβασω στο τελος της επισκευης αφου μπει και σκληρος δισκος και καρτα ηχου!

Ο Schneider 1640 αφου πλεον λειτουργει παραμενει σε αναμονη μεχρι να ετοιμασω τον κοντρολερ για σκληρο δισκο οπως ειπα παρπαπανω!

Μιας και δε μπροεσα με τιποτε να βρω στην τοπικη αγορα το απαραιτητο eprom chip για τον κοντρολερ και αφου επικοινωνησα με τον πωλητη του PCB βρηκαμε ακρη! Πλεον τα διαθετει αυτος μαζι με τα PCB γιατι ειχαν και αλλοι το ιδιο προβλημα, ενω πουλαει και σκετα eprom για οσους θελουν ανταλλακτικο ή οσους σαν κι εμενα δε βρηκαν αλλου!

Περιμενω να ερθει αυτο λοιπον, μαζι με αλλα 2 PCB για να φτιαξω συνολικα 3 controllers στο τελος! Εναν για καθε Amstrad!

Τρεις ειπα ε?! Ενω εχω μολις 2 απο τα 3 Amstrad λειτουργικα;;; Πισω στον παγκο εργασιας!

Ποιο εχουμε παραμελησει τελειως?! Τον 1512 με το μονοχρωμο μονιτορ και τον σκληρο δισκο στριμωγμενο μεσα κακην κακως! (παλι καλα που τον ειχα βγαλει και τον καταφερα να λειτουργησει στο Amstrad 1640).

Αγοραστικε κι αυτος σαν χαλασμενος με καμμενο τροφοδοτικο! Μια απλη τοποθετηση της πριζας στο ρευμα και δοκιμη αναμματος το επιβεβαιωσε! Δεν λειτουργησε τιποτε απολυτως!

Μιας και με προλαβε ο cauldron σε αυτη την επισκευη, αφου ειχε ιδιο προβλημα, και αφου καταφερε να το πατενταρει και να το επισκευασει, εκατσα και μελετησα τις οδηγιες του (http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?19474-AMSTRAD-1512-power-supply-replacement-%28%E1%ED%F4%E9%EA%E1%F4%DC%F3%F4%E1%F3%E7-%F4%F1%EF%F6%EF%E4%EF%F4%E9%EA%EF%FD%29&highlight=1512).

Αφου ανοιξα το μονιτορ εντοπισα τον καμμενο μετασχηματιστη και τον ξηλωσα απο την πλακετα

Προβολή συνημμένου 93656

Προσπαθεια ευρεσης νεου ή και δοκιμη επισκευης το ιδιου απο παλιους και νεους τεχνητες στην τοπικη αγορα.....σωστα μαντεψατε!: "Δεν υπαρχει", "Δεν φτιαχνεται", "που το βρηκες αυτο το λυκο;!", "Καηκε ε; Πετα ολο το μονιτορ!"

Κλασσικες απαντησεις που ακουω οταν ψαχνω κατι στην αγορα (και οχι μονο για ηλεκτρονικα)

Οκ λοιπον! Τροφοδοτικο καβατζα; CHECK! Προεκταση 24πινου για σφαξιμο; CHECK! Κοφτακι; CHECK! Κολλητηρι, θερμοσυστελομενο μακαρονι, καλάι και παστα; CHECK!

ΠΑΜΕ!!!

Μιας και αυτο το μονιτορ δε προκειται να λειτουργησει ξανα με τον εργοστασιακο μετασχηματιστη αποφασισα να κοψω την ακρη του 14πινου καλωδιου που δινει τροφοδοσια στην κεντρικη μοναδα, απο την μερια της οθονης, και να παρεμβαλω εκει την 24πινη φυσα για συνδεση με κοινο τροφοδοτικο!

Παρολαυτα το εκοψα με τετοιο τροπο που αν θελησω να μπορεσω να ξανακολλησω τα καλωδια του και να ειναι λες και δεν εγινε τιποτε!

Ξηλωσα απο την 24πινη προεκταση οτι καλωδιο δε μου χρειαζοταν και κρατησα μονο τα απαραιτητα για να μειωσω τον ογκο καλωδιων! Μετα απο κανα διωρακι ειχα ετοιμη την νεα φυσα του μονιτορ! Εννοειται οτι εδωσα τροφοδοσια και στην πλακετα του μονιτορ οπως εκανε και ο φιλος cauldron.

Μικρο τιπ εδω. Ενωσα το πρασινο καλωδιο με ενα μαυρο της 24πινης φυσας ωστε το τροφοδοτικο να ξεκινα με το που μπει στο ρευμα! Το ON/OFF θα το αναλαβει ο κεντρικος διακοπτης της οθονης!

Και μια φωτο απο το καλωδιο, την νεα φυσα και το κομματι που θυσιασα απο το μαμα καλωδιο!

Προβολή συνημμένου 93660

Ηρθε η ωρα για δοκιμη λοιπον! Συνδεω τα καλωδια σε οθονη και κεντρικη μοναδα, δινω προχειρα ρευμα απο εξωτερικο τροφοδοτικο, το Power LED στην κεντρικη μοναδα φωτιζει κοκκινο για μια ακομη φορα στη ζωη του μετα απο κατι χρονια και..........τιποτε! ΓΙΑΤΙ;;; Οπα...να και η οθονη αναβει! Βλεπω μια κουκιδα στο κεντρο της! Ολα καλα! Τωρα θα ακουσω και το μπιπ του ηχειου εις τριπλουν (για συνδεση πληκτρολογιου, για να βαλω καινουργιες μπαταριες για το ρολοι και να ρυθμισω την ωρα)!

Περιμενω....περιμενω...περιμενω.....και βασικα ακομα θα περιμενα αν δεν αποφασιζα να το κλεισω και να το ξανανοιξω!

Δευτερη αποπειρα λοιπον! Αυτη τη φορα δεν εχω μονο μια κουκιδα αλλα ολοκληρη γραμμη στην οθονη! Θολη!!! ΔΕ ΒΛΕΠΩ ΤΙΠΟΤΕ!!!

Προβολή συνημμένου 93662

Και δε παιρνω ουτε ενα μπιπ....ουτε βλεπω το drive να βγαζει κανα ηχο σε αναζητηση δισκετας οπως το εχω μαθει!

Κατι γινεται εδω!

Να δεις που το μονιτορ ειναι σκαρτο! Δεν ηταν απλα καμμενο το τροφοδοτικο του, αλλα τα βραχυκυκλωσε ολα και δε δουλευει ουτε το μονιτορ ουτε το PC σωστα!

Γκαντεμια! Και τζαμπα και ο κοπος για το καλωδιο!

Δε καπνιζω κιολας για να κανω τσιγαρο να ηρεμισω, αλλα μετα απο λιγη ωρα που ηρεμισα ηρθε ιδεα: Στο πισω μερος του μονιτορ εχει 2 ρυθμιστικα για το καλιμπραρισμα της οθονης! Τα ειχα ξεχασει γιατι δε τα πειραξα ποτε μου! Καποιος ομως καποτε θα ειχε βαλει καποιο χερι!

Με το που ακουμπησα το πρωτο και αρχισα να κανω δοκιμες ειδα καθαρη εικονα! ΟΛΕΕΕ....το μονιτορ δουλευει καλα και δεν ειναι σκαρτο οπως φοβηθικα στην αρχη!

Ωρα να δουμε το PC τωρα!

Ανοιξα στα γρηγορα το κουτι και ξηλωσα απο μεσα την μητρικη μηπως δω τιποτε καμμενο ή σκασμενο! Οπτικος ελεγχος δεν απεφερε κατι και μαλιστα μπορω να πω οτι ηταν και πεντακαθαρη συγκρινωμενη με την μητρικη του Schneider! Με την ευκαιρια την εκανα ενα απλο καθαρισμα με το πιναλακι μου και καθαρισε πληρως!

Μικρη παρενθεση εδω: Τα 1512 και 1640 στο πανω μερος του κουτιου στην πισω μερια εχουν ενα καπακι που σου δινει προσβαση σε 3 θυρες επεκτασης! Στα 1640 υπαρχει ακομη μια θυρα η οποια ομως φαινεται μονο αν βγαλεις τελειως ολοκληρο το πανω μισο του κουτιου! Εκει μπαινει ο controler για τον σκληρο δισκο και σε περιπτωση που εχεις καποιον εγκτατεστημενο εξακολουθεις να εχεις 3 ακομη θυρες για το οτιδηποτε αλλο! Ο 1512 ομως εχει μονο αυτες τις 3 και καμια 4η "κρυμμενη".

Οταν ειχα παρει το PC ειχε φορεμενο ενα μαυρο drive και τον σκληρο δισκο! Μαζι ειχα παρει σε ενα κουτι και το μαμα κρεμ drive το οποιο ειχα τοποθετησει χωρις να ξερω καν αν λειτουργει, απλα για να μη βλεπω την παρατερη μαυριλα καθε φορα που κοιαζα το PC! (ναι, ειμαι λιιιιιιγο ψειρας).

Το εβγαλα λοιπον στα γρηγορα και ξαναβαλα παλι πισω το μαυρο, με τη λογικη οτι το μηχανιμα καποτε δουλευε μεχρι που εκαψε τροφοδοτικο, ας το κανω παλι οπως ηταν μεχρι που το πηρα (αν δε το πειραξε κανεις αλλος μεχρι τοτε).

Εβαλα παλι πισω το μαυρο drive, το αναψα και το μηνυμα στην οθονη, καθαρο καθαρο πλεον, ηταν ακριβως ιδιο με πριν (δε το ειπα πριν για να το κρατησω εκπληξη)

Προβολή συνημμένου 93667

Error: Faulty floppy disk controller or disk drive (Sorry για την κουνημενη φωτο, αλλα δεν τραβηξα αλλη και δε το καταλαβα τοτε)

Παλι γκαντεμης...μεσα σε μιση ωρα μολις!

Επειδη εχω βαλει μυαλο μετα την περιπετεια με το σκληρο δισκο, ανοιξα παλι το κουτι και εκανα τουμπα την καλωδιοταινια του drive μηπως και εφταιγε αυτο, αν και ειμουν σιγουρος οτι την εχω βαλει σωστα!

Δοκιμη παλι λοιπον και αυτη τη φορα το λαμπακι στο drive ειναι μονιμα αναμμενο απο την αρχη, αλλα ως εκ θαυματος το PC μου εδωσε τα 3 μπιπ και αρχισε να ζηταει δισκετα!!! :eek:

Φυσικα με την καλωδιοταινια αναποδα δεν εγινε τιποτε απολυτως!

Σβησημο, σωστη τοποθετηση καλωδιοταινιας, restart και.....τα ιδια με πριν!!!

Αλλη δοκιμη χωρις κανενα drive συνδεδεμενο εφερνε το ιδιο μηνυμα!

Το ιδιο και οταν δοκιμασα να το συνδεσω σα δευτερευον!

Τιποτε....απογοητευση και παλι! :cry:

Και μετα ακομα μια ιδεα! Ειχε και σκληρο δισκο οταν το πηρα! Να βγαλω το drive και να αφησω μονο το σκληρο να δω αν θα bootαρει απο εκει!

Ξηλωνω τον δισκο απο το Amstrad 1640 που καθοταν αμερημνος και τον εβαλα μεσα στο 1512 να του θυμισω που ηταν!

Εβαλα τον controller τερμα πισω και ο δισκος δε στροφαρε καν, αλλα μου αναβοσβηνε το led του σε στυλ μορς SOS! :p

Να δεις που τον καψαμε κι αυτον και ηρεμισαμε! Περιεργο ομως γιατι στον 1640 εκει τον ειχα και δουλευε μια χαρα! Κατσε να τον βαλω και στην πρωτη θυρα μπας και....

Αλλαγη θεσης στον conroller, παταω το ON στο τροφοδοτικο και....ο κλασσικος σφυριχτος ηχος του δισκου γεμισε το δωματιο!

Ολα πλεον δουλευαν κομπλε! Ολα τα του σκληρου δηλαδη!

Γιατι ειχα ξεχασει οτι αυτο το ατιμο δεν bootαρε μονο του αλλα μονο με τι δισκετα που ειχε το PC οταν το πηρα και μετα μπορουσα να μπω στο C:

Την ηξερα την συνεχεια....παλι σβησημο, συνδεση του drive για ακομη μια φορα, τοποθετηση την δισκετα μεσα απο την αρχη, αναμμα PC και νατο....τωρα θα το πεταξει παλι το σφαλμα! Θα βλεπω νεους εφιαλτες σημερα! Νατο νατο...ερχεται!

Και δεν ηρθε ποτε!!!! Το drive αρχισε να διαβαζει και το PC bootαρε κανονικα!

Γραφω C: enter και βγηκα στον σκληρο κανονικα!

Προβολή συνημμένου 93669

Το χαος των δοκιμων στην φωτο απο πανω! Και το τελικο αποτελεσμα οτι οντως δουλευει κανονικα πλεον!

Ειχα αναφερει κιολας παλιοτερα οτι στο σκληρο μεσα βρηκα προγραμμα διαχειρησης video club. Το PCακι περασε τη ζωη του σε video club και φορτωσα για μια φορα ακομα το προγραμμα, ετσι για να δω πως ηταν σε ασπρομαυρη οθονη!

Προβολή συνημμένου 93670

ΟΚ.....για τις τοτε απαιτησεις πιστευω ηταν οτι επρεπε!

Σε συνεχεια των δοκιμων μου εσβησα παλι το PC και ξηλωσα τελειως τον σκληρο και τον controller αφηνωντας και παλι μονο το drive!

Αυτη τη φορα bootαρε κανονικα, διαβασε την δσικετα και με εβγαλε στο Α:> κανονικα!

Επαναληφθηκε αλλες 2-3 φορες αυτο και πλεον δουλευει κανονικα!

Πως, τι, γιατι δεν ξερω, αλλα ας το παω με το κλασσικο ρητο "δουλευει το ρημαδι; Ναι! Αστο στην ησυχια του!"

Ωρα να κλεισω το καπακι παλι λοιπον μεχρι να ερθει η ωρα και αυτουνου να λουστει με retrobright!

Κλεινω τα παντα, τοποθετο το μονιτορ απο πανω, το τροφοδοτικο χυμα διπλα και ειπα να το αναψω μια φορα ακομα!

Ολα κομπλε!

Βαζω και μια δισκετα ακομα με pacman να δω κατα ποσο διαβαζει και πως ειναι το pacman σε ασπρομαυρο!

Στο DIR επανω μου πεταξε μηνυμα "Disk Read Error".

ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙ!!!!

Αλλη δισκετα μεσα και τα ιδια!

Reboot!

Δε μπορει να διαβασει ουτε τη δισκετα του λειτουργικου! Τουλαχιστον δε μου πεταει το αλλο, το αρχικο, το πιο αγχωτικο!

Λογικα θελει ενα καλο καθαρισμα η κεφαλη! Αλλη στιγμη αυτο ομως!

Σημασια εχει οτι η πατεντα με το τροφοδοτικο δουλεψε, το μονιτορ αναψε, το PC bootαρε και γενικα ολα καλα!!! :D

Το drive θα αλλαχτει με 3,5" αν δεν δω προκοπη με αυτο και θα μπει και σκληρος, οπωτε λιγο με ενδιαφερει το προβλημα του.

Μενει τωρα να δω πως θα στριμωξω το τροφοδοτικο μεσα στην οθονη! Θα γινει κι αυτο ομως στις επομενες μερες!

Ελπιζω να μη σας κουρασα με την πολυλογια μου, αλλα αν φτασατε μεχρι εδω κατω σιγουρα σας τραβηξα το ενδιαφερον για μια ακομη φορα ;) . Εγω παντως σιγουρα ευχαριστηθικα και την επισκευη και την συνταξη του κειμενου! Στο κατω κατω επισκευη χωρις μερικα σκαμπανεβασματα δεν εχει ενδιαφερον!

Stay tuned για το....στριμωγμα!

HPIM2664.JPG

HPIM2671.JPG

HPIM2678.JPG

HPIM2680.jpg

HPIM2681.JPG

HPIM2682.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ωραίος Χρήστο! Το drive θέλει σίγουρα καθάρισμα και γρασάκι. Εγώ την πλακέτα του τροφοδοτικού τη βίδωσα πάνω στη μαμίσια μεταλλική βάση του (την οποία έκοψα από το υπόλοιπο κουτί του). Τη βάση αυτή την βίδωσα πάνω στις μαύρες ψύκτρες που φαίνονται στη φωτό σου. Κατά τύχη, το σύνολο χώρεσε παρά τρίχα. Δεν εφάπτεται με τη λυχνία αλλά είναι πολύ κοντά της και αυτό προκαλεί έναν ανεπέσθητο τρεμούλιασμα στην οθόνη, λόγω της η/μ παρεμβολής. Στη συνέχεια πρόσθεσα και ένα ανεμιστηράκι στο πλάι! Καλή συνέχεια!
 
Λαζαρε ειδα και την δικη σου τοποθετηση και το προβλημα χωρου που αντιμετωπισες απο πρωτο χερι!

Δυστυχως εμενα δε χωρουσε το τροφοδοτικο στο ιδιο μερος με σενα κι ετσι ακολουθησα αλλη οδο! Περιγραφη παρακατω:

Αφου "ξεκοιλιασα" το τροφοδοτικο απο το κουτι του και αφαιρεσα απο την πλακετα του ολα τα περιττα καλωδια και φυσακια, αφησα μονο την κεντρικη 24πινη φυσα! Στο κατω κατω μονο αυτη χρειαζομαστε και ετσι γλυτωνουμε χωρο μεσα στο μονιτορ το οποιο ειναι πολυ στριμωγμενο απο τη μανα του και ας μη φαινεται τοσο στις φωτογραφιες!

Ειχα κανει δοκιμες οτι δουλευει κανονικα ετσι και επρεπε να ακολουθησει η εγκατασταση του μεσα στο χωρο του μονιτορ πλεον! Τοποθετηση του στυλ cauldron δεν ηταν εφικτη λογω του οτι οι ψυκτρες ηταν αρκετα μεγαλυτερες και ακουμπαγαν στη λυχνια. Η ιδεα του Λαζαρου να χρησιμοποιησω το ιδιο το κουτι του τροφοδοτικου σαν βαση για την πλακετα μεσα στο μονιτορ ηταν καλη και ετσι ξεκινησα απο εκει!

HPIM2683.JPG

Το κουτι του τροφοδοτικου "γυμνό". Η θεση ανεμηστηρα και τα φις παροχης ειναι περιττα πλεον και "τρωνε" χωρο.

Σημαδεμα λοιπον για να αφαιρεσουμε το περιττο κομμάτι.

Χρήση γωνιακού τροχου με δίσκο κοπής και λιγο dremmel με πετρινη κεφαλη τροχισματος για να φαμε τα γρεζια και να μη σφαξουμε κανα δαχτυλο στην φρεσκοκομμένη ακμη και καταλήγουμε στο παρακάτω αποτέλεσμα!

HPIM2685.JPG

Το δεξι κομμάτι ειναι πλεον για τον κάδο ανακύκλωσης (ανακυκλωνουμε κιολας), αφου βγηκαν και τα φις παροχης και μπηκαν στο συρταρι με τα διαφορα για μελλοντικη χρηση (ποτε δε ξερεις που θα χρειαστει κατι!...ασε που εχω μια ιδεα για το schneider 1640).

Να τονίσω εδω οτι η τοποθετηση της πλακετας του τροφοδοτικου μεσα στο εναπομείναν κουτι έγινε "ανάποδα". Τι εννοω; Στριμενη κατα 180 μοιρες σε σχεση με την αρχικη τοποθετηση. Οι ψυκτρες πριν ηταν απο την μερια που ηταν το fan του τροφοδοτικου. Ο μονος τροπος που θα μπορουσα να χωρεσω τον ογκο απο τις ψυκτρες μεσα στην οθονη ηταν ο παρακατω και μιας και οι βασεις της πλακετας ηταν ιδιες το ζητημα ηταν απλο!

Παρακατω φαινεται η νεα τοποθετηση της πλακετας στη βαση, σε πιο μερος του μονιτορ αποφασισα να το τοποθετησω και τα αρχικα σημαδια για να αφαιρεσω κι αλλα περιττά κομμάτια!

HPIM2686.JPG

Λιγη ωρα μετα, και με τα ιδια εργαλεια προφανώς, φτανουμε σε αυτο το χαζοσχημα!

HPIM2688.JPG

Η πλαϊνή επιφανεια του τροφοδοτικου, πλεον αποτελει την βαση στηριξης! Η ολη βαση παταει πανω στις μαυρες ψυκτρες του μονιτορ πολυ σταθερα! Οι γρυλλες της νεας βασης του τροφοδοτικου αφηνουν να περασει ο αερας απο εκει, αρα δεν ενοχλουν και τοσο τις ψυκτρες!

Οι ψυκτρες ειχαν και θεσεις για βιδες τις οποιες εκμεταλευτικα στο επακρο! Στα δεξια μαλιστα σε μια απο τις γρυλλες φαινεται η βιδα που καποτε κραταγε στη θεση του το μεταλλικο shield του εργοστασιακου τροφοδοτικου (το οποιο πλεον δεν βρισκεται στο μονιτορ).

Ανοιχτηκε και μια τρυπα για μια εξτρα βιδα σε αλλη ψυκτρα, μιας και μονο μια δεν επαρκει για σωστη στηριξη. Φαινεται και η τρυπα και για αυτο το λογο η βαση εχει κοπει σε αυτο το περιεργο σχημα!

Η 24πινη φυσα περασε κατω απο την οθονη και βγηκε στο αριστερο μερος της για να συναντησει το τροποποιημενο πλεον καλωδιο τροφοδοσιας της κεντρικης μοναδας!

Τραβηξα και τα δυο καλωδια τροφοδοσιας στην θεση του κεντρικου διακοπτη της οθονης. Το ενα συνδεθικε απευθιας στην παροχη του καλωδιου τροφοδοσιας της οθονης και το αλλο αμεσως μετα τον διακοπτη! Ετσι οταν παταμε τον κεντρικο διακοπτη της οθονης, πλεον δινουμε ρευμα στο τροφοδοτικο σαν να ειχε στο πισω μερος του το κλασσικο διακοπτακι ON/OFF.

HPIM2690.JPG

Χωρος υπαρχει ανετος στο αριστερο μερος για να φυλοξενισει την κεντρικη φυσα και ολα τα καλωδια που μαζευτικαν!

Με μονη εξαιρεση πλεον την κεντρικη παροχη του τροφοδοτικου απο 2 καλωδια, το ολο τροφοδοτικο μπορει να αφαιρεθει ή να αντικατασταθει απο το μονιτορ πανευκολα και σε πολυ λιγη ωρα!

Σκεφτηκα μαλιστα να βρω καποιο καλο φισακι για την κεντρικη τορφοδοσια, ωστε να μην υπαρχει αναγκη χρησης κολλητηριου σε περιπτωση αναγκης εξαγωγης του τροφοδοτικου!

HPIM2689.JPG

Ο ανεμηστηρας με ζορισε λιγο στο πως θα τον τοποθετησω! Φοβηθικα οτι θα βρισκει στο καλυμμα του μονιτορ και ειχα σαν εναλλακτικη να βαλω εναν slim 80αρη που ειχα διαθεσιμο. Μετα σκεφτικα να βαλω εναν μικροτερο 60αρι ξαπλωμενο στην βαση του τροφοδοτικου και ισως και καποιον δευτερο απο πανω για να φτιαξω καλυτερο ρευμα αερα. Το τροφοδοτικο εξαλλου στην πλακετα του εχει παροχη για δυο ανεμιστηρες, αρα εχω την δυνατοτητα!

Τελικα αποφασισα να τον πιασω πανω στις ψυκτρες για να φυσαει απευθειας τους μετασχηματιστες. Με λιγες δοκιμες ειδα οτι δεν υπαρχει θεμα επαφης με το καλυμμα της οθονης! Μεγαλη βοηθεια οτι το καλυμμα εχει παντου τρυπες εξαερισμου κι ετσι κατα καποιο τροπο τις εκμεταλευομαι σε αυτο το σημειο και στελνω και λιγο φρεσκο αερα μεσα στο μονιτορ.

Στην παραπανω φωτογραφια φαινεται το ποσο κοντα στη λυχνια αναγκάστικα να κανω την τοποθετηση! Υπαρχει αποσταση ασφαλείας ομως και δεν υπαρχουν επαφες, ουτε με τη λυχνια, ουτε με την οθονη στην αλλη μερια! Το ωραιο ειναι οτι αν θελησω να τραβηξω εξω συρταροτα την πλακετα της οθονης μαζι με το τροφοδοτικο υπαρχει η δυνατοτητα, αφαιρόντας μονο την μικρη πλακετα στο πισω μερος της λυχνιας.

Ο ανεμιστηρας προς το παρον πιαστικε λιγο προχειρα μεν, σταθερα δε σε αυτο το σημειο γιατι θελω να τον αντικαταστησω με καποιον πιο αθορυβο! Τα 1512 και 1640 ηταν εντελως αθορυβα PC με μονους ηχους των drive και των σκληρων δισκων οπου υπηρχαν! Το να ακουω ενα fan να δουλευει με το που αναβω το PC μου φαινεται ξενο και δε το θελω!

Το καλυμμα μπηκε αβιαστα και τελικα υπαρχει περιπου ενας ποντος περιθωριο απο καθε μερια του τροφοδοτικου μεχρι το καλυμμα, οπωτε αν χρειαστει μπορει να μετακινηθει λιγο για να παρει κι αλλη αποσταση απο την λυχνια! Το αναφερω μονο γιατι ειδα κι εγω ενα μικρο τρεμουλιασμα στην οθονη, οπως ο Λαζαρος, αλλα ευτυχως οχι πολυ ενοχλητικο. Ισως μπορεσω να το διορθωσω μελλοντικα με μεγαλυτερη αποσταση απο τη λυχνια.

Επισης, σε περιπτωση που χρειαστει να κλεισω το PC απο το διακοπτη και να το ανοιξω κατευθειαν δεν υπαρχει κανενα απολυτως προβλημα! Ανοιγει και κλεινει κατευθειαν κανονικοτατα!

Παει κι αυτη η επισκευη λοιπον! Συνεχεια με το drive που αρνειται να διαβασει τις επομενες μερες!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αριστη δουλεια!!!Τελικα μια χαρα εκατσε ετσι το τροφοδοτικο!!και χωρεσε και ο ανεμιστηρας!!! :bow: :bow:
 
Φίλε, ChrisD, τα ποστ σου είναι απολαυστικά, κι έχω την εντύπωση ότι στο έχω ξαναπεί κάπου... Μου αρέσει απίστευτα ο τρόπος που αντιμετωπίζεις όλα τα προβλήματα: τους ανησυχίες, τις σκέψεις, τις αμφιβολίες, τις ιδέες, την υλοποίηση!

Πραγματικά, χαίρομαι πολύ όταν βλέπω ότι έχεις αναρτήσει απάντηση: διαβάζω στα γρήγορα όλα τα υπόλοιπα θέματα για να καταλήξω στο δικό σου και να το διαβάσω με την ησυχία μου! :)
 
D@redevil είπε:
Φίλε, ChrisD, τα ποστ σου είναι απολαυστικά, κι έχω την εντύπωση ότι στο έχω ξαναπεί κάπου... Μου αρέσει απίστευτα ο τρόπος που αντιμετωπίζεις όλα τα προβλήματα: τους ανησυχίες, τις σκέψεις, τις αμφιβολίες, τις ιδέες, την υλοποίηση!
Πραγματικά, χαίρομαι πολύ όταν βλέπω ότι έχεις αναρτήσει απάντηση: διαβάζω στα γρήγορα όλα τα υπόλοιπα θέματα για να καταλήξω στο δικό σου και να το διαβάσω με την ησυχία μου! :)

χαχαχα...ευχαριστω πολυ!

Η αληθεια ειναι οτι το χαιρομαι τοσο πολυ που σας αρεσει που φροντιζω να το συνεχισω σε αυτο το στυλ οσο μπορω! Ειναι σαν να εχω ολη την παρεα στο χωρο μου και να προσπαθουμε να δωσουμε λυση μαζι στο προβλημα που εχουμε να αντιμετωπίσουμε! Απλα απο το να γραψω κατι ξερω του στυλ "εκανα αυτο" βαζω και το "ειδα αυτο, σκεφτηκα αυτο, δοκιμασα το αλλο και κατεληξα να κανω το εκεινο". Μπορει καποιος μια μερα να χρειαστει να κανει το ιδιο εξαλλου!

Εδω που τα λεμε αν δεν ειχε κανει ο Λαζαρος την δικια του επισκευη πριν απο μενα και αν δε το μοιραζοταν μαζι μας, θα ηταν πιο δυσκολη η επισκευη μου!

Μεγαλο ευχαριστω στον Cauldron λοιπον! :)
 
Βρε, μεγάλο ευχαριστώ και στους 2! :flower:

Πράγματι, σκοντάφτω σε θρεντς του Cauldron ακόμα και τώρα και ομολογουμένως διαβάζω με αμείωτο ενδιαφέρον!

Κάποια στιγμή σκοπεύω να τελειώσω και το δικό μου το μηχανάκι, που το έχω ξεντεριασμένο εδώ και πόσο καιρό (ξέρω, ντροπή μου, αλλά χρόνος ούτε για δείγμα)! :[
 
Σημερα βρηκα λιγη ωρα και επιασα στα χερακια μου τα δυο χαλασμενα drive. Το μεν κρεμ ηταν τοσο χαλια μεσα που δεν θελησα να το τραβηξω ουτε φωτο! Καλυτερα να το ανοιγε καποιος αρχαιολογος παρα εγω μιας και μεσα περα απο τις κλασσικες σκονιτσες ειχε κελυφη απο νεκρα εδω και χρονια μαμουνακια (αηδια!!!). Τα φυσηξα αμεσως ολα με το φυσητηρι μου, εδιωξα και τις πολλες σκονες με το πινελακι, καθαρισα τα rail της κεφαλης και τα αλοιψα με μια μπατονετα με wd40 ενω στα μοτερακια εριξα λιγο καθαριστικο επαφων και τα δουλεψα με το χερι λιγο! Την κεφαλη την εκανα πολυ απαλα με μια μπατονετα με οινοπνευμα καθαρο.

Πλεον ηταν καθαρο και λαδομενο και ετοιμο για δοκιμη!

Ανοιξα το κουτι του 1512 στα γρηγορα και το συνδεσα αλλα με το που bootαρε μου πεταξε το κλασσικο για μενα πλεον μηνυμα στην οθονη "Faulty floppy disk controller or disk drive"

Αρα αυτο το ξεχναμε, ηταν οντως νεκρο :( . Γι'αυτο και δεν ηταν μεσα στο PC οταν τα πηρα!

Συνεχεια με το μαυρο drive. Καμια σχεση το τοπιο μεσα σε αυτο μιας και ηταν πεντακαθαρο! Ελαχστες σκονιτσες μονο που εφυγαν αμεσως με το πιναλακι και λιγο αερα!

Ιδια ιστορια με λαδωμα των μοτερ μιας και ειδα οτι αυτο της κεφαλης δουλευε με μια σχετικη δυσκολια! Καθαρισμα και της κεφαλης και ετοιμο για δοκιμη κι αυτο!

Bootαρω, δεν βλεπω το χαζο-αγωτικο μηνυμα, αλλα το ευχάριστο: Insert system disk in drive A and press any key

Βοοt disk κι εγω μεσα λοιπον, πατημα πληκτρου και......Boot failure!

Ok ok ....ηρεμια...ας βαλω μια αλλη δισκετουλα που ειχα......Boot failure ξανα!

Δε μπορει, αυτη δουλευει σιγουρα!

Δοκιμη στον 1640 που μας κοιταγε απο την αλλη ακρη του γραφειου...ολα κομπλε! Και με τις δυο δισκετες!

Αρα και το μαυρο drive μας αφησε χρονους! Ηταν στα τελειωματα του κι αυτο φαινεται! Τουλαχιστον ξερω στα σιγουρα πλεον οτι ειναι τα drive και οχι ο controller. Οχι τιποτε αλλο, αλλα μιας και ειναι ενσωματομενος στην μητρικη θα πηγαινε το PC ολο στραφι ή θα επρεπε να ψαχτω να μπορω να βαλω αλλον εξωτερικο!

5,25" δεν εχω αλλο drive και βαρεθηκα να ξηλωσω καποιο απο τα αλλα για να κανω δοκιμη στο 1512. Λεω να δοκιμασω απευθειας την τοποθετηση 3,5" και να τελειωνω!

Στο μεταξυ, ειχα που ειχα "ημερα drive" ειπα να ασχοληθω λιγο και με τον Seagate St-138R σκληρο που ειχα και δεν ηθελε να στροφαρει!

Με λιγο ψαξιμο στο internet βρηκα εναν τυπο που ελεγε οτι για το στροφαρισμα τουλαχιστον στο συγκεκριμενο μοντελο, ειχε επιτυχιες επισκευης οταν αντικαθιστουσε εναν πυκνωτη στην πλακετα. Τον εντοπισα και τον αντικατεστισα με εναν καινουργιο, εδωσα ρευμα με εξωτερικο τροφοδοτικο και.....τιποτε!

Γκαντεμια κι εκει!

Προσεξα ομως οτι οπως εκλεινα το ρευμα και το ξανανοιγα ακουγοταν ελαχιστα ενα μικρο τακ, σαν να προσπαθουσε να ξεκινησει, αλλα μαγκωνε!

Δεν ειχα τιποτε να χασω και αποφασισα να τον ανοιξω και να δω τις κεφαλες του! Οχι τιποτε αλλο, αλλα ο ιδιος που ελεγε για τον πυκνωτη ανεφερε οτι καμια φορα οι κεφαλες κολλανε πανω στον δισκο και θελουν μια ελαφρια βοηθεια με το χερι να ξεκολλησουν!

Με πολυ προσοχη να μην ακουμπησω τιποτε εσπρωξα τις κεφαλες στην ακρη! Οντως ηταν κολλημενες μιας και χρειαστικε αρκετη δυναμη!

Συνδεω και παλι το ρευμα και ωπ.....στροφαρει!!!! Οι κεφαλες κανουν το αρχικο τσεκ και μετα μενουν στην ακρη του δισκου! (Πριν τις ξεκολλησω ηταν καπου στο μεσο του).

Ο ηχος που μου εδινε ομως οταν εμεναν στην ακρη ηταν πολυ, μα πολυ τσιριχτος!

Εκλεισα το καπακι, ξαναδωσα ρευμα και ξεκινουσε να στροφαρει κανονικα με τον χαρακτηριστικο ηχο των RLL!

Μια και δυο τοποθετηση στο 1640 γι ανα δουμε τι γινεται!

Δε τον εντοπιζει απο την αρχη οπωτε παω για low level format. Εχω ηδη βρει τα απαραιτητα νουμερα στο internet, κανω ολη τη διαδικασια κανονικα πλεον, αλλα οταν ερχεται η ωρα να ξεκινησει το format μου πεταει error code 80 ή error code 40 ή error code 20.

Ψαξιμο παλι στο net να δω τι στο καλο ειναι αυτα, αλλα καταληγω παντα οτι ειναι σφλαμα ή του controller (αποκλειεται γιατι με τον αλλο δισκο παιζει μια χαρα), των καλωδιων (παλι αποκλειται γιατι και παιζουν με τον αλλο δισκο, αλλα και δοκιμασα και δευτερο σετ που ειχα και παλι επαιζαν με τον αλλο δισκο), μη επαρκης τροφοδοσια (εκανα δοκιμη και με εξωτερικο τροφοδοτικο μονο και μονο για το δισκο, αλλα παλι τα ιδια) ή τελικο και χειροτερο ο ιδιος ο δισκος!

Καμια φορα εντομεταξυ και οσο κανει τον αρχικο ελεγχο σε προσπαθεια να bootαρει απο το δισκο και πριν τελικα γυρισει σε boot απο δισκετα μου πεταγε στην οθονη τετραψηφιο κωδικο 1701!

Οχι παντα ομως!

Ψαξιμο παλι μιας και ηταν και αυτο ενα ακομα στοιχειο και τελικα βρισκω οτι ειανι ενα γενικο και αοριστο cost code οτι κατι παει στραβα με το δισκο και μπορει να ειναι το οτιδηποτε!

Τεζα και ο δισκος λοιπον! Τεζα και τα drive!

Καθολου καλη μερα σημερα!

Οχι τιποτε αλλο, αλλα μαζι με τα PC ειχα παρει πακετο κι εναν Seagate ST-151 που δε στροφαρει κι αυτος επεισης και ενω ελεγα να τον δω κι αυτον και να δοκιμασω να αλλαξω και σε αυτον τον αντιστοιχο πυκνωτη μπας και ξαναδουλεψει δε το εκανα. Θα δοκιμασω αλλη μερα την τυχη μου που θα νιωθω πιο τυχερος!

Οχι τοσο οτι θελω να τους χρησιμοποιησω, αλλα μονο και μονο να δω αν δουλεψουν και καταφερω να διαβασω τα δεδομενα τους να δω τι θησαυρους μπορει να κρυβουν!

Ειπαμε εξαλλου οτι εχουμε και το XT-IDE στα σκαρια για να μας λυσει τα χερια!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
:D :D:D Πωωωωω ChrisD φίλε τι άψογη δουλειά... Μπράβο που το χώρεσες με τόσο κομψό τρόπο!!! Πολύ όμορφο! Δεν περίμενα να μένει και χώρος σε όρθια θέση!
 
Ουτε εγω το περιμενα στην αρχή αλλα ελα που τελικά μου έκανε την χάρη και χώρεσε μια χαρα όρθιο!

Και με την ευκαιρια, μιάς και το είχες ζητήσει να και οι φωτό απο την κάρτα VGA που έβαλα στον Schneider!

Προβολή συνημμένου 94184Προβολή συνημμένου 94185

Απλή καρτούλα, κατασκευής του 94, με 4 βάσεις για μνήμη! Αυτή τη στιγμή εχει 256Κ και μπορεί να επεκταθεί μεχρι τα 512Κ. Δε νομίζω να το κάνω ποτέ, μιας και για τον 1640 υπερβολή είναι και τα 256Κ. Είχα ρωτήσει και τον πωλητή αν έχει άλλες εξτρα μνήμες όταν την πήρα, αλλά μου είπε ότι μνήμες δεν έιχε, είχε όμως ακόμα μια ίδια κάρτα την οποιά θα μπορούσα να πάρω και να "θυσιάσω" για να της πάρω την μνήμη. Η τιμή ξέφεγε αρκετά για δύο κάρτες όμως...

Πήρα και μια κοντινή απο τα 3 jumper που πρέπει να βραχυκυκλωθούν για να δουλέψει σε 8Bit. Σε 16bit απλα τα αφήνουμε ανοιχτά!

Μιας και είμαστε σε κάρτες...κατεύθασε τις προάλλες με το ταχυδρομείο το παρακάτω γκατζετάκι:

Προβολή συνημμένου 94186

Το PCB που έχω παρει για κατασκευή controller ειναι στην ουσια XT-CF και όχι τόσο XT-IDE. Λέω οχι τόσο, γιατί ο πωλητής-κατασκευαστής του μου είπε οτι μερικοι δίσκοι θα δουλέψουν, αλλα όχι όλοι! Σαν πιο γρήγορη-εύκολη-σιγουρη-ανετη-ευκολη να βρεθει και πολλες "παυλες" ακομα, είπα να κανω τις αρχικες δοκιμές με κάρτα CF.

Το να ανοιγω το κουτί συνέχεια ομως για να βγάζω την κάρτα για τον οποιοδήποτε λόγο είναι μια μικρή ταλαιπωρία, κι έτσι ψαχνωντας να βρω λύση βρηκα το παραπανω!

Όσο θα εχω ελευθερες θύρες θα με βολέψει αφάνταστα! Μέτα αν χρειαστω να χρησιμοποιήσω όλες τις θύρες θα μετακομίσει σε κλασσικο IDE-CF εσωτερικό, πιασμένο κάπου μέσα στο κουτί.

Σε συνέχεια του 1512 που με πονοκεφαλιάζει αυτες τις μέρες. Μην έχοντας άλλο 5,25" drive για δοκιμές, αποφάσισα να κανω και την "αναβαθμισούλα" που έλεγα.

Είχα πάρει πριν τις γιορτές τον παρακάτω 5,25-3,5 adapter

Προβολή συνημμένου 94187

Το καλό είναι οτι το χρώμα του ειναι ακριβώς ίδιο με το εργοστασιακό του 1512....πριν κιτρινισει....το οποιο θα φτιαξω....οταν βρω ήλιο :p

Και, ερχεται σετακι με το καλώδιο τροφοδοσίας και όλα τα βιδάκια για την τοποθέτηση του 3,5" drive μεσα στον adapter και του adapter μεσα στο drive cage, στην προκειμένη περίπτωση του 1512.

Είχα κι ενα 3,5" TEAC πρόχειρο στο συρτάρι με τα διάφορα, έκατσα και το παίδεψα με το κολλητήρι να το κάνω απο DS1 DS0 και μετα απο λίγη ώρα ήταν ολα τοπθετημένα μέσα στο 1512.

Έμενε να κανω μετατροπή τώρα το φις της καλοδιοταινίας απο το παλιο 5,25 στο πιο "μοντέρνο" 3,5".

Ξήλωσα ένα απο μια καλωδιοταινία για 3,5" drive που ειχα στο συρτάρι με τα διάφορα (αυτό το συρτάρι μας εχει σώσει!!! :D ), τσέκαρα οτι τα πινάκια που θα χωθούν στην καλωδιοταινία ειναι σε καλή κατάσταση και μετα ξήλωσα το παλιο απο την καλοδιοταινία του 1512.

Μπορω να πω επίσημα οτι ήταν απο τις πιο εκνευριστικές δουλειές που έχω κάνει και μου βγήκαν τα μάτια να τα περάσω όλα....και είμαι άνθρωπος που έχει μεγάλη υπομονή γενικά και βλέπει πάρα πολυ καλα κοντά!

Σε γενικές γραμμες μου φάνηκε οκ, αλλα μόνο ο έλεγχος θα μας έλεγε σίγουρα!

Σύνδεση στο drive, αναμα του PC, ολα οκ μεχρι που μου ζητησε δισκετα!

Χρησιμοποιήσα τον Schneider για να φορμάρω μια δισκέτα 3,5", να μεταφέρω λειτουργικο απο δισκετα 5,25 στην 3,5 και οτι αλλο ειχε μέσα γενικά η πρώτη δισκέτα απο τις τέσσερεις των 1512/1640.

Διάλειμμα για διαφημίσεις:

Κατα το φορματ είδα οτι δεν την φόρμαρε σε 720 αλλα σε 360. Άρα το 3,5" του Schneider θέλει λίγη ασχολία για να δουλέψει σαν 720 σωστά! 720 διάβαζε δηλαδή, αλλα δε φορμάρει! Μικρό το κακό για ώρας!

Αλλη παρατήρηση: Το 3,5" του schnider εχει συνδεσμολογια με την καλοδιοταινια σαν drive 5.25!!! Δεν μπορούσα να το δω καλα όμως μεσα στο drive cage αν είχε καποιον ανταπτορα για αυτο ή απλα είναι ενα παλιο 3,5". Οπώς και να έχει έλυσε χέρια σε οποιον το εβαλε πισω στο 80 ή 90.

Διαφημίσεις τέλος! Πίσω στην επισκευή:

Παίρνω την ολοκαίνουργια boot δισκετουλα, την βαζω στο drive, πατάω πληκτρο και......Disk Boot Failure!

:rant: (Βρισιες...μη δίνετε σημασία!!!)

Δοκιμή με αλλη τυχαία δισκετα και...Wrong disk! Insert system disk!

Αρα διαβαζει....τι στο καλο!;

Ξανα την boot μεσα, restart μπας και....και Disk Boot Failure!

Οκ λεω, το drive μπορει να μην ειναι και στα καλα του ή να πέσαμε σε ασυμβατότητα!

Κατσε να ξηλωσω ενα 5,25 απο το Schneider να το βαλω να ξεκινησει με 5,25 και να εχω το 3,5 σαν Β να δω αν θα διαβασει!

Γρήγορο χειρουργείο, βγαίνει το 5,25 απο τον Schneider, συνδεεται πρόχειρα στον 1512, το αναβω και....φτουυυυυυυ....ξεχασα να αλλαξω το 3,5 απο DS0 σε DS1.

Είχα δυο drive σαν DS0 μεσα δηλαδη!

Ζηταει δισκετα κλασσικα ομως....και ζηταει στο 3,5!

Καλα λεω...ας γελασουμε-κλαψουμε παλι!

Μέσα η Boot 3,5" και....το drive δινει ήχους....διαβαζει...ξεκιναει...και A:>_

Απίστευτο! Θα μας κουφανει! Dir....τα δειχνει όλα!

Άρα το αλλο τι ειναι τώρα; το Β;

Β: enter

B:>

dir

και ξαναδιαβαζει το 3,5 σαν Β....το 5,25 ειναι λες και δεν υπαρχει!

Οκ λεω....ξηλωμα το 5,25 και ξανα δοκιμη!

Μονο το 3,5 επανω στο PC πλεον, boot disk μεσα....Disk Boot Failure!

Ελεος!

Ξανα συνδεση το 5,25 οπως πριν (ξερω οτι ειναι λαθος, αλλα αφου δουλεψε μια φορα να δουμε αν θα δουλεψει και δευτερη) και ξανα disk boot failure!

Κατι μου λεει οτι δεν κατησε καλα καποιο πινακι στην καλοδιοταινια. Ισως οταν εβαλα το 5,25 επειδη την κουνησα να εκανε επαφη τοτε, αλλα μετα σταματησε επειδη ξανακουνηθηκε!

Πρεπει να την ξανανοιξω τωρα και να τα τσεκαρω παλι! Αρχιζω και τα σιχαινομαι αυτα τα πινακια!!!

Που θα παει όμως...θα δουλέψει! Στο χέρι του είναι;...Αφου δεν έχει χέρια!!! ;)

EDIT λιγες ωρες μετα:

Ανοιξα παλι το καλυμμα απο το φις και με ενα μικρο πενσακι πατησα τα βυσματα που αγκαλιαζουν το καθε καλωδιακι γι ανα κλεισουν λιγο περισσοτερο και να κανουν καλυτερη επαφη με το καλωδιο!

Αποτελεσμα: Το drive διαβασε κατευθειαν στην πρωτη δοκιμη και σε οσες ακολουθησαν απο εκει και περα!

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!

Εχουμε και παλι ενα απολυτα λειτουγικο 1512 με αντεκατεστημενο τροφοδοτικο και λειτουργικο drive και ταυτοχρονα εγινε και αναβαθμιση σε 3,5" που μας διευκολύνει λιγο παραπανω στην μεταφορα αρχειων και προγραμμάτων!

Να και μια φωτο απο το πως στεκει το μηχανακι προς το παρον

Προβολή συνημμένου 94303

Εφυγε η μαυριλα του 5,25 και δειχνει λιγο πιο νορμαλ! Παραδοξως το 3,5 drive που ετυχε να βαλω εχει την ιδια κιτρινιλα με τα υπολοιπα πλαστικα...θα ερθει η ωρα τους ομως!

Στην φωτο επισης φαινεται οτι ακομα δεν εκανα κατι με το αλλο drive bay! Τα 1512/1640 ειχαν φουλ πλαστικο κουτι! Τα drive ειναι τοποθετημενα μεσα σε δυο ξεχωριστα drive bays, μεταλλικα, τα οποια ομως λειτουργουν και σαν ενισχυση του κουτιου καθως δέχονται ολο το βαρος απο την οθονη και το μοιραζουν στη βαση του κουτιου!

Αυτος που εβαλε τον 3,5" HDD καποτε, προφανως δεν ειχε καποιο 3.5-5.25 adapter και ειχε στριμωξει μεσα τον δισκο διαγωνια. Για να το καταφερει αυτο ομως αφαιρεσε τελειως το αριστερο drive cage! Ευτυχως δεν υπαρχει προβλημα βαρους απο το μονιτορ που ειναι σχετικα ελαφρυ (συγκρινομενο με τα CGA και EGA που ειναι πιο ογκωδη και πιο βαρια).

Το προβλημα ειναι πιο πολυ στο να αποκτησουμε επεκτασημοτητα με βαση για αλλο drive ή οτι αλλο θελησουμε να βαλουμε εκει ή να κλεισουμε την τρυπα αν δε μπει τιποτε τελικα!

Οταν εβγαλα το αριστερο drive cage απο τον Schneider το ακουμπησα πανω σε μια κολλα Α4 και πηρα ενα περιγραμμα της βασης για αρχη!

Θα χρησιμοποιηθει το καπακι απο το τροφοδοτικο που σφαξαμε για την οθονη, ωστε να κοψω μια μεταλλικη βαση στην οποια μετα μπορουμε να στηρηξουμε ενα δισκο πανευκολα!

Μικρη σημειωση-μαθημα ιστοριας εδω:

Τα 1512/1640 ερχοταν με ενα drive ή δυο drive ή ενα drive κι ενα σκληρο δισκο!

Οσα ειχαν σκληρο δισκο τον ειχαν τοποθετημενο απο την αριστερη μερια!

Το drive cage του δισκου ομως ειναι μικροτερο σε μεγεθος απο αυτο που φιλοξενουσε floppy drives.

Επείσης απο την κατω μερια υπηρχε τοποθετημενος ανεμιστηρας για την ψυξη της πλακετας του δισκου! Οι βασεις για τον ανεμηστηρα υπαρχουν σε ολα τα κουτια που εχω, αλλα ειναι αχρηστα απο τη στιγμη που δεν υπαρχει δισκος και απο τη στιγμη που εχουμε το drive cage για floppy που απο την κατω μερια του δεν εχει ουτε μια τρυπουλα!

Αρα θα πρεπει να κατασκευασω κατι που να καλυπτει ολα τα ενδεχομενα χρησης!

To the drawing board!!!! :D

HPIM2696.JPG

HPIM2698.JPG

2013-12-28 16.35.02.jpg

HPIM2695.JPG

HPIM2701.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Έφαγα μια ώρα τρελής απόλαυσης για να διαβάσω και τις 8 χορταστικές σελίδες απίστευτης 6μηνης δουλειάς που έκανες φίλε ChrisD!!! Απ''ολα αυτά που διάβασα δε σε φοβάμαι καθόλου πιστεύω οτι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι και τα 3 μηχανάκια λειτουργικά και στο έπακρο!!! Μπράβο σου!!!!! Έχω και γω έναν Amstrad 1512DD αλλά οι οικονομικές δυσκολίες δε μου επιτρέπουν να τον επεκτείνω καθόλου. Μου έχει επισημάνει ο φίλος Λάζαρος (cauldron) το πρόβλημα και τι χρειάζεται αλλά μέχρι να ορθοποδήσω οικονομικά το έχω αφήσει στην άκρη... (και με συγχωρείς Λάζαρε). Θα παρακολουθώ το θέμα κάθε μέρα για νέες εξελίξεις!!! :)
 
cutlaroc είπε:
Έφαγα μια ώρα τρελής απόλαυσης για να διαβάσω και τις 8 χορταστικές σελίδες απίστευτης 6μηνης δουλειάς που έκανες φίλε ChrisD!!! Απ''ολα αυτά που διάβασα δε σε φοβάμαι καθόλου πιστεύω οτι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι και τα 3 μηχανάκια λειτουργικά και στο έπακρο!!! Μπράβο σου!!!!! Έχω και γω έναν Amstrad 1512DD αλλά οι οικονομικές δυσκολίες δε μου επιτρέπουν να τον επεκτείνω καθόλου. Μου έχει επισημάνει ο φίλος Λάζαρος (cauldron) το πρόβλημα και τι χρειάζεται αλλά μέχρι να ορθοποδήσω οικονομικά το έχω αφήσει στην άκρη... (και με συγχωρείς Λάζαρε). Θα παρακολουθώ το θέμα κάθε μέρα για νέες εξελίξεις!!! :)

Καλως τον!!!Που χαθηκες εσυ????Ολα καλα???Αν θες βοηθεια εδω ειμαστε!!!
 
Πραγματικά εξαιρετική δουλειά! :thumbup:

Απλά εύχομαι να ήμουν κι εγώ λίγο πιο "άνετος" με τα θέματα του hardware...

Δε το'χω καθόλου...
 
angel_grig είπε:
Καλως τον!!!Που χαθηκες εσυ????Ολα καλα???Αν θες βοηθεια εδω ειμαστε!!!
Χάθηκα λίγο (ξανα το ξέρω) αλλά τώρα επανέρχομαι οριστικά!!! :) Μεγάλη ιστορία αλλά οκ θα τη βρούμε την άκρη! :) Χρειάζομαι όντως βοήθεια για το συγκεκριμένο και θα ανοίξω σχετικό thread :)
 
Βλεπω υπαρχουμε αρκετοι ακομα με Amstradακια!

Ελπιζω να βρηκες βοηθεια σε οτι σου χρειαζεται και φυσικα περιμενουμε και το δικο σου thread να βοηθησουμε οπως μπορουμε!

Προβλημα με το τροφοδοτικο εχεις κι εσυ;

Εγω παγωσα λιγο το θεμα γιατι περιμενω να υπαρξει στοκ PCB για την κατασκευη controller για τους δισκους!

Δυστυχως θα παρει 2-4 εβδομαδες, κατα τον προμηθευτη, μεχρι να εχει παλι στοκ και σιγουρα καμια βδομαδα να ερθουν απο Αγγλια, αρα....αναμονη και υπομονη!
 
Πίσω
Μπλουζα