Amstrad 464 χωρις κασσετοφωνο! [αλλο ενα "ZX vs CPC" thread]

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας nkarytia
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Gryzor είπε:
... Μην ξεχνάμε ότι ο CPC είχε ένα πολύ-πολύ καλό full screen editor κατόπιν εμπνεύσεως του Sugar χιμσέλφ...
Μια "μικρή" διόρθωση αν μου επιτρέπετε!

Ο editor των CPC είναι πανομοιότυπος με τον editor (line editor) των C64, atariXL, msx, VZ/Lazer (και αρκετών άλλων μηχανημάτων που δεν είχα δουλέψει και δεν έχω γνώμη), μόνη προσθήκη ήταν το πλήκτρο "COPY".

full screen editor σε insert mode κιόλας, ήταν μόνο των Spectrum128K και των Amiga (ST δεν είχα και δεν ξέρω...),

δοκιμάστε κάτι απλό σ΄ένα πρόγραμμα basic με περισσότερες γραμμές από 20~25:

Πατήστε το "βελάκι" προς τα επάνω, θα "πάει" στην πρώτη γραμμή του προγράμματος?

Οσο για το "κομμένο" 464:

Πράγματι με το απούλητο στοκ των 464 (αυτά που επιστρέφανε μέσα στην εγγύηση με βλάβη οθόνης ή κασετοφώνου, περι το 1988 ), διάφορα καταστήματα κάνανε πατέντες και πουλάγανε τέτοια εκτρώματα (προσωπική άποψη βέβαια) μαζί με το MP1 για σύνδεση στην TV, ως φθηνή λύση για παιχνίδια. Νόμιζα βέβαια ότι ήταν μόνο Ελληνικό φαινόμενο, αλλά απ' ότι βλέπω το κάνανε και στο Εξωτερικό...
 
Aν ήταν εντός εγγύησης γιατί να τα μακελέψουν έτσι; Βουρ στην Amstrad για επισκευή...
 
Mε προλαβε ο φιλος l8bit για τους editors...
 
Στην Αγγλία ίσως, εδώ Ελλάδα τα δίναν στα καταστήματα με μεγάλη έκπτωση...

Η Amstrad Hellas το 1988 δεν είχε ενδιαφέρον για τα Home, μόνο τα Amstrad PC την ενδιέφεραν!

Νομίζω ότι το στοκ αυτό προήλθε από το Micropolis... δεν μπορώ να ξέρω... υποθέσεις κάνω!

Τα είχα δει πάντως σε βιτρίνα σε συνοικιακό μαγαζί! Στο ίδιο μαγαζί, είχε έναν spectrum Plus που τον χρησιμοποιούσε σαν πληκτρολόγιο σε Tulip PC... Αυτό βέβαια ήταν πρωτότυπο και δεν ήταν για πούλημα!
 
Το ότι την ενδιέφεραν μόνο τα PC (με το οποίο διαφωνώ πολύ, το '88 μοσχοπούλαγαν ακόμη οι CPC) δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την εγγύηση...
 
l8bit είπε:
Νομίζω ότι το στοκ αυτό προήλθε από το Micropolis
Υπηρχε σχεση μεταξυ Micropolis και Amstrad Hellas? Αν θυμαμαι καλα ειτε μετακομισε εκει οταν εκλεισε το Micropolis ή ηταν διπλα (γεραματα).

l8bit είπε:
Στο ίδιο μαγαζί, είχε έναν spectrum Plus που τον χρησιμοποιούσε σαν πληκτρολόγιο σε Tulip PC... Αυτό βέβαια ήταν πρωτότυπο και δεν ήταν για πούλημα!
Πολυ καλο! Δεν μπορω να φανταστω τι συνδεση ηταν. Σειριακα με IF1 αραγε?
 
Μέχρι το 87 τα Amstrad είχαν εγγύηση από το Micropolis (6 μηνών),

μετά από την Amstrad Hellas (1 έτος).

Αν είχαν σχέση μεταξύ τους δεν το γνωρίζω, πιστεύω πως δεν είχαν!
 
Aardvark είπε:
Μπραβο koioschristos τους εβαλες τα γυαλια.Εγω αν ημουν στην θεση σας θα ντρεπομουν να ξαναμπω. :P
Ξαναμπήκα και επιμένω ότι αν αυτό είναι αυθεντικό Amstrad εργοστασίου ή ακόμα και αυθεντικό prototype εγώ είμαι ο Πάπας. Nuff said.

Μου αρέσει πάντως η ιδέα ότι κάποια Ελληνική βρωμοδουλειά/πατέντα κατέληξε στην Αγγλία (ίσως με κανέναν φοιτητή;...) και πωλείται χρόνια μετά στο Evilbay.
 
Δεν είναι τόσο περίεργο σα μόντα, στο wiki έχει συζητηθεί και στο παρελθόν (πριν δούμε αυτό το κομμάτι): πού πρέπει να κόψεις τη μητρική, τί πρέπει να προσέξεις κτλ...
 
Πάντως ο "πριονισμένος" είναι πιο όμορφος (για τα δικά μου γούστα πάντως)
 
Το μηχανημα ειναι ενα καραπριονισμενο spectrum/c64 wannabe. Η καλη ερωτηση ειναι ποιος ανεγκεφαλος το λανσαρε σαν φθηνο μηχανημα για παιχνιδια, μιας και απο οσο θυμαμαι μπορουσε να αγοραστει το πληκτρολογιο του 464 χωρις το monitor και να αγοραστει και το ΜΡ1. Moνο ο κοπος και η φασαρια του μονταρισματος για να δημιουργηθει αυτο το κατασκευασμα, δεν αξιζε μιας και παλι θα χρειαζοταν ενα κασσετοφωνο για να πλαισιωθει, αρα το τελικο κοστος θα ηταν το ιδιο.

Πιστευετε αληθινα οτι ο Sugar θα εβγαζε τετοια πατατα η οτι δεν θα ειχε κυκλοφορησει εξωτερικα κασσετοφωνα η Amstrad για να καλυψει την αγορα?
 
Μυρίζει μαστοριλίκι και κορόΙδα που θέλουν να το ξεφωρτωθούν...
 
Αντι να πειτε μπραβο που καποιος καλος ανθρωπος απηλλαξε το 464 απο το αθλιο κασετοφωνο (δεν ειχε καν volume control αν θυμαμαι καλα)...
 
Τι να το κάνεις το volume control στο ενσωματωμένο; Θ' άκουγες κασσέτες με τη Μαρινέλα; :)
 
To κασσετοφωνο του ηταν μια χαρα, και volume control ειχε, και μετρητη, και το κυριοτερο σε αφηνε στην υσηχια σου με την υπαρξη του. Την ωρα που ενας κατοχος Amstrad ειχε την ανεση και ξενοιασια οτι ΟΠΟΤΕ ηθελε, ανοιγε και χρησιμοποιουσε τον υπολογιστη του για ΟΣΗ ωρα ηθελε χωρις timesharing συμφωνιες, τοσο απο θεμα monitor και κασσετοφωνου, ενας κατοχος ΖΧ ζουσε την καθημερινοτητα του αγχους και της αγωνιας μην τυχον και θελει να χρησιμοποιησει καποιος γονιος την τηλεοραση η και το κασσετοφωνο. Ολα με συμφωνιες και με το ρολοι στο χερι! Αυτη ηταν ρε σεις η κομπιουτεριστικη σας εμπειρια? :)
 
'νταξει, δεν νομίζω κανείς να το συνέδεε στο οικογενειακό στερεοφωνικό. Λογικά όλοι είχαν κασσετοφωνάκια. Η αξιοπιστία έιναι άλλο θέμα... ;)
 
Gryzor είπε:
'νταξει, δεν νομίζω κανείς να το συνέδεε στο οικογενειακό στερεοφωνικό. Λογικά όλοι είχαν κασσετοφωνάκια. Η αξιοπιστία έιναι άλλο θέμα... ;)
Θα εκπλαγεις απο το ποσοστο που ειχε δικο του κασσετοφωνο. Δεν μιλω για το οικογενειακο στερεοφωνικο, αλλα για τα κασσετοφωνα που υπηρχαν στις κουζινες των μαμαδων και γιαγιαδων. Μην ξεχναμε οτι η επιλογη των χρηστων των υπολογιστων αυτων βασιζοταν στο χαμηλοτερο δυνατο κοστος με οτι παραχωρησεις σημαινε αυτο. Τι εχουμε στο σπιτι? Τηλεοραση και κασσετοφωνο. Αρα μονο το μηχανημα να παρουμε και ολα τα αλλα τα βολευουμε με "καταδρομικες" αφου οτι εξτρα χρηματα υπηρχαν θα ξοδευονταν σε κασσετες με παιχνιδια. :) Δεν λεω οτι ηταν ετσι το συνολο των ΖΧαδων (υπηρχαν και κατοχοι με monitor και κασσετοφωνα στα ΖΧ τους), αλλα ενα μεγαλο ποσοστο αναγκαζοταν να λειτουργει το μηχανημα με "δανεικα".
 
+1 (γι' αυτούς που τη βγάζαν με "δανεικά", tv, κασσετόφωνο, κλπ) :)
 
phil_vr είπε:
... χωρις timesharing συμφωνιες, τοσο απο θεμα monitor και κασσετοφωνου, ενας κατοχος ΖΧ ζουσε την καθημερινοτητα του αγχους και της αγωνιας...
Αυτό όμως έβαλε τον υπολογιστή μέσα στο σπίτι το 1980/81,

ένας ΖΧ81 έκανε ίσως περισσότερα πράγματα από έναν Commodore PET με ελάχιστο βέβαια κόστος!

Κάθε εποχή πρέπει να την κρίνουμε σύμφωνα με τις τότε συνθήκες, αλλιώς πέφτουμε σε ατοπήματα και φαύλους κύκλους επιχειρημάτων.

Δεν είναι τυχαίο που μόνο η Amstrad είχε οθόνη και αποθηκευτικό μέσο μαζί με το μηχάνημα, αλλά γνώρισε επιτυχία μόνο σε Ελλάδα και Ισπανία.
 
Άστους μωρέ τους Amstrad-αδες, ήρθαν το 1985 και νομίζουν ότι ανακάλυψαν τον τροχό...

Τα χρόνια εκείνα 3 χρόνια διαφορά στην αγορά ήταν άβυσσος από άποψη κόστους εξαρτημάτων. Και πολλά έδωσε ο Speccy το 1982. Αν δεν υπήρχαν αυτά τα μηχανήματα να "στρώσουν" το δρόμο, η Amstrad δεν θα είχε καν σκεφτεί να μπει στην αγορά αφού ο Sugar ήθελε να παίζει μόνο με υψηλά ποσοστά κέρδους και δεν είχε ιδέα από υπολογιστές (αν διαφωνείτε, διαβάστε τι γράφει στην πρόσφατα εκδοθείσα αυτοβιογραφία του)
 
Πίσω
Μπλουζα