phil_vr είπε:
Eπαναλαμβανω οτι το οραμα που ειχε ηταν κυριως οικονομικο για να ξελασπωσει με τα δανεια που ειχε παρει για το ηλεκτρικο του πατινι, παρα εδραιωσης της εταιρειας του στο computing.
Εδώ είναι το θέμα που ενώ συμφωνούμε... διαφωνούμε. Όλοι ξέρουν για την εμμονή που είχε με το C5. Μια άλλη εμμονή θα ήταν το μπαρμπούτι για παράδειγμα
Θα μπορούσε να έτρωγε όλα του τα χρήματα εκεί, να πούλαγε το σπίτι του και να έβγαζε στο πεζοδρόμειο κάποιο από τα μοντέλα με τα οποία έβγαινε.
Δεν διαφωνούμε σε αυτό αλλά στο αποτέλεσμα. Μιλάμε για έναν άνθρωπο θρύλο στον χώρο του που έφερε τους υπολογιστές στα σπίτια του κοσμάκη που δεν είχε τα χρήματα για αγορά γνωστών Αμερικάνικων υπολογιστών.
Για το λόγο αυτό έγινε και Sir. Χάρη σε αυτόν κάποιοι μπήκαν στο χώρο και όχι χάρη στον Alan Sugar το 1985.
phil_vr είπε:
Oταν κυκλοφορησε ο ΖΧ80 μπορει να ηταν οτι φθηνοτερο κυκλοφορουσε αλλα και τι προσφερε ετσι? Ουτε ηχο, ουτε χρωματα, το πληκτρολογιο ηταν για τεσταρισμα της ανθρωπινης αντοχης πριν προβει καποιος στον μοναχισμο, και παλι εξαρτιοταν απο ενα σωρο περιφερειακα που "λογικα" θα υπηρχαν σε καθε σπιτι για να δουλεψει.
-Μιλάμε για έναν υπολογιστή kit από αυτούς που μπορούσες να τον αγοράσεις σαν εξαρτήματα και να τον συναρμολογήσεις μόνος σου.
-Μιλάμε για το 1980 σε μια ανύπαρκτη αγορά. Πως αλλιώς να το πω, εκείνη την εποχή στην Αγγλία δεν υπήρχε τίποτα, αυτός που ξεκινάει, που κάνει την αρχή, πέρνει αποφάσεις χωρίς να βασίζεται σε υφιστάμενες καταστάσεις.
phil_vr είπε:
Την ωρα που κοστιζε πολυ χαμηλοτερα απο τον ανταγωνισμο του (κυριως απο αμερικανικους υπολογιστες), δεν θα μπορουσε να το πλαισιωσει απο τα απαραιτητα προκειμενου με ενα λογικο κοστος να δωσει ενα πιο ανθρωπινο μηχανημα? Αυτο που οραματιστηκε ηταν ενα στριπαρισμενο μηχανημα που του ελειπαν ακομα και τα βασικα με σκεπτικο "ας κοψουν το λαιμο τους και ας τραβανε πριζες", πρακτικη που συνεχιστηκε στα ΖΧ81, ΖΧ Spectrum, ZX Spectrum + κλπ. Για τον ΖΧ80 και 81 μπορω να συγχωρησω τετοια πρακτικη λαμβανοντας υποψη την εποχη, αλλα με τα υπολοιπα μηχανηματα του εκει απλα ξεζουμουσε το κοινο που τον στηριξε και αγοραζε τα μηχανηματα του με ευτελη τροπο.
Μα ο σκοπός ήταν να είναι φθηνά. Πολύ φθηνά, κάθε τι που προστίθετω αύξανε το κόστος.
Ο ZX80 κόστιζε 100 λίρες το 1980 και άνοιξε μια αγορά. Πολύ πιθανό αν κόστιζε παραπάνω να μην μπορούσε να "δοκιμαστεί" από τον πολύ κόσμο, την μάζα.
Πρακτικά το ίδιο έγινε και εδώ στην Ελλάδα. Δεν αγοράζαμε spectrum γιατί είχε φοβερά specs ή μας φαίνονταν τόσο cute οι γομολάστιχες, αλλά γιατί με 33.000 είχες έναν υπολογιστή. Από κει και πέρα κασσετόφωνο και τηλεόραση θα τα βόλευες. 33000 εκείνη την εποχή ήταν έτσι κι αλλιώς πολλά χρήματα, πόσο εύκολα ένας γονιός θα τον αγόραζε για το καμάρι του αν κόστιζε 55000 γιατί είχε και μια τηλεόραση και ένα κασσετόφωνο μαζί?
Ας κάνουμε Fast Forward
δύο-τρία χρόνια μετά. Η αγορά έχει αλλάξει, ο Sinclair έχει πρακτικά πεθάνει από τις εμμονές του και ήρθαν τα 16bits.
Σχεδόν όλοι οι υπολογιστές που βγαίνουν έχουν και drive μαζί. Τα 8bits πλην του αιωνόβιου C64 που σταμάτησε τη δεκαετία 90 να βγαίνει είχαν drive γιατί είχε φθηνήνει. Ο C128D τέλος 85 αρχές 86 είχε drive.
phil_vr είπε:
Τα CPC οντως εγιναν mainstream καθως επιασαν ενα μεγαλο μεριδιο και στην επαγγελματικη αγορα με τις δυνατοτητες τους και επειδη ηταν τα πρωτα που συμπεριλαμβαναν ενα drive και ενα monitor για την χρηση αυτη. Δεν ειχαν τις super duper δυνατοτητες και κανενας δεν το ισχυριζεται αυτο. Απλα εφαρμοσαν κατι που ο εδραιωμενος μεχρι τοτε Sinclair δεν ηθελε να υλοποιησει. Αν ειχε βγαλει ο Sinclair ενα μηχανημα σαν τα +2/+3 αντι για την σειρα + (που στην ουσια ηταν λιγο: + παρτε λιγο παραπανω πλαστικο γιατι οτιδηποτε αλλο δεν σας δινω) ισως η εταιρεια του να μην ειχε παρει την κατρακυλα. Αλλα αρκεστηκε στο να συνεχισει να προσφερει την ιδια ξαναζεσταμενη συνταγη. Hταν φθηνος ο ΖΧ+ εν ετη 1984? Ναι ηταν. Εξακολουθουσες να χρειαζεσαι interface για τα joystick, εξακολουθουσες να χρειαζεσαι interface για εκτυπωτη, εξακολουθουσες να χρειαζεσαι κασσετοφωνο, εξακολουθουσες να χρειαζεσαι monitor.. να ξαναρωτησω αν ηταν φθηνος ο ΖΧ+ εν ετη 1984? Αρχιζω να το ξανασκεπτομαι σοβαρα.
Φυσικά και ήταν φθηνός ο ZX+, αποδυκνείεται τρανά από τον κόσμο εδώ μέσα. Επίσης διαφωνώ με τις επαγγελματικές δυνατότηες του CPC αλλά δεν είναι εδώ το κατάλλη thread γι' αυτή την κουβέντα μιας και έχουμε να πούμε πολλά.
phil_vr είπε:
Τα CPC μπορει να μην ηταν τα τεχνολογικα θαυματα, αλλα ενσωματωσαν απο πολυ νωρις για οικιακη χρηση οτι εμελε να ερθει πολυ αργοτερα και να γινει standard στο θεμα προσωπικος υπολογιστης. Δεν ειχε υπεροχη καπου, απλα εκανε τα παντα με τον καλυτερο δυνατο τροπο. Δεν υπηρχε απλα ανθρωπος που να εβλεπε τα CPC και να ηθελε να ξαναγυρισει σε οτιδηποτε αλλο χρησιμοποιουσε μεχρι τοτε. Εκτος αν δεν υπηρχε δυνατοτητα να τον αποκτησει οποτε εμπαινε στην μεση η πλυση εγκεφαλου του στυλ I hate what I cant have..
Μα το 1985-6 είναι πολύ νωρίς; Τα 8bits είχαν ήδη πεθάνει! Έβλεπε κανείς CPC και δεν ήθελε να πάει σε Atari ST + color για παράδειγμα; Μήπως δεν ήθελε να πάει σε IIGS αν είχε τα "μπικικίνια"?
Και μη σου φαίνεται παράξενο δεν είναι όλοι οι άνθρωποι "μισώ ότι δεν μπορώ να αγοράσω", υπάρχουν και αυτοί που απλά δεν μπορούν να το αγοράσουν
Εγώ αν είχα τα χρήματα φυσικά και ΔΕΝ θα πήγαινα σε spectrum και Amstrad. Θα είχα χρόνια πριν τον Apple II, αργότερα τον C64 με ένα drive και δεν θα έμπλεκα με την Ευρωπαική σχολή. Μισώ τα 2 αυτά μηχανήματα που δεν απέκτησα ποτέ? Όχι βέβαια!