Blade Runner (1982)

Το είδα το teaser...

Εντάξει, η αλήθεια είναι οτι σκηνοθέτης & πρωταγωνιστής είναι top αυτή τη στιγμή. Βάλε και τον παππούλη Rick Decart !!! Πάντως ο Harisson Ford το 'χει βάλει αμανάτι τα τελευταία χρόνια να ξαναπαίξει σε όλα τα sequel των ταινιών που έπαιξε νέος. Άντε έρχονται και το "Μάρτυρας Εγκλήματος", το "Φραντικ", ο "Φυγάς" κλπ. :eek: Έχουμε δουλειά ακόμα... :D

Πάντως κι αυτή η φάση με τους ίδιους (παππούδες πλέον) πρωταγωνιστές στα sequels γράφει τη δική της ιστορία στον κινηματογράφο, και σίγουρα δείχνει οτι μεγαλώνουμε όλοι παρέα...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
"Every civilization was built on the back of a disposable workforce, but I can only make so many"...

Είναι πλέον το νέο μότο του νέου εντυπωσιακού τρέιλερ του Blade Runner 2049... Αναμένουμε ανυπόμονα... "There are still pages left in the story"...

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δε ξέρω τι λέει το σήκουελ και δεν το έχω δει ακόμα αλλά και μόνο που το γύρισαν 'σκότωσαν' την παραφιλολογία για τον αν είναι ή δεν είναι ρέπλικα ο Ντεκάρτ. Κακώς, γιατί όλο αυτό το μυστήριο και οι ατελείωτες συζητήσεις των φαν της ταινίας διαχρονικά, μεγάλωναν το μύθο της και διατηρούσαν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες κινηματογραφικές συζητήσεις.
 
Γύρω στα 17 μου, περίπου το 1992, πρωτοείδα το Blade Runner. Θυμάμαι ήταν μέρα μεσημέρι και δεν έβλεπα καθαρά, καθότι η ταινία ήταν εξ ολοκλήρου σκοτεινή, γυρισμένη νύχτα. Ψιλοβαρέθηκα και την προσπέρασα με συνοπτικές. Ούτε που τη θυμόμουν. Αργότερα, το 1996 είδα στο ΠΟΠ+ΡΟΚ μια κριτική για την εμπλουτισμένη επανέκδοση του soundtrack της ταινίας από τον Vangelis, με βαθμολογία 10/10. Καθώς ήδη μου άρεσε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου αγόρασα το CD. Είχα μόλις αγοράσει και το στερεοφωνικό μου και θα ήταν ότι έπρεπε…

Τελικά όχι απλώς ήταν ότι έπρεπε, ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία το άκουσμα της μουσικής του Vangelis. Τη λάτρεψα και τη θεωρώ μέχρι σήμερα αξεπέραστη. Φυσικά νοίκιασα αμέσως την ταινία από το video club. Εκστασιάστηκα στ’ αλήθεια από τη σκοτεινή, νουάρ ατμόσφαιρα, τον ήχο, την ζοφερή απεικόνιση του μέλλοντος, το σενάριο, τα μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα, την απίστευτη ερμηνεία του Rutger Hauer και φυσικά το μνημειώδες φινάλε που σφράγισε το είδος της επιστημονικής φαντασίας. Έκτοτε έχω δει άπειρες φορές όλες τις εκδόσεις της ταινίας και κάθε φορά που την ξαναβλέπω είναι απόλαυση για μένα. Επίσης διάβασα και 2-3 φορές και τη νουβέλα του Φίλιπ Ντικ “Do androids dream of electric ship?” στην οποία βασίστηκε η ταινία, αν και θεωρώ ότι η ταινία την ξεπέρασε (από τις σπάνιες φορές που μια ταινία καταφέρνει να ξεπεράσει το αρχικό βιβλίο).

Τόσα χρόνια έτρεμα στη σκέψη ότι θα βγει σίκουελ, έχοντας πικρή πείρα από παρόμοιες απόπειρες (Alien/Prometheus κλπ.). Όταν άκουσα την πρώτη βόμβα με έπιασε ένα σφίξιμο. Ένιωσα καλύτερα όμως μαθαίνοντας ότι θα σκηνοθετήσει ο Denis Villneuve και θα πρωταγωνιστήσει ο Ryan Gosling καθότι και οι δύο είχαν δώσει εξαιρετικά δείγματα του ταλέντου τους (όπως και ο Jared Leto). Στην πορεία, τα τρέιλερ με προετοίμασαν για μεγάλα πράγματα…

Ώσπου χθες βράδυ πήρα τη θέση μου ανάμεσα στις μπροστινές θέσεις του “Αθήναιον”. Ίσως φανώ υπερβολικός αλλά κατά το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας ζούσα συγκλονιστικές στιγμές. Ήταν παραπάνω από τις προσδοκίες μου αυτό που ζούσα, όλες οι αισθήσεις μου ήταν σε έξαψη ρουφώντας αυτή τη σπουδαία οπτικοακουστική εμπειρία. Η φωτογραφία – έργο τέχνης, η σκηνοθεσία, τα εφέ, η μουσική, η “εσωτερική” ερμηνεία του Gosling, όλα να με βυθίζουν σε αυτή την υποβλητική, δυστοπική ατμόσφαιρα ενός ζοφερού μέλλοντος που τόσο λατρεύω. Πολλές αναφορές βέβαια και στο αρχικό Blade Runner αλλά και στο βιβλίο, για να νοσταλγήσουμε οι παλαιοί φαν. Όμως η απεικόνιση ενός μέλλοντος τόσο σκοτεινού, “στείρου” και θολού (μετά από κάποιο σημείο πραγματικά δεν ξέρεις ποιοι είναι οι άνθρωποι και ποιοι οι ρέπλικες) αληθινά με απογείωσε.

Κάπως έτσι λοιπόν περίμενα το αποκορύφωμα, την “τελική αναμέτρηση”, το επικό φινάλε. Όμως αυτό δεν ήρθε ποτέ… Δηλαδή το φινάλε ήρθε αλλά όχι όπως το ποθούσα, “αντάξιο” (γίνεται άραγε; ) του original Blade Runner. Συνειδητοποίησα λοιπόν ότι κάποια πράγματα στη ζωή είναι αξεπέραστα. Όσο και να προσπαθήσεις να τα φτάσεις δεν πρόκειται να το καταφέρεις. Ποτέ κανένας άλλος εκτός από τον Roy υπό την ερμηνεία του Rutger Hauer δεν θα πει κάτι ισάξιο του:

“Quite an experience to live in fear, isn’t it? That’s what it is to be a slave. I‘ve seen things you people wouldn’t believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.”

Συνοψίζοντας, η ταινία πραγματικά αξίζει πολλά αστέρια και δικαίως θα γίνει και αυτή σημείο αναφοράς για το μέλλον, αν και δεν μπορεί να αντικαταστήσει στις καρδιές μας το αρχικό Blade Runner του 1982. Σίγουρα όμως θα την ξαναδούμε πολλές φορές…
 
Το blade runner δεν ειναι απλα μια ταινια scifi ειναι ΕΠΟΣ την εχω δει αμετρητες φορες και δεν εχω κατασταλαξει

ακομα τι απο ολα οσα μπορει να σου προσφερει ειναι καλυτερο...το ποσο καλογυρισμενη ειναι......η πανδαισια

χρωματων και οπτικων εφε....η απαράμιλλη υποκριτικη του τεραστιων διαστασεων καστ....οι μουσικαρες του βαγγελη

που σε ταξιδευουν....οι  απιστευτοι  διαλογοι-μονολογοι με κορυφη για μενα η συναντηση του Roy batty με τον

δημιουργο του dr. eldon  tyrell ζητωντας του περισσοτερο χρονο ζωης,συγκλονιστικη σκηνη που σου 

δημιουργει πολλα εσωτερικα και υπαρξιακά ερωτηματα,ειδα και το  Blade Runner 2049

με καθηλωσε μα δεν με αγγιξε οπως το πρωτο του 1982........
 
Αν και καθυστερημένα, να πω οτι φυσικά πήγα και είδα για δεύτερη φορά το "Blade Runner 2049" στο σινεμά (πριν αποσυρθεί). Αν αρχικά θα έβαζα 4,5 αστέρια τώρα βάζω 5+ μόνο και μόνο για τα συναισθήματα που μου προκάλεσε και για το ότι βγήκα βουρκωμένος από την αίθουσα.

Μόνο και μόνο γι αυτό, ασχέτως του ελλειπούς, προς στο τέλος σεναρίου, του λίγο επίπεδου φινάλε χωρίς την επική τελική αναμέτρηση όπως στο original Blade Runner. Αυτά είναι …λεπτομέρειες μπροστά στα συναισθήματα που σου δημιουργεί το απελπιστικό, κενό, σκοτεινό μέλλον που έφτιαξε ο Villeneuve, o καλύτερος δημιουργός του είδους σήμερα.

Ίσως η πιο δυνατή στιγμή της ταινίας για μένα ήταν η αντίδραση της κοπέλας στη γυάλα όταν “είδε” την ανάμνηση του Κ. Για τον Χάρισον Φορντ θα πω οτι ήταν απολαυστικά ώριμος, δίνοντας έξτρα “βάρος” στην ταινία. Από τον Ραιαν Γκόσλινγκ δεν περίμενα τίποτα λιγότερο. Ο άνθρωπος αυτός μπορεί να σου “μιλάει” χωρίς να μιλάει!

Και αυτό που νομίζω οτι “φώναζε” συνεχώς ήταν μια μεγάλη, βουβή κραυγή (σε συνέχεια αυτού που είχε πει και το παλιό ανδροειδές, o Roy): “I want more -MEANINGFUL- life, Father” !

tumblr_p2hap18iNc1s7xfipo3_400.gif
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Είδα σε DVD το Blade Runner 2049, και έχω να πω πως παίρνω πίσω όλα τα κακά πράγματα που είχα πει όταν έμαθα πως θα κυκλοφορήσει. Το σημαντικότερο για μένα ήταν πως ο δημιουργός ΣΕΒΑΣΤΗΚΕ το πρωτότυπο και έχτισε πάνω σε αυτό, χωρίς να επαναλαμβάνεται και χωρίς να καταφεύγει σε εύκολες και φτηνές λύσεις χρησιμοποιώντας την αίγλη του αυθεντικού. Δύσκολο πράγμα για ένα sequel στη σημερινή εποχή που λείπει η έμπνευση.

Σε καμία περίπτωση δεν έφτανε το πρωτότυπο, αλλά δημιουργούσε τη δική του αυθεντική ατμόσφαιρα.

Πίστευα πως ο ρόλος του Χάρισον Φορντ θα ήταν μια αρπαχτή. Διαψεύστηκα ευχάριστα!
Επίσης δεν περίμενα πολλά από τον Ράιαν Γκόσλινγκ. Επίσης διαψεύστηκα ευχάριστα!

Η φωτογραφία ήταν εκπληκτική. Η μουσική κινούνταν στα μονοπάτια του αυθεντικού.

Κρίμα που δεν κατάφερα να το δω στο σινεμά.
 
I've seen things you people wouldn't believe.

Attack ships on fire off the shoulder of Orion.

I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate.

All those moments will be lost in time, like tears in rain.

Time to die.

RIP Rutger Hauer (1944-2019) :(
 
Πίσω
Μπλουζα