Μιας και το θέμα πάγωσε προς το παρόν να αδράξω την ευκαιρία να βγω λίγο off topic και να γράψω για το Manic Miner. Η turbo έκδοση που μου πρότεινε ο 1@Wally[/USER] δεν είναι με τίποτα για τις ικανότητες μου. Δοκίμασα τελικά την AY έκδοση και την Atari 8 bit bit έκδοση. Τελικά προτίμησα την Atari έκδοση γιατί ίσως προτιμώ το Pokey από το ΑΥ και μου άρεσε η ταχύτητα και η αίσθηση του παιχνιδιού.
Το παιχνίδι είναι απίστευτα δύσκολο σε βαθμό σαδισμού. Παρότι είναι δίκαιο οπότε όταν χάνεις αισθάνεσαι ότι φταις εσύ και έχει πολύ έξυπνο level design, εντάξει ήμαρτον, ήμασταν απίστευτα μαζοχιστές που μας άρεσαν τέτοια παιχνίδια. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι το σουρεάλ σκηνικό με ευφάνταστους εχθρούς και τα διάφορα επίπεδα που έχουν αναφορές στην ποπ κουλτούρα. Από τα πρώτα παιχνίδια που ξεχωρίζουν από αντίστοιχα Αμερικανικά (όχι στο gameplay αλλά θεματικά) και δείχνουν την "britishness" στο gaming που έγινε στη συνέχεια σχολή στον Spectrum.
Τελικά είναι υπερεκτιμημένο; Και ναι και όχι. Για την Αγγλία και για τον Spectrum ήταν πραγματικά κάτι μοναδικό και ο ντόρος ήταν δικαιολογημένος. Βλέποντας όμως την πιο γενική εικόνα και συγκρίνοντας το με άλλα platformers του '83 που προέρχονται από την Αμερική παρά τα πολύ ευφάνταστα επίπεδα το παιχνίδι υστερεί εκεί που μετράει: στο gameplay. Την ίδια χρονιά στην Αμερική είχαν φτιάξει πιο εξελιγμένα, πιο περίπλοκα και πιο playable παιχνίδια (βέβαια ΟΛΑ τα παιχνίδια της εποχής είχαν απάνθρωπη δυσκολία).
Φυσικά δεν αποκλείω το γεγονός να είμαι προκατειλημμένος γιατί με τα παιχνίδια στα οποία αναφέρομαι έχω πολύ μεγαλύτερη εξοικείωση και βέβαια περισσότερη νοσταλγία. Αναφέρω μερικά παιχνίδια που βγήκαν την ίδια χρονιά και τα θεωρώ καλύτερα. Νο 1 και νομίζω το εξυπνότερο παιχνίδι του είδους της χρονιάς είναι το Lode Runner, που είναι ιδιοφυές. Έκανε μέχρι και τους grognards του Computer Gaming World να παρατήσουν για λίγο τα war games τους και να ασχοληθούν με ένα arcade game. Εν συνεχεία: το επίσης πολύ έξυπνο Mr. Robot and his Robot Factory, το Spelunker, το Jumpman, το Montezuma's Revenge, το Dino Eggs. Όλα αυτά είτε έχουν πιο εξελιγμένο gameplay είτε είναι απλά πιο διασκεδαστικά. Φυσικά οι Spectrum users δεν είχαν πρόσβαση σε κανένα από αυτά ούτε και στο Miner 2049er από το οποίο το Manic Miner επηρεάστηκε οπότε είναι λογικό να το θεωρήσουν ό,τι καλύτερο έχει βγει...since sliced bread.
Άρα αν το Manic Miner δεν καταφέρνει να μπει καν στα top 5 platformers του 1983 ε...τότε μία λέξη υπάρχει: Υπερεκτιμημένο.