Εχω αρχίσει και χρησιμοποιώ το EmulationStation περισσότερο από Hyperspin/Launchbox.
Eιναι πολύ περίεργο στο σετάρισμα αφού αρχικά έχει σχεδιαστεί για RetroPie. Oλα τα paths γράφονται στο gamelist.xml για καθε παιχνίδι ξεχωριστά μέσω scraping (αντι να διαλέγεις απλά path από το menu). Αστα να πάνε δλδ, τράβαγα τα μαλλιά μου με αυτό. Tα έχω ξαναπεί σε αυτό το topic και μάλιστα το είχα παρατήση για λίγο καιρό. Αλλά πλέον έχω μάθει αρκετά κολπάκια με το notepad++ και μπορώ να επεξεργάζομαι τα gamelist.xml αρχεία αρκετά εύκολα και να κάνω αυτά που θέλω.
Ο λόγος που μου αρέσει το ES περισσότερο από τα άλλα frontends είναι τα themes. Υπάρχουν μερικά πολύ όμορφα και γενικά είναι καλύτερα από Launchbox/Hyperspin. Kαι μπορείς να τα αλλάζεις από το menu όποτε θες (έχω τα 6-7 αγαπημένα). Και το κάθε theme έχει ένα σωρό παραμετροποιήσεις για να το αλλάξεις όπως θες. Ειναι αρκετά γρήγορο/snappy χωρίς lag κλπ, μπορεις να κανεις screensaver με τα video previews, να βάλεις ότι μουσική θες για background και πολλά άλλα ωραία. Και γενικά η ατμόσφαιρα που μπορείς να πετύχεις σε κάποια themes είναι πιο cozy και ανάλαφρη από ότι του Hyperspin, το οποίο έχω ψιλοβαρεθεί είναι η αλήθεια.
Το Hyperspin καλό και χρυσό αλλά έχει και αυτό τα θεματάκια του. Οπως, πχ το ότι είναι πλέον ένα νεκρό project και δεν ανανεώνεται εδώ και καιρό. Στα τελευταια Windows δεν ανοιγε μέχρι που καποιος έβγαλε ένα dll που το διορθώνει. Το joypad/joystick support είναι χάλια οπότε θες joytokey ή xpadder για να το χειρίζεσαι σωστά με gamepad αλλιώς έχει κολλήματα. Το γραφικό menu του υποφέρει από screen tearing ότι και να κάνεις vsync κλπ δεν ακούει. Τα videos τα δείχνει με λίγο extra stuttering το οποίο βελτιώθηκε οταν του έδωσα compatibility mode με Windows XP!
To EmulationStation δεν έχει τέτοια θέματα. Αν και πιο περίεργο στο setup και με κάπως λιγότερες δυνατότητες (το Hyperspin έχει και το Rocketlauncher που του δείνει άπειρα options) έχει όλα όσα χρειάζομαι, συν την λίστα "all games" που δεν έχει το HP, χωρίς τα bugs του HP. Το μόνο που μου λείπει κάπως είναι τα themes per game που μπορεις να έχεις στο HP.
Γενικά θεωρώ το HP το καλύτερο για καμπίνα arcade. Πολύ φανταχτερό και θορυβώδες, πολλά animations και κίνηση, κάθε παιχνίδι έχει το δικό του theme κλπ. Ενώ το ES μου αρέσει πολύ περισσότερο σαν frontend για τον υπολογιστή που αράζω στο κρεβάτι και θέλω κάτι πιο κόζυ.
Edit: Χρησιμοποιώ το build του Carouso που είναι εν ενεργεία και το πιο πρόσφατο update βγήκε αυτόν τον μήνα. Eίναι το ίδιο που έχουν για Batocera. Γιατί η "official" έκδοση είναι από το 2015 και δεν έχει ούτε τα μισά features.
Και ένα video δικό μου που δείχνω λίγο τα themes και πόσο εύκολο και γρήγορο είναι να τα αλλάζεις on the fly:
Aκόμα δεν το έχω τελειώσει 100%, πρέπει να δώσω στα gamelists τα paths για τα boxart σε όλα τα συστήματα (έχω τελειώσει screens και videos) και να προσθέσω και κανένα σύστημα ακόμα γιατί έχω μονο 41 (απο computers μόνο Amiga έχω βάλει). O λόγος για τα λίγα συστήματα είναι ότι καποια themes μπορεί να μην έχουν assets για αυτά. Πχ το SNES mini theme δεν έχει assets για Amiga CD32 οπότε θα πρέπει να το προσθέσω εγώ και μετά θα σετάρω το σύστημα.
Η μουσικούλα που έβαλα είναι από το menu του SNES mini. Εχω βάλει και από το menu του Wii, του NES mini, κλπ. Παίζουν randomly ότι βάλεις ή το αλλάζεις εσύ από το menu.