Megadrive ή SNES; Part II

Wally είπε:
Επισης δεν ηταν η Sega που γεμισε το hobby μας με ασχετους. To ξεκινησε η Nintendo με τις χαριτωμενιες και το αποτελειωσε η Sony.
Θα έλεγα ότι το ξεκίνησε η Sony με τα PS1/PS2 και το αποτελείωσε η Nintendo με το Wii.

Η Sega θα μπορούσε κάλλιστα να το πετύχει πριν από την Sony με το marketing που έκανε στο MegaDrive αφου προσπαθούσε να δείξει ότι τα games είναι "cool". Αλλά τελικα η Sony τα κατάφερε καλύτερα δείχνοντας ότι απλά είναι της μόδας.

.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

1@Wally[/USER] και 1@Imgema[/USER] Διαφωνώ κάθετα με αυτή την ελιτίστικη προσέγγιση. Το παιχνίδι είναι μια παγκόσμια εμπειρία που επεκτείνεται σε όλες τις ηλικίες και κοινωνικές/οικονομικές τάξεις. Δεν είναι δυνατόν το ηλεκτρονικό παιχνίδι να απευθύνεται μόνο σε nerds και geeks αλλά έπρεπε να επεκταθεί παντού (όπως και η χρήση των υπολογιστών με τους οποίους αρχικά ασχολούνταν όλοι). Και δυστυχώς η βιομηχανία gaming που αποτελείται από nerds δεν έχει καταφέρει ακόμα να πιάσει πλήρως το ευρύτερο κοινό και συνεχίζει να βγάζει παιχνίδια για τα ίδια άτομα. Το παιχνίδι εκτός του ότι ενώνει μπορεί να αποτελέσει και μια βαθύτερη εμπειρία που σε αλλάζει. Δυστυχώς τα παιχνίδια που απευθύνονταν στο "ευρύτερο" κοινό ήταν ποπ κορν κατά κύριο λόγο. Τέσπα βγήκα εκτός θέματος και θέλει μεγάλη κουβέντα το συγκεκριμένο αλλά μιας και το αναφέρατε...
 

Leon είπε:
1@Wally[/USER] και 1@Imgema[/USER] Διαφωνώ κάθετα με αυτή την ελιτίστικη προσέγγιση. Το παιχνίδι είναι μια παγκόσμια εμπειρία που επεκτείνεται σε όλες τις ηλικίες και κοινωνικές/οικονομικές τάξεις. Δεν είναι δυνατόν το ηλεκτρονικό παιχνίδι να απευθύνεται μόνο σε nerds και geeks αλλά έπρεπε να επεκταθεί παντού (όπως και η χρήση των υπολογιστών με τους οποίους αρχικά ασχολούνταν όλοι). Και δυστυχώς η βιομηχανία gaming που αποτελείται από nerds δεν έχει καταφέρει ακόμα να πιάσει πλήρως το ευρύτερο κοινό και συνεχίζει να βγάζει παιχνίδια για τα ίδια άτομα. Το παιχνίδι εκτός του ότι ενώνει μπορεί να αποτελέσει και μια βαθύτερη εμπειρία που σε αλλάζει. Δυστυχώς τα παιχνίδια που απευθύνονταν στο "ευρύτερο" κοινό ήταν ποπ κορν κατά κύριο λόγο. Τέσπα βγήκα εκτός θέματος και θέλει μεγάλη κουβέντα το συγκεκριμένο αλλά μιας και το αναφέρατε...
Οταν απευθύνεσαι σε όλον τον κόσμο και όχι μόνο στους χομπιστες που θέλουν κάτι πιο ιδιαίτερο ας πούμε, λογικό είναι να απλοποιούνται τα πράγματα. Casual δεν σημαίνει ντε και καλά κακό, εξαρτάται ποιον ρωτάς. Ο περισσότερος κόσμος θα πει ότι είναι καλό που τα (περισσότερα) FPS πλέον είναι σαν το COD και όχι σαν το ακαταλαβίστικο System Shock. Εγώ μπορεί και να σου πω ότι είναι κακό στην τελική γιατί προτιμώ τα δύσκολα και να παιδεύομαι. Ο καθένας όπως το βλέπει.

Αλλα ναι, off topic αλλά θα ήταν ενδιαφέρον να το συζητούσαμε σε κάποιο άλλο.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Aυτο λεω...οτι κακως η οποια συνδεση του gaming με τους nerds ή geeks.

Τον Billy Mitchell δεν τον λες ουτε geek, ουτε nerd :)
 
Ναι off topic και μεγάλη κουβέντα. Επιστρέφοντας στο SNES vs Megadrive δεν συμφωνώ με την άποψη ότι το Mega Drive ήταν ένας προάγγελος του Playstation, ότι απευθύνθηκε σε μεγαλύτερες ηλικίες, ότι έκανε το gaming cool. To mega drive απευθυνόταν στα προέφηβα και έφηβα αγοράκια ακριβώς όπως το NES και το SNES. H όλη ιστορία ότι το Mega Drive είναι πιο "ενήλικο" ξεκινάει με το αίμα στο Mortal Kombat που όμως ξεχνάμε ότι έμπαινε με κωδικό. Και φυσικά μιλάμε για ένα άθλιο, κακόγουστο, και προφανώς τελείως ανώριμο παιχνίδι που απλά έκανε ντόρο με το gore. Απλά έκλεινε το μάτι στα παιδάκια λέγοντας "θα δείτε ΑΙΜΑ! Δεν είναι cool;" Όμως το ηλικιακό κοινό παρέμενε το ίδιο (και όχι δεν ήταν cool ούτε ώριμο).

Καμία σχέση με το Wipeout που κατάφερε να πιάσει τους 25άρηδες και την club culture με το καλύτερο soundtrack που είχε βγει μέχρι τότε για παιχνίδι, με cutting edge design από designers republic, κλπ. Βέβαια και εκεί το θέμα είναι αισθητικό γιατί ως gameplay παρέμενε ένα futuristic racer απλά σε ένα "cool" περιτύλιγμα απευθυνόμενο σε ένα μεγαλύτερο ηλικιακά κοινό. Πριν έρθει το Playstation η βιομηχανία του console gaming σου έλεγε: "ενηλικιώθηκες; F@ck Off!" (φυσικά είχαμε το PC gaming για κάτι πιο ώριμο, μιλάμε αποκλειστικά για κονσόλες τώρα).
 
Tο Mega Drive ξεκίνησε να προωθεί το cool image όταν βγήκε το Sonic. Το όλο marketing του παιχνιδιού σου έλεγε ότι ο Sonic είναι cooler από τον Mario. Αλλά ναι, όλα με κάπως ανώριμο τρόπο άρα πάλι πιτσιρικάδες τσίμπαγαν. Γι αυτό και δεν κατάφερε η Sega να κάνει αυτό που έκανε η Sony αργότερα.
 

ASiC είπε:
1@Tupamaro[/USER]Θα καθομουν να αναλύσω στα όσα έγραψες αλλά το γεγονός οτι θεωρείς το mega drive "casual", "περιορισμένη gaming εμπειρία' και "αδυνατούσε να πιάσει την ποιότητα τους", είναι εμφανές οτι έχω να κάνω με ακόμα ένα fanboy...

Στο μόνο που θα μπορούσε να εξελειχτεί η κουβέντα θα ήταν flamewar και δεν έχω καμία όρεξη (άσε που απαγορεύται απο το φορουμ).

Οπότε, pass...
Καθολου φαν μποι δεν ειμαι της νιντεντο. Για τους ίδιους ακριβως λόγους πιστευω πως το ps1 ισοπεδωσε το n64, κι ας λενε κάποιοι φαν της nintendo πως το n64 ειναι καλυτερο επειδη έχιε μαριο και ζελντα, ενω το ps1 ειχε μια σαρανταρα κορυφαια rpg όπως και δυνατους τιτλους παντου . επισής το ότι κάποιος δεν παιζει rpg, αυτο μπορει να ειναι το γουστο του, αλλα δεν μπορουμε να το παρουμε σοβαρα με καποια αντικειμενικοτητα. Και καποιος αλλος μπορει να πει πως εγω γουστάρω πιο πολυ τα fmv games , αρα η κορυφαια κονσολα ειναι το 3do.

Όταν το snes έχει καμια 20αρια απο κορυφαια μεχρι πολυ καλα rpg ενω το mg έχει ελαχιστα, επισης έχει κορυφες όπως το zelda, to super metroid, τα 3 dkc, τα 2 mario και επίσης παιχνιδια όπως τα 4 megaman, ta 2 castlevania. star fox, turles in time, contra, actraiser, demons crest, super ghouls n ghosts, ogre battle, super puch out, star fox, king of dragons,Legend of the Mystical Ninja, battletoads, κ.α., αποδεικνυει πως έχει μια γκαμα παιχνιδων για όλα τα γουστά, υψηλης ποιότητας που το mgea drive ποτε δεν επιασε, όπως και με βαθος που προσφερουν εμπειριες που κανεναν arcade port δνε μπορουσε να προσφερει λογω της δομης τους. Τα arcade ήταν για τα μπιμπλικάδικά, να διασκεδασεις για λιγο, να σου φάει τα 20αρικα και τέλος. αντιθετως το snes λογω προχωρημενης τεχνολογίας, προσεφερε κι αυτο, αλλα και τόσα αλλα περισσότερα με το gaming που κρατουσε για εβδομαδες όχι απλα για καμια ωριτσα και μετα τα ιδια ξανα.. δεν ειναι τυχαιο πως σε όποια ηπειρο κυκλοφορουσε και περισσοτερα games το snes, τόσο πιο πολυ αφηνε πισω του το mega drive, με την οριτζιναλ γκαμα παιχνιδιων απο την ιαπωνια να ισοπεδωνει τα παντα στο περασμα της.

Τωρα αν μιλαμε αυστηρα για ευρωπη, εκει κάπως γινεται λιγοτερο πιο ντερμπι, αλλα μονο τα super metroid, mario, secret of mana, zelda, kai dkc 2, πιστευω κάνουν τη διαφορα.

 
Εγώ πάλι θεωρώ ότι στην περίπτωση SNES vs MD υπήρχε ισορροπία. Ναι το SNES είχε πιο πολλά JRPG αλλά το MD είχε πιο πολλά και πιο καλά Shmups. Οσον αφορά τα κορυφαία παιχνίδια, το Mega Drive κόντραρε άνετα το SNES. Τo SNES είχε Mario και DKC? Το MD είχε τα Sonic και Vectorman. To SNES είχε Zelda? Το MD είχε Beyond Oasis. ΟΚ το SNES είχε το αξεπέραστο Super Metroid. Αλλά το MD όμως είχε παιχνίδια της Treasure που δεν τα έβλεπες με τίποτα στο SNES. Οπως Alien Soldier και Gunstan Heroes. Παιχνίδια που ξεζούμιζαν τον γρήγορο 68000 που ήταν έτσι κι αλλιώς γρηγορότερος από την CPU του SNES. Επίσης το MD ήταν ανώτερο στα περισσότερα sport games για αυτόν τον λόγο.

Α και μην ξεχάσω και τα Disney games. Τα περισσότερα ήταν καλύτερα στο MD λόγω του πιο "σβέλτου" animation ενώ το Aladdin ήταν ένα αριστούργημα στο MD και ένα απλά καλό παιχνιδάκι στο SNES. Θυμάμαι μου άρεσαν πολύ τα cartoon games τότε και στο MD μου άρεσαν πιο πολύ. Επίσης τα EWJ ήταν και αυτά καλύτερα στο MD.

Και στις δύο κονσόλες υπάρχουν εκατοντάδες παιχνίδια να συγκρινεις και υπάρχει πολύ υλικό. Μην κολλάς μόνο σε ένα genre το οποίο μπορεί να μην αρέσει και σε πολύ κόσμο (οπως εμένα πχ). Εγώ πάντως λόγω του Super Metroid και του ότι το Turtles in Time είναι καλύτερο από το Hyperstone Heist, δίνω στο SNES ένα μικρό προβάδισμα.
 

1@Tupamaro[/USER]

Κι όμως, είσαι φαν μπόι και το αποδεικνύεις ακόμα μια φορά:

Μέχρι τώρα, δεν έχεις συγκρίνει το οτιδήποτε. Απλώς γράφεις ξανά και ξανά το top-20 του snes.

Δε θα κάτσω ν' αραδιάσω κι εγώ το top του MD γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος...

Το τι έγινε στον υπόλοιπο κόσμο με το snes και το md, δε μας αφορά. Στην Ευρώπη ζούμε και συκρίνουμε την κατάσταση εδώ.

Για πες μου πόσος κόσμος ασχολήθηκε με jrpg στην Ευρώπη; Να σου πω εγώ: Ελάχιστος.

Για πες μου τώρα πόσοι ασχολήθηκαν με τα arcades; Να σου πω πάλι εγώ: Της Πόπης!

Στην Ευρώπη τα RPG δεν είχαν καμία σχέση με τα "J", η θεματολογία τους ήταν γύρω απο δράκους, ιππότες και γενικώς AD&D και ήταν καθαρά θέμα των Amiga, Atari & PC.

Για κάνε μου σε παρακαλώ μια ανάλυση το τι θεωρείς "υψηλή ποιότητα". Γραφικά, ήχος, πακετάρισμα...;

"όποια ηπειρο κυκλοφορουσε και περισσοτερα games το snes..."

Στην Ευρώπη το MD ήρθε πρώτο σε πωλήσεις. Και απο πότε τα περισσότερα παιχνίδια σημαίνουν αυτοματως και καλή ποιότητα;

Έχεις ιδέα για τον αριθμό του shovelware που υπάρχει στο snes; Αν κι εδώ την πρωτιά την έχει το PS1!

"Προχωρημένη τεχνολογία"

Φυσικό δεν είναι για κονσόλα που κυκλοφόρισε 3-4 χρόνια αργότερα να έχει καλύτερο hardware;

Αυτό βέβαια είναι σχετικό γιατί τα παιχνίδια που όντως ξεχώριζαν, είχαν άλλα 3-4 snes μέσα στο cart.

Αν μιλήσουμε για stock μηχανήματα, στα παιχνίδια που απαιτούσαν δύναμη, το snes ήταν πολύ λίγο.

 
Imgema είπε:
Εγώ πάλι θεωρώ ότι στην περίπτωση SNES vs MD υπήρχε ισορροπία. Ναι το SNES είχε πιο πολλά JRPG αλλά το MD είχε πιο πολλά και πιο καλά Shmups. Οσον αφορά τα κορυφαία παιχνίδια, το Mega Drive κόντραρε άνετα το SNES. Τo SNES είχε Mario και DKC? Το MD είχε τα Sonic και Vectorman. To SNES είχε Zelda? Το MD είχε Beyond Oasis. ΟΚ το SNES είχε το αξεπέραστο Super Metroid. Αλλά το MD όμως είχε παιχνίδια της Treasure που δεν τα έβλεπες με τίποτα στο SNES. Οπως Alien Soldier και Gunstan Heroes. Παιχνίδια που ξεζούμιζαν τον γρήγορο 68000 που ήταν έτσι κι αλλιώς γρηγορότερος από την CPU του SNES. Επίσης το MD ήταν ανώτερο στα περισσότερα sport games για αυτόν τον λόγο.
Α και μην ξεχάσω και τα Disney games. Τα περισσότερα ήταν καλύτερα στο MD λόγω του πιο "σβέλτου" animation ενώ το Aladdin ήταν ένα αριστούργημα στο MD και ένα απλά καλό παιχνιδάκι στο SNES. Θυμάμαι μου άρεσαν πολύ τα cartoon games τότε και στο MD μου άρεσαν πιο πολύ. Επίσης τα EWJ ήταν και αυτά καλύτερα στο MD.

Και στις δύο κονσόλες υπάρχουν εκατοντάδες παιχνίδια να συγκρινεις και υπάρχει πολύ υλικό. Μην κολλάς μόνο σε ένα genre το οποίο μπορεί να μην αρέσει και σε πολύ κόσμο (οπως εμένα πχ). Εγώ πάντως λόγω του Super Metroid και του ότι το Turtles in Time είναι καλύτερο από το Hyperstone Heist, δίνω στο SNES ένα μικρό προβάδισμα.
δεν μπορει να συγκριθει ως ειδος τα rpg με τα shmup. Δεν μπορεις να πεις πως εντάξει, το snes έχει chrono trigger και earthbound αλλά το mega drive έχει τα ελικοπτεράκια που κάνουν πιου πίου. Καλά παιχνίδια ειναι δε λέω, αλλά ένα final fantasy vi αξίζει όσο 100 απο δαυτα. ειναι σαν να πει καποιος που γουστάρει το σατερν πως μπορει το to psx να εχει το final fantasy vii αλλα εγω έχω το darius gaiden . Και το snes έχιε κορυφαια fighitng game, δε θα τα αναφέρω στις κορυφες, γιατι οκ, ξυλο ριχνεις, δεν ειναι καμια εμπειρία ανεπανάληπτη, κατι το μεγαλειώδες.

Οσο για τις συγκρισεις που κάνεις , ειναι παλι πολυ ατυχεις. Το dkc 2 ειναι κλασεις ανώτερο απο το vectrorman, όπως και το beyond oasis μπορει να συγκριθει με παιχνίδια σνα το twisted tales of spike mcfang ή το πολυ soulblazer. Σε κανενα σημειο το mega drive δεν πιάνει το ύψος που έχουν καμια εικοσαρα τοπ snes games. Οι συγκρισεις γινονται απο εκει και πέρα, που πάλι απο πλευρα action, platform, fighting, beat em up, έχει να παρουσιασει αρκετη ποιότητα, άρα είναι κατ εμε, το snes κερδίζει πεντακαθαρα την όποια μαχή, και μετά όλα ειναι θεμα γουστου. Πιο κοντα είναι το pc engine κατ εμε στο mega drive, παρα το mega drive στο snes, το οποιο μη ξεχναμε έχιει και τη κορυφαια συλλογη shmups που τόσο σε ενθουσιάζουν.
 

ASiC είπε:
1@Tupamaro[/USER]Κι όμως, είσαι φαν μπόι και το αποδεικνύεις ακόμα μια φορά:

Μέχρι τώρα, δεν έχεις συγκρίνει το οτιδήποτε. Απλώς γράφεις ξανά και ξανά το top-20 του snes.

Δε θα κάτσω ν' αραδιάσω κι εγώ το top του MD γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος...

Το τι έγινε στον υπόλοιπο κόσμο με το snes και το md, δε μας αφορά. Στην Ευρώπη ζούμε και συκρίνουμε την κατάσταση εδώ.

Για πες μου πόσος κόσμος ασχολήθηκε με jrpg στην Ευρώπη; Να σου πω εγώ: Ελάχιστος.

Για πες μου τώρα πόσοι ασχολήθηκαν με τα arcades; Να σου πω πάλι εγώ: Της Πόπης!

Στην Ευρώπη τα RPG δεν είχαν καμία σχέση με τα "J", η θεματολογία τους ήταν γύρω απο δράκους, ιππότες και γενικώς AD&D και ήταν καθαρά θέμα των Amiga, Atari & PC.

Για κάνε μου σε παρακαλώ μια ανάλυση το τι θεωρείς "υψηλή ποιότητα". Γραφικά, ήχος, πακετάρισμα...;

"όποια ηπειρο κυκλοφορουσε και περισσοτερα games το snes..."

Στην Ευρώπη το MD ήρθε πρώτο σε πωλήσεις. Και απο πότε τα περισσότερα παιχνίδια σημαίνουν αυτοματως και καλή ποιότητα;

Έχεις ιδέα για τον αριθμό του shovelware που υπάρχει στο snes; Αν κι εδώ την πρωτιά την έχει το PS1!

"Προχωρημένη τεχνολογία"

Φυσικό δεν είναι για κονσόλα που κυκλοφόρισε 3-4 χρόνια αργότερα να έχει καλύτερο hardware;

Αυτό βέβαια είναι σχετικό γιατί τα παιχνίδια που όντως ξεχώριζαν, είχαν άλλα 3-4 snes μέσα στο cart.

Αν μιλήσουμε για stock μηχανήματα, στα παιχνίδια που απαιτούσαν δύναμη, το snes ήταν πολύ λίγο.
τα φαν μποι ακολουθουν εταιρείες, εγω εγω τσακωθει και παλαιοτερα με φανς της nintendo που προσπαθουσαν να πεισουν πως το n64 ειναι καλυτερο απο το ps1 γιατι ουτε αυτοι δεν παιζουν rpg και κάτι αναλογα για να υποστηρίξουν το αδιανόητο. εγω αραδιασα videogames που ειναι πιο κατω απο την κορυφη για να αποδειξω πως περα απο τα rpg και τα λοιπα κορυφαια γκειμς του snes που δεν αγγίζονται απο καμια κονσόλα της εποχής, υπάρχιε και πολυ πραγμα που μπορει να αντιπαρατεθει στις λεγομενες κορυφες του mega drive.

τωρα το πως μιλαμε μονο για ευρωπη, δε νομιζω πως ισχύει. γενικα αγγλοφωνα αναφέρουμε, αν και φυσικα και τα ιαπωνεζικα παλι παιχνιδια του snes είναι, και δεκαδες απο αυτα μεταφραζονται κι ετσι δινουν ζωη στο snes που το κρατα ενεργο ακομα και σήμερα με συγκλονιστικα παιχνιδια οπως τα seiken densetsu 3, tales of phantasia, star ocean, και αλλα τόσα. αντιστοιχα στο mega drive τίποτα αναλογο δνε γινεται, γιατι ότι ηταν να δειξει το έδειξε, κι αυτον ηταν πολυ καλό αλλά όχι τοσο για να πιασει το snes.

Tώρα για το τι παιζουν οι περισσότεροι με αφήνει διάφορο. και οι περισσοτεροι έπαιζαν call of duty και τα ico και shadow of the colossus ήταν για λίγους. Παντελως αδιάφορο. Το θεμα ειναι ποιος ειχε την ποιότητα, το βαθος, και την διαρκεια και αυτο ήταν το snes. Oπως και τα shovelware δεν με απασοχλουν.αν δουμε αλλωστε τι σαβουρο εβγαζε με το κιλο το μεγκα ντραιβ θα χαθουμε.το θεμα ειναι πως όσο περισσοτερο γκειμς εβγαζε το σνες , τοσο περισσοτερες παιχνιδάρες κυκλοφορουσαν, και τοσο προσπερνουσε το μεγκαντραιβ τοσο σε πωλησεις, όσο και σε ποιότητα, κι εντελει το αφησε πισω χιλιομετρα.

Τελοσπαντων. Η σεγκα πιστευω μετα πηρε μια ελαχιστη νικη της αφου θεωρω το ιαπωνεζικο σατερν πολυ καλυτερο απο το n64, αλλα ηταν αυτο που λεμε πύρρειος.

 
Tupamaro είπε:
δεν μπορει να συγκριθει ως ειδος τα rpg με τα shmup. Δεν μπορεις να πεις πως εντάξει, το snes έχει chrono trigger και earthbound αλλά το mega drive έχει τα ελικοπτεράκια που κάνουν πιου πίου. Καλά παιχνίδια ειναι δε λέω, αλλά ένα final fantasy vi αξίζει όσο 100 απο δαυτα. ειναι σαν να πει καποιος που γουστάρει το σατερν πως μπορει το to psx να εχει το final fantasy vii αλλα εγω έχω το darius gaiden . Και το snes έχιε κορυφαια fighitng game, δε θα τα αναφέρω στις κορυφες, γιατι οκ, ξυλο ριχνεις, δεν ειναι καμια εμπειρία ανεπανάληπτη, κατι το μεγαλειώδες.

Οσο για τις συγκρισεις που κάνεις , ειναι παλι πολυ ατυχεις. Το dkc 2 ειναι κλασεις ανώτερο απο το vectrorman, όπως και το beyond oasis μπορει να συγκριθει με παιχνίδια σνα το twisted tales of spike mcfang ή το πολυ soulblazer. Σε κανενα σημειο το mega drive δεν πιάνει το ύψος που έχουν καμια εικοσαρα τοπ snes games. Οι συγκρισεις γινονται απο εκει και πέρα, που πάλι απο πλευρα action, platform, fighting, beat em up, έχει να παρουσιασει αρκετη ποιότητα, άρα είναι κατ εμε, το snes κερδίζει πεντακαθαρα την όποια μαχή, και μετά όλα ειναι θεμα γουστου. Πιο κοντα είναι το pc engine κατ εμε στο mega drive, παρα το mega drive στο snes, το οποιο μη ξεχναμε έχιει και τη κορυφαια συλλογη shmups που τόσο σε ενθουσιάζουν.
Δεν είπα ότι με ενθουσιάζουν τα shump. Απλά ξέρω ότι τα γουστάρει πολύς κόσμος (και έχουν πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις σε skills από τα περισσότερα genres). Οπως ξέρω και πολλούς που δεν τους αρέσουν τα JRPG. Αυτό που λες ότι τα JRPG αξίζουν όσο 100 shmup δεν το καταλαβαίνω. Δηλαδή τι, ότι είναι μεγαλύτερες, ακριβότερες παραγωγές? Οτι έχουν πιο πολύ βάθος? Αν το πάρουμε με το δεύτερο μέτρο τότε θα πρέπει να δεχτούμε ότι η Amiga ή τα PC εκείνη την εποχή ήταν πολύ ανώτερα από όλες τις κονσόλες μιας και τα WRPG πάντα ήταν πολύ πιο δύσκολα και με περισσότερο βάθος/περιπλοκότητα. Tα JRPG πάντα ήταν σαν WRPG for dummies. Ακόμα και πιο μετά, σύγκρινε Baldur's Gate ή Fallout με FF7 ή 10 ξέρω γω. Καμία σχέση.

Και δεν ξέρω αν το έχεις παρατηρήσει αλλά αν διαβάζεις forums με fans των JRPG vs fans των WRPG, θα δεις ότι συνήθως, αυτό που νοσταλγούν περισσότερο οι JRPG fans είναι το story και η μουσική. Δεν θυμάμαι ποτέ να λέει κάποιος "αχ, τι ωραίο gameplay που είχε το FF7 ή το Chrono Trigger" Ολο για μουσική, χαρακτήρες και ιστορία λένε. Ενώ αν μπεις σε κάποιο WRPG forum θα δεις κατεβατά σεντόνια για το πως το design του Baldur's Gate 2 είναι πιο κοντά στους κανόνες AD&D σε σχέση με κάποιο άλλο, πως τα εκατοντάδες response options επηρεάζουν το παιχνίδι αργότερα, κλπ. Ολόκληρες εκθέσεις και δικτατορικά. Αυτό σχετικά με το πόσο "casual" ή όχι είναι μία κονσόλα λόγο του ότι έχει πολλά JRPGs.

Τωρα για το αν είναι ανώτερο το ένα παιχνίδι με κάποιο άλλο είναι θέμα με πολύ υλικό. Εγώ είχα και τις δύο κονσόλες από το 1994 και μετά (άργησα λίγο) και μπορώ να πω ότι μου άρεσαν σχεδόν το ίδιο, αν εξαιρέσεις το Super Metroid που ανέβαζε το SNES για μένα. Και δεν διαφωνώ μαζί σου, κι εμένα μου αρέσει πιο πολύ το DKC2 από το Vectorman. Αλλά μετά μπορεί κάποιος να πει ότι δεν υπάρχει κάτι σαν το Comix Zone στο SNES πχ. Δηλαδή υπάρχει πολύ καλό υλικό και στις δύο κονσόλες για όλα τα γούστα και skills. Αν σου αρέσουν τα JRPG σαφώς και το SNES θα είναι ανώτερο για σένα. Αλλά δεν πιστεύω ότι ένα genre μπορεί να είναι ανώτερο από κάποιο άλλο γιατί τα genres έχουν να κάνουν μόνο με το γούστο του καθενός.

.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

ASiC είπε:
1@Tupamaro[/USER]Το τι έγινε στον υπόλοιπο κόσμο με το snes και το md, δε μας αφορά. Στην Ευρώπη ζούμε και συκρίνουμε την κατάσταση εδώ.

Για πες μου πόσος κόσμος ασχολήθηκε με jrpg στην Ευρώπη; Να σου πω εγώ: Ελάχιστος.

Για πες μου τώρα πόσοι ασχολήθηκαν με τα arcades; Να σου πω πάλι εγώ: Της Πόπης
Εδώ να κάνω μια διόρθωση. Στο Ευρωπαϊκό κοινό του SNES της εποχής τα JRPGs ήταν ιδιαίτερα γνωστά. Ο ειδικός τύπος της εποχής (ιδίως το Ιαπωνόφιλο Superplay) τα εκθείαζε. Άπειρα previews, reviews, "ελπίζουμε αυτή η παιχνιδάρα να μεταφραστεί στα Αγγλικά", κλπ. Είχε γίνει τόσος ντόρος που ακόμα και εγώ που ήμουν hardcore RPG gamer (εννοώ δυτικά RPG τόσο CRPGs όσο και επιτραπέζια) τους έδωσα μια ευκαιρία. Φυσικά απογοητεύτηκα πλήρως όσες φορές και να δοκίμασα (ακόμα και πολύ πρόσφατα) δεν βρήκα προς τι το κακό. Για να το πω ευγενικά...δεν είναι του γούστου μου (στην πραγματικότητα τα θεωρώ σκουπίδια). Οπότε προτιμώ τα πίου πίου του Mega Drive (αν και βέβαια δεν υφίσταται σύγκριση...μήλα με πορτοκάλια). Αλλά σίγουρα στην Ιαπωνία η απόλυτη επικράτηση του SNES (και η δεύτερη θέση του PC Engine) σε σχέση με το Mega Drive είναι λόγω των jRPGs. Ο απόηχος έγινε αισθητός και εδώ.

 

Για αρχη θελω να πω οτι οι αναμνησεις του 1@Tupamaro[/USER] με πηγα πολλα χρονια πισω. Λιγη σημασια εχει αν συμφωνω η αν διαφωνω, ειναι οι δικες του αναμνησεις αλλωστε.

Για την τιμολογιακη πολιτικη που αναφερθηκε, οντως η Sega ηταν ανεκαθεν φθηνοτερη -ως τα 16bit τουλαχιστον- σε σχεση με την Nintendo. Πολλοι συμμαθητες και γνωστοι μου τους πηραν Mega Drive, αφου και τα παιχνιδια και τα περιφερειακα κοστιζαν αρκετα χιλιαδες (τιμημενες) δραχμες λιγοτερες.

Πχ χαρακτηριστικο παραδειγμα τοτε, ενω πηγε για snes, εφυγε με mega drive, δευτερο παιχνιδι και δευτερο χειρηστηριο για ελαχιστα περισσοτερα χρηματα. Μεγαλο πλεονεκτημα λοιπον η τιμη.

Η Nintendo πηρε σπουδαιο κομματι απο την αγοραστικη πιτα, λογω των μεταφρασμενων οδηγιων της, τοσο στα παιχνιδια, οσο και στα κουτια των κονσολων. Πραγματικα σπουδαια επενδυση της (επισης τιμημενης και ενδοξης) Itochu να προβει σε πολυ καλες μεταφρασεις. Αυτα και σε συνδιασμο με τις πολυ ομορφες εκδηλωσεις τους ανα τιτλο και εποχη, την καθιερωσαν για τα καλα στην Ελλαδα.

Το προβλημα που θυμαμαι γιατο Mega Drive, ηταν το ποσο "γρηγορα" παραγκωνιστηκε στην Ελλαδα, για χαρη του Saturn. Μεσοτελη 1995 επρεπε να ψαξεις σοβαρα για να βρεις καινουργιο τιτλο στα καταστηματα. Το 1996 ηταν τρισχειροτερο. Το 1997 ηταν αθλος. Ενω στο Snes εβρισκες μεχρι το 1998.

 
Imgema είπε:
Δεν είπα ότι με ενθουσιάζουν τα shump. Απλά ξέρω ότι τα γουστάρει πολύς κόσμος (και έχουν πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις σε skills από τα περισσότερα genres). Οπως ξέρω και πολλούς που δεν τους αρέσουν τα JRPG. Αυτό που λες ότι τα JRPG αξίζουν όσο 100 shmup δεν το καταλαβαίνω. Δηλαδή τι, ότι είναι μεγαλύτερες, ακριβότερες παραγωγές? Οτι έχουν πιο πολύ βάθος? Αν το πάρουμε με το δεύτερο μέτρο τότε θα πρέπει να δεχτούμε ότι η Amiga ή τα PC εκείνη την εποχή ήταν πολύ ανώτερα από όλες τις κονσόλες μιας και τα WRPG πάντα ήταν πολύ πιο δύσκολα και με περισσότερο βάθος/περιπλοκότητα. Tα JRPG πάντα ήταν σαν WRPG for dummies. Ακόμα και πιο μετά, σύγκρινε Baldur's Gate ή Fallout με FF7 ή 10 ξέρω γω. Καμία σχέση.

Και δεν ξέρω αν το έχεις παρατηρήσει αλλά αν διαβάζεις forums με fans των JRPG vs fans των WRPG, θα δεις ότι συνήθως, αυτό που νοσταλγούν περισσότερο οι JRPG fans είναι το story και η μουσική. Δεν θυμάμαι ποτέ να λέει κάποιος "αχ, τι ωραίο gameplay που είχε το FF7 ή το Chrono Trigger" Ολο για μουσική, χαρακτήρες και ιστορία λένε. Ενώ αν μπεις σε κάποιο WRPG forum θα δεις κατεβατά σεντόνια για το πως το design του Baldur's Gate 2 είναι πιο κοντά στους κανόνες AD&D σε σχέση με κάποιο άλλο, πως τα εκατοντάδες response options επηρεάζουν το παιχνίδι αργότερα, κλπ. Ολόκληρες εκθέσεις και δικτατορικά. Αυτό σχετικά με το πόσο "casual" ή όχι είναι μία κονσόλα λόγο του ότι έχει πολλά JRPGs.

Τωρα για το αν είναι ανώτερο το ένα παιχνίδι με κάποιο άλλο είναι θέμα με πολύ υλικό. Εγώ είχα και τις δύο κονσόλες από το 1994 και μετά (άργησα λίγο) και μπορώ να πω ότι μου άρεσαν σχεδόν το ίδιο, αν εξαιρέσεις το Super Metroid που ανέβαζε το SNES για μένα. Και δεν διαφωνώ μαζί σου, κι εμένα μου αρέσει πιο πολύ το DKC2 από το Vectorman. Αλλά μετά μπορεί κάποιος να πει ότι δεν υπάρχει κάτι σαν το Comix Zone στο SNES πχ. Δηλαδή υπάρχει πολύ καλό υλικό και στις δύο κονσόλες για όλα τα γούστα και skills. Αν σου αρέσουν τα JRPG σαφώς και το SNES θα είναι ανώτερο για σένα. Αλλά δεν πιστεύω ότι ένα genre μπορεί να είναι ανώτερο από κάποιο άλλο γιατί τα genres έχουν να κάνουν μόνο με το γούστο του καθενός.

.
Δεν ειναι το ζητημα genres. Το ζητημα ειναι τα games. Πχ, το breath of wild έχει μια gaming εμπειρια ανοικτου κοσμου που μπορει να κρατησιε μεχρι και 100 ωρες απο οτι λενε, δεν μπορει να σου πει ο αλλος, ναι ενταξει, και η δικια μου κονσολα εχει το fifa 17, και γουσταρω να παιζω μπαλα, αρα ειναι καλυτερη. Κανενα σμαπ δεν μπορει να συγκριθει με το chrono trigger ή το zelda, δηλαδη, αμαρτια να κανουμε τέτοιες συζητήσεις. Σεβαστα τα προσωπικα γουστα, αλλα κι εγω αν πω πως ο ολυμπιακος ειναι το μεγαλυτερο κλαμπ στην ευρωπη θα με θεωρησουν γραφικό και άδικο δε θα έχουν. απλα το snes ειχε περισσοτερο κορυφαια παιχνιδια, και τα πολυ καλα τους καλυπταν όλα τα γουστα και ήταν στο ίδιο επιπεδο με τις κορυφες του mgea drive. Οσο για το comic zone δεν το θεωρω τιποτα ιδιατερο καλα γραφικα και σουνταρκ αλλα απο γκειμπλει χωλαινει. ουτε pass words δεν έχει καν, και αναγκαζεσαι να παιζεις τα ίδια και τα ίδια. μονο που θεωρειται στα κορυφαια αυτο, μπορεις να κατανοησεις πως η κονσολα που υπερασπιζεσαι δεν εχει μεγαλη δυναμικη, χιλιες φορες προσωπικα να παιξω το

.
 
Εχω μεινει απλα.. .... τι εχουνε κανει η τυποι! Αμα κυκλοφορησουν κανα παιχνιδι θα κανουνε παπαδες.
 
Η ολη προσπαθεια των TiTAN ειναι παραπανω απο εκπληκτικη, ειλικρινα ελπιζω να κυκλοφορησουν καποιο τιτλο σε αυτα τα προτυπα. Αν ζητησουν crowdfunding/kickstarting για κατι τετοιο, ειναι σιγουρο πως θα πετυχει.
 
Πίσω
Μπλουζα