Ρε μαγκες για λυστε μου μια απορια οσον αφορα το Retroarch.Εγω ειμαι ασχετος οσον αφορα το retroarch αλλα για πειτε μου λιγο ποια ειναι η χρησιμοτητα του; Εγω εχω οσους emulators θελω στο pc μου τρεχω οποιον θελω να χρησιμοποιησω επιλεγω το rom και παιζω το παιχνιδι που θελω δηλαδη αν εχω το retroarch τα θα κερδισω θα εχω πχ ολους τους emulators μαζι και θα τους επιλεγω απο ενα menu και αυτο ειναι ολο η απλοποιηση δηλαδη η θα με δωσει και κατι παραπανω απο το να παιζω τα παιχνιδια στους emulators οπως το κανω τωρα;;;
Φίλε Βασίλη θα σου φτιάξω μία απλή λίστα του γιατί το χρησιμοποιώ εγώ:
1)
Κοινό μενού. Aντι να έχεις πχ 10 διαφορετικούς emulators με 10 διαφορετικά menu και τις ιδιοτροπίες του καθένα, είναι σαν να έχεις έναν emulator που υποστηρίζει 10 συστήματα και έχεις το ίδιο menu σε όλα, οπότε είναι πολύ πρακτικό. Μπορείς πχ να κάνεις και copy paste τα options ενός system/game σε άλλο. Δεν είναι σαν απλό frontend που σου ανοίγει τους emulators που ήδη έχεις. Φαντάσου κάτι σαν το Kega Fusion που σου τρέχει Mega Drive, Master System, 32X κλπ. Ε, το RetroArch μοιάζει κάπως με αυτό (δεν είναι το ίδιο όμως) απλά υποστηρίζει δεκάδες συστήματα.
2)
Shaders. Υπάρχουν εκατοντάδες επιλογές για scanline/CRT effects καθώς και borders αλλά το highlight για μένα είναι το shader του original game boy:
3)
Options για μικρότερο input lag. Οπότε σε πολλά συστήματα έχεις λίγο καλύτερη απόκριση αν αυτό σε ενδιαφέρει. Οσο πιο δυνατή CPU έχεις, τόσο πιο πολλά απο αυτά τα options μπορείς να ενεργοποιήσεις, γι αυτό και είναι πολύ καλή επιλογή για Desktop PCs.
4)
Perfect sync. Το RetroArch σου επιτρέπει να έχεις sync με την οθόνη στα 60hz και τον ήχο χωρίς microstutters στην εικόνα ή pops στον ήχο. Ενδεχομένως κάποιοι standalone να έχουν τέτοια θέματα.
5)
Εύκολο update των cores. Το να κάνεις υpdate έναν από τους emulators/cores στο RetroArch περιλαμβάνει την αντικατάσταση ενός μονο dll αρχείου και τέλος.
6)
Overrides. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια. Μπορείς να σώζεις ρυθμίσεις για κάθε σύστημα ξεχωριστά ή και για κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Shaders, core options, controls, video, sound, τα πάντα. Οτι options υπάρχουν στο RetroArch μπορούν να σωθούν για κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, είναι σαν να τρέχεις το κάθε παιχνίδι στο δικό του sandbox ένα πράγμα. Αυτό είναι τρομερά χρήσιμο, ειδικά στο N64 για μένα.
7)
Δυνατότητα να ελέγχεις τα πάντα μέσω του χειριστηρίου. Αράζεις στο κρεβάτι ή τον καναπέ και δεν χρειάζεται να ακουμπάς mouse/keyboard.
8)
Tα περισσότερα frontends το υποστηρίζουν. Αφού έχεις φτιάξει ένα καλό RetroArch setup μετά είναι πολύ εύκολο να το ανοίγεις σαν απλό emulator με ότι άλλο frontend θες οπότε έτσι έχεις και τα media/boxart που θες να στήσεις. Εγώ το χρησιμοποιώ με το Hyperspin και το Launchbox. Και γενικά από μόνο του είναι γρήγορο και ελαφρύ πρόγραμμα, δεν έχει lag στο menu δεν κάνει τσαχπινιές όταν τρέχει ένα παιχνίδι ακόμα και όταν αλλάζεις σύστημα κλπ.
Υπάρχουν και άλλοι λόγοι ή options που μπορεί να τα ξεχνάω αλλά αυτά είναι τα βασικά για μένα. Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα. Οπως για παράδειγμα, μερικά cores δεν είναι up to date ή οι standalone εκδόσεις είναι καλύτερες. Καποια συστήματα δεν υποστηρίζονται καθόλου, οπως το PS2 πχ ενώ κάποια άλλα είναι καλύτερα σαν standalone όπως το N64 και το Dreamcast (με το demul). Αλλά για ότι άλλο το προτιμώ μέσω RetroArch. Από τα συστήματα που ασχολούμαι εγώ, δεν χρησιμοποιώ RatroArch για τα εξής:
- PS2 (δεν υπάρχει core)
- Sega Model 2/3 (δεν υπάρχουν cores)
- WiiU (δεν υπάρχουν cores)
- Dreamcast (το Demul είναι καλύτερο)
- Gamecube/Wii (το core δεν είναι τόσο καλό όσο το standalone)
- N64 (το m64p είναι καλύτερο, όμως και το Parallel με το Angrylion είναι καλό αν το σύστημα το αντέχει)
- PSP (Καλό και το core αλλά για κάποιο λόγο το core δεν βλέπει τα saves μου)
- 3DS (το core δεν είναι τόσο καλό όσο το standalone)
- Ηome computers (Spectrum/Amiga/C64 κλπ).
- Και κάτι νέους arcade emulators που βγαίνουν τελευταία (Tekknoparrot πχ) εφόσον δεν υπάρχουν cores.
Οτι άλλο σύστημα το κάνω emulate μέσω RetroArch. Και έχω και τα standalones πάντα σαν δεύτερο option.
Μπορεί να σου φανεί λίγο περίπλοκο στην αρχή γιατί έχει ΠΟΛΛΑ options και ρυθμίσεις αλλά όταν το μάθεις δεν θα μπορείς χωρίς αυτό