Shock είπε:
Μήπως υπερβάλεις λίγο; Το συγκεκριμένο post αναφέρεται στα dob-dod τα οποία έλυσα χωρίς να "αλλοιώσω" δεδομένα. Απεναντίας τώρα είναι απόλυτα σωστά. Ξαναδιαβάζω εκείνο το post στις 5/6 για να καταλάβω μήπως εννοείς κάτι άλλο.
To format πρέπει να είναι ένα και συγκεκριμένο:
airDay=19 Ιουνίου 2015
Όχι airDay=Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015 ή 18/6/2015
Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα με κανένα από αυτά αν είχαμε από την αρχή υοθετήσει κάποιο από αυτά. Από τη στιγμή που 8 στα 10 είναι με τα bolds προτείνω να κρατήσουμε αυτό.
Το παρακάτω μήνυμα ενδέχεται να κουράσει. Δε γίνεται κατ' επιλογήν αλλά εάν δε γράψω κάποια πράγματα με λεπτομέρειες, δε νομίζω πως θα είμαι αρκετά σαφής στο τι ακριβώς χρειαζόμαστε. Είναι η πρώτη φορά στα 5 και κάτι χρόνια που τροφοδοτώ τη βάση (με τις όποιες ενδιάμεσες "παύσεις" μου) και που ακούω να τα γράφεις αυτά εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος υπεύθυνος. Δε ξέρω πίσω από κλειστές πόρτες, παράθυρα, κάτω από τραπέζια και στα διάφορα meetings στην Αθήνα, τι συζητούσατε και να σου πω την αλήθεια λίγο μ' ενδιαφέρει εάν αυτά δε γίνονταν πράξη και δεν κοινοποιούνταν στους άμεσα ενδιαφερόμενους τουλάχιστον, οι πράξεις αυτές. Σε όσους από μας, τουλάχιστον, που πασχίζουν να περάσουν τις όποιες πληροφορίες απ' τον δικό τους ελεύθερο χρόνο. Διότι και εγώ απ' τον ελεύθερο χρόνο μου τα περνάω και μάλιστα πολλές φορές υπερβάλλω, με αποτέλεσμα να μου έχει στοιχίζει. Δική μου επιλογή, φυσικά, δεν επιρρίπτω ευθύνες σε κανέναν άλλον. Μιλάω λοιπόν για όσα διαβάζω, βλέπω,
γνωρίζω από δω μέσα. Και με χαροποιεί ιδιαίτερα, όχι επειδή παραδέχεσαι ελλείψεις και παραλείψεις από πλευράς σας, αλλά επειδή τώρα, περισσότερο από ποτέ, δείχνεις πως νοιάζεσαι και πως πραγματικά ενδιαφέρεσαι να προχωρήσει όλο αυτό το εγχείρημα. Και ότι τέλος πάντων δεν έχει εγκαταλειφθεί και προβλέπεται εξέλιξή της, ακόμη κι αν πάρει επιπλέον χρόνο. Ελπίζω σε νέο πνεύμα συνεργασίας από δω και στο εξής και αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα να το συζητάμε και να βλέπουμε εάν προχωράει προς τη λύση του, σιγά σιγά. Να μην είμαστε στο σκοτάδι για μήνες και χρόνια. Μια συχνότερη συνοπτική ενημέρωση, αρκεί. Εάν περνούν τα χρόνια όμως και βλέπουμε πως δεν εισακούγεται ένα απλό αίτημα, τότε τσάμπα καίει η λάμπα. Εννοείται πως αναγνωρίζω τον κόπο που έχεις/έχετε καταβάλει/λετε και που λες ότι συνεχίζεις να καταβάλεις και δεν αμφισβήτησα ποτέ τον όγκο εργασίας σου και προσωπικά σε ευχαριστώ, όμως όταν μιλάμε για χρόνια, αρχίζει και κουράζει πολύ το πράμα. Κι εμείς με τον ελεύθερο χρόνο μας "παίζουμε μπάλα". Χρόνο για όλους μας πολύτιμο με μια υπομονή, όμως, που κατά περιόδους εξαντλείται και προκύπτει αυτό το επιθετικό μου ύφος. Από αγανάκτηση. Για παράδειγμα: Πόσο σου πήρε να φτιάξεις το template των "Τηλεταινιών" που είχα αιτηθεί ξανά και ξανά εδώ και πέντε χρόνια; Κανένα μισάωρο το πολύ; That's my point.
Στις 5/6/2015 δε θα βρεις κάτι, διότι πολύ απλά δε μου απάντησες αν θέλεις να το παραθέσω ή όχι. Δεν αφορούσε τα "dob"/"dod" αλλά κάτι πολύ πιο σημαντικό. Το πρόβλημα λοιπόν είναι τα τηλεοπτικά επεισόδια. Τα τηλεοπτικά επεισόδια (εκπομπών ή σειρών, μικρή σημασία έχει), όπως και οι τηλεταινίες, έπρεπε κάποια στιγμή επιτέλους να απεγκλωβιστούν απ' τα templates των τηλεοπτικών εκπομπών και τηλεοπτικών σειρών. Δημιούργησα λοιπόν το "Episodes", υπό την προϋπόθεση ότι θα εμφανίζονται στο τέλος ή τέλος πάντων κάπου αλλού και αυτή τη φορά σωστά. Τι εννοώ με το "σωστά"; Αυτό που έλεγα στην αρχή. Απ' την αρχή θέλατε να ξεχωρίσετε τις "Τηλεοπτικές Σειρές" από τις "Τηλεοπτικές Εκπομπές", με τη διαφορά ότι μιλάμε για ακριβώς το ίδιο πράγμα. Ο όρος "Τηλεοπτικές Εκπομπές" είναι ελληνική εφεύρεση και δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον πλανήτη. Όλα "TV Series" ή "TV Shows" είναι. Το μόνο που αλλάζει είναι το τηλεοπτικό είδος. Μπορεί να είναι "Δραματική τηλεοπτική σειρά", "Τηλεοπτική σειρά μαγειρικής", "Τηλεοπτική σειρά reality", "Τηλεοπτική κωμική σειρά" κ.ο.κ. Δεν το δεχτήκατε, συνεχίσαμε έτσι, πάει στο καλό. Με ΟΠΟΙΑ προβλήματα δημιουργεί η τότε αυτή επιλογή σας, όπως τους feeders να μη μπορούν να ξεχωρίσουν (και εγώ ζορίζομαι πολλές φορές) πότε συζητάμε (ας πούμε) για "ντοκιμαντέρ" και να υπάρχουν αυτά τόσο στις τηλεοπτικές εκπομπές, όσο και στις τηλεοπτικές σειρές. έκανα μια φιλότιμη προσπάθεια στο παρελθόν να το εξηγήσω στους υπόλοιπους ότι το "Ντοκιμαντέρ" είναι κινηματογραφικό είδος, επομένως και τηλεοπτικό, άρα θα πρέπει να μπεις στις "Τηλεοπτικές Σειρές" που λανθασμένα απ' την αρχή ταυτίζετε με την "Μυθοπλασία". Ή τέλος πάντων με παραγωγές που έχουν "Σενάριο". Δεν είναι είδος που πρέπει να μπαίνει στις "Τηλεοπτικές Εκπομπές". Ξεκίνησα να περνάω μία μία τις παραγωγές αυτές στις τηλεοπτικές σειρές και όταν ήμουν πολύ κοντά στο να ολοκληρώσω την ενέργεια αυτή και να καταργήσω μια και καλή το συγκεκριμένο genre απ' το template των τηλεοπτικών εκπομπών, έμπλεξα με άλλες αλλαγές, έπειτα απείχα για κάποια περίοδο που είχα πει του Νάσου πως δε θ' ασχοληθώ και φτου κι απ' την αρχή. Άρχισαν νεότεροι feeders, όπως και παλαιότεροι να περνάνε ξανά "ντοκιμαντέρ" στις τηλεοπτικές εκπομπές και εγώ το παράτησα το κομμάτι αυτό. Βέβαια, τα "ντοκιμαντέρ" είναι ένα μικρό παράδειγμα.
Δυστυχώς, το να μη μπορούμε να προσθέσουμε 2ο και 3ο είδος, είναι και αυτό ένα πρόβλημα, όταν έχουμε για παράδειγμα "Αστυνομικό Θρίλερ", "Πολιτικό Δράμα", "Πολεμικό Δράμα" ή κάποια τηλεοπτική σειρά που να είναι κατά βάση talk-show αλλά ταυτόχρονα και ντοκιμαντέρ με ρεπορτάζ και αρχειακό υλικό, όπως είναι οι "Φάκελοι" του Παπαχελά. Όλα αυτά τα προβλήματα θα είχαν περιοριστεί εάν όμορφα κι ωραία ονομάζονταν όλες "Τηλεοπτικές Σειρές", μιας και αυτό ακριβώς που λένε οι λέξεις, είναι. Το "Τηλεοπτικές Εκπομπές" προκύπτει απ' όρο της φυσικής "εκπομπή", στις αρχές του ραδιοφώνου και τις τηλεόρασης, διότι οι παραγωγές αυτές εκπέμπονταν και έτσι είχε καθιερωθεί από τον τύπο της εποχής. Μα και οι παραγωγές μυθοπλασίας εκπέμπονταν, όπως και οι "τηλεοπτικές εκπομπές" δεν είναι τίποτε άλλο από σειρές με επεισόδια. "Επεισόδιο" σημαίνει μέρος του συνόλου. Τμήμα του. Τίποτε παραπάνω, τίποτε παρακάτω. Σόου είναι όλα και σειρές, όπως ακριβώς τα λένε "έξω" όλοι ανεξαιρέτως. Κλείνει η μεγάλη αυτή παρένθεση (που παίζει να 'ναι και η τέταρτη φορά που προσπαθώ να αναλύσω το θέμα από τότε που ξεκίνησα...).
Προσπάθησα, λοιπόν, να δημιουργήσω έτσι το template "Episodes" ώστε να φέρει τα χαρακτηριστικά κάθε επεισοδίου, είτε αυτό προέρχεται από τηλεοπτική σειρά μυθοπλασίας, είτε από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία παραγωγή που είναι σειρά. Εάν επιτέλους φτιάξουμε και ένα template για τις "Βιντεοσειρές" και άλλο ένα για τις "Διαδικτυακές Σειρές" που ολοένα και περισσότερο αυξάνονται (και που κι αυτές ακόμη είναι εγκλωβισμένες στο template των "Τηλεοπτικών Σειρών"), θα γίνεται χρήση και δικών τους επεισοδίων στο template "Episodes". Το ένα μας πρόβλημά είναι το εξής. Εάν δημιουργήσουμε όλα τα επεισόδια κάθε τηλεοπτικής σειράς, ενδέχεται να έχουμε ένα τεράστιο κατεβατό τηλεοπτικών επεισοδίων. Εάν για παράδειγμα κάποια στιγμή καταφέρουμε ποτέ και δημιουργήσουμε τη λίστα επεισοδίων της "Λάμψης", τότε θα έχουμε χιλιάδες λήμματα και δε θα φτάνουμε ποτέ στο τέλος του προφίλ για να δούμε, ας πούμε, το βιογραφικό ενός πρωταγωνιστή της σειράς αυτής. Υπό την προϋπόθεση βέβαια πως θα πρέπει να διορθώσουμε αυτή την (κατά τη γνώμη μου) λάθος τακτική που έχουμε μέχρι τώρα και να περνάμε όλα τα πρόσωπα που συμμετέχουν κανονικά σε κάθε επεισόδιο.
Κάθε επεισόδιο απαρτίζεται από συγκεκριμένο καστ που λίγο θα έπρεπε να μας αφορά εάν είναι "τακτικό" ή όχι, όπως κάνουμε τώρα. Ποιος ορίζει άλλωστε πότε είναι "τακτικός" ένας συντελεστής ή μια ομάδα συντελεστών; Σε τηλεοπτική σειρά 3.000 επεισοδίων που συμμετείχε σε 2.000 επεισόδια και σε σειρά 300 επεισοδίων που συμμετείχε στα 200 απ' αυτά; Σε σειρά 50 επεισοδίων που συμμετείχε στα 15, είναι "τακτικός" ή όχι; Ανήκει στο βασικό καστ; Και ποιο είναι το "βασικό καστ" όταν οι πρωταγωνιστές αλλάζουν, ας πούμε, ανά δύο έτη; Θα ορίζεται ως "τακτικός", αναλογικά; Θα ορίζεται ανάλογα με τα κέφια του εκάστοτε τροφοδότη; Έτσι..ότι να 'ναι κι όπως να 'ναι; Και σε τελική ανάλυση: Οι παραγωγοί και οι υπόλοιποι συντελεστές, υπολογίζουν και καταγράφουν στο βιογραφικό τους κάθε ένα επεισόδιο που έχουν δημιουργήσει με μεθοδικότητα και ακρίβεια. Κάθε επεισόδιο έχει τη δική του ιστορία, με δικές του ημερομηνίες και ώρες γυρισμάτων, δικό του καστ, δική του ημερομηνία προβολής, πληρωμές ανά τέτοιο στους όποιους συντελεστές από την παραγωγή και τέλος πάντων όλοι μετράνε στο βιογραφικό τους "επεισόδια", κάθε παραγωγής όπου συμμετείχαν. Εάν έχεις αρκετά στοιχεία, μπορείς να γράψεις πάμπολες πληροφορίες για ένα και μόνο επεισόδιο, ανεξάρτητα απ' τον αν φέρει τίτλο αυτό ή όχι. Ακόμη και trivia με παρασκηνιακά που ενδεχομένως υπάρχουν, τη δική του περίληψη, φυσικά, αναφορά σε τυχόν αλλαγή στην ημερομηνία προβολής (όπως γίνεται σε κάποιες περιπτώσεις θεατρικών παραστάσεων που ανήκουν σε τηλεοπτική σειρά), κάποια σχετική φωτογραφία και ότι άλλο προκύψει.
Εμείς πως θα τα δείχνουμε αυτά όταν βάζουμε στο τμήμα ηθών 2 (!) "βασικά καστ" στο κεντρικό λήμμα και στα προφίλ των ηθοποιών να μη φαίνεται η συμμετοχή τους αυτή στα επί μέρους επεισόδια; Ή στις "7 Θανάσιμες Πεθερές" έχουμε την ηθοποιό Βίκυ Σταυροπούλου να φαίνεται μόνο στο κεντρικό λήμμα της σειράς; Είναι λάθος και άσχημο και για λόγους συνέπειας θα πρέπει η βάση να είναι ενημερωμένη σε κάθε λήμμα της, με τις πληροφορίες που προβλέπονται. Και δε νοείται επεισόδιο που να μην αναγράφεται όλο το καστ, επειδή η βάση μας έχει "θέμα" στα προφίλ των συντελεστών. Δεν είναι λύση αυτή στο πρόβλημα. Τέτοια προβλήματα ξεκινούν από δικό σας στρουθοκαμηλισμό και καταλήγουν σε δική μας τσαπατσουλιά και προχειρότητα. Αυτό που περιγράφω παραπάνω, πρέπει επιτέλους με κάποιον τρόπο να λυθεί και υποθέτω πως το 1ο βήμα ήταν η δημιουργία αυτή ενός ξεχωριστού template όπως αυτού που έφτιαξα, όπου θα συμπεριλαμβάνει κάθε νέο λήμμα επεισοδίου που ανοίγουμε. Από κει και πέρα δε ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό με κάποιο "+" και "-" να εμφανίζεται κάτω απ' το κεντρικό λήμμα μιας σειράς όλα της τα επεισόδια και αν θα πρέπει (για να γίνει αυτό) να διαγραφεί το νέο αυτό template και να επανέλθουν τα επεισόδια σ' εκείνο των "Τηλεοπτικών Σειρών". Μέχρι στιγμής έκανα δύο επεισόδια, πειραματικά για να δούμε πως φαίνονται στα προφίλ διαφόρων συντελεστών και επίσης να δούμε πως "στέκουν" από μόνα τους. Αν θέλεις, μπορείς να ρίξεις μια ματιά και να δεις και τις διαφοροποιήσεις στον κώδικα του template. Δε νομίζω να παρέλειψα κάτι και τα έβαλα όλα σε μία σειρά. Το νέο αυτό template σκέφτηκα πως θα ήταν χρήσιμο αυτή τη φορά τουλάχιστον, να εξυπηρετήσει ώστε να ξεχωρίζουν όλα τα επεισόδια, ανεξάρτητα από ποια κατηγορία παραγωγής προέρχονται. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό αλλά για να διορθωθεί το πρόβλημα με το "σουλούπωμα" που αναφέρω παραπάνω χρειάζεται το νέο αυτό template να πάει στα σκουπίδια και η δουλειά να γίνει μέσα απ' τα υπόλοιπα, ας είναι...
Άλλο θέμα που μας απασχολεί, είναι αυτό που έχει πει ο Νάσος επανειλημμένα στο παρελθόν. Οι εναλλακτικοί τίτλοι που περνούσαμε στην "Sname" και που μέχρι πρότινως μπορούσε κάποιος αναγνώστης να δει, από τη στιγμή που μπήκε η "rmxlink", δε συμβαίνει πλέον γιατί αποκρύπτει την πληροφορία αυτήν. Υπάρχει τρόπος αυτό να διορθωθεί χωρίς να φύγει το link που να οδηγεί στις επί μέρους παρουσιάσεις του RetroManiaX; Εάν ναι, θα πρέπει επιτέλους να διορθωθεί. Μόνο στους συντελεστές δεν υπάρχει πρόβλημα μιας και πραγματικά ονόματα, βαφτιστικά κτλ. αναφέρονται στο βιογραφικό τους, αλλά στις παραγωγές είναι κοινό για όλα τα templates.
Ένα ακόμη πρόβλημα το είχε αναφέρει παλαιότερα εδώ μέσα κάποιο μέλος: Ο αριθμός των παραγωγών που εμφανίζονται σε κάποιο κανάλι (νομίζω είχε αναφέρει τον ΑΝΤ1, συγκεκριμένα, αλλά φαντάζομαι πως υπάρχει παντού το ίδιο πρόβλημα), είναι περιορισμένος και δεν εμφανίζονται όλες οι παραγωγές εάν μπεις στο κανάλι μέσα. Δεν το έχω τσεκάρει, αλλά εάν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι δυνατόν να λυθεί; Αν υπάρχει τέτοιος περιορισμός και προχωρήσουμε με τα επεισόδια που αναφέρω παραπάνω, όπου ο αριθμός των λημμάτων που θα φαίνονται σε κάθε κανάλι θα είναι υπερπολλαπλάσιος, πάει..το χάσαμε το παιχνίδι...
Αντώνη, σε ότι κατά καιρούς έχεις αναφέρει, έχουμε κάνει μεγάλες προσπάθειες να τα φέρουμε σε μία σειρά. Με τον Νάσο που ξέρω σίγουρα, έχουμε βρει πάρα πολλά ονόματα, για παράδειγμα, όπως αυτά που είχες κάνει μια λίστα πριν πολλούς μήνες ότι δεν είναι ολοκληρωμένα. Δεν έχουν ολοκληρωθεί, φυσικά, ενώ έχουν εμφανιστεί και άλλα, όμως κάποια στιγμή είχα σκοπό να αναδείξω ποια και πόσα βρέθηκαν από εκείνα που είχες αναφέρει. Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες και ανατρέχουμε σε πάρα πολλές πηγές, ώστε να εντοπιστούν τα σωστά ονόματα και να συμπληρωθούν όπως πρέπει. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Είχες ζητήσει να μην περνάμε χρονολογίες με ερωτηματικά ("?"), σε ότι αφορά τις μεταβλητές "year", "dob", "dod", "airDay", "day" & "repeat1Year". Νομίζω πως σε μεγάλο βαθμό το καταφέραμε, αναφέροντας αντ' αυτού στα trivia των επί μέρους παραγωγών τις σχετικές πληροφορίες, μέχρι να βρεθεί κάποιο καλύτερο στοιχείο. Υπάρχουν ακόμη κάποιες, βέβαια, αλλά δεν πρέπει να είναι παρά ελάχιστες και σε ορισμένες εξ αυτών η αλλαγή δεν προβλέπεται λόγω ονόματος και συγκεντρωτικού λήμματος. Μπορεί να είναι σε παρένθεση στον τίτλο κάποιας παραγωγής, δηλαδή κι αυτό είναι όλο. Θα παρακαλέσω για μια σαφή, να ξέρουμε επιτέλους εάν προβλήματα σημαντικά όπως αυτά μπορούν να διευθετηθούν. Όπως είχα πει και αρκετά παλαιότερα, κάτι τέτοια είναι που μας "καίνε" και που μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε σε περαιτέρω τροφοδότηση και όχι η εισαγωγή κάποιου voting system. Τα υπόλοιπα είναι δευτερεύουσας σημασίας.
Υ.Σ. Για την ημερομηνία που παρουσιάζεις με bold, δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Έπειτα, η ακριβής ημερομηνία προδίδει και την ημέρα, την οποία έτσι κι αλλιώς αναφέρουμε στη μεταβλητή "airDay". Κατά συνέπεια η αναφορά της πληροφορίας αυτής δις, είναι πλεονασμός. Data redudancy μπορεί να μην έχουμε, από την άλλη είναι κάτι που δε χρειάζεται καθόλου, όπως δε χρειάζονται οι επιπλέον αναφορές σε κάποιο trivia για το ίδιο πράγμα που αναφέρουμε παραπάνω, με κάποιες μεταβλητές.