Τηλεοπτικές Εκπομπές στη RetroDB
Wally είπε:
Μετα απο την ορθοτατη συμβουλη του φιλτατου Bernard ξεκινα αλλη μια μεγαλη σελιδα για τη RetroDB...
Τηλεοπτικες Εκπομπες
Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός στη RetroDB μεταξύ τηλεοπτικών σειρών και τηλεοπτικών εκπομπών, διότι είναι δύο τελείως διαφορετικά μεταξύ τους τηλεοπτικά φορμάτ. Με τον όρο "Τηλεοπτική Σειρά" αναφερόμαστε σε ιστορία, με σενάριο (αυτό που ονομάζει και η ΕΡΤ στο site του Ψηφιακού Αρχείου της "μυθοπλασία"). Η "Τηλεοπτική Εκπομπή" από την άλλη σαφώς δεν είναι κάποια ιστορία με σενάριο και μπορεί να περιλαμβάνει πολλές υποκατηγορίες...
Wally είπε:
Εφτιαξα το πρωτυπο και
σας παραθετω ενα τεστ λημμα ωστε να ακουσω παρατηρησεις/αποριες απο τους "βετερανους" πριν ανεβουν οδηγιες συμπληρωσης του νεου προτυπου
http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Testekpompi
Το είδα το πρότυπο
(test λήμμα) και μου αρέσει! Βασικά είναι το ίδιο με αυτό της σειράς, με ελάχιστες αλλαγές:
- (1) οι "Ηθοποιοί" έχουν γίνει "Παρουσιαστής/ές" και "Συμμετέχοντες"
(όπως στα Τηλεπαιχνίδια δηλαδή) και
- (2) έχουν αλλάξει οι κατηγοριοποιήσεις
Η γνώμη μου είναι ότι το σημερινό template της "Τηλεοπτικής Σειράς" δεν μπορεί να φιλοξενεί εκπομπές όπως:
- Μουσικές Εκπομπές (πχ "MEGA STAR" -
http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Mega_Star),
- Εκπομπές Αρχείου (πχ "Το σήριαλ των σήριαλ" -
http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Σήριαλ_των_σήριαλ),
- Σόου (πχ "Μπράβo" -
http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Bravo)
Και μόνο ο προσδιορισμός "ηθοποιός" δίπλα στο όνομα της Ρένας Θεολογίδου ή της Ρούλας Κορομηλά δεν είναι σωστός. Φανταστείτε να ανοίξουμε και λήμματα για τις εκπομπές του μέγιστου Φρέντυ Γερμανού!
Mandrake είπε:
Υ.Σ. Φίλτατε Wally όταν λέμε "τηλεοπτικές εκπομπές" τι ακριβώς θα περιέχει; Από μεσημεριανά μαγκαζίνο μέχρι talk-shows και εκπομπές μαγειρικής, ριάλιτι κτλ.; Δώστε μου μια ιδέα (και με παραδείγματα αν θέλετε)!
Οι κατηγοριοποιήσεις για τις τηλεοπτικές εκπομπές θα μπορούσαν να είναι λόγου χάρη οι ακόλουθες:
- Ενημερωτική (πχ "Ενώπιος Ενωπίω", "Με ανοιχτά χαρτιά", "Ψηλά τα Χέρια", "Απόψε με τον Τέρενς Κουίκ", κτλ...)
- Μουσική (πχ "MEGA TOP", "MEGA HIT"
(έχουν ήδη ανοιχθεί από τον Νάσο, αλλά θα μπορούσε να γίνει copy-paste και να μεταφερθούν στο νέο template), "Μουσικόραμα", "Μουσική Βιντεοθήκη", "Συχνότητες", Ζήτω το Ελληνικό τραγούδι", κτλ...)
- Αθλητική (πχ "Αθλητική Κυριακή", "Αθλητικοί Παλμοί", "Τρίτο ημίχρονο", "Κυριακή στα γήπεδα", κτλ...)
- Πρωινή (πχ "Μια καλημέρα είναι αυτή", "Πρωινός Καφές", "Χαμογογελάτε είναι μεταδοτικό", "Star Breakfast", κτλ...)
- Show (πχ "Μπράβο Καλώς Ήρθατε", "Ciao ANT1", "Άλλα Κόλπα", κτλ...)
(Όλα τα Shows έχουν ήδη ανοιχθεί από τον Νάσο, αλλά θα μπορούσε να γίνει copy-paste και να μεταφερθούν στο νέο template)
- Σατυρική (πχ "Μαλβίνα Hostess", "Πήτσι πήτσι με τον Μήτσι", κτλ...)
(Πολλές σατυρικές εκπομπές έχουν ήδη ανοιχθεί από τον Νάσο, αλλά θα μπορούσε να γίνει copy-paste και να μεταφερθούν στο νέο template)
- Παιδική (πχ "Ουράνιο Τόξο", "Disney Club", "Χιλιοποδαρούσα", κτλ...)
- Reality Show (πχ "Big Brother", "Fame Story", "Φάρμα", κτλ...)
(Όλα τα Reality Shows έχουν ήδη ανοιχθεί από τον Νάσο, αλλά θα μπορούσε να γίνει copy-paste και να μεταφερθούν στο νέο template)
- Ντοκυμανταίρ
(Πολλά Ντοκυμανταίρ έχουν ήδη ανοιχθεί από τον Νάσο, αλλά θα μπορούσε να γίνει copy-paste και να μεταφερθούν στο νέο template)
Να κάνω δυο παρατηρήσεις ακόμα για το πρότυπο των εκπομπών
(test λήμμα):
- Όχι 40 "επεισόδια", αλλά 40 "εκπομπές" (η λέξη "επεισόδιο" παραπέμπει σε τηλεοπτική σειρά - ποτέ δεν λένε στις παραπάνω εκπομπές που αναφέρω "σε παλαιότερο επεισόδιο", λένε "σε παλαιότερη εκπομπή")
- Όχι "Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου", αλλά "Ημερομηνία προβολής πρώτης εκπομπής" και όχι "Ημερομηνία προβολής τελευταίου επεισοδίου", αλλά
"Ημερομηνία προβολής τελευταίας εκπομπής"
- Και μία πρόταση: Μήπως θα έπρεπε τα "Τηλεπαιχνίδια" και τα "Reality Shows" να αποτελέσουν μία ακόμη από τις κατηγορίες των Τηλεοπτικών Εκπομπών και να μεταφερθούν και αυτά εκεί?
Το αντιλαμβάνομαι σαφώς ότι αυτό που προτείνουμε με τον Wally θέλει δουλειά και μάλιστα μπόλικη από τη μεριά μας για τις αλλαγές και τις μεταφορές ήδη ανοιγμένων λημμάτων, όμως, καλύτερα δεν είναι να στήσουμε την κατηγοριοποίηση στη RetroDB πιο σωστά ακόμα που είναι (σχετικά) νωρίς, παρά πχ σε 2 χρόνια που θα απαιτείται ακόμα μεγαλύτερος κόπος? Και ξέρετε, από δουλειά εγώ υπόσχομαι ότι θα είμαι... ακούραστος! Τουλάχιστον το πολύ θετικό είναι ότι απλά θα κάνουμε copy-paste τις πληροφορίες στα υπάρχοντα λήμματα από το παλιό template των σειρών στο καινούριο των εκπομπών. Και επίσης, δεν είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί το project αυτό άμεσα - ας το κάνουμε σιγά σιγά... Τι λέτε παιδιά?
Και προχωράω σε δύο από τα ερωτήματα του
Mandrake:
Mandrake είπε:
Επίσης ένα θέμα που θέλω να μάθω είναι η ακρίβεια στους τίτλους. Δηλαδή αν θα μπαίνουν τα "&" αντί για "και" (όπου το αναφέρει η ταινία, φυσικά!), τα αποσιωπητικά ("..."), τα κενά (" "), τα σημεία στίξης κτλ. Αν δηλαδή θα είναι όπως τα γράφουν οι τίτλοι αρχής ή τα βάζουμε με κάποιο άλλο σκεπτικό. Για παράδειγμα στην τηλεοπτική σειρά
"...Ύστερα, Ήρθαν Οι Μέλισσες" όπου προσθέσατε ένα "Και" στην αρχή και λείπουν και τα αποσιωπητικά αλλά και το κόμμα. Ή σε πιο δύσκολα όπως το "Τι 30..., Τι 40..., Τι 50..." ('72) που υπάρχει και το θέμα των αριθμών με τις λέξεις (συν τα υπόλοιπα).
Η γνώμη μου είναι η αποτύπωση των τίτλων στη RetroDB να ταιριάζει στην αποτύπωση του τίτλου της ταινίας / σειράς / εκπομπής / τηλεπαιχνιδιού στους τίτλους για να έχουμε ακριβή καταγραφή. Δηλαδή, συμφωνώ με το "...Ύστερα, Ήρθαν Οι Μέλισσες" να καταγραφεί κατ' αυτόν τον τρόπο, με το "Τι 30..., Τι 40..., Τι 50...", όπως επίσης να προσέχουμε να καταγράφουμε την ονομασία στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά, αναλόγως με τους τίτλους της εκπομπής (πχ "Candid Camera", αντί για "Κάντιτ Κάμερα", διότι έτσι γραφόταν στους τίτλους...)
Mandrake είπε:
Κι ένα ερώτημα ακόμη είναι για τα άρθρα. Αλλού υπάρχει το (Ο) σε παρένθεση στο τέλος κι αλλού το "Το" μπροστά απ'την λέξη, κανονικά! Τι κανόνας ακολουθείται γενικά πάνω σ'αυτό; Για να δίνω αναφορές όπου βρίσκω, τα ρωτάω όλα αυτά (ή αν μπορώ και πρέπει να τα διορθώνω επιτόπου). Συγγνώμη για τον καταιγισμό ερωτήσεων αλλά πρέπει να πάρω μια "γραμμή" του πως και τι σε ορισμένα θέματα.
Επειδή οι σειρές, οι ταινίες, οι εκπομπές ταξινομούνται και αλφαβητικά ανάλογα με το πώς έχουν καταχωρηθεί και επειδή σε γράμματα όπως το "Ο" ή το "Η" θα καταλήξουμε να έχουμε ένα ατελείωτο κατεβατό από σειρές / εκπομπές που αρχίζουν με "Ο" (πχ "Ο Ονειροπαρμένος", "Ο Πρασινοκαμένος", κοκ), είμαι της άποψης το άρθρο να μπαίνει στο τέλος σε παρένθεση. Ένας άλλος λόγος για αυτή μου την άποωη είναι ο εξής: μπορεί κάποιος να μην θυμάται αν "Ο Πρασινοκαμένος" είναι "Ο Πρασινοκαμένος" ή σκέτο "Πρασινοκαμένος". Καλύτερα να πάει να τον ψάξει κατ' ευθείαν στο "Π", παρά να ψάχνεται με τις ώρες και στο "Ο" και στο "Π"...