RetroDB - Πρόοδος εργασιών

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Wally
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Καλησπέρα/καλημέρα σε όλους,

Πάλι παρασύρθηκα και ξενύχτησα με παρέα τη RetroDB!

Έκανα πλήρη ανανέωση των στοιχείων της εκπομπής "Bingo" (1967) του Νίκου Μαστοράκη. Καθότι το λήμμα "L'Oreal Tele" αναφέρεται στην ίδια εκπομπή (το "Bingo" δηλαδή), μπορεί κάποιος να διαγράψει το λήμμα της "L'Oreal Tele" από τη βάση? Έχω περάσει τα ίδια στοιχεία και στις δύο εκπομπές προσωρινά.

Επίσης, αν κάποιος επιχειρήσει να γράψει "L'Oreal Tele" στη RetroDB, μπορεί αυτή να τον κάνει re-direct στο "Bingo"?

Ευχαριστώ πολύ.

B

Προτείνω να μην διαγραφεί.

Έχω κάνει την αλλαγή στη σελίδα L' Oreal Tele. Δείτε το.

Redirect δεν γίνεται.

nasos kolias είπε:
Προτείνω να μην διαγραφεί.Έχω κάνει την αλλαγή στη σελίδα L' Oreal Tele. Δείτε το.

Redirect δεν γίνεται.
Μια χαρά είναι - το είδα.

Ευχαριστώ πολύ Νάσο!

Καλησπέρα σας και απόψε,

Είναι η ώρα μου! (βγαίνω με τα φαντάσματα...μπρρρρρ!!)

Θέλω μια χάρη: Θα ήθελα να ανοίξετε ένα νέο λήμμα στις τηλεοπτικές σειρές με τον τίτλο "Το σπίτι των ανέμων" (1967) (δεν είμαι βέβαιος για την χρονολογία...)

Πρόκειται για μια τηλεοπτική σειρά την οποία ξεκίνησε να γυρίζει ο Νίκος Μαστοράκης στα τέλη της δεκαετίας του '60.

Ευχαριστώ πολύ και Καλό σας βράδυ,

Bernard

bernard.c είπε:
Καλησπέρα σας και απόψε,
Είναι η ώρα μου! (βγαίνω με τα φαντάσματα...μπρρρρρ!!)
Κ ένιωθα μια μυστηριώδη αύρα να πλανάται στο ίντερνετ.Εσύ ήσουν βρε; :P

Θέλω μια χάρη: Θα ήθελα να ανοίξετε ένα νέο λήμμα στις τηλεοπτικές σειρές με τον τίτλο "Το σπίτι των ανέμων" (1967) (δεν είμαι βέβαιος για την χρονολογία...)

Πρόκειται για μια τηλεοπτική σειρά την οποία ξεκίνησε να γυρίζει ο Νίκος Μαστοράκης στα τέλη της δεκαετίας του '60.

Ευχαριστώ πολύ και Καλό σας βράδυ,

Bernard
http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?t=10964&highlight=%F3%F0%DF%F4%E9+%E1%ED%DD%EC%F9%ED

Υπάρχει και ανάλογο θέμα ανοιγμένο, μήπως και βοηθηθείς!! :) (αν δεν το ξέρεις ήδη)

Μετα απο την ορθοτατη συμβουλη του φιλτατου Bernard ξεκινα αλλη μια μεγαλη σελιδα για τη RetroDB...

Τηλεοπτικες Εκπομπες

Εφτιαξα το πρωτυπο και σας παραθετω ενα τεστ λημμα ωστε να ακουσω παρατηρησεις/αποριες απο τους "βετερανους" πριν ανεβουν οδηγιες συμπληρωσης του νεου προτυπου

http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Testekpompi

Παιδιά για να περαστεί εκ νέου μία ταινία πρέπει να την αναφέρουμε εδώ για να την ξεκινήσει κάποιος; Για παράδειγμα λείπει η βιντεοταινία "Ο Πρασινοκαμένος (Ας Πρόσεχε)" ('87) με τα εξής στοιχεία:

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Φουρνιστάκης

Σενάριο: Κώστας Παπαπέτρος

Ηθοποιοί: Σωτήρης Τζεβελέκος, Τάσος Προύσαλης, Σταυρίνα Πρεβεδώρου, Κώστας Παληός, Αθηνά Μαυρομάτη, Ειρήνη Λεοντάρη, Πάνος Νικολαϊδης

Είδος: Κωμωδία

Εταιρία Διανομής: "Hi-Tech Video"

Επίσης θα πρότεινα να μπουν οι "τηλεταινίες" (ή "τηλεοπτικές ταινίες") σε ξεχωριστή κατηγορία. Δεν πρόκειται ούτε για κινηματογραφικές αλλά ούτε και για βιντεοταινίες! Επίσης πείτε μου αν ο τρόπος που έβαλα τα επεισόδια που γνωρίζω στην σειρά "Ο Πέτρος Και Τα Κορίτσια Του" είναι σωστός για να προχωρήσω! Έβαλα αυτή την διαχωριστική γραμμή και αριθμό αφού έχω δώσει την σαιζόν. Σε επόμενη, ας πούμε, τραβάω γραμμή με ένα κενό και συνεχίζω; Στις αριθμήσεις προτιμάτε να μην δίνω σαιζόν και να τα δίνω ας πούμε 1.1 "", 2.4 "" κτλ.; Τα θέματα διαμόρφωσης, τώρα, είναι λίγο που με μπερδεύουν...

Υ.Σ. Φίλτατε Wally όταν λέμε "τηλεοπτικές εκπομπές" τι ακριβώς θα περιέχει; Από μεσημεριανά μαγκαζίνο μέχρι talk-shows και εκπομπές μαγειρικής, ριάλιτι κτλ.; Δώστε μου μια ιδέα (και με παραδείγματα αν θέλετε)! :)

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τα επεισόδια του Πέτρου και τα κορίτσια του είναι μια χαρά.

Ο Πρασινοκαμένος είναι ήδη καταχωρημένος πληκτρολόγησε Πρασινοκαμένος (Ο) και θα στο εμφανίσει.

Σε ότι αφορά τις τηλεταινίες υπάρχουν. Για την καταχώρηση δες Βερενίκη που είναι καταχωρημένη ως τηλεταινία από category.

Έχω και εγώ απορία τι θα βάλουμε στις "τηλεοπτικές εκπομπές" γιατί το template δεν δείχνει κάτι συγκεκριμένο σε κατηγορίες.

Μουσικές εκπομπές-εκπομπές μαγειρικής-realities είναι ήδη καταχωρημένα.

Νασο πρεπει να το κουβεντιασουμε.

Ειναι κριμα να μην υπαρχει πχ το "Αλατι και Πιπερι".

Στη παρουσα δομη δεν μπορει να καταχωρηθει καπου.

Ακουω ιδεες

Wally είπε:
Νασο πρεπει να το κουβεντιασουμε.Ειναι κριμα να μην υπαρχει πχ το "Αλατι και Πιπερι".

Στη παρουσα δομη δεν μπορει να καταχωρηθει καπου.

Ακουω ιδεες
Το Αλάτι και Πιπέρι θεωρείται "Talk Show";;

Ειναι τηλεοπτικη εκπομπη με την στενη εννοια του ορου. Σε καποια κατηγοριποιηση θα εμπιπτει.

Σιγουρα παντως δεν ειναι Τηλεοπτικη Σειρα

Οπως επισης το "Ελατε στη συντροφια μας", "Με Ανοιχτα Χαρτια", "Στη Διασταυρωση Ρυθμου και Μελωδιας" κτλ

Μπράβο Wally. Θα προσπαθήσω να το δω απόψε. Αν και θέλω πολύ να ασχοληθώ αυτή τη στιγμή, δώστε μου ένα δίωρο τουλάχιστον, διότι έχω μια επείγουσα δουλειά να ολοκληρώσω απόψε...!

nasos kolias είπε:
Τα επεισόδια του Πέτρου και τα κορίτσια του είναι μια χαρά.Ο Πρασινοκαμένος είναι ήδη καταχωρημένος πληκτρολόγησε Πρασινοκαμένος (Ο) και θα στο εμφανίσει.

Σε ότι αφορά τις τηλεταινίες υπάρχουν. Για την καταχώρηση δες Βερενίκη που είναι καταχωρημένη ως τηλεταινία από category.

Έχω και εγώ απορία τι θα βάλουμε στις "τηλεοπτικές εκπομπές" γιατί το template δεν δείχνει κάτι συγκεκριμένο σε κατηγορίες.

Μουσικές εκπομπές-εκπομπές μαγειρικής-realities είναι ήδη καταχωρημένα.
Για την "Βερενίκη" το είδα αν και θα πρέπει να βάλουμε ίσως κάτι πριν το "Τηλεταινία" όπως "Κατηγορία: " που να το υποδηλώνει πιο σωστά. Έτσι φαίνεται λίγο ξεκρέμαστο. Λέμε τώρα..! Όσο για το "Τηλεταινίες" εννοούσα στο "Αρχική Σελίδα" όπως και για τις υπόλοιπες κατηγορίες που αναφέρετε! Θέλει δουλειά αυτό για να γίνει; Το "Τηλεοπτικές Εκπομπές" είναι πολύ γενικό. Καλό θα ήταν να τις χωρίζουμε τουλάχιστον όσο μπορούμε! Αν ανοίξει ένας καταχώρηση (μιας και δεν ξέρω αν μπορώ να το κάνω ή τουλάχιστον δε γνωρίζω ακόμη) για την εκπομπή "Οι Πύλες Του Ανεξήγητου" θα περάσω τα περισσότερα επεισόδια μιας και τα γνωρίζω ήδη με ημερομηνίες κτλ. Προσπαθώ μήνες τώρα να τα βρω και να τα καταγράψω όλα και απ'την 3η σαιζόν, τουλάχιστον, έχω σχεδόν όλες τις εκπομπές όπως και κάποια επεισόδια της 2ης και της 1ης. Κατηγορία στην συγκεκριμένη φαντάζομαι πως talk-show/ντοκυμανταίρ την χαρακτηρίζει μια χαρά!

Τελικά εγώ μπορώ να ανοίξω νέα καταχώρηση; Πρέπει να αρχίσουν να μπαίνουν και ταινίες μικρού μήκους που λείπουν! Επίσης ένα θέμα που θέλω να μάθω είναι η ακρίβεια στους τίτλους. Δηλαδή αν θα μπαίνουν τα "&" αντί για "και" (όπου το αναφέρει η ταινία, φυσικά!), τα αποσιωπητικά ("..."), τα κενά (" "), τα σημεία στίξης κτλ. Αν δηλαδή θα είναι όπως τα γράφουν οι τίτλοι αρχής ή τα βάζουμε με κάποιο άλλο σκεπτικό. Για παράδειγμα στην τηλεοπτική σειρά "...Ύστερα, Ήρθαν Οι Μέλισσες" όπου προσθέσατε ένα "Και" στην αρχή και λείπουν και τα αποσιωπητικά αλλά και το κόμμα. Ή σε πιο δύσκολα όπως το "Τι 30..., Τι 40..., Τι 50..." ('72) που υπάρχει και το θέμα των αριθμών με τις λέξεις (συν τα υπόλοιπα).

Κι ένα ερώτημα ακόμη είναι για τα άρθρα. Αλλού υπάρχει το (Ο) σε παρένθεση στο τέλος κι αλλού το "Το" μπροστά απ'την λέξη, κανονικά! Τι κανόνας ακολουθείται γενικά πάνω σ'αυτό; Για να δίνω αναφορές όπου βρίσκω, τα ρωτάω όλα αυτά (ή αν μπορώ και πρέπει να τα διορθώνω επιτόπου).
:) Συγγνώμη για τον καταιγισμό ερωτήσεων αλλά πρέπει να πάρω μια "γραμμή" του πως και τι σε ορισμένα θέματα.

Υ.Σ. Φίλε Νάσο έκανα copy/paste το "
Πρασινοκαμένος (Ο)"όπως ακριβώς μου το έδωσες και δεν μου το βγάζει πάλι. Μου βγάζει αυτά τα αποτελέσματα! Έπειτα το βρήκα, βέβαια, από την φιλμογραφία του Σωτήρη Τζεβελέκου. Κάτι τρέχει με την search engine μάλλον... :/ /emoticons/unsure@2x.png 2x" width="20" height="20" />

Υ.Σ.2 Η ταινία "3 Κι Ο Κούκος" ('81) υπάρχει πουθενά; Παίζει αν θυμάμαι καλά κι ο

Υ.Σ.3 Το "Ρεμπέτικο" γιατί το έχετε ως σειρά 4άρων επεισοδίων; Κινηματογραφική ταινία του '83 είναι! Πρόσθεσα μέσα και τον Νικόλα Άσιμο που εμφανίζεται σε κάποια φάση! ;) Τον έβαλα επίσης στην ταινία "Τα Βαποράκια" ('83) του Παύλου Τάσιου!

Wally είπε:
Ειναι τηλεοπτικη εκπομπη με την στενη εννοια του ορου. Σε καποια κατηγοριποιηση θα εμπιπτει.Σιγουρα παντως δεν ειναι Τηλεοπτικη Σειρα

Οπως επισης το "Ελατε στη συντροφια μας", "Με Ανοιχτα Χαρτια", "Στη Διασταυρωση Ρυθμου και Μελωδιας" κτλ
Βρε "Τηλεοπτικές Σειρές" με την έννοια αυτή, αυτό ακριβώς είναι! Απλά ας έχουμε κατά νου με το "τηλεοπτικές σειρές", τις σειρές που είναι με ηθοποιούς και όχι με παρουσιαστές και καλεσμένους ή πανελίστες. Όπως ξεχωρίζουν στο εξωτερικό τις ταινίες και τηλεοπτικές σειρές με ηθοποιούς ως "live action" και τις κινουμένων σχεδίων ως "animation"/"animated". Είναι γενικός όρος το "Τηλεοπτικές Σειρές" όπως το "Περιοδικά" που ναι μεν τα ξεχωρίζουμε γιατί τα έχουμε βάλει κάπως στο μυαλό μας από τα "Κόμικς" π.χ. μόνο που και τα δύο έχουν περιοδικότητα! Κανονικά πάει σε όλες! Πιο σωστός είναι να τοποθετούνται σε κατηγορία "live action (δεν γνωρίζω τον αντίστοιχο Ελληνικό. Πιθανόν να είναι "πραγματικοί ηθοποιοί")/τηλεοπτική σειρά" (έτσι τα βάζω και στις δικές μου αρχειοθετήσεις με ότι υλικό κατέχω) και οι κινουμένων σχεδίων σε "κινούμενα σχέδια/τηλεοπτική σειρά". Δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε το σκεπτικό μου. Ελπίζω να μην σας μπέρδεψα...

Αλήθεια... Ταινίες κινουμένων σχεδίων που φτιάχτηκαν στην Ελλάδα, θα εμπεριέχονται εδώ μέσα κάποια στιγμή; Τηλεοπτικές εκπομπές που είχαν κουκλοθέατρο ή θέατρο σκιών μπαίνουν κανονικά; Στις "Τηλεοπτικές Εκπομπές" θα αναφέρεται ας πούμε η "Εκπαιδευτική Τηλεόραση" ή το "Disney Club"; Το "Τελευταίο Θρανίο"; Δημοσιογραφικές εκπομπές όπως οι "Φάκελοι" και οι "Νέοι Φάκελοι" του Παπαχελά; Η "Εμπόλεμη Ζώνη"; Η "Θεματική Βραδιά"; Η "Μηχανή Του Χρόνου"; Η εκπομπή "Η Εποχή Των Εικόνων" της ΕΤ3;

Ακόμη να ρωτήσω για ταινίες που είτε είναι ξένες παραγωγές και παίζουν Έλληνες ηθοποιοί είτε είναι συμπαραγωγές. Περνιούνται εδώ μέσα; Μία που (δεν ξέρω χώρα παραγωγής, βέβαια) μου'ρχεται στο μυαλό είναι η βιντεοταινία "Οι Φρουροί Του Σκότους" ("Sentinels Of Darkness") (2002) που μέσα σ'άλλους παίζει ο Μιχάλης Ιατρόπουλος και η Νένα Χρονοπούλου. Τι γίνεται σ'αυτές τις περιπτώσεις;

Τηλεοπτικές Εκπομπές στη RetroDB

Wally είπε:
Μετα απο την ορθοτατη συμβουλη του φιλτατου Bernard ξεκινα αλλη μια μεγαλη σελιδα για τη RetroDB...
Τηλεοπτικες Εκπομπες
Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός στη RetroDB μεταξύ τηλεοπτικών σειρών και τηλεοπτικών εκπομπών, διότι είναι δύο τελείως διαφορετικά μεταξύ τους τηλεοπτικά φορμάτ. Με τον όρο "Τηλεοπτική Σειρά" αναφερόμαστε σε ιστορία, με σενάριο (αυτό που ονομάζει και η ΕΡΤ στο site του Ψηφιακού Αρχείου της "μυθοπλασία"). Η "Τηλεοπτική Εκπομπή" από την άλλη σαφώς δεν είναι κάποια ιστορία με σενάριο και μπορεί να περιλαμβάνει πολλές υποκατηγορίες...

Wally είπε:
Εφτιαξα το πρωτυπο και σας παραθετω ενα τεστ λημμα ωστε να ακουσω παρατηρησεις/αποριες απο τους "βετερανους" πριν ανεβουν οδηγιες συμπληρωσης του νεου προτυπουhttp://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Testekpompi
Το είδα το πρότυπο (test λήμμα) και μου αρέσει! Βασικά είναι το ίδιο με αυτό της σειράς, με ελάχιστες αλλαγές:

- (1) οι "Ηθοποιοί" έχουν γίνει "Παρουσιαστής/ές" και "Συμμετέχοντες" (όπως στα Τηλεπαιχνίδια δηλαδή) και

- (2) έχουν αλλάξει οι κατηγοριοποιήσεις

Η γνώμη μου είναι ότι το σημερινό template της "Τηλεοπτικής Σειράς" δεν μπορεί να φιλοξενεί εκπομπές όπως:

- Μουσικές Εκπομπές (πχ "MEGA STAR" - http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Mega_Star),

- Εκπομπές Αρχείου (πχ "Το σήριαλ των σήριαλ" - http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Σήριαλ_των_σήριαλ),

- Σόου (πχ "Μπράβo" - http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Bravo)

Και μόνο ο προσδιορισμός "ηθοποιός" δίπλα στο όνομα της Ρένας Θεολογίδου ή της Ρούλας Κορομηλά δεν είναι σωστός. Φανταστείτε να ανοίξουμε και λήμματα για τις εκπομπές του μέγιστου Φρέντυ Γερμανού!

Mandrake είπε:
Υ.Σ. Φίλτατε Wally όταν λέμε "τηλεοπτικές εκπομπές" τι ακριβώς θα περιέχει; Από μεσημεριανά μαγκαζίνο μέχρι talk-shows και εκπομπές μαγειρικής, ριάλιτι κτλ.; Δώστε μου μια ιδέα (και με παραδείγματα αν θέλετε)! :)
Οι κατηγοριοποιήσεις για τις τηλεοπτικές εκπομπές θα μπορούσαν να είναι λόγου χάρη οι ακόλουθες:

- Ενημερωτική (πχ "Ενώπιος Ενωπίω", "Με ανοιχτά χαρτιά", "Ψηλά τα Χέρια", "Απόψε με τον Τέρενς Κουίκ", κτλ...)

- Μουσική (πχ "MEGA TOP", "MEGA HIT" (έχουν ήδη ανοιχθεί από τον Νάσο, αλλά θα μπορούσε να γίνει copy-paste και να μεταφερθούν στο νέο template), "Μουσικόραμα", "Μουσική Βιντεοθήκη", "Συχνότητες", Ζήτω το Ελληνικό τραγούδι", κτλ...)

- Αθλητική (πχ "Αθλητική Κυριακή", "Αθλητικοί Παλμοί", "Τρίτο ημίχρονο", "Κυριακή στα γήπεδα", κτλ...)

- Πρωινή (πχ "Μια καλημέρα είναι αυτή", "Πρωινός Καφές", "Χαμογογελάτε είναι μεταδοτικό", "Star Breakfast", κτλ...)

- Show (πχ "Μπράβο Καλώς Ήρθατε", "Ciao ANT1", "Άλλα Κόλπα", κτλ...)

(Όλα τα Shows έχουν ήδη ανοιχθεί από τον Νάσο, αλλά θα μπορούσε να γίνει copy-paste και να μεταφερθούν στο νέο template)

- Σατυρική (πχ "Μαλβίνα Hostess", "Πήτσι πήτσι με τον Μήτσι", κτλ...)

(Πολλές σατυρικές εκπομπές έχουν ήδη ανοιχθεί από τον Νάσο, αλλά θα μπορούσε να γίνει copy-paste και να μεταφερθούν στο νέο template)

- Παιδική (πχ "Ουράνιο Τόξο", "Disney Club", "Χιλιοποδαρούσα", κτλ...)

- Reality Show (πχ "Big Brother", "Fame Story", "Φάρμα", κτλ...)

(Όλα τα Reality Shows έχουν ήδη ανοιχθεί από τον Νάσο, αλλά θα μπορούσε να γίνει copy-paste και να μεταφερθούν στο νέο template)

- Ντοκυμανταίρ (Πολλά Ντοκυμανταίρ έχουν ήδη ανοιχθεί από τον Νάσο, αλλά θα μπορούσε να γίνει copy-paste και να μεταφερθούν στο νέο template)

Να κάνω δυο παρατηρήσεις ακόμα για το πρότυπο των εκπομπών (test λήμμα):

- Όχι 40 "επεισόδια", αλλά 40 "εκπομπές" (η λέξη "επεισόδιο" παραπέμπει σε τηλεοπτική σειρά - ποτέ δεν λένε στις παραπάνω εκπομπές που αναφέρω "σε παλαιότερο επεισόδιο", λένε "σε παλαιότερη εκπομπή")

- Όχι "Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου", αλλά "Ημερομηνία προβολής πρώτης εκπομπής" και όχι "Ημερομηνία προβολής τελευταίου επεισοδίου", αλλά

"Ημερομηνία προβολής τελευταίας εκπομπής"

- Και μία πρόταση: Μήπως θα έπρεπε τα "Τηλεπαιχνίδια" και τα "Reality Shows" να αποτελέσουν μία ακόμη από τις κατηγορίες των Τηλεοπτικών Εκπομπών και να μεταφερθούν και αυτά εκεί?

Το αντιλαμβάνομαι σαφώς ότι αυτό που προτείνουμε με τον Wally θέλει δουλειά και μάλιστα μπόλικη από τη μεριά μας για τις αλλαγές και τις μεταφορές ήδη ανοιγμένων λημμάτων, όμως, καλύτερα δεν είναι να στήσουμε την κατηγοριοποίηση στη RetroDB πιο σωστά ακόμα που είναι (σχετικά) νωρίς, παρά πχ σε 2 χρόνια που θα απαιτείται ακόμα μεγαλύτερος κόπος? Και ξέρετε, από δουλειά εγώ υπόσχομαι ότι θα είμαι... ακούραστος! Τουλάχιστον το πολύ θετικό είναι ότι απλά θα κάνουμε copy-paste τις πληροφορίες στα υπάρχοντα λήμματα από το παλιό template των σειρών στο καινούριο των εκπομπών. Και επίσης, δεν είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί το project αυτό άμεσα - ας το κάνουμε σιγά σιγά... Τι λέτε παιδιά?

Και προχωράω σε δύο από τα ερωτήματα του Mandrake:

Mandrake είπε:
Επίσης ένα θέμα που θέλω να μάθω είναι η ακρίβεια στους τίτλους. Δηλαδή αν θα μπαίνουν τα "&" αντί για "και" (όπου το αναφέρει η ταινία, φυσικά!), τα αποσιωπητικά ("..."), τα κενά (" "), τα σημεία στίξης κτλ. Αν δηλαδή θα είναι όπως τα γράφουν οι τίτλοι αρχής ή τα βάζουμε με κάποιο άλλο σκεπτικό. Για παράδειγμα στην τηλεοπτική σειρά "...Ύστερα, Ήρθαν Οι Μέλισσες" όπου προσθέσατε ένα "Και" στην αρχή και λείπουν και τα αποσιωπητικά αλλά και το κόμμα. Ή σε πιο δύσκολα όπως το "Τι 30..., Τι 40..., Τι 50..." ('72) που υπάρχει και το θέμα των αριθμών με τις λέξεις (συν τα υπόλοιπα).

Η γνώμη μου είναι η αποτύπωση των τίτλων στη RetroDB να ταιριάζει στην αποτύπωση του τίτλου της ταινίας / σειράς / εκπομπής / τηλεπαιχνιδιού στους τίτλους για να έχουμε ακριβή καταγραφή. Δηλαδή, συμφωνώ με το "...Ύστερα, Ήρθαν Οι Μέλισσες" να καταγραφεί κατ' αυτόν τον τρόπο, με το "Τι 30..., Τι 40..., Τι 50...", όπως επίσης να προσέχουμε να καταγράφουμε την ονομασία στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά, αναλόγως με τους τίτλους της εκπομπής (πχ "Candid Camera", αντί για "Κάντιτ Κάμερα", διότι έτσι γραφόταν στους τίτλους...)

Mandrake είπε:
Κι ένα ερώτημα ακόμη είναι για τα άρθρα. Αλλού υπάρχει το (Ο) σε παρένθεση στο τέλος κι αλλού το "Το" μπροστά απ'την λέξη, κανονικά! Τι κανόνας ακολουθείται γενικά πάνω σ'αυτό; Για να δίνω αναφορές όπου βρίσκω, τα ρωτάω όλα αυτά (ή αν μπορώ και πρέπει να τα διορθώνω επιτόπου). :) Συγγνώμη για τον καταιγισμό ερωτήσεων αλλά πρέπει να πάρω μια "γραμμή" του πως και τι σε ορισμένα θέματα.

Επειδή οι σειρές, οι ταινίες, οι εκπομπές ταξινομούνται και αλφαβητικά ανάλογα με το πώς έχουν καταχωρηθεί και επειδή σε γράμματα όπως το "Ο" ή το "Η" θα καταλήξουμε να έχουμε ένα ατελείωτο κατεβατό από σειρές / εκπομπές που αρχίζουν με "Ο" (πχ "Ο Ονειροπαρμένος", "Ο Πρασινοκαμένος", κοκ), είμαι της άποψης το άρθρο να μπαίνει στο τέλος σε παρένθεση. Ένας άλλος λόγος για αυτή μου την άποωη είναι ο εξής: μπορεί κάποιος να μην θυμάται αν "Ο Πρασινοκαμένος" είναι "Ο Πρασινοκαμένος" ή σκέτο "Πρασινοκαμένος". Καλύτερα να πάει να τον ψάξει κατ' ευθείαν στο "Π", παρά να ψάχνεται με τις ώρες και στο "Ο" και στο "Π"...

Φίλε Bernard ανοίγεις θέμα εδώ πέρα! Για το αν είναι σωστή λέξη η "εκπομπή" ή απλά διαιωνίζεται κάτι ημιτελές/λάθος. Όπως ανέφερα με τα "Περιοδικά" παραπάνω, το ίδιο ισχύει και με τις εκπομπές. Φαντάζομαι πως αρχικά ονομάστηκαν έτσι, επειδή ακριβώς εκπέμπονται και για κανέναν άλλο λόγο. Ότι λοιπόν εκπέμπεται από μια τηλεόραση, θεωρείται εκπομπή. Φαντάζομαι και στο εξωτερικό αντίστοιχα τον πρώτο καιρό της τηλεόρασης θα λέγανε "broadcast". Όπου broadcast σήμερα είναι και το μετεωρολογικό δελτίο. Γι'αυτό υπάρχει και το αντίστοιχο μπέρδεμα μεταξύ εκδοτών με το "περιοδικό" και σε πολλές περιπτώσεις πολυθεματικών κόμικς όπως το "Μπλεκ", το "Τρουένο", το "Αγόρι" ο εκδότης αναφέρει "περιοδικό". Το θέμα "επεισόδιο", πάλι, διαχωρίζεται επειδή ακριβώς υπάρχει σενάριο και συνέχειες, όπως περίπου χωρίζεται ένα βιβλίο σε "κεφάλαια", έτσι χωρίζεται και μία live action τηλεοπτική σειρά σε "επεισόδια". Σήμερα όμως, με τόσους ορισμούς και κατηγορίες που υπάρχου "έξω", θα πρέπει πιστεύω το "τηλεοπτικές εκπομπές" να μην αναφέρεται έτσι ακριβώς ή τέλος πάντων να φτιάξουμε τις (υπο)κατηγορίες κατευθείαν. Παιδιά ότι νομίζετε! Προτάσεις ρίχνουμε! Αν αποφασιστεί πως παραμένουν ως "Τηλεοπτικές Εκπομπές", +1 σ'αυτό που είπες για τα "Τηλεπαιχνίδια"! Η κατηγορία τους στα Αγγλικά, πάντως, είναι "TV-game", ενώ στα ριάλιτι είναι "Reality-TV".

Στα σόου, δε, είναι "TV-shows" ενώ υπάρχουν και τα "talk-show" σε εκπομπές που έχουν καλεσμένους/πάνελ όπως το "Gala", φαντάζομαι. Το "Οι Πύλες Του Ανεξήγητου" θεωρείται "talk-show"/"documentary" ενώ το "Φάκελοι", "talk-show"/"documentary" ενώ η εκπομπή "Η Μηχανή Του Χρόνου", φαντάζομαι πως ανήκει στο "documentary" σκέτο κι αυτή! Η "Θεματική Βραδιά" όμως είναι "talk-show"! Τα "μαγκαζίνο" όπως λέμε τα μεσημεριανά εμείς, είναι επίσης "talk-show" έξω, αν δεν κάνω λάθος. Επίσης οι πρώτες πρωινές εκπομπές όπως το "Κοινωνία Ώρα 8" χαρακτηρίζεται ως "news"/"talk-show" επειδή έχει ναι μεν και καλεσμένους αλλά είναι ενημερωτικής φύσεως. Στα Ελληνικά κάπως έτσι θα πρέπει μάλλον να τα κατηγοριοποιήσουμε ή ακόμη καλύτερα να μπουν πιο συγκεκριμένες κατηγορίες και να ξεχωρίζουν, ας πούμε, τα "μαγκαζίνο" απ'τα "ενημερωτικά".

Mandrake είπε:
Φίλε Bernard ανοίγεις θέμα εδώ πέρα! Για το αν είναι σωστή λέξη η "εκπομπή" ή απλά διαιωνίζεται κάτι ημιτελές/λάθος. Όπως ανέφερα με τα "Περιοδικά" παραπάνω, το ίδιο ισχύει και με τις εκπομπές. Φαντάζομαι πως αρχικά ονομάστηκαν έτσι, επειδή ακριβώς εκπέμπονται και για κανέναν άλλο λόγο. Ότι λοιπόν εκπέμπεται από μια τηλεόραση, θεωρείται εκπομπή. Φαντάζομαι και στο εξωτερικό αντίστοιχα τον πρώτο καιρό της τηλεόρασης θα λέγανε "broadcast". Όπου broadcast σήμερα είναι και το μετεωρολογικό δελτίο. Γι'αυτό υπάρχει και το αντίστοιχο μπέρδεμα μεταξύ εκδοτών με το "περιοδικό" και σε πολλές περιπτώσεις πολυθεματικών κόμικς όπως το "Μπλεκ", το "Τρουένο", το "Αγόρι" ο εκδότης αναφέρει "περιοδικό". Το θέμα "επεισόδιο", πάλι, διαχωρίζεται επειδή ακριβώς υπάρχει σενάριο και συνέχειες, όπως περίπου χωρίζεται ένα βιβλίο σε "κεφάλαια", έτσι χωρίζεται και μία live action τηλεοπτική σειρά σε "επεισόδια".
Mandrake, αν κατάλαβα καλά θεωρείς ότι οι όροι "Σειρές" και "Εκπομπές" αναφέρονται στο ίδιο τύπο τηλεοπτικού προγράμματος και συγκεκριμένα και σε σήριαλ (μυθοπλασία) και σε μη μηθοπλασία, ότι εξειδικεύτηκαν στη συνέχεια και ότι σήμερα χρησιμοποιούνται λανθασμένα. Ok, εξήγησέ μου λοιπόν πώς θα κάνεις τον διαχωρισμό (και θα τον περιγράψεις με συντομία και σαφήνεια) μεταξύ σήριαλ/μυθοπλασίας και "πραγματικής" τηλεοπτικής εκπομπής (τα κινούμενα σχέδια είναι ξεχωριστή κατηγορία και ας μην τα λάβουμε υπόψη μας προς το παρόν).

Με απλά λόγια: Ξεχώρισε μου με ένα χαρακτηρισμό τις "Τρεις Χάριτες" από το "Μπράβο, Καλώς Ήρθατε". Και θέλω αυτοί οι προσδιορισμοί που θα δώσεις σε αυτά τα δύο προγράμματα να μην είναι ειδικοί του τύπου "Κωμική σειρά συνεχείας" και "Show", αλλά γενικότεροι και να ξεχωρίζουν τη μυθοπλασία από τη μη-μυθοπλασία ("scripted" και "non-scripted", αφού χρησιμοποιείς συχνά Αγγλικούς όρους). Επίσης, οι προσδιορισμοί θέλω να είναι σύντομοι και "κατανοητοί" από τον μη-εξειδικευμένο αναγνώστη. Διότι, ομολογουμένως, καλή η θεωρία, αλλά επί του προκειμένου, πρακτικά δηλαδή, δεν μπορώ να καταλάβω ποια είναι η πρότασή σου για τον διαχωρισμό αυτών που εγώ καταλαβαίνω (και νομίζω πως έχουν επικρατήσει και στον απλό κοσμάκη) ως "τηλεοπτικές σειρές" ("scripted") και "τηλεοπτικές εκπομπές" ("non-scripted").

Sorry αν φαίνομαι κάθετος σε αυτό, αλλά είμαι...!

- "Τηλεοπτική σειρά" στην Ελλάδα εννοούμε "scripted", με σενάριο, "μυθοπλασία"

- "Τηλεοπτική εκπομπή" στην Ελλάδα εννοούμε "non-scripted", χωρίς σενάριο, "μη-μυθοπλασία"

Αυτός ο διαχωρισμός μεταξύ των 2 ευρείων κατηγοριών χρησιμοποιείται στην Ελλάδα για πολλά χρόνια (έστω και αν "διαιωνίζεται κάτι ημιτελές/λάθος" όπως λες) και συναντάται σε κείμενα/βιβλία ανθρώπων που έχουν επιχειρήσει να κάνουν καταγραφή αυτών (πχ Στάθης Βαλούκος - "Οδηγός τηλεοπτικών σειρών 1967-1998", όπου καταγράφει μόνο προγράμματα "scripted" και όπου αναφέρεται σε "non-scripted" χρησιμοποιεί τον όρο "τηλεοπτική εκπομπή"), αλλά χρησιμοποιείται και από σημαντικότατους ανθρώπους της Ελληνικής τηλεόρασης σε συνεντεύξεις που έχουν δώσει κατά καιρούς.

Το να περάσουμε στη RetroDB όρους του τύπου "(πραγματικοί ηθοποιοί")/τηλεοπτική σειρά" το θεωρώ υπερβολή και "άκυρο". Το θέμα είναι να μας καταλαβαίνουν αυτοί που μας διαβάζουν... Και στο forum έτσι τα έχουμε ξεχωρίσει και δεν νομίζω ότι τα μέλη του forum μπερδεύονται...

Ειλικρινά πιστεύω ότι σε μπερδεύει η μετάφραση των λέξεων αυτών από τα Αγγλικά στα Ελληνικά: Οι Άγγλοι και οι Αμεικάνοι αναφέρονται και στα "scripted" και στα "non-scripted" προγράμματα ως "TV Shows". Από την άλλη όμως, όταν λένε "TV series" (τηλ σειρές), νομίζω ότι είναι σαφές ότι αναφέρονται μόνο σε "scripted" προγράμματα.. Δεν ξέρω, πείτε και οι υπόλοιποι την γνώμη σας...

Mandrake είπε:
Σήμερα όμως, με τόσους ορισμούς και κατηγορίες που υπάρχου "έξω", θα πρέπει πιστεύω το "τηλεοπτικές εκπομπές" να μην αναφέρεται έτσι ακριβώς ή τέλος πάντων να φτιάξουμε τις (υπο)κατηγορίες κατευθείαν. Παιδιά ότι νομίζετε! Προτάσεις ρίχνουμε!
Είπε κανείς αυτού του τύπου τα τηλεοπτικά προγράμματα να παραμείνουν με την ευρεία ονομασία "Εκπομπές" και να μην χωριστούν σε κατηγορίες κατ΄ευθείαν? Το template απλά θα είναι ένα (κοινό) και θα ονομάζεται "τηλεοπτική εκπομπή", αλλά όπως βλέπεις και στο παράδειγμα του Wally, υπάρχει ο χαρακτηρισμός "Παιδική":

http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Testekpompi

Έχω την αίσθηση ότι πάμε για σαρωτικές αλλαγές στη δομή και πολύ φοβάμαι ότι αν ασχοληθούμε με όλα ταυτόχρονα, η βάση δεδομένων θα γίνει κουλουβάχατα.

Συμφωνώ με τη δημιουργία "Τηλεοπτικών Εκπομπών". Όμως το πέρασμα τους δεν είναι απλά copy-past. Θέλει δουλειά.

Αν καταλήξουμε στη δημιουργία αυτής της νέας κατηγορίας θα πρέπει να αποκρυσταλλώσουμε τις γνώμες μας για τις κατηγορίες.

Διαφωνώ κάθετα με την κατάργηση της κατηγορίας "Τηλεπαιχνίδια". Είναι πρωτότυπη και ίσως μοναδική στις βάσεις δεδομένων.

Μπορούμε όμως να τα απεμπλέξουμε από τα realities και ίσως και άλλες εκπομπές που μπήκαν σε αυτήν την κατηγορία.

Οι τηλεταινές πιστεύω ότι πρέπει να παραμείνουν στην κατηγορία Σειρές. Ενώ τα ντοκιμαντέρ να περάσουν στην νέα κατηγορία Τηλεοπτικών Εκπομπών.

Προσωπικά από σήμερα σταματώ κάθε ενέργεια feeding μέχρι την τελική απόφαση διαχωρισμού κατηγοριών.

Συμφωνώ απόλυτα με τον bernard στο ότι αν κάνουμε αυτές τις ενέργειες πρέπει να τις κάνουμε ΑΜΕΣΑ, και όχι στο μέλλον.

Όσο για τα άρθρα Mandrake. Υπήρχε διχογνωμία από την αρχή για το που θα μπουν.

Τελικά δεν υπάρχει πλήρης ομοιομορφία επί του θέματος στην retrodb αλλά προσωπικά μ' αρέσει το γεγονός ότι οι κανόνες δεν είναι strict. Επίσης το ότι μερικούς τίτλους δεν στους εμφανίζει, αυτό συμβαίνει σε λέξεις άνω των 10 γραμμάτων. Πχ άν ψάξεις για τη Νεοδημοκράτισσα πεθερά, δεν θα την εμφανίσει αν δεν πληκτρολογήσεις επακριβώς : 7 θανάσιμες πεθερές : Η Νεοδημοκράτισσα πεθερά.

Μειονέκτημα λοιπόν του search engine.

PS προς mandrake : Διαχώρισα το Ρεμπέτικο σε δυο: ταινία και σειρά. Ίσως στη σειρά υπάρχουν περισσότεροι συντεέστές λόγω μεγαλύτερης διάρκειας.

Καλημέρα.

Συμφωνώ με τον nasos kolias για το διαχωρισμό Τηλεπαιχνιδιών και Reality Shows, για την παραμονή των Τηλεταινιών στην κατηγορία των "Τηλεοπτικών Σειρών" και για τη μετακίνηση των Ντοκιμαντέρ στην νέα κατηγορία "Τηλεοπτικών Εκπομπών".

Για τα Τηλεπαιχνίδια, καμιά αντίρρηση να παραμείνουν ξεχωριστή κατηγορία.

Οι υπόλοιποι τι λέτε?

Σιγουρα θελει κουβεντα και οι πλεον αρμοδιοι ειναι ο Νασος και ο Bernard.

Και εγω πιστευω οτι οι Τηλεταινιες να μεινουν εκει που ειναι, τουλαχιστον για τωρα. Και καμμια παρεμβαση στα Τηλεπαιχνιδια!

Συμφωνω με Νασο οτι πρεπει να παγιωσουμε το τι εννοουμε εκπομπη.

Νασο θα τα πουμε και τηλεφωνικα αν χρειαστει διοτι το πραγμα ειναι σε μια παραξενη "καμπη". Ομοιως και με τον Bernard που ειμαι σε συνεχης επαφη.

Θα διαβασω πιο προσεχτικα τα παραπανω ποστς , θα ριξω μια ματια στα προτυπα και θα επανελθω αμεσα.

Πίσω
Μπλουζα