Άρα ανάγκη για κουβέντα και συζητήσεις για τυχόν βελτίωση βλέπω πως επιδέχεστε κι αυτό είναι ευχάριστο! Να συνεχίσω λοιπόν σ'αυτά που έγραφα εχθές και που σχολιάστηκαν αλλά και στα πιο "φρέσκα":
Wally είπε:
Εδώ διαφωνώ. Ποιος ο λόγος να καταχωρίσει κάποιος τη συνολική διάρκεια ενός επεισοδίου μιας σειράς συνυπολογίζοντας τα διαφημιστικά μηνύματα, από τη στιγμή που μπορεί να τα αφαιρέσει και να καταγράψει την "καθαρή" ώρα προγράμματος?
Κοίταξε να δεις. Στο IMDB γίνεται αυτό σε περιπτώσεις κυρίως talk-show, magazinos και τέλος πάντων εκπομπές που δεν έχουν απαραίτητα συγκεκριμένη διάρκεια επεισοδίων. Δηλαδή σε εκπομπές που η διάρκεια επεισοδίων τους δεν έχει απλά απόκλιση +-4 λεπτά όπως πολύ σωστά αναφέρεις παραπάνω, αλλά +-20 και βάλε! Έπειτα είναι εκπομπές μεγαλύτερης διάρκειας (2ωρες, 3ωρες, 4ωρες...) και οι διαφημίσεις αλλάζουν την διάρκεια τους ανάλογα τα "νούμερα" που πιάνουν. Δεν τις έχει κανείς, δεν έχουν κυκλοφορήσει σε DVD οπότε είναι λίγο ρευστά τα πράγματα. Αν παρατηρήσεις το παράδειγμα που έφερα είναι η εκπομπή "Οι Πύλες Του Ανεξήγητου" του Κώστα Χαρδαβέλα που ναι μεν δε μας αφορά εδώ πέρα (ίσως για την ώρα) αλλά η μοναδική "πηγή" θα μπορούσε να ήταν κάποιος που θυμάται την διάρκεια αυτή ΜΕ τις διαφημίσεις και αναφέρθηκε στο retromaniax ή σε κάποιο άλλο forum, κάποιος που να'χει περάσει την πληροφορία κάπου αλλού που να μπορούμε να την αλιεύσουμε κι εδώ και τέλος πάντων είναι προσωρινό μέτρο! Στο IMDB γι'αυτό ακριβώς και το επιτρέπουν!
Γιατί κάνω αναφορές για το IMDB; Ε γιατί είτε το θέλουμε είτε όχι βρε παιδιά είναι η μεγαλύτερη βάση δεδομένων του πλανήτη και έχω περάσει απ'αυτό το κομμάτι χρόνια τώρα, όπως σας είπα. Είμαι εξωτερικό support member ένα πράγμα κι όποτε έχω χρόνο και πέσω πάνω σε κάτι, στέλνω και καμιά πληροφορία. Τώρα, πως συγκεντρώνει πληροφορίες; Είμαι σίγουρος πως συνεργάζεται κατά καιρούς παγκόσμια με όλα τα κανάλια και έχει ρίξει τρελός κόσμος πολλά χρόνια ιδρώτα για να φτάσει στο σημείο που έχει φτάσει. Δεν καταγράφει απλά σειρές και ταινίες της Αμερικής αλλά ολόκληρου του πλανήτη όπως και talk-shows, magazinos, πρωϊνάδικα, ντοκυμανταίρ, "ακατάλληλες", κινούμενα σχέδια, μικρού μήκους τα πάντα..τα πάντα! Δεν είναι εύκολος ένας τέτοιος όγκος δεδομένων να διαχειριστεί όπως πρέπει και φυσικά υπάρχουν και λάθη που αργότερα αν τα βρει και επέμβει κάποιος, διορθώνονται! Στο παράδειγμα που δίνεις με τις "Τρεις Χάριτες" φυσικά και είναι λάθος και χρήζει διόρθωσης. Δεν "περνάει" έτσι αβίαστα πάντως η όποια πληροφορία στείλει ο καθένας αλλά εάν για παράδειγμα στην συγκεκριμένη το κανάλι δεν έδωσε πληροφορίες, ο χρήστης είδαν πως είναι από Ελλάδα, προτιμούν να περάσουν την πληροφορία αυτή παρά να μην υπάρχει καθόλου μέσα. Λάθη θα γίνουν λοιπόν και θα εντοπιστούν! Σκοπός είναι να μην παραμείνουν λάθη!
Οι σαιζόν αναφέρονται ανάλογα τα επεισόδια που έχουν περαστεί ξεχωριστά. Εκεί δεν έχουν περαστεί ακόμη οπότε δεν φαίνονται οι χρονολογίες και τα επεισόδια όπως πρέπει. Το πόσα επεισόδια είναι και η διάρκεια του κάθε επεισοδίου περνιέται από αλλού.
Κατά καιρούς έβλεπα πως πράγματα στο IMDB καλό θα ήταν να υπάρχουν επειδή μέσα σ'όλα ήταν ένα σημαντικό βήμα για βελτίωση. Για παράδειγμα σκεφτόμουν πως καλό θα ήταν να έχει στο "Search" της μια επιλογή για να βρίσκεις κάτι βάσει εταιριών παραγωγής, διανομής κτλ. και αργότερα (καλά μην φανταστείτε..το "αργότερα" μπορεί να ήταν και μετά από 2 χρόνια!) προς έκπληξή μου δημιουργήθηκε η επιλογή "Companies"! Έτσι και με τις σειρές! Οι ταινίες έχουν το search τους και τις βρίσκεις. Εάν θέλεις να βρεις ένα επεισόδιο, όμως, μιας σειράς (μιας και είναι χιλιάδες οι περιπτώσεις με επεισόδια που φέρουν τίτλους) γιατί να μην υπάρχει κάτι αντίστοιχο ως επιλογή; Και όντως πέρασαν το "TV Episodes" γι'αυτήν ακριβώς την δουλειά!
Εν πάση περιπτώσει δεν είναι κακό να παίρνουμε ιδέες ή να τις απορρίπτουμε πριν καν τις δούμε. Να βοηθήσω έρχομαι. Δεν έρχομαι να σας πω πόσο ή αν είναι καλύτερο το IMDB από το RetroDB γιατί πέρα απ'το ότι είναι και οι δύο βάσεις δεδομένων είναι διαφορετικού τύπου. Το RetroDB είναι σε συγκεκριμένο τομέα και σ'αυτόν, φυσικά, υπερτερεί! Όπως είναι η βάση δεδομένων σε ένα animedb πχ. που έχει πολύ περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τα anime!
bernard.c είπε:
Η "πικρία" μου εστιάζεται στο γεγονός ότι πιστεύω ότι δεδομένων των συνθηκών που αναφέρουμε (και οι δύο μας) παραπάνω (μικρή ομάδα, λιγοστός διαθέσιμος χρόνος), η "ποσότητα" των δεδομένων που έχει καταχωρηθεί είναι σχετικά ικανοποιητική και δεν αποδέχομαι χαρακτηρισμούς του τύπου "ελάχιστες σειρές περιλαμβάνουν διάρκειες επεισοδίων". Γιατί δεν "αποδέχομαι" τέτοιους χαρακτηρισμούς?
Φίλε Bernard με συγχωρείς. Δηλαδή εδώ κατάλαβες πως σκοπός μου ήταν να αναφέρω πως δεν έχει γίνει δουλειά, πως είστε ελλιπείς πως είστε..δηλαδή τι να πω... Μην πιάνουμε να κοσκινίσουμε μία μεμονωμένη φράση και "γεννάμε" ότι θέλουμε απ'την φαντασία μας. Διάβασε πιο προσεκτικά σε παρακαλώ όλο το κείμενο και πες μου τον λόγο που θα έμπαινα εδώ να γίνω μέλος αν δεν πίστευα σε αυτό, αν δε μου άρεσε αυτό που βλέπω ή αν δεν καταλάβαινα πως υπάρχουν άτομα με μεράκι που πραγματικά τους ενδιαφέρει να συμπληρωθεί και να ολοκληρωθεί αυτή η δουλειά. Αυτό να στο πει κάποιος "απ'έξω" καταλαβαίνω κάπως να πάει το μυαλό σου εκεί. Αλλά κάποιος που δήλωσε συμμετοχή κι ας είναι και καινούργιος, λυπάμαι, αλλά δεν το καταλαβαίνω. Φαντάζομαι πως ο καθένας σας που μπήκε εκ των υστέρων είχε ως σκοπό να συμπληρώσει γιατί έβλεπε κενά και όχι απλά να μπει για να υπάρχει.
bernard.c είπε:
Αυτό που έχω εκτιμήσει ως σήμερα περισσότερο από κάθε άλλο είναι ότι το κάθε μέλος της ομάδας δρα πολύ περισσότερο "συμπληρωματικά" στη δουλειά του άλλου και όχι "διορθωτικά" (εκτός βεβαίως αν υπάρχει κάποιο "χοντρό" λάθος). Κατ' αυτόν τον τρόπο, εγώ τουλάχιστον εκλαμβάνω (με ευχαρίστηση) ότι η δουλειά στη RetroDB είναι περισσότερο συλλογική και λιγότερο ατομική.
Πολύ καλό που ειπώθηκε γιατί ήθελα κάποια στιγμή να το ρωτήσω! Οπότε δεν πειράζουμε ήδη υπάρχουσες πληροφορίες αν νομίζουμε πως έχουμε πιο σωστές αν δεν το αναφέρουμε πρωτίστως π.χ. εδώ μέσα ή σε κάποιο παρεμφερές thread (ή και παρουσίαση της ίδιας της σειράς αν υπάρχει)! Λειτουργούμε συμπληρωματικά! Πολύ ωραία!
Wally είπε:
Τωρα αυτο που λετε περι διαρκειας.
Νομιζω πως το πιο σωστο ειναι να παρουσιαζεται η διαρκεια οπως την δινει το εκαστοτε καναλι.
Τι νοημα θα εχει ενα λημμα τηλεοπτικης σειρας να δινει μεσο ορο διαρκειας ολων των επεισοδιων - προφανως με ακριβεια δευτερολεπτων?
Ενδιαφερον απο την αλλη ομως, θα εχει ο καθαρος και ακριβης χρονος διαρκειας ολης της σειρας (του συνολου των επεισοδιων).
Ομως ποιος εχει αυτη τη πληροφορια?
Δεν διαφωνώ σε αυτό! Στο IMDB, βέβαια, για παράδειγμα το κάνουν σε mini series όπου είναι σε parts και όχι σε επεισόδια όπου το κάθε part δεν έχει ίσο χρόνο απαραίτητα με το άλλο. Βλέπε
"5 Μέρες Πριν Τα Μεσάνυχτα" ("5ive Days To Midnight") (2004),
"Το Τρίγωνο" ("The Triangle") (2005),
"The Lost Room" (2006) κτλ. Στο πρώτο μάλιστα, δείτε πως αναφέρονται άλλα parts σε άλλη χώρα κι άλλα σε άλλη. Συνεπώς το συνολικό εκεί βολεύει!
Τα κανάλια, το έχετε πει πολλές φορές, δεν συνεργάζονται όπως θα έπρεπε για τους δικούς τους λόγους. Ένας είναι σίγουρα ότι δεν έχουν πλέον όχι μόνο το υλικό αυτό στην κατοχή τους αλλά και την πληροφορία που ζητάμε! Πάντως μη νομίζετε πως τις έχουν και αντίστοιχα στο εξωτερικό. Μπορεί να ήταν περισσότερο οργανωμένοι σε κάποια θέματα αλλά και κι αυτοί έχουν κάνει λάθη και δεν βρίσκονται πληροφορίες πλέον και χαμένο τρελό υλικό, που προσπαθεί να συγκεντρωθεί ξανά απ'τους fan. Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι το "Doctor Who" ('63-'88 ) παραγωγής B.B.C.! Υπάρχει αντίστοιχο thread κάπου εδώ μέσα που αναφέρεται.
Wally είπε:
Και αν θελουμε να το εμβαθυνουμε, σε καθε επαναληψη εχουμε προσθεσεις και (κυριως) αφαιρεσεις πλανων και αρα διαρκειας. Οποτε αν θελουμε παλι να ειμαστε ακριβεις πρεπει να ανοιγουμε νεο λημμα για την καθε επαναληψη ή να δημιουργησουμε ενα "σεντονι" στο κυριο λημμα.
Εδώ να πω μόνο αυτό. Σε οποιαδήποτε βάση δεδομένων έχω συναντήσει διαδικτυακά η διάρκειά της τοποθετείται, όπως είναι πολύ φυσικό, απ'την αρχή των τίτλων αρχής μέχρι το τέλος των τίτλων τέλους! Παντού! Κανονικά έτσι θα πρέπει να υπολογιστεί κι εδώ! Αλλιώς είναι σαν να έχεις ένα βιβλίο και να μην προσμετρήσεις τις σελίδες εξωφύλλου και οπισθοφύλλου στις συνολικές, κάτι που θεωρείται δεδομένο μιας και είναι το στο σύνολο του έργου. Στην περίπτωση που έχουμε κοψίματα και ραψίματα πάω πάσο... Ότι μπορούμε και γνωρίζουμε ας το συγκεντρώσουμε όμως και θα έρθουν και τα υπόλοιπα στην πορεία. Αυτό ελπίζω τουλάχιστον.
Wally είπε:
Θελω να καταληξω στο οτι, καλο πραγμα η εξειδικευση αλλα προυποθετει τμηματικες ολοκληρωσεις βηματων, αλλαγες δομης και παρουσιασης για καθε φρεσκια ιδεα-περοχη.
Θα πρέπει όμως να γίνει η αρχή για να πατάει κάποιος που editάρει! Όπως μία αρχή έγινε με τους τίτλους! Γι'αυτό και οι ερωτήσεις μου στο πως και γιατί!
Δεν καταλαβαίνω γιατί αγχωνόμαστε όμως. Ας περαστούν όσα γνωρίζουμε και τα άλλα θα έρθουν εν καιρώ! Είναι ανάγκη να έχουμε σε όλα, πληροφορίες για να ανοίξει ένα παραπάνω στοιχείο; Όσα γνωρίζουμε περνάμε! Άλλωστε και ταινίες μεγάλου αλλά κυρίως μικρού μήκους παρατηρώ πως λείπουν με μία πρόχειρη ματιά που έριξα σε ορισμένους τίτλους. Εδώ είμαστε για να συμπληρώσουμε τα κενά!
Παιδιά πραγματικά, όχι άγχος... Εγώ τουλάχιστον μπήκα εδώ συμπληρωματικά κι όπου μπορώ κι όσο μπορώ θα βοηθήσω. Αλλά οι ασχολίες πολλές και διάφορες και πρέπει να τις μοιράζω ισόποσα. Κι όσο για το IMDB αναφορές έκανα και θα κάνω γιατί δεν θεωρώ πως τίθεται θέμα ανταγωνιστικότητας ή/και πρωτοτυπίας. Απλά εμπειρικά επειδή είμαι στο support και βλέποντας με την πάροδο του χρόνου τις αλλαγές, μπορώ να πω πως πάνε προς το καλύτερο. Ιδέες λοιπόν και σκέψεις με παράδειγμα κι αν αρέσουν και φαίνονται ενδιαφέρουσες ή περισσότερο χρηστικές έχει καλώς. Αν όχι, πάλι έχει καλώς. Θα δουλέψω με τον δικό σας τρόπο! Γι'αυτό ήρθα!