Retropie

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.456
Αντιδράσεις
2.888
ΕΛΑΦΡΩΣ off topic μιας και τα παρακατω δεν αφορουν το Pi3 αλλα τη διανομη του RetroPie

Το RetroPie εχει κληρονομησει ολα τα κακα (και καποια απο τα καλα) του RetroArch. Το χειροτερο στο RetroArch ειναι οτι αν παει κατι στραβα, δεν διορθωνεται και αν πας να το διορθωσεις θα διαλυθει εντελως.

Ηλπιζα οτι με το RetroPie θα κλειδωναν τη LibRetro και θα αλλαζαν μονο τα βασικα (χειρισμος, directories, shaders)

Το documentation ειναι ελαφρως για γελια ή οσοι το εγραψαν σαδιστες.

Πολλα παραδειγματα που μου εσπασαν τα νευρα:

Δινει επιλογες για να διαλεξεις default emulator για τα FBA, αλλα οτι και να διαλεξεις το FBAnext παιζει

Oπου και αν εβαλα το Neogeo.zip αρνειται να τρεξει τα neogeo

Σε καποια φαση σταματησε να λειοτυργει το κουμπι για τα coins οσοες φορες και να ετρεξε το config

Στη διαδιασια να το φτιαξω ανακαλυψα οτι σταμησαν να φορτωνουν τα SNES

Εξαφανιστηκε ο emulator για 5200 παρα το γεγονος οτι εχω μεσα roms

Η δεξια σκανδαλη δεν σκρολαρει με τιποτα το file list. Η αριστερη δουλευει αλλα το filelist δεν ρολαρει οταν ξεκινας προς τα ισω απο την αρχη

Αποτομα χαθηκαν οι ρυθμισεις των shaders.

Καποιες επιλογες χρειαζονται υποχρεωτικα πληκτρολογιο

Οταν εχεις μεσα και πληκτρολογιο καποια mapping του pad, τρελαινονται

Δεν εχω αλλη ειλογη απο τον α φορμαρω την SD του retroPie και να το ξαναστησω τριτη φορα...

Απο την αλλη, το OpenElec ειναι απλα ΑΨΟΓΟ
 

gapan

RetroActive
Joined
1 Ιουν 2008
Μηνύματα
437
Αντιδράσεις
33
kajwbtfe είπε:
Με psx emulation πως τα παει?Αξιζει να το παρεις γιαυτο το λογο και να αφησεις το psx να ξεκουραστει?
Με το 2Β δεν έχω δει κάποιο πρόβλημα στα 2-3 παιχνίδια που έχω βάλει. Το πρώτο Pi με overclock ήτανε οριακά νομίζω, αλλά δεν το είχα δοκιμάσει. Και το Pi 3B προφανώς δεν θα πρέπει να έχει θέμα.

Wally είπε:
Oπου και αν εβαλα το Neogeo.zip αρνειται να τρεξει τα neogeo
Νομίζω δεν δουλεύει με οποιοδήποτε neogeo.zip. Τουλάχιστον στο Recalbox που έχω εγώ δηλώνουν ρητά ότι πρέπει να ταιριάζει το md5 sum, αλλιώς δεν παίζει.

Wally είπε:
Δεν εχω αλλη ειλογη απο τον α φορμαρω την SD του retroPie και να το ξαναστησω τριτη φορα...
Δοκίμασε ίσως και το Recalbox. Δεν έχεις κάτι να χάσεις.
 

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.456
Αντιδράσεις
2.888
Thanx γαπαν. Θα δω συντομα και το RecallBox απλα εχω σκυλιασει με το RetroPie.

Αφου τελικα βρηκα romset και καταλαβα οτι πρεπει το neogeo.zip να μπει στην SD ασχετα αν τα roms ειναι στο USB, παιζω τα FBA και τα neogeo (επιτελους).

Το νεο που προβλημα ειναι οτι ενω εχω βαλει roms για MegaDrive, Snes, Atari2600/5200/7800, PCEngine, Vectrex - μου φερνει μονο τα Atari. Ta εβαλα ακομα και uzipped αλλα τζιφος! Το πιο γελοιο ειναι οτι σε προηγουμενη προσπαθεια, ειχα καταφερει να τα δει αλλα δεν επαιζαν τα neogeo.

Αλλο τραγικο προβλημα ειναι οτι ενω επιλεγω απο το Raspain Config να μου πιασει ολη τη καρτα, την βλεπει συνεχεια σχεδον γεματη.

Επειδη ο emulator για 5200 ειναι ανεκδοτο, αφαιρεσα τα Roms απο το USB αλλα το RetroPie συνεχιζει να τα δειχνει!

Δεν καταλαβαινω επισης αν η RetroPie οντως τα τρεχει απο USB ή τα κανει realtime copy στην SD πριν το τρεξει.

Ψαχνω εναν τροπο να κανω force το RetroPie να ξανασκαναρει το USB ωστε να δει τα romsets που περιεχονται αλλα δεν εχω βρει πουθενα απαντηση!
 

DarkSynbios

RetroMasteR
Joined
19 Νοέ 2007
Μηνύματα
1.509
Αντιδράσεις
161
Εχεις κατεβασει την τελευταια εκδοση μηπως και διορθωνονται τα προβληματα;
 

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.456
Αντιδράσεις
2.888
Μολις ανακαλυψα ποσο βλακωδως λειτουργει!

ΔΕΝ διαβαζει τα ROMS απο το USB...απλα τα κανει αυτοματα αντιγραφη ΟΛΑ στην SD. Αυτο εχει ως αποτελεσμα η SD να μην φτανει οταν εχεις τεραστια romsets. Aντιγραφει οσα χωρα και τα αλλα προφανως δεν υπαρχουν για τη RetroPie!!

Αρα θες μεγαλη SD...και για να εισαι ησυχος μεταφορα Roms με WinSCP.

Εχω βαλει να μεταφερονται και παω μετα στο επομενο προβλημα που ειναι το configuration του XBOX360 wired controller που το αναγνωριζει μια χαρα κατα τα αλλα...οταν φτανω στην αριστερη σκανδαλη αφηνει χωρις ρυθμιση την δεξια σκανδαλη και το αριστερο shoulder button. Απο οτι διαβασα πρεπει να πειραματιστω με τον xbox-drv...
 

gapan

RetroActive
Joined
1 Ιουν 2008
Μηνύματα
437
Αντιδράσεις
33
Wally, δοκίμασες να κάνεις ένα symlink από το USB στην SD όλο τον κατάλογο με τις roms;
 

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.456
Αντιδράσεις
2.888
Δεν ειμαι εξοικοιωμενος με αυτα δυστυχως.

Πηρα μια μεγαλη SD, εσκασα μεσα τα romsets μου και τα ειδε ΟΚ.

Ανεβασα το volume απο το Audio Mixer, επελεξα ως shader για ολα τα emulators τον pi_crt (καπως ετσι, κατω κατω στη λιστα).

Ελυσα το προβλημα με τις σκανδαλες στο 360 wied pad. Πρεπει να πας retropie configuration, να πας στην τριτη επιλογη και απο τη λιστα προς το τελος να κανεις enable ton xbox_drv. Εκανα μετα ενα reboot, ξανακανα configure το pad και ολα OK.

Απο τα experimental menu του RetroPie Configuration κατεβασα και το Cannonbal Outrun

Kατεβασα και το Xrick αλλα δυστυχως παιζει μονο με keyboard!! (καποια λυση?)

Με το Win32DiskImager πηρα ενα image της SD για καλο και για κακο και ειμαι σχεδον OK πλεον.

Προσπαθω να στησω το Duke3D και Quake III (ψιλοκαταφερα το Q1) να παιζουν με το 360 pad...δεν τα εχω ακομα καταφερει
 

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.456
Αντιδράσεις
2.888
Πολυ καλη μαγκια για να ξεκινας παιχνιδια Amiga ξερα χωρις να περνας απο τον uae4arm!

Θα ηταν τελειο ΑΝ θα μπορουσες να κανεις map πανω στο XBOX360 pad ΚΑΙ το amiga ποντικι ΚΑΙ το F12 ωστε να μπορεις να κανεις quit!! Θα ηταν σαν να παιζεις με κονσολικο - δεν θα χρειαζοταν καθολου mouse και keyboard! (που νομιζω αυτο ειναι κανονικα και η ουσια του RetroPie...)

Δεν ξερω αν ειναι θεμα του emulator ή του RetroPie(που δεν ειναι libretro) ή του EmulationStation (που εμαθα οτι εχει παγωσει η αναπτυξη του διοτι βαρεθηκε ο προγραμματιστης :( )
 

kajwbtfe

RetroMaNiaC
Joined
26 Μάρ 2008
Μηνύματα
652
Αντιδράσεις
13
Καταρχην να πω οτι εχω καταενθουσιαστει με το μηχανηματακι(Raspberry pi3)!!Του εχω φτιαξει 2 καρτουλες 16αρες,τη μια με Rasbian και την αλλη με Retropie.Η επομενη θα ειναι με KODI.Το μονο προβλημα που εχω ειναι με το Retropie και τους emulators για Ν64 και PSx.Στον πρωτο παιζει καρε καρε και στον δευτερο μετα απο κανα 3λεπτο λαρασαει η κολλαει..ρευμα του δινω απο εναν φορτιστη που πηρα απο το μαγαζι που το αγορασα και ειναι 2,5 AMP output.Μου ειπε ο ανθρωπος οτι ειναι οτι πρεπει και δεν θα εχει θεμα με το ρευμα.Μηπως το προβλημα στον psx ειναι υπερθερμανση?Με ψυκτρα θα λυνοταν το προβλημα?Κατα τα αλλα το δοκιμασα και με ασυρματο πληκτρολογιο και ενσυρματο ποντικι αλλα και με ασυρματο ποντικι και δεν ειχε θεμα με κανενα.
 

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.456
Αντιδράσεις
2.888
Δεν εχω παρατηρησει κολληματα, παντως εχω εξ αρχης σχεδον βαλει ψυκτρες.

Τα βασικο προβληματα που εχω ειναι οτι το lr_fuse εχει επιλεγμενο το Cursor Joystick interface Και δεν υπαρχει πουθενα επιλογη να το παω σε Kempston.

Θα ηθελα να virtual keyboard, virtual mouse buttons στον uae4arm ωστε να κονσολοποιηθει λιγο η φαση και να μην χρειαζεται να εχω πληκτρολογια-ποντικια επανω.

Βγηκε μολις το RetroPie 3.8.

Οδηγιες
 

Lord Vek

Retro Member
Joined
11 Φεβ 2008
Μηνύματα
371
Αντιδράσεις
255
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζω κι εγώ με τον lr_fuse. Από ότι φαίνεται η μόνη λύση είναι να συνδέσει κανείς πληκτρολόγιο. Έχω την εντύπωση πως σε παλαιότερη υλοποίηση του Retropie στον Fuse υπήρχε η δυνατότητα να ρυθμίσεις joystick καθώς και σε τι mode θα ξεκινήσει ο Spectrum emulator. Πίεζες νομίζω το Y button στον μοχλό και από ένα μενού που έβγαινε μπορούσες να ρυθμίσεις διάφορα.
 

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.456
Αντιδράσεις
2.888
Βρηκα λυση αλλα επρεπε να δω τον κωδικα στο github για να εικασω το Kempston!!!! (ειναι το input_libretro_device_p1 513) (αθλιο documentation)

Πας στο opt/retropie/configs/zxspectrum και ανοιγεις το αρχειο retroarch.config

Αντικαθιστας το περιεχομενο με αυτο:

# Settings made here will only override settings in the global retroarch.cfg if placed above the #include line
input_remapping_directory = "/opt/retropie/configs/zxspectrum/"

input_libretro_device_p1 = "513"

#include "/opt/retropie/configs/all/retroarch.cfg"
Μαζι και με το Virtual Keyboard (Select) το lr_fuse ειναι εξαιρετικο και πλεον "κονσολοποιημενο" :)

δεν θες μονιμη αλλαγη ή θες να επιλεξεις και αλλα interfaces (δεν καταφερα να βρω τον κωδικο για τα υπολοιπα), φορτωνεις παιχνιδι, πατας Select + X και βγαινεις στο RetroArch menu. Στα Configuration ->Inputs, για τον πρωτο user αλλαζεις το RetroPad με τον interface της επιλογης σου. Δεν καταφερα να βρω τροπο να κανω απο εκει την αλλαγη μονιμη.
 

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.456
Αντιδράσεις
2.888
Χρησιμα links

DOSBox τρεξιμο παιχνιδιων κατευθειαν απο το EmulationStation (τον Elegant τροπο)

Δημιουργια gamelist.xml (artwork) για διαφορα συστηματα (διαβαστε το ReadMe)

Προσθεση επιπλεον Doom wads (Doom 2, Plutonium κτλ) στα Ports

DOSBox Mapper tutorial

Advanced Controllers tutorial

Αξιζει να εγκαταστησετε extra

Cannonball Outrun


OpenTyrian



XRick
(αν και χρειαζεται keyboard)

lr_beetle_vb για VirtualBoy

Hurrican

Στο Doom (lr-prboom) δεν εχω καταφερει να λειτουργησω τον δεξιο μοχλο του 360 controller. EDIT: Μαλλον βρηκα λυση

Στο Duke (eduke32) δεν εχω καταφερει να κανω map το Y και N στο μοχλο για να κανω εξοδο απο το παιχνιδι χωρις να σηκωθω.

Υποθετω οτι τα παραπανω λυνονται αν τα παω απο DOSBOX αλλα μιας και ειναι ετοιμα RetroPie Ports, βαριεμαι να μπω στη διαδικασια.

Συστηματα που εγκατεστησα

Amstrad (ο CapriceRPI2 ειναι πολυ καλος , εχει virtual keyboard αλλα χρησιμοποιει τον αναλογικο μοχλο και ετσι για να πατησεις το κουμπι που θες ειναι αθλος. Εχω επικοινωνησει με τον ρογραμματιστη και μου ειπε οτι θα διορθωθει)

Amiga (UAE4Arm, καλη φαση με το απευθειας sh launch αρχεια..υπαρχουν θεματακια...χρειαζεσαι keyboard και mouse ακομα και για εξοδο απο το παιχνιδι που ειναι απαραδεκτο για συστημα-καναπε)

Atari 2600

Atari 7800

FBA


MAME2003



AdvMAME1.4


Game & Watch (θελω καποια στιγμη να αλλαξω τα default controls, κυριως για τα τετρακουμπα παιχνιδια Δες EDIT7)

GameBoy

Master System

MegaDrive

32X (καλυτερα να το διαχωριζουμε απο το MegaDrive)

SegaCD (υποψιν δεν δεχεται μορφη cue/mp3)

SG 1000

NES


ScummVM


SNES


PSX


DosBox (με απευθειας launch sh αρχεια)

PC Engine

TurboGrafx16 (αλλο σετ για μερακληδες χαχαχα)

Vectrex (δεν εχω καταφερει να βαλω τα overlays!)

VirtualBoy


Vice


ZX Spectrum (δειτε το κολπο με το kempston)

[EDIT1:Colecovision (καταφερα επιτελους να κανω map τα κουμπια στο 360 pad πηγη)]

Τα παραπανω τρεχουν μια χαρα σε Pi3 και (περα απο την Amiga) παιζουν απο καναπε.

Με λιγο ψαξιμο μπορειτε να βρειτε πακετακια artwork/xml σχεδον για καθε συστημα ωστε να εχετε εικονες, πληροφοριες και στατιστικα για το καθε παιχνιδι. ;)

Δεν εχω δοκιμασει τον Vice και τον Hatari

Απογοητευτηκα απο το A8/5200 emulation. Χρειαζεσαι keyboard και manual για να παιξεις ενα ρημαδοπαιχνιδο

[EDIT2:Εβαλα τον Vice. Με βαση αυτο τον οδηγο εριξα μεσα τα Games και τα Screenshots απο την GameBase64! Με εχει μπερδεψει λιγο το σεταρισμα του χειρηστηριου. Τσεκαρω αυτο και βλεπουμε... ]

[EDIT3:Με χαλαγε πολυ το πως φαινονται τα vector παιχνιδια στον FBA. Τα περιοριζει στα 640*480. Διαβασα οτι ο AdvanceMAME 1-4 σου δινει την δυνατοτητα να ορισεις αναλυση οποτε το γαργαλησα για 1080p.

Τσιμπησα τα MAME Vector games

απο εκδοση 0.106 (οσοι εχουν MameDox στο XBOX μπορουν να χρησιμοποιουσουν εκεινο το σετ) και με βαση αυτον τον οδηγο, τα εκανα να φαινονται αξιοπρεπως. Να υπενθυμισω οτι για να στηθουν τα controls στον AdvanceMAME παταμε το παραδοσιακο TAB. Επισης το Exit απο τον AdvanceMAME ειναι το UI_Cancel. Tank controls για Battlezone εδω

Και αφου εβαλα ολα τα Vector MAME μεσα, πειραξα τα Asteroids ports με γκαζι στη δεξια σκανδαλη. Επισης παιχνιδια οπως το Black Window τα εβαλα να παιζουν ειτε και με το δεξι μοχλο ή με τα σταυρωτα ΑΒΧΥ. Απογειωση!

[EDIT4 Ν64 με Mupen64plus διοτι ο lr_mupen ειναι τα ζωα μου αργα (καλα γενικα το N64 emulation στο Pi3 δεν ειναι τιποτα τρελα αξιολογο). Μου βγηκε η ποστη να βαλω τα Start+Select ως συνδυασμο εξοδου. Για να σας γλυτωσω απο τα βασανα: Πηγαινετε (με sudo nano) στο /opt/retropie/configs/all/autoconf.cfg και καντε το mupen64plus_hotkeys = 0 απο 1 που ειναι αρχικα.

Μετα στο /opt/retropie/configs/n64/mupen64plus.config και αλλαζετε τ mode = 0 και Joy Mapping Stop = "J1B8/B9"

[EDIT5 Υπαρχει και ενα εναλλακτικο repository (RetroPie-Extra) για το RetroPie οπου εχει πραγματα που δεν εχουν περασει ακομα στο original repository.

Οδηγιες πως θα το εγκαταστησετε εδω (3 γραμμες απο το comand line διαδικασια ειναι)

Εκει εκτος των αλλων θα βρειτε το Hurrican!!!!

Hint1. Μετα θα το βρειτε κανονικα μαζι με αλλα πολλα στο Experimental Menu. Επειδη κανει install απο sources θα παρει αρκετο χρονο να εγκατασταθει. Μην μασησετε.

Hint2. Οταν παει να φορτωσει πατηστε ενα κουμπι ωστε να μπειτε στο setup περιβαλλον του EmulationStation. Εκει επιλεξτε ως αναλυση 640*480 (μην ανησυχειτε, θα ειναι μονο για το Hurrican) διοτι αλλιως θα θα απολαυσετε fullscreen.

Hint3. Αλλαξτε τα default controls διοτι ειναι χαλια.

Για να σωσει τις ρυθμισεις σας βγειτε σε command και δωστε

sudo chown -R pi:pi /opt/retropie/ports/hurrican

sudo chmod 775 -R /opt/retropie/ports/hurrican

sudo reboot now

Φορτωστε, φτιαξτε τις ρυθμισεις σας, καντε ενα High Score, βαλτε ονομα. Πλεον οι ρυθμισεις σας ειναι αποθηκευμενες.

]

[EDIT6 Vectrex overlays επιτελους]

 


[EDIT7 Αλλαζετε το retroarch.cfg μεσα στο φακελο gameandwatch με αυτα:

Κώδικας:
# Settings made here will only override settings in the global retroarch.cfg if placed above the #include line

input_remapping_directory = "/opt/retropie/configs/gameandwatch/"

input_player1_x_axis = "-3"
input_player1_b_axis = "+3"


#include "/opt/retropie/configs/all/retroarch.cfg"
]

 


[EDIT8
4-way restriction Με βαση αυτη τη λιστα βρισκεται ποια παιχνιδια επωφελουνται απο περιορισμο των διευθυνσεων του χειρηστηριου σε 4. Για καθε rom φτιαχνετε ενα cfg αρχειο που περιεχει μονο

Κώδικας:
--four-way-restrictor \
. Ισχυει μονο α χρησιμοποιειτε xboxrdv

Eτσι πχ για το PacMan το rom λεγεται pacman.zip θα φτιαξετε ενα αρχειο pacman.zip.cfg που θα εχει μεσα το παραπανω λεκτικο.

Το PacMan και πολλα αλλα παιχνιδια θα ξαναγινουν σουπερ διασκεδαστικα και λιγοτερο εκνευριστικα!!! ]

 


[EDIT9
Custom headers στα MAME. Εδω ]

[EDIT 10 Χρηση του vertical crt-pi shader στα vertical ΜΑΜΕ παιχνιδια. Σχεδον ετοιμα εδω (απλα τα ριχνετε εκει που εχετε τα roms και τους κανετε μαζικη μετονομασια πχ pacman.zip.cfg]
 

Lord Vek

Retro Member
Joined
11 Φεβ 2008
Μηνύματα
371
Αντιδράσεις
255
Στο Retropie, δοκίμασα να κατεβάσω πληροφορίες από το scrapers που βρίσκεται στο μενού που βγαίνει με το πλήκτρο Start αλλά κάνει 800 χρόνια (για 2210 παιχνίδια μετά από 2 ώρες και βρίσκομαι ακόμη στο 300 περίπου). υπάρχει άραγε πιό γρήγορος τρόπος;
 

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.456
Αντιδράσεις
2.888
Ψαξε για ετοιμα. O scrapper ειναι παναργος και σκραπας :)
 

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.456
Αντιδράσεις
2.888
Lord Vek είπε:
Στο Retropie, δοκίμασα να κατεβάσω πληροφορίες από το scrapers που βρίσκεται στο μενού που βγαίνει με το πλήκτρο Start αλλά κάνει 800 χρόνια (για 2210 παιχνίδια μετά από 2 ώρες και βρίσκομαι ακόμη στο 300 περίπου). υπάρχει άραγε πιό γρήγορος τρόπος;
Ριξε μια ματια εδω...ειναι PC scraper και μετα δειχνει πως να τα ριξεις μεσα στο RetroPie

EDIT Μολις ειδα οτι κυκλοφορησε και αυτο
 
Μπλουζα